Saariselkä talvella – Poroja ja revontulia lumilomalla Lapissa

Lapin Saariselkä lumosi meidät Suomen lomalla. Aivan pohjoisessa Lapissa, Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä on talvella poroja, lumimaisemia, hiihtoretkiä ja saamelaiskulttuuria. Tässä kokemuksia ja vinkit lumilomalle Lappiin!

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Saariselkä on yksi parhaista paikoista Lapissa ihailla revontulia, täällä ne nimittäin leiskuvat taivaalla jopa 200 yönä vuodessa. Revontulien lisäksi lumilomaan Lapissa mahtui porosafari, hiihtoretki, mäenlaskua, Lapin herkkuja ja kaamoksen tunnelmaa. Tässä meidän kokemuksia Saariselältä talvella.

Saariselkä kokemuksia

Saariselkä kokemuksia

Olin viimeksi käynyt Lapissa lapsena. En yhtään tiennyt minne Lapissa kannattaisi mennä, joten valitsimme sokkona kohteen, jonne pääsi halvimmalla. Tällä kertaa se oli Saariselkä.

Pakkasta ei ollut kylmimmillään kuin -15, mutta meistä tropiikin lämpöön tottuneista se tuntui hyytävältä. Onneksi Saariselältä saa vuokrattua kaikki mahdolliset talvivarusteet pilkkihaalareita myöten.

Aussimieheni Rohan oli ensimmäistä kertaa ratissa lumessa, ja seuraus näkyy alla. Onneksi ystävälliset paikalliset olivat nopeita auttamaan miestä hangessa. Rohan oli haltioissaan auton penkinlämmittimestä, jolle hän antoi nimen bum burner.

Kylmyyden ja lämpöistuinten lisäksi ihmeteltävää riitti Lapin kaamoksessa. Aurinko ei näin sydäntalvella nouse horisontin yli ollenkaan. Oli hämmentävää, kun valoisaa (joka sekin oli hämärää) aikaa oli vain pari tuntia. Lounasaikaan erehdyimme jo järjestämään illallista ja valmistautumaan nukkumaan.

Saariselkä lumoaa karulla kauneudellaan. Talvitaivas loistaa himmeissä väreissä ja lumisten puiden erämaa jatkuu loputtomiin horisonttiin. Jonain päivänä taivaan ja maan rajaa ei erota, kun kaikkialla on niin valkoista. Todellinen winter wonderland!

Tykkäsimme myös Saariselän kansainvälisestä tunnelmasta. Itse asiassa porosafarille sattui meidän lisäksemme neljä muuta melbournelaista!

Saariselkä – Revontulet

Saariselällä ei ole välttämätöntä maksaa itseään kipeäksi revontulisafarista. Yhtä hyvin voi itse etsiä mahdollisimman pimeän paikan, josta on näkymät taivaalle, kuten esimerkiksi tunturien huipulta. Toki safarilla säästyy itse metsästämisen vaivalta.

Saariselän sää ei näyttänyt lupaavalta revontulien suhteen, sillä taivas oli pilvipeitossa suurimman osan ajasta. Ensimmäisenä iltana taivas kuitenkin hetkeksi selkeni, ja kiireen vilkkaa suuntasimme Kaunispään tunturin huipulle. Tunturin voi huiputtaa jalan, autolla tai tuolihissillä Saariselkä Ski & Sport Resortista. Etenkin päivällä on hyvä idea ottaa pulkka mukaan, ja laskea takaisin alas.

Näimme kuin näimmekin vihreänä ja violettina taivaalla tanssivia revontulia, vaikka ne eivät kovin kirkkaina leimunnetkaan. Myös tähtitaivaassa riitti ihailtavaa, laskin lyhyessä ajassa 13 tähdenlentoa.

Emme olleet ainoat paikalla, ja seurauksena tunturin huipulla oli paljon valosaastetta revontulien leimua pilaamassa. Tilannetta ei auttanut myöskään luihin ja ytimiin pureva jäätävä tuuli. Revontulien metsästys loppui siis lyhyeen. Näpsimme pari kuvaa ja pingoimme autoon lämmittelemään. Tulipahan nähtyä – Rohanille tämä oli ensimmäinen kerta.

Porosafari läpi Lapin erämaan

Kun kerran Lapissa oltiin, pitihän se viedä Saariselällä aussimies porosafarille. Meidät puettiin kunnon pilkkihaalareihin ja istutettiin rekiin, ja porot lähtivät jolkottelemaan läpi erämaan. Hauska kokemus, vaikka se ei ihan vastannutkaan meidän epärealistisia odotuksiamme. Kovin riemuisasti reki ei nimittäin kulkenut, vaan meno oli hidasta löntystelyä. Safarin jälkeen poro sai jäkälää kiitokseksi, ja me nautimme kahvit poromiehen tarinoita kuunnellen.

Tiesitkö, että porot ovat puoliksi villejä? Niilläkin on kesäloma, eli kesät ne kirmaavat vapaina. Porot eivät valita 50 asteen pakkasestakaan, mutta kesäaurinko voi sen sijaan tuottaa ongelmia. Entä tiesitkö, että poromieheltä ei tulisi koskaan kysyä porojen määrää?

Se on kuulemma kuin kysyisi pankkitilin saldoa. Poromiehillä onkin tapana vastata turistien uteluihin epämääräisesti, kuten että poroja on yhtä monta kuin näet tähtiä taivaalla.

Saariselkä talvella

Saariselkä talvella

Saariselkä – Tekemistä ja aktiviteetteja riittää

Saariselkä on täynnä hiihtolatuja. Latuja löytyy parhaimmillaan jopa 250 kilometriä, joten murtomaahiihto on täällä ykkösaktiviteetti. Ajankohtaisen latukartan Saariselän hiihtolatuihin löydät täältä.

Rakastan hiihtämistä, joten jopa ennen rinteeseen lähtemistä oli saatava sukset jalkaan. Mies ei ollut yhtä innostunut. Ensimmäiset murtomaahiihtokokeilut vuosia sitten olivat ilmeisesti traumatisoineet miehen. Tällä kertaa suksi luisti paremmin, ja mies jopa myönsi nauttineensa meidän pienestä hiihtoretkestämme.

Jos suksiminen ei kiinnosta, Saariselältä löytyy myös mukavia talvipatikointireittejä. Me kävelimme lyhyen Aurorapolun. Valaisematon polku on selkeällä säällä myös oiva paikka ihailla revontulia. Polun varrella on viihtyisä Auroratupa.

Yksi Saariselän kohokohdista lapsille ja lapsenmielisille on Kaunispään huipulta alkava Suomen pisin pulkkamäki.

Mäellä on pituutta huikeat 1800 metriä. Jotkut väittävät sitä jopa koko Euroopan pisimmäksi. Alhaalta saa noukittua ilmaisen pulkan matkaan.

Saariselkä kokemuksia

Lapin Saariselkä – Käytännön vinkit

Me ihastuimme Saariselkään ja tulisimme uudestaankin. Tässä muutamat vinkit lumilomalle Saariselälle.

Liikkuminen

Saariselälle pääsee etelästä nopeimmin lentämällä Ivalon lentokentälle. Ivalon lentokentältä Saariselälle pääsee lentokenttäbussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Me maksoimme vuokra-autosta 45 euroa päivältä. Saariselälle ajaa lentokentältä noin puoli tuntia.

Mitä tehdä Saariselällä talvella?

Porojen, revontulien bongauksen ja hiihtämisen lisäksi voi lähteä laskettelemaan, lumikenkäilemään, huskysafarille, moottorikelkkailemaan, patikoimaan tai vaikka siihen Suomen pisimpään pulkkamäkeen. Retkiä on joka lähtöön, mutta hinnat voivat olla aika suolaisia. Porosafarilla oli hintaa 100e. Välinevuokraamoita riittää, joista saa vuokrattua kaiken vaatetuksesta lähtien. Saariselkä on ilmeisesti myös oiva paikka tutustua saamelaiseen kulttuuriin.

Saariselkä – Ravintolat

Saariselältä löytyy useita kivoja ravintoloita. Tunnelmallisen Teerenpesän poronkäristys ja Lapin herkkulautanen upposivat hyvin meille molemmille. Testiin pääsi myös Holiday Clubin ravintola Rakka, joka ei ollut pöllömpi kokemus sekään. Kuvauksellinen pieni Cafe Porotupa on mainio paikka vaikka iltapäiväglögille!

Saariselkä ravintolat

Saariselkä ravintolat

Saariselkä – Majoitus

Saariselältä löytyy majoitusta joka lähtöön. Me majoituimme Saariselällä ensimmäiset yöt budjetilla Lapin Kutsu* -asunnossa. 50 eurolla yöltä sai pienen mutta viihtyisän perusasunnon, josta löytyi myös pieni keittiö, takka ja sauna.

Viimeisen yön yövyimme iglussa. Kakslauttasen kuuluisien iglujen lähellä sijaitsee toinenkin hotelli, joka tarjoaa mökkien lisäksi myös lasikattoisia pieniä “igluja”, huomattavasti edullisemmin kuin naapurissa. Wilderness Hotel Muotka* ei kenties ole yhtä upea kuin Kakslauttasen iglut, mutta ajaa asiansa revontulien ihailussa räjäyttämättä pankkitiliä. Kuin ihmeen kaupalla pieniin mökkeihin on mahdutettu myös sauna. Yö Aurora-mökissä maksoi noin 300 euroa.

Saariselkä iglu

Saariselkä iglu

Lue lisää: KOTIMAAN MATKAT