Komodon ihmeellinen saaristo Indonesiassa

Indonesian Komodon saaristo on satumainen paikka. Se tunnetaan ensisijaisesti keltaisten kukkuloiden maisemissa lymyilevistä maailman suurimmista liskoista, ihmisellekin vaarallisista komodonvaraaneista. Mutta Komodon kansallispuisto on paljon muutakin. Se on on autioita rantoja, pinkkiä hiekkaa, kristallinkirkasta vettä ja henkeäsalpaavia maisemia. Se on luonnon rakastajan aarreaitta.

Teimme täällä kolmen yön veneretken, joka jäi mieleen yhtenä parhaista reissuista ikinä.

Unesco-maailmanperintökohteenakin tunnettu Komodon kansallispuisto koostuu kolmesta pääsaaresta: Komodosta, Rincasta ja Pulau Padarista, ja lukemattomista pienemmistä saarista. Alue kattaa yhteensä yli 1800 neliökilometriä, joten siihen tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Komodossa riittää koskematonta luontoa, ja alueella asuukin vain pari tuhatta ihmistä.

Matka alkoi Indonesian Floresin saaren Labuan Bajosta, joka toimii porttina Komodon saaristoon. Labuan Bajosta on pikkuhiljaa muodostumassa vilkas turistikeskus, mutta kovin viihtyisältä se ei tuntunut.

Boatel – kelluva hotelli Labuan Bajossa

Yövyimme Labuan Bajossa tyylillä vetten päällä kelluvassa hotellissa, nasevasti nimetyssä Boatelissa. Boatel on perinteiseen tyyliin rakennettu puuvene, joka on muutettu muutaman huoneen hotelliksi. Nerokasta! Yö Boatelissa maksoi 40 euroa.

Yö Boatelissa oli täydellinen tapa aloittaa Komodon retki.

Seuraavana aamuna alkoi unohtumaton seikkailu, kolmen yön ja neljän päivän veneretki ympäri Komodon kansallispuistoa.

Kohtaaminen komodonvaraanin kanssa Rincan saarella

Rincan saarella kuuntelimme puistonvartijan hyytäviä tarinoita komodonvaraanien uhreiksi jääneiden kohtaloista, ja bongasimme kuin bongasimmekin näitä jopa kolmemetrisiksi kasvavia jättiläisliskoja.

Kirjoitan lisää kohtaamisesta komodonvaraanien kanssa vielä myöhemmin, sillä Komodo on niin paljon muutakin kuin liskoja.

Vaaleanpunaisella rantahiekalla

Komodo tunnetaan myös esimerkiksi kristallinkirkkaista vesistään ja vaaleanpunaisena säihkyvästä rantahiekasta. Vaaleanpunainen hiekka on muodostunut valkoisen hiekan sekoittuessa pienenpieniin punaisiin korallinpalasiin. Useimmat veneretket pysähtyvät Komodon kansallispuiston kuuluisimmalla pinkillä rannalla, mutta todellisuudessa se ei suinkaan ole saariston ainoa pinkki ranta. Me saimme täällä aution pinkin rannan kokonaan itsellemme. Vaaleanpunaisen hiekan lisäksi myös vesi tällä rannalla herätti ihmetystä, niin syvän turkoosia se oli.

Hiekkasärkkiä ja ihmeellistä vedenalaista maailmaaa

Komodon ihmeellinen vedenalainen maailma on sukeltajien suosiossa. Täällä on hyvät mahdollisuudet bongata esimerkiksi paholaisrauskuja, merten lempeitä lentäviä mattoja. Hyppäsimme kirkkaisiin vesiin snorklailemaan, mutta tällä kertaa tuuri ei ollut matkassa. Se ei meitä niin haitannut, sillä olimme päässeet uimaan rauskujen kanssa jo aikaisemmin Nusa Penidalla.

Turhaksi reissuksi snorklailut eivät kuitenkaan jääneet. Imaisin säikähdyksissäni varmaan litran merivettä snorkkelin läpi, kun yhtäkkiä vierestä pyrähti puolitoistametrinen hai.

Silloin tällöin ankkuroimme lähelle autiota hiekkasärkkää, ja uimme rantaan.