Komodon ihmeellinen saaristo Indonesiassa

Indonesian Komodon saaristo on satumainen paikka. Se tunnetaan ensisijaisesti keltaisten kukkuloiden maisemissa lymyilevistä maailman suurimmista liskoista, ihmisellekin vaarallisista komodonvaraaneista. Mutta Komodon kansallispuisto on paljon muutakin. Se on on autioita rantoja, pinkkiä hiekkaa, kristallinkirkasta vettä ja henkeäsalpaavia maisemia. Se on luonnon rakastajan aarreaitta.

Teimme täällä kolmen yön veneretken, joka jäi mieleen yhtenä parhaista reissuista ikinä.

Unesco-maailmanperintökohteenakin tunnettu Komodon kansallispuisto koostuu kolmesta pääsaaresta: Komodosta, Rincasta ja Pulau Padarista, ja lukemattomista pienemmistä saarista. Alue kattaa yhteensä yli 1800 neliökilometriä, joten siihen tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Komodossa riittää koskematonta luontoa, ja alueella asuukin vain pari tuhatta ihmistä.

Matka alkoi Indonesian Floresin saaren Labuan Bajosta, joka toimii porttina Komodon saaristoon. Labuan Bajosta on pikkuhiljaa muodostumassa vilkas turistikeskus, mutta kovin viihtyisältä se ei tuntunut.

Boatel – kelluva hotelli Labuan Bajossa

Yövyimme Labuan Bajossa tyylillä vetten päällä kelluvassa hotellissa, nasevasti nimetyssä Boatelissa. Boatel on perinteiseen tyyliin rakennettu puuvene, joka on muutettu muutaman huoneen hotelliksi. Nerokasta! Yö Boatelissa maksoi 40 euroa.

Yö Boatelissa oli täydellinen tapa aloittaa Komodon retki.

Seuraavana aamuna alkoi unohtumaton seikkailu, kolmen yön ja neljän päivän veneretki ympäri Komodon kansallispuistoa.

Kohtaaminen komodonvaraanin kanssa Rincan saarella

Rincan saarella kuuntelimme puistonvartijan hyytäviä tarinoita komodonvaraanien uhreiksi jääneiden kohtaloista, ja bongasimme kuin bongasimmekin näitä jopa kolmemetrisiksi kasvavia jättiläisliskoja.

Kirjoitan lisää kohtaamisesta komodonvaraanien kanssa vielä myöhemmin, sillä Komodo on niin paljon muutakin kuin liskoja.

Vaaleanpunaisella rantahiekalla

Komodo tunnetaan myös esimerkiksi kristallinkirkkaista vesistään ja vaaleanpunaisena säihkyvästä rantahiekasta. Vaaleanpunainen hiekka on muodostunut valkoisen hiekan sekoittuessa pienenpieniin punaisiin korallinpalasiin. Useimmat veneretket pysähtyvät Komodon kansallispuiston kuuluisimmalla pinkillä rannalla, mutta todellisuudessa se ei suinkaan ole saariston ainoa pinkki ranta. Me saimme täällä aution pinkin rannan kokonaan itsellemme. Vaaleanpunaisen hiekan lisäksi myös vesi tällä rannalla herätti ihmetystä, niin syvän turkoosia se oli.

Hiekkasärkkiä ja ihmeellistä vedenalaista maailmaaa

Komodon ihmeellinen vedenalainen maailma on sukeltajien suosiossa. Täällä on hyvät mahdollisuudet bongata esimerkiksi paholaisrauskuja, merten lempeitä lentäviä mattoja. Hyppäsimme kirkkaisiin vesiin snorklailemaan, mutta tällä kertaa tuuri ei ollut matkassa. Se ei meitä niin haitannut, sillä olimme päässeet uimaan rauskujen kanssa jo aikaisemmin Nusa Penidalla.

Turhaksi reissuksi snorklailut eivät kuitenkaan jääneet. Imaisin säikähdyksissäni varmaan litran merivettä snorkkelin läpi, kun yhtäkkiä vierestä pyrähti puolitoistametrinen hai.

Silloin tällöin ankkuroimme lähelle autiota hiekkasärkkää, ja uimme rantaan.

Näkymät kuin elokuvista Padarin saarella

Auringonlaskussa kiipesimme Padarin saaren kukkulan huipulle. Hikinen nousu palkittiin maisemilla kuin suoraan fantasiaelokuvasta. Aurinko värjäsi Padarin kukkulat kultaisiksi ja poukamat hohtivat turkoosina. Näky oli epätodellisen kaunis ja painui mieleen yhtenä upeimmista, mitä olemme nähneet.

Toinen mahtava paikka ihailla auringonlaskua on vähemmän tunnetun Gili Lawan saaren huipulla.

Auringonlaskussa kippistelimme elämälle. Pimeän laskeuduttua kellahdimme säkkituoleihin kannelle, ja opas laittoi valkokankaalle leffan pyörimään. Ennen nukkumaanmenoa ihmettelimme mieletöntä tähtitaivasta ja laskimme tähdenlentoja. Kaiken trekkailun, vedessä pulikoimisen ja auringossa oleilun jälkeen uni tuli heti kun iski pään tyynyyn.

Toivoin vain, ettei paatti koskaan lipuisi takaisin satamaan. Rakastan venereissuja, enkä muista kenties koskaan tunteneeni itseäni niin onnelliseksi, vapaaksi ja täynnä elämää kuin tällä reissulla.

Eräänä iltana todistimme massiivista lepakoiden joukkovaellusta, kun tuhannet lepakot täyttivät taivaan.

Le Pirate Explorer – Komodon päheimmät paatit

Saarihyppely Komodolla on paras tapa tutustua saaristoon, ja Le Pirate Explorerin paatit ovat epäilemättä koko saariston päheimpiä. Veneretket valkoiseksi ja turkoosiksi maalatussa Le Piraten paatissa ovat yksinkertaisen elämän luksusta parhaimmillaan. Veneen verkoilla kelpasi kölliä, kun tuuli heitteli hiuksia ja ohi lipuivat unenomaiset Komodon saariston maisemat.

Perinteiseen tyyliin rakennetun puuveneen yläkerrasta löytyy 4 matalaa ”hyttiä”. Seininä on vetoketjulla suljettavat verhot, ja lattialla parisängyn patja. Iltaisin kuikuilimme uskomatonta tähtitaivasta ja tuudittauduimme uneen paatin kevyesti keinuessa ja tuulen lepattaessa verhoja. Aamulla heräsimme auringon alkaessa lämmittää kasvoja.

Jalkapumpun avulla toimivasta suihkusta sai vettä juuri sen verran, että sai meriveden huuhdottua pois iholta. Hiustenpesu piti unohtaa.

Henkilökuntaa mukana oli kolme henkeä, kokki, kapteeni ja opas. Heistä vain oppaamme puhui englantia, sen verran että pärjäsimme. Pöytään kiikutettiin vuorotellen länkkärisafkaa ja indonesialaisia herkkuja, ja ruoka oli aina maittavaa.

Suosittelen Le Pirate Exploreria kaikille, jotka pärjäävät muutaman yön ilman suihkua. Sain sen kuvan, että Le Piraten veneet ovat etenkin nuorten suosiossa, mutta ainakaan meidän paattimme ei ollut mikään bilepaatti. Se saattaa toki riippua porukasta.

Meidän kolmen yön reissumme Le Piraten kyydissä maksoi 240e per nokka.

Miten Komodolle pääsee? Floresin Labuan Bajoon on useita lentoja päivässä Balilta tai Jakartasta. Lentoyhtiöistä luotettavin maine on Garudalla. Floresille pääsee myös lautalla, joskin matka on pitkä, ja lauttoja on joskus uponnut.

Saarihyppelyt Labuan Bajosta: Labuan Bajosta Komodon kansallispuistoon voi tehdä päiväretkiä tai useamman yön yli kestäviä saarihyppelyitä. Päiväretkiä voi tehdä pikaveneellä tai perinteisellä puuveneellä. Etenkin päiväretkiä voi varata vasta paikan päällä, mutta jos olet matkassa tiukalla aikataululla, suosittelen varaamaan etukäteen.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2019-03-22T10:31:28+03:00marraskuu 8, 2018|bali|

28 Comments

 1. Sini marraskuu 9, 2018 11:43 am - Vastaa

  Ai että on ihania kuvia. En malta odottaa, että pääsen samoihin maisemiin. <3

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:28 pm - Vastaa

   Maisemat on täällä kyllä ihan unohtumattomat!

 2. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta marraskuu 9, 2018 12:18 pm - Vastaa

  En kyllä kestä ! 😀 <3 Aivan täydellistä! Odotinkin, että milloin näkee lisää näitä kuvia täältä. Meinasin, että me tehdään tammikuussa reissu sumbawalle, mutta toi teidän Cruisekin kiinnostaisi melkoisen paljon! Huoh, Voisinpa olla koko vuoden explooraamassa näitä paikkoja 😀

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:28 pm - Vastaa

   Tuntuu, että Indonesiassa kyllä löytyisi nähtävää ainakin vuodeksi 🙂 Toivottavasti suunnitelmat selkenee, Komodo on kyllä huikee!

 3. Nomadi marraskuu 9, 2018 4:31 pm - Vastaa

  Wow. Nyt käy kyllä kateeksi. Harmittaa edelleenkin ihan vietävästi, ettemme sitten muutaman vuoden takaisella Balin reissulla käyneet Komodolla. Sinne pitää kyllä vielä päästä, etenkin tämän postauksen nähtyäni!

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:29 pm - Vastaa

   Aina voi lähteä takaisin 😉

 4. Frida Ingrid - Ikimatkalla marraskuu 11, 2018 3:12 pm - Vastaa

  Huuuuhhhh, Anna nää kuvat!!! 😀 En ehkä kestä. Ihan älyttömät maisemat ja otokset! Ja muutenkin kiva, että Komodosta tuodaan muutakin puolta esiin kuin liskoja. Mua ei juuri ne liskot ole mitenkään ihan älyttömästi koskaan kiinnostaneet, mutta tämän jutun jälkeen alkoi Komodo kiinnostaa tosi paljon – rakastan just tollasia vähän kraaterimaisia maisemia. Ja toi teiden yöpymissetti vaikuttaa myös jutulta, mikä olis ihana kokea, mutta pelkään, että vene heiluisi, ja mä en kestä pienintäkään huljuntaa. :’D Heiluiko se?

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:30 pm - Vastaa

   Kiitos ihana! <3 Meidän reissulla oli tosi ihana sää eikä paatti keinunut juuri ollenkaan. Mutta riippuu varmaan vähän siitä, minkälainen sää sattuu kohdalle!

 5. Jaakko / Lomalla Viimeinkin marraskuu 11, 2018 6:36 pm - Vastaa

  Upeita kuvia! Ja noi kelluvat laivahotellit on hyvä idea!!

 6. Aino Aloha marraskuu 11, 2018 9:58 pm - Vastaa

  Siis WAU! Onko tällainen paikka todella olemassa? Aivan upeita kuvia ja tuo näyttää todelliselta paratiisilta, miten kauniit värit ja kaikki. Toivelistalle ehdottomasti tällainen veneretki tuonne!

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:31 pm - Vastaa

   Suosittelen lämpimästi! Oli kyllä paratiisi <3

 7. Eveliina | Korkkarit rinkassa marraskuu 11, 2018 10:48 pm - Vastaa

  Tuo kohde ylittää heittämällä kaikki kriteerini paratiisista! <3

  Ps. Sun uusi layout on tosi makee! 🙂

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:32 pm - Vastaa

   Kiitos! Oli kyllä paratiisi <3

 8. Emilia / Merkintöjä maailmasta marraskuu 12, 2018 1:11 pm - Vastaa

  Wau, nyt iski Komodo-kuume! 😀 upeat kuvat ja kiinnostavasti kerroit teidän reissusta. Tajusin, että enpä ole tiennyt Komodosta juuri mitään, vaikka Indoissa olenkin käynyt. Juurikin mielikuva liittynyt lähinnä noihin liskoihin. Kiitos, laitanpa tämän kohdelistalleni! 😉

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:32 pm - Vastaa

   Suosittelen erittäin lämpimästi! 🙂

 9. Sanna marraskuu 12, 2018 3:31 pm - Vastaa

  Ei vitsit minkä näköistä, ihan kuin jostain unesta! Komodo meni kyllä heittämällä toivereissulistalle 😍

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:33 pm - Vastaa

   Ne maisemat täällä kieltämättä oli ihan kuin unesta <3 Ihana paikka!

 10. Tarja Tuurinmaa marraskuu 12, 2018 8:22 pm - Vastaa

  Ihanaa, vaaleanpunaista hiekkaa ja turkoosi meri, tuonne täytyy päästä!

  Olen miettinyt, että missä kaukana kävisin, ja nyt löytyi yksi vakavasti harkittava kohde.

  • Anna marraskuu 18, 2018 6:33 pm - Vastaa

   Erittäin lämmin suositus! 🙂

 11. Tarja marraskuu 12, 2018 8:24 pm - Vastaa

  Olen miettinyt, että missä kaukana kävisin, ja nyt löytyi yksi vakavasti harkittava kohde.

  Vaaleanpunaista hiekkaa ja turkoosi meri,ihanaa! Tuonne täytyy päästä!

 12. Siis voi jummijammi miten turkoosia! Ihana paikka ja mikä majoitus, kelpaisi,

 13. Viivi marraskuu 14, 2018 3:06 pm - Vastaa

  Tästä en ollutkaan kuullu aikasemmin – todella upeen näköstä! Pitää ehdottomasti laittaa listalle, kun jatketaan joskus matkaa Vietnamista Laosin kautta alaspäin. Tulee kamee rantakateus! 😀 Terveisin 2 viikkoa Hanoissa.. Tätä blogia on ihana lukea ja inspiroitua, kiitos 🙂

 14. Sonja | FIFTYFIFTY marraskuu 16, 2018 6:48 pm - Vastaa

  Ihanan näköistä! Tää on nannaa näin marraskuisessa Suomessa rypevälle. 🙂 Kieltämättä tässä olisi kyllä sellainen once in a lifetime reissu, jonka toteuttaisin mielelläni. Eikä hintakaan ole mun mielestä mahdoton, näytti tosi kivalta tuo vene hytteineen.

 15. Anna-Katri / Adalmina's Adventures marraskuu 17, 2018 6:37 pm - Vastaa

  Komodon maisemat jäivät kyllä itsenikin mieleen pysyvästi, kun seilailin siellä purjeveen kyydissä viime kesänä. Auringonlaskut noiden kumpareisten saarien taa oli ihan mieletön!

 16. Marttiina / Onioni.fi marraskuu 18, 2018 9:21 am - Vastaa

  Kiitos inspiroivasta postauksesta! Vieläkin vähän syö ettei ehditty tuonne omalla Indonesian reissulla… onneksi on nämä sun superkauniit kuvat. 🙂

 17. Eve, Jetlaggies marraskuu 18, 2018 10:44 am - Vastaa

  Juuri itsekin postasimme juttua upealta Komodolta. Meidän unohtumaton laivaretki vei meidät Floresista Komodolle ja siitä Lombokille. Voi niitä ihania laguuneita, autiosaaria ja tulivuoren laavan sihahtamisia turkoosiin veteen auringonlaskun tuolla puolen <3 Ihan huiput kuvat sulla.

 18. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maaliskuu 21, 2019 8:25 pm - Vastaa

  Vau, hienoja kuvia!

  Oli mukava löytää tämä postauksesi. Mekin aiomme nimittäin piipahtaa tuolla tänä vuonna osana Indonesian matkaamme ja tarkoitus on tehdä vähän vastaavanlainen saarihyppely!

Jätä kommentti