KOMODO – Ihmeellinen saaristo Indonesiassa

Komodo on satumaisen kaunis saaristo Indonesiassa. Se tunnetaan ensisijaisesti keltaisten kukkuloiden maisemissa lymyilevistä maailman suurimmista liskoista, ihmisellekin vaarallisista komodonvaraaneista. Tässä kokemuksia veneretkeltä Komodosta, joka jäi mieleen yhtenä parhaista reissuista ikinä. 

Komodon kansallispuisto on paljon muutakin kuin komodonvaraaneja. Se on on autioita rantoja, pinkkiä hiekkaa, kristallinkirkasta vettä ja henkeäsalpaavia maisemia. Se on luonnon rakastajan aarreaitta.

Teimme täällä kolmen yön veneretken, joka on ollut yksi parhaimmista reissuistamme.

Komodo | Tyttö kansallispuiston maiseman edessä.

Tyttö ja meritähti

Tyttö makaa Komodon saariston pinkillä rannalla.

Unesco-maailmanperintökohteenakin tunnettu Komodon kansallispuisto koostuu kolmesta pääsaaresta: Komodosta, Rincasta ja Pulau Padarista, ja lukemattomista pienemmistä saarista. Alue kattaa yhteensä yli 1800 neliökilometriä, joten siihen tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Komodossa riittää koskematonta luontoa, ja alueella asuukin vain pari tuhatta ihmistä.

Niin kuin useimpien matkailijoiden, matkamme alkoi Indonesian Floresin saaren Labuan Bajosta, joka toimii porttina Komodon saaristoon. Labuan Bajosta on pikkuhiljaa muodostumassa vilkas turistikeskus, mutta kovin viihtyisältä se ei tuntunut.

Boatel – kelluva hotelli Labuan Bajossa

Yövyimme Labuan Bajossa tyylillä vetten päällä kelluvassa hotellissa, nasevasti nimetyssä Boatelissa. Boatel on perinteiseen tyyliin rakennettu puuvene, joka on muutettu muutaman huoneen hotelliksi. Nerokasta! Yö Boatelissa maksoi 40 euroa.

Boatel | Labuan Bajo, Komodo

Yö Boatelissa oli täydellinen tapa aloittaa Komodon retki.

Seuraavana aamuna alkoi unohtumaton seikkailu, kolmen yön ja neljän päivän veneretki ympäri Komodon kansallispuistoa.

Kohtaaminen komodonvaraanin kanssa Rincan saarella

Rincan saarella kuuntelimme puistonvartijan hyytäviä tarinoita komodonvaraanien uhreiksi jääneiden kohtaloista, ja bongasimme kuin bongasimmekin näitä jopa kolmemetrisiksi kasvavia jättiläisliskoja. Kohtaamisesta komodonvaraanin kanssa voit lukea täällä. 

Vaaleanpunaisella rantahiekalla

Komodo tunnetaan myös esimerkiksi kristallinkirkkaista vesistään ja vaaleanpunaisena säihkyvästä rantahiekasta. Komodon vaaleanpunaisten rantojen hiekka on muodostunut valkoisen hiekan sekoittuessa pienenpieniin punaisiin korallinpalasiin.

Useimmat veneretket pysähtyvät Komodon kansallispuiston kuuluisimmalla pinkillä rannalla, mutta todellisuudessa se ei suinkaan ole saariston ainoa pinkki ranta. Me saimme Komodon saaristossa aution pinkin rannan kokonaan itsellemme. Vaaleanpunaisen hiekan lisäksi myös vesi tällä rannalla herätti ihmetystä, niin syvän utuisen turkoosia se oli.

Komodo – Hiekkasärkkiä ja ihmeellistä vedenalaista maailmaaa

Komodon ihmeellinen vedenalainen maailma on sukeltajien suosiossa. Täällä on hyvät mahdollisuudet bongata esimerkiksi paholaisrauskuja, merten lempeitä lentäviä mattoja. Hyppäsimme kirkkaisiin vesiin snorklailemaan, mutta tällä kertaa tuuri ei ollut matkassa. Se ei meitä niin haitannut, sillä olimme päässeet uimaan rauskujen kanssa jo aikaisemmin Nusa Penidalla.

Turhaksi reissuksi snorklailut eivät kuitenkaan jääneet. Imaisin säikähdyksissäni varmaan litran merivettä snorkkelin läpi, kun yhtäkkiä vierestä pyrähti puolitoistametrinen hai.

Silloin tällöin ankkuroimme lähelle autiota hiekkasärkkää, ja uimme rantaan.

Komodo | Drone-kuva hiekkasärkästä ja veneestä.

Komodo | Tyttö makaa vaaleanpunaisella rantahiekalla.

Komodo | Tyttö yksin pienellä hiekkasärkällä.

Komodon kohokohta – Maisemat Padarin huipulta

Auringonlaskussa kiipesimme Padarin saaren kukkulan huipulle. Hikinen nousu palkittiin maisemilla kuin suoraan fantasiaelokuvasta. Aurinko värjäsi Padarin kukkulat kultaisiksi ja poukamat hohtivat turkoosina. Näky oli epätodellisen kaunis ja painui mieleen yhtenä upeimmista, mitä olemme nähneet.

Toinen mahtava paikka ihailla auringonlaskua on vähemmän tunnetun Gili Lawan saaren huipulla.

Auringonlaskussa kippistelimme elämälle. Pimeän laskeuduttua kellahdimme säkkituoleihin kannelle, ja opas laittoi valkokankaalle leffan pyörimään. Ennen nukkumaanmenoa ihmettelimme mieletöntä tähtitaivasta ja laskimme tähdenlentoja. Kaiken trekkailun, vedessä pulikoimisen ja auringossa oleilun jälkeen uni tuli heti kun iski pään tyynyyn.

Toivoin vain, ettei paatti koskaan lipuisi takaisin satamaan. Rakastan venereissuja, enkä muista kenties koskaan tunteneeni itseäni niin onnelliseksi, vapaaksi ja täynnä elämää kuin tällä reissulla.

Eräänä iltana Komodolla todistimme massiivista lepakoiden joukkovaellusta, kun tuhannet lepakot täyttivät taivaan.

Le Pirate Explorer – Komodon päheimmät paatit

Saarihyppely Komodolla on paras tapa tutustua saaristoon, ja Le Pirate Explorerin paatit ovat epäilemättä koko saariston päheimpiä. Veneretket valkoiseksi ja turkoosiksi maalatussa Le Piraten paatissa ovat yksinkertaisen elämän luksusta parhaimmillaan. Veneen verkoilla kelpasi kölliä, kun tuuli heitteli hiuksia ja ohi lipuivat unenomaiset Komodon saariston maisemat.

Perinteiseen tyyliin rakennetun puuveneen yläkerrasta löytyy 4 matalaa “hyttiä”. Seininä on vetoketjulla suljettavat verhot, ja lattialla parisängyn patja. Iltaisin kuikuilimme uskomatonta tähtitaivasta ja tuudittauduimme uneen paatin kevyesti keinuessa ja tuulen lepattaessa verhoja. Aamulla heräsimme auringon alkaessa lämmittää kasvoja.

Jalkapumpun avulla toimivasta suihkusta sai vettä juuri sen verran, että sai meriveden huuhdottua pois iholta. Hiustenpesu piti unohtaa.

Henkilökuntaa mukana oli kolme henkeä, kokki, kapteeni ja opas. Heistä vain oppaamme puhui englantia, sen verran että pärjäsimme. Pöytään kiikutettiin vuorotellen länkkärisafkaa ja indonesialaisia herkkuja, ja ruoka oli aina maittavaa.

Komodo | Tyttö makaa veneen verkolla Komodon saaristomaisemissa.

Suosittelen Le Pirate Exploreria kaikille, jotka pärjäävät muutaman yön ilman suihkua. Sain sen kuvan, että Le Piraten veneet ovat etenkin nuorten suosiossa, mutta ainakaan meidän paattimme ei ollut mikään bilepaatti. Se saattaa toki riippua porukasta.

Meidän kolmen yön reissumme Le Piraten kyydissä maksoi 240e per nokka.

Komodo | Mies ihailee maisemia veneen ikkunasta.

Komodon saarimaisemia veneestä.

Indonesian Komodo – Miten sinne pääsee? Floresin Labuan Bajoon on useita lentoja päivässä Balilta tai Jakartasta. Lentoyhtiöistä luotettavin maine on Garudalla. Floresille pääsee myös lautalla, joskin matka on pitkä, ja lauttoja on joskus uponnut.

Saarihyppelyt Labuan Bajosta: Labuan Bajosta Komodon kansallispuistoon voi tehdä päiväretkiä tai useamman yön yli kestäviä saarihyppelyitä. Päiväretkiä voi tehdä pikaveneellä tai perinteisellä puuveneellä. Etenkin päiväretkiä voi varata vasta paikan päällä, mutta jos olet matkassa tiukalla aikataululla, suosittelen varaamaan etukäteen.

Lue myös: Komodonvaraani – Kun katsoin hirmuliskoa silmästä silmään
BALI – MATKAOPAS