Road trippailua ja snorklailua Uudessa-Kaledoniassa

Uuden-Kaledonian pääsaari Grande Terre on nimensä mukaisesti iso. Neljässä päivässä ei paljon ehtinyt. Pääkaupungin Noumean lähistöltä löytyy useita houkuttelevia pikkusaaria. Me valitsimme niistä pienimmän ja lähimmän Duck Islandin.

Ensimmäisiin päiviin Uudessa-Kaledoniassa mahdutimme myös road trippailua pitkin Uuden-Kaledonian länsirannikkoa ja sen kaunista autioiden rantojen ja vihreiden vuorten Bourailia.

DCIM100GOPROG0020039.

Duck Islandille (Ile aux Canards) pääsee Noumeasta vaivattomasti ja Uuden-Kaledonian standardeissa halvalla, noin 10 eurolla. Pikkuruinen palmusaari sijaitsee vain viiden minuutin taksivenematkan päässä Anse Vatan rannasta.

Iskimme paikalle heti aamusta, kun isoimmat turrelaumat vielä koisivat. Ankkasaaren ympäri kävelee alle kymmenessä minuutissa, joten muutamaa tuntia kauemmin emme olisi täällä jaksaneet viipyä. Saarelta saa myös vuokrattua aurinkotuoleja ja ostettua evästä ja drinksuja, jos tähtitieteelliset hinnat eivät haittaa.

img_7568-1280x825

img_7561-1280x853

Ympäri saarta kulkee merkitty snorklausreitti. Se reissu päättyi punaiseen selkään, kun ei käynyt mielessä, että aamuyhdeksältä jo nahka kärtsäisi. Amatöörivirhe.

Duck Islandillä snorklaillessa saimme kuitenkin ensimaistiaiset Uuden-Kaledonian upeasta eläväisestä vedenalaisesta maailmasta. Koralleja ja kirjavia kaloja riitti. Kilppareitakin täällä kuulemma bongailee, niiden suhteen ei kuitenkaan vielä täällä käynyt munkki.

DCIM100GOPROGOPR0077.

DCIM100GOPROGOPR0182.

Pääsaarella ollessamme halusimme nähdä siitä myös muutakin kuin pääkaupungin. Grande Terreä ei päästä päähän päivässä ajeta, joten tyydyimme lyhyeen road trippiin kohti parin tunnin päässä sijaitsevaa Bourailia ja sen upeita rantoja.

img_7455-1280x853

Bourail on paikallisille suosittu viikonlopunviettokohde. Turisteja täällä ei paljon ole. Bourail on oiva paikka tutustua maailman suurimpaan laguuniin, joka on koralliriuttoineen UNESCO -maailmanperintökohde. Sen lisäksi täältä löytyy yksi Uuden-Kaledonian upeimmista rantsuista, 17 kilsaa pitkä Poe Beach.

Meidän täällä ollessamme oli kuitenkin tuulista ja vesi sen verran sameaa, että snorkkelihommat jätimme houkuttelevampiin vesiin. Laguuni ja riutta kattaa nimittäin myös muita Uuden-Kaledonian saaria, joten mitään hätää meillä ei sen suhteen ollut.

img_7543-1280x787

Sen sijaan lähdimme tallustelemaan pitkin kolmen lahden polkua, oikealta nimeltään Le Santier des Troies Baies, Three Bay Trail. Neljä kilsaa pitkä polku kulkee nimensä mukaisesti kolmelle eri rannalle, välillä ylös kukkuloille nousten. Fiksumpi olisi lähtenyt lenkkareissa, mutta selvisimme patikoinnista flipflopeissakin. Reittiin upposi helposti pari tuntia levähdyspysäkkeineen rannalla.

Polku alkaa Roche Percheen rannalta, jonka kalliossa olevan luolan alkuperäisasukkaat kanakit uskovat olevan kuolleiden ovi vedenalaiseen kuningaskuntaan.

img_7457-1280x873

Seuraavassa poukamassa saimme esimakua Uuden-Kaledonian ikonisista kapeista korkeista tuulessa tanssivista männyistä. Turtle Bay eli Baies des Tortues onkin ehkä pääsaaren Grande Terren kaunein ranta. Nimensä mesta on saanut siitä, että kilpparipoukama on kilpikonnien pesimispaikka. Pulikoiminen on ilmeisesti vaarallisten olosuhteiden vuoksi kielletty.

img_7479-1280x829

img_7503-1280x825

Viimeinen poukama polun varrella on Lover’s Bay, Baies des Amoreux. Saimme nauttia hetkisen tästä romanttisesta syrjäisestä rannasta ihan kaksin, eli mikäs sen parempaa.

img_7521-1280x853

Reippailun jälkeen pulahdimme läheisen Poe Beachin kirkkaisiin vesiin. Hiekka oli kuin valkoista vehnäjauhoa, ja vesi kuin linnunmaitoa.

img_7545-1280x852-2

Road