Porojen ja revontulien Saariselkä

Suomen lomalla uppouduimme Lapin lumoihin Saariselällä pitkän viikonlopun merkeissä. Aivan pohjoisessa Lapissa, Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä on talvella poroja, lumimaisemia, hiihtoretkiä ja saamelaiskulttuuria.

Saariselkä on myös yksi parhaista paikoista Lapissa ihailla revontulia, täällä ne nimittäin leiskuvat taivaalla jopa 200 yönä vuodessa.

Revontulien lisäksi lumilomaan Lapissa mahtui porosafari, hiihtoretki, mäenlaskua, Lapin herkkuja ja kaamoksen tunnelmaa.

Olin viimeksi käynyt Lapissa lapsena. En yhtään tiennyt minne Lapissa kannattaisi mennä, joten valitsimme sokkona kohteen, jonne pääsi halvimmalla. Tällä kertaa se oli Saariselkä.

Olimme tietoisia, että lähdimme reissuun aivan alivarustautuneina. Laukusta ei löytynyt lämmintä toppapukua, emmekä halunneet sitä ostaakaan vain muutamaa päivää varten.

Pakkasta ei ollut kylmimmillään kuin -15, mutta meistä tropiikin lämpöön tottuneista se tuntui hyytävältä.

Rohan oli ensimmäistä kertaa ratissa lumessa, ja seuraus näkyy alla. Onneksi ystävälliset paikalliset olivat nopeita auttamaan miestä hangessa. Rohan oli haltioissaan auton penkinlämmittimestä, jolle hän antoi nimen bum burner.

Kylmyyden ja lämpöistuinten lisäksi ihmeteltävää riitti kaamoksessa. Aurinko ei tähän aikaan vuodesta nouse horisontin yli ollenkaan. Oli hämmentävää, kun valoisaa (joka sekin oli hämärää) aikaa oli vain pari tuntia. Aina lounasaikaan erehdyimme jo järjestämään illallista ja valmistautumaan nukkumaan.

Emme saaneet tarpeeksemme pitkälle horisonttiin jatkuvasta lumisten puiden erämaasta ja himmeissä väreissä loistavasta talvitaivaasta. Jonain päivänä kaikkialla ympärillä oli niin valkoista, ettei maan ja taivaan rajaa erottanut.

Pidimme myös Saariselän kansainvälisestä tunnelmasta. Itse asiassa porosafarille sattui meidän lisäksemme neljä muuta melbournelaista!

Revontulia metsästämässä

Sää ei näyttänyt lupaavalta revontulien suhteen, sillä taivas oli pilvipeitossa suurimman osan ajasta. Ensimmäisenä iltana taivas kuitenkin hetkeksi selkeni, ja kiireen vilkkaa suuntasimme Kaunispään tunturin huipulle. Ja näimme kuin näimmekin vihreänä ja violettina hehkuvia revontulia, vaikka ne eivät kovin kirkkaana loistaneetkaan. Mutta myös tähtitaivaassa riitti ihailtavaa, laskin lyhyessä ajassa 13 tähdenlentoa!

Emme olleet ainoat paikalla, ja seurauksena tunturin huipulla oli paljon valosaastetta revontulien leimua pilaamassa. Tilannetta ei auttanut myöskään luihin ja ytimiin pureva jäätävä tuuli. Revontulien metsästys loppui siis lyhyeen. Näpsimme pari kuvaa ja pingoimme autoon. Tulipahan nähtyä, Rohanille tämä oli ensimmäinen kerta.

Porosafari läpi Lapin erämaan

Kun kerran Lapissa oltiin, pitihän se viedä aussimies porosafarille. Meidät puettiin kunnon pilkkihaalareihin ja istutettiin rekiin, ja porot lähtivät jolkottelemaan läpi erämaan. Hauska kokemus, vaikka se ei ihan vastannutkaan meidän epärealistisia odotuksiamme. Kovin riemuisasti reki ei nimittäin kulkenut, vaan meno oli hidasta löntystelyä.

Safarin jälkeen poro sai jäkälää kiitokseksi, ja me nautimme kahvit poromiehen tarinoita kuunnellen. Tiesitkö, että porot ovat puoliksi villejä. Niilläkin on kesäloma, eli kesät ne kirmaavat vapaina. Tai että porot eivät valita 50 asteen pakkasestakaan, mutta kesäaurinko voi sen sijaan tuottaa ongelmia.

Entä tiesitkö, että poromieheltä ei tulisi koskaan kysyä porojen määrää.

Se on kuulemma kuin kysyisi pankkitilin saldoa. Poromiehillä onkin tapana vastata turistien uteluihin epämääräisesti, kuten että poroja on yhtä monta kuin näet tähtiä taivaalla.

Saariselällä ei ole puutetta talviaktiviteetista

Saariselältä löytyy latuja parhaimmillaan jopa 250 kilometriä, joten murtomaahiihto on täällä ykkösaktiviteetti.

Rakastan hiihtämistä, joten jopa ennen rinteeseen lähtemistä oli saatava sukset jalkaan. Rohan ei ollut yhtä innostunut. Ensimmäiset murtomaahiihtokokeilut vuosia sitten olivat ilmeisesti traumatisoineet miehen. Tällä kertaa suksi luisti paremmin, ja mies jopa myönsi nauttineensa meidän pienestä hiihtoretkestämme.

Jos suksiminen ei kiinnosta, Saariselältä löytyy myös mukavia talvipatikointireittejä. Me kävelimme lyhyen Aurorapolun, joka olisi selkeällä säällä myös oiva paikka ihailla revontulia.

Yksi Saariselän kohokohdista lapsille ja lapsenmielisille on Kaunispään huipulta alkava Suomen pisin pulkkamäki.

Mäellä on pituutta huikeat 1800 metriä. Alhaalta saa noukittua ilmaisen pulkan matkaan.

Vinkit Saariselälle

Liikkuminen: Me lensimme Saariselälle Norskin siivin 79 eurolla menopaluu. Ivalon lentokentältä Saariselälle pääsee lentokenttäbussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Me maksoimme vuokra-autosta 45 euroa päivältä.

Mitä tehdä Saariselällä talvella? Porojen, revontulien bongauksen ja hiihtämisen lisäksi voi lähteä laskettelemaan, lumikenkäilemään, huskysafarille, moottorikelkkailemaan, patikoimaan tai vaikka pulkkamäkeen. Retkiä on joka lähtöön, mutta hinnat voivat olla aika suolaisia. Porosafarilla oli hintaa 100e. Välinevuokraamoita riittää, joista saa vuokrattua kaiken vaatetuksesta lähtien. Saariselkä on ilmeisesti myös oiva paikka tutustua saamelaiseen kulttuuriin.

Missä syödä:<