Tiedä nämä 10 asiaa ennen kuin matkustat Kambodzaan

Kambodza viettelee helposti ihmeellisillä temppeleillään, luonnon kauneudellaan, ihanilla ihmisillään ja taianomaisella tunnelmallaan. Niin kuin mihin tahansa reissatessa, kohdemaahan kannattaa tutustua etukäteen. Näin saa matkasta enemmän irti eikä tule ikäviä yllätyksiä. Tässä muutama asia, jotka Kambodzaan suuntaavan kannattaa tietää.

1. Kambodzan synkkä menneisyys on vielä vahvasti läsnä. Tavalla tai toisella punakhmerien valtakauden karmeat tapahtumat koskettivat jokaista kambodzalaista. Syvästi traumatisoituneen kansan toipuminen jatkuu. Jos haluat saada Kambodzan matkasta muutakin kuin pelkän pintaraapaisun, tutustu tapahtumiin vähintään lukemalla tämä juttu.

2. Kambodza on edelleen köyhä maa, jossa korruptio kukoistaa. Voit auttaa jo pelkästään matkustamalla tänne, mutta rohkaisen myös käyttämään rahaa maassa, jossa mikään ei suomalaisen näkökulmasta kovin paljon maksa. Osta tuliaisia, tilaa vielä yksi mojito ja tippaa, kun saat hyvää palvelua. Hotellityöntekijän kuukausipalkka voi olla saman verran, mitä monet Suomessa tekevät päivässä.

Aktiviteeteilla, tai vaikka ulkona syömisellä voit auttaa. Esimerkiksi tsekkaamalla Siem Reapissä kambodzalaisen sirkuksen, Pharen, tuet kouluja. Sekä Siem Reapistä että Phnom Penhistä löytyy myös loistavia NGO -ravintoloita, kuten esimerkiksi Phnom Penhin Friends.

3. Ole varovainen. Etenkin Phnom Penh, ja jossain määrin myös Sihanoukville tunnetaan ryöstöistään. Tuktukista voi helposti lähteä laukut lentämään. Kaduilla kävellessä ei kannata pitää koruja, edes halpoja, eikä väläytellä muita arvotavaroita. Sihanoukvillessä on uutisoitu myös tapahtuneen raiskauksia ja drinkkien huumauksia.

Otres 2

4. Älä vajoa orpokotiansaan. Kambodzassa on paljon orpoja, se on totta. Mutta viime vuosina orpokotien määrä on räjähtänyt, kun taas orpojen määrä on pysynyt samana. Homma on lähtenyt niin käsistä, että vanhemmat myyvät lapsiaan orpokoteihin. Orpokodeissa näitä lapsia ei kuitenkaan odota parempi tulevaisuus, vaan päinvastoin orpokotielämä on vahingollista lasten kehitykselle. Orpokodit ovat puhdasta bisnestä, jossa länsimaalaisten sympatioita ja lahjuksia kerjätään, ilman että lapset niistä hyötyvät. Lapset ovat myös haavoittuvassa asemassa, kun kuka tahansa hullu voi kävellä kadulta sisään halailemaan.

Muita huijauksia mitä kannattaa varoa on esimerkiksi vauvanmaitohuijaus. En itse tähän törmännyt, mutta pienet lapset tai nuoret äidit saattavat pyytää sinua ostamaan heille kaupasta maitoa, koulukirjoja tai ateriaa ravintolasta. Kauppiaat ja ravintoloitsijat ovat kuitenkin mukana huijauksessa, ja maitokin myydään takaisin.

5. Mieti, ennen kuin ostat jotakin lapselta. Se usein rohkaisee vanhempia pitämään lapset poissa koulusta. Söpöt pikkulapset voivat olla hyvin vakuuttavia, kun he kerjäävät rahaa koulumaksuihin. Älä mene lankaan, sillä yleensä raha ei siihen mene. Olkoonkin, että osa näistä lapsista käy koulua. Kambodzan hallitus rohkaisee turisteja ennemmin tekemään lahjoituksia suoraan kouluille tai hyväntekeväisyysjärjestöille.

6. Kambodza käyttää kahta valuuttaa, rielejä ja dollareita. Suurimman osan ajasta tulet maksamaan dollareilla, joten ota niitä mukaasi. Hyvin pian lompakkoosi ilmestyy joka tapauksessa paksu tukku rielejä. Rahaa vaihtaessa huomaa, että setelien täytyy olla täydellisen ehjiä, tai niitä ei välttämättä huolita. Pyydä pieniä seteleitä, sillä satasta voi olla Kambodzassa vaikea rikkoa. Tarvitset dollareita jo kentällä viisumin maksuun, ellet ole hankkinut viisumia etukäteen netistä.

7. Kambodza ei ole Thaimaa. Monet reissaajat siirtyvät rajan yli ymmärtämättä, että Kambodza on edelleen vuosikymmeniä Thaimaata jäljessä. Monet sanovat, että tämän takia kambodzalaiset ovat niin sydämellisiä; he eivät vielä ole turtuneet turisteihin. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että Kambodza on monin tavoin konservatiivisempi. Muissa kuin länkkärien kansoittamissa lomakylissä ei kannata kulkea liian paljastavissa vaatteissa, näin ansaitset paikallisten kunnioituksen. Peittävästi pukeutuminen on tärkeää etenkin temppeleillä.

Matkavinkit Kambodzaan

8. Kambodzassa tallatulta polulta poikkeaminen ei välttämättä kannata. Kambodzan maaseudulla piileskelee sotien jäljiltä miljoonia maamiinoja. Kambodzan kaupungeissa ei voi olla huomaamatta maamiinojen seurauksia, raajattomia kerjäläisiä. Räjähdyksiä sattuu päivittäin. Vaikka paikalliset ovat oppineet missä on todennäköisesti turvallista kävellä, kukaan ei niiden sijaintia tarkasti tiedä.

Vinkit Kambodzaan

9. Kambodza on muutakin kuin Angkor Wat ja Kuoleman kentät. Tutustu myös maaseutuun, viehättäviin siirtomaa-aikaa huokuviin kaupunkeihin kuten Kampotiin, upeaan luontoon ja paratiisisaariin.

10. Tutustu tapoihin. Opettele pari sanaa khmeriä ja tervehdi kuten paikalliset. Maassa kuin maassa tämä on aina hyvä idea, saat helposti hymyjä huulille! Kambodzassa, kuten muualla Kaakkois-Aasiassa, tervehditään laittamalla kädet yhteen ja pienellä nyökkäyksellä/kumarruksella. Käsien korkeudella on väliä; rinnan taso on yleensä sopiva, käytä suun tasoa kun tervehdit vanhuksia tai korkeammassa asemassa olevia, otsan tasoa munkkeja tervehtiessä.

Kambodzassa, kuten Aasiassa yleensä, kasvojen menetys otetaan tosissaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hermojen menetystä julkisesti ei hyvällä katsota. Niele siis raivosi ja pysy viileänä, kun tuktuk-kuski kiskookin sovittua korkeampaa hintaa. Kasvojen menetys liittyy myös siihen, etteivät kambodzalaiset mielellään myönnä, etteivät tiedä jotakin.

Näiden lisäksi muista perusasiat! Matkavakuutus on tärkeä, älä juo vettä hanasta, suojaudu hyttysiltä (denguekuumetta esiintyy!), sovi tuktukin hinta ennen matkaa, tingi, ole tarkkana ruoan kanssa ja niin edelleen. Ja varaudu siihen, että tulet haikailemaan Kambodzaan takaisin.

Kaikki vinkit ja kokemukset Kambodzaan löydät täältä.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-01-27T07:59:02+03:00lokakuu 3, 2017|Kambodza|

38 Comments

 1. Pirkko / Meriharakka lokakuu 8, 2017 10:52 am - Vastaa

  Kambodza on tosiaan yksi niitä paikkoja maailmassa, missä lähihistoria on vielä kovin konkreettisesti läsnä. Jokunen vuosi sitten kävimme Phnom Penhissä ja Siem Reapissa (Angkor Watin takia, tietenkin) ja etenkin Phnom Penh oli yhtä, mielenkiintoista, historian oppituntia. Minä viehätyin erityisesti FCC:hen, Foreign Correspondents Clubiin, joka kokosi aikanaan Kambodzan tapahtumista raportoivat lehtimiehet ja heidän fiksarinsa yhteen. Oli syöminen ja juominen jäädä sivuseikaksi, kun piti lukea historiaa ravintolan kaikilta seiniltä! Eihän bloggaaja tietenkään ole sama asia kuin sotakirjeenvaihtaja, mutta silti niin kiehtovaa …
  http://meriharakka.net/2014/11/13/phnom-penh/

  • Anna lokakuu 9, 2017 9:05 am - Vastaa

   FCC:ssä kävin itsekin pyörähtämässä drinkillä, ihan mielenkiintoinen paikka. Itse kuitenkin viehätyn paljon enemmän Siem Reapiin ja Angkorin temppeleihin kuin Phnom Penhiin. Phnom Penhissä vietin yhteensä melkein viikon, eikä sen aarteet oikein minulle avautuneet. Kirjoitin kuitenkin aiemmin pari vinkkipostausta kaupunkiin.

 2. Suunnaton lokakuu 8, 2017 11:11 am - Vastaa

  Hyviä huomioita! Pidin erityisesti siitä, että olit ottanut mukaan näitä lapsiin liittyviä asioita. Jordanian Petrassakin näki lapsia myymässä postikortteja ja tarjoamassa aasiratsastusta, vaikka lasten pitäisi olla koulussa eikä suinkaan ansaitsemassa rahaa. Valitettavan moni turisti haksahtaa näihin, vaikka paikanpäällä oli opastauluja, joissa huomautettiin tästä, ettei lapsilta tulisi kyseisestä syystä mitään ostaa.

  • Anna lokakuu 9, 2017 9:06 am - Vastaa

   Lasten söpöjä vastustamattomia katseita voi olla vaikea vastustaa. Mutta onneksi on parempiakin tapoja auttaa 🙂

 3. Matkustaminen Kambodzaan ei varsinaisesti ole suunnitelmissani, mutta tämä postaus sai kyllä kiinnostumaan siitä. Tosin nuo lapsikerjäläiset ja muut huijausjutut ahdistavat, etenkin jos niitä on paljon. Vaikka tietääkin, että rahan antaminen ja muu auttaminen todellisuudessa vain pahentaa asiaa, niin jää kyllä tosi paha olo, jos kieltäytyy rahan antamisesta.

  • Anna lokakuu 9, 2017 9:08 am - Vastaa

   Kiva että sain kiinnostumaan! Vaikka tässä postauksessa ei varsinaisesti niistä Kambodzan kohokohdista puhuttukaan 🙂 En itse törmännyt matkalla huijauksiin ollenkaan, mutta niitä kyllä tapahtuu. Lapsia myymässä sitä sun tätä kyllä näkyy etenkin temppeleillä. Onneksi on muitakin tapoja auttaa kuin suoraan rahaa antamalla!

 4. Miraorvokki/Pöndekengissä lokakuu 8, 2017 4:10 pm - Vastaa

  Tämä oli todella, todella hyvä paketti! Kambodza kiehtoo matkailumaana ja hyvä että nostit esiin tämän matkailumaan monia puolia! Ei voi edes muuta sanoa kuin että tämä juttu oli täyttä timanttia. Kiitos 🙂

  • Anna lokakuu 12, 2017 3:01 am - Vastaa

   Kiitti Mira <3 🙂

 5. Aron / Ja sitten matkaan... lokakuu 8, 2017 6:12 pm - Vastaa

  Näitä Kambodža-postauksiasi lukiessa on tullut kova ikävä palata tutustumaan maahan tarkemmin. Phnom Penh ja Siem Reap on pintapuolisesti nähty, mutta vielä olisi paljon mielenkiintoista nähtävää jäljellä. Erityisesti Kampot kiinnostaisi kovasti, olen jo vuosia käyttänyt pelkästään Kampotin pippureita kotikeittiössäni. Ovat ihan parhaita!

  Maassa rehottavasta korruptiosta masentavin esimerkki ovat Angkorin alueen temppelit, jotka ovat yhden kummisedän omistuksessa. Sinne menevät turistien dollarit pohjattomaan taskuun. Onneksi jotain pientä päätyi myös tuktuk-kuskille ja oppaalle temppeleillä kierrellessämme.

  • Anna lokakuu 12, 2017 3:05 am - Vastaa

   Kampotin pippurit on kyllä ihan parhaita! Ostin mukaan pussit valkoista ja mustaa mutta molemmat uhkaavasti vähenee, olis pitänyt ostaa enemmän. Kieltämättä kävi mielessä, että mihinköhän se pääsymaksu Angkorin temppeleillä oikein menee, ei se ihan halpa kuitenkaan ole. Kyllä siellä onneksi jotain remppaa sentään näkyi, mutta taitaa aika iso siivu kadota korruptioon…

 6. Janni / Lentopelko lokakuu 9, 2017 8:53 am - Vastaa

  Olipas hyvä juttu! Kambodza on meilläkin kohteena sitten Aasian reissulla, tässä tuli esille muutamia uusiakin huomioon otettavia juttuja. 🙂

  • Anna lokakuu 12, 2017 3:05 am - Vastaa

   Kiva että oli hyötyä 🙂

 7. Jenna / Huge passion for life lokakuu 9, 2017 8:19 pm - Vastaa

  Kattava juttu, joka kannattaisi lukea ennen matkaa tuonne. Monelle tosiaan saattaa tulla yllätyksenä ettei Kamboza ole Thaimaa hyvine ja huonoine puolineen. Uskon, että moni lukee tän sun tekstin tyytyväisenä. Paljon hyviä tipsejä. 🙂

  • Anna lokakuu 12, 2017 3:07 am - Vastaa

   Kiitos Jenna 🙂 Pian Kambodzan jälkeen kävin Thaimaassa ja huh, mikä ero. Vaikka siellä ennenkin on tullut käytyä niin kyllä tuntui kaikki jättimäiset mainoskyltit ja pilvenpiirtäjät vieraalta Kambodzan reissun jälkeen.

 8. Sofia lokakuu 10, 2017 4:21 am - Vastaa

  Kiitos kattavasta vinkkipostauksesta, ja muistakin aiemmista Kambodza-jutuista! Kambodzaan matka käy vuoden päästä syksyllä, joten ehdottomasti täytyy pistää vinkit korvan taa 🙂

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:14 am - Vastaa

   Kiitos Sofia! Kiva kuulla että oot lähdössä Kambodzaan <3

 9. Heidi/Himomatkaajan Turinoita lokakuu 10, 2017 12:26 pm - Vastaa

  Kiitos tästä koonnista! 🙂
  Helmikuussa odottaa matka Kambodzaan ja näillä vinkeillä pääsee mukavasti alkuun.

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:15 am - Vastaa

   Lucky you! Kiva jos oli hyötyä.

 10. Terhi | VAGABONDA lokakuu 10, 2017 3:32 pm - Vastaa

  Hyvä vinkkipaketti! Etenkin tuo lapsien käyttäminen tienausmielessä on aina hyvä muistaa. Vaikka kuinka tekisi mieli auttaa ostamalla jotain tai antamalla rahaa, tekee todennäköisesti enemmän haittaa kun hyvää. Kerran Kambodzassa lapsi halusi rahaa, mutta päätettiin sitten kaverin kanssa ennemmin käydä viereisessä kaupassa ostamassa mitä lapsi haluaa. Ensin hän osoitti olutpulloja, tämän jälkeen maidonkorviketta, jota sitten ostimmekin. Ei tainnut sitten sekään olla hyvä juttu… 🙁

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:19 am - Vastaa

   Näin just! Huijaukselta kieltämättä kuulostaa, no ens kerralla tiedät paremmin 🙂

 11. Outi lokakuu 11, 2017 3:53 pm - Vastaa

  Hyvä tietopaketti ja kaikki kuulostaa niin tutuilta jo 8 vuoden takaakin. Oli pakko käydä lueskelemassa noita Koh Rong postauksia. Mä olen ollut Koh Rongilla vuonna 2009. En nyt tarkalleen muista millä rannalla oltiin, luultavasti tuolla päärannalla, jossa oli muutama hökkelibungalowi ja ehkä 2 ravintolaa. Paikka on muuttunut varmaan niin paljon, että luulen että järkyttyisin jos menisin tuonne uudelleen. Silloin oli jo puhetta, että paikka on kaavoitettu täyteen ja lentokenttääkin sinne suunnittelivat. Onneksi ehdin nähdä saaren ennen rakennushuumaa, sillä muistikuvat siitä tosiaan ovat paratiisinomaiset. Rannalla oli silloin ehkä 3 muuta seuruetta, eli käytännössä saimme olla aivan keskenämme. Mutta niin kai se on, että kaikki paikat pikkuhiljaa täyttyvät..

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:21 am - Vastaa

   On varmasti muuttunut, pääkatu, jota ei varmaan tuolloin edes ollut, on täynnä hostellia ja baaria/kahvilaa. Vesi on sameaa kylän kohdalla, siinä ei kannata edes uida. Päärannan alueella en yöpyisi, ellei halua bilettää. Mutta löytyy sieltä onneksi vielä hiljaisempiakin paikkoja.

 12. Elina | Vaihda vapaalle lokakuu 12, 2017 8:36 pm - Vastaa

  Olipa hyvä listaus. Kivasti olit ottanut tässä esille eettistä puolta ja käytännön vinkkejä. En ole vielä käynyt Kambodzassa, mutta toivottavasti jonain päivänä pääsen siellä käymään. Tässä tuli monta asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä, kuten polulla pysyttely. Lapsilta ostaminen ja kerjääville lapsille rahan antaminen on sellaisia asioita, joiden välttely pätee moneen muuhunkin maahan. Voi kunpa joskus vielä olisi maailmassa tilanne, että kaikki lapset saavat käydä koulua.

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:22 am - Vastaa

   Kunpa tosiaan! Ja joo, nuo varmasti pätee monissa paikoissa ympäri maailmaa.

 13. Kohteena maailma / Rami lokakuu 13, 2017 9:03 pm - Vastaa

  En ole Kambodzassa käynyt, mutta mieli tekisi. Tässä tuli sinne monta hyvää vinkkiä – aivan huippupostaus (jälleen kerran)!

 14. Paula - Viinilaakson viemää lokakuu 14, 2017 7:05 am - Vastaa

  Tämä oli kyllä hyvä paketti. Toivottavasti lähivuosina päästää nämäkin paikat näkemään. Hyviä vinkkejä joita ei eka kertalainen muuten tietäisi!

 15. Ida/reissurasia lokakuu 14, 2017 2:09 pm - Vastaa

  Kiitos hyvästä ja realistisesta paketista! En ole koskaan harkinnut Kambodzaan matkustamista, mutta blogisi toi siitä sellaisen mielikuvan, että kiinnostukseni heräsi. 🙂 Etenkin se, että kyse ei ole Thaimaaseen verrattavasta maasta oli minulle uutta.

 16. Terhi lokakuu 14, 2017 2:34 pm - Vastaa

  Kiitos vinkeistä. Tuo maitojuttu oli minulle uutta enkä ole syvemmin pohdiskellut orpokotejakaan, olen jopa joskus vieraillut niissä ja ajatellut lähteä vapaaehtoistyöhön johonkin orpokotiin. Nähtävästi sen saa tosi tarkasti valita.

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:24 am - Vastaa

   Jos vapaaehtoistyö orpokodissa kiinnostaa, kannattaa ottaa paikasta todella tarkkaan selvää. Se on nykyään niin suosittua, että siitä on valitettavasti tullut monissa maissa bisnestä, jossa lasten etu ei todellakaan ole ensisijalla 🙁

 17. Emilia/Matkan varrella lokakuu 14, 2017 3:59 pm - Vastaa

  Jee taas yksi hyvä postaus tulevaa Aasian rundiamme ajatellen, kiitos! 🙂 Enpä muuten todellakaan tiennyt, että maaseudulla on noin älytön määrä maamiinoja!

 18. Reetta / Matkasto lokakuu 14, 2017 11:26 pm - Vastaa

  Mielenkiintoinen ja informatiivinen artikkeli, vaikkei matkaa Kambodzhaan olisi suunnittelemassakaan! Monet kuvailemasi köyhän maan ongelmat pätevät varmasti myös joihinkin muihin Etelä- ja Kaakkois-Aasian maihin. Olisi hienoa päästä kokemaan toistaiseksi ei-niin-turistoituneen Kambodzhan kulttuuriaarteet ja kulttuuri!

 19. Simo Ikävalko lokakuu 15, 2017 12:15 am - Vastaa

  Tälläset infopostaukset on aina hyviä ja näin monipuoliset aina parempia. 🙂 Kambodza ei myöskään ole ainakaan itelle yhtä tuttu kuin Thaimaa, vaikken kummassakaan ole käynyt, joten tästä oppi paljon pikkutärppejä must known -juttujen kylkeen!

 20. Liisa lokakuu 15, 2017 10:00 am - Vastaa

  Olipa mielenkiintoinen postaus, kiitos hyvistä vinkeistä! Osaatko sanoa yleisellä tasolla, miten turismi on vaikuttanut Kambodzaan? Liittyykö esimerkiksi orpokotien lisääntyminen juuri turismin kasvuun?

  • Anna lokakuu 16, 2017 1:30 am - Vastaa

   Niin, tästä voisi kirjoittaa melkein oman postauksensa… Turismilla on kai aina ne positiiviset ja negatiiviset puolet. Orpokotien lisääntyminen tottakai johtuu juuri turistien kiinnostuksesta, siitä on tehty bisnestä, missä lasten hyvinvointi ei todellakaan tule ensin. Muita ikäviä puolia on esim. ihmiskauppa, seksiturismi tai vaikka Angkor Watin kärsiminen miljoonien turistien jaloissa. Mutta samalla se turismi tuo Kambodzaan niitä paljon kaivattuja dollareita.

 21. Anna-Katri / Adalmina's Adventures lokakuu 16, 2017 7:57 am - Vastaa

  Hyviä vinkkejä nähdä maata hieman syvemmin niiden perusturistinähtävyyksien lisäksi. Itselleni jäi Cambodzan matkasta temppelejäkin paremmin mieleen paikallisen perheen koti ja siellä vietetyt illat, ja matkan jälkeen jäi myös kaipuu palata takaisin ja tutustua maahan enemmän.

 22. Sara tammikuu 2, 2018 5:06 pm - Vastaa

  Miten helposti Kambozassa saa ruokamyskytyksen jos on varovainen?

  • Anna tammikuu 4, 2018 10:47 am - Vastaa

   Moikka Sara! Ruokamyrkytyksen saaminen on kaikista eniten tuurista kiinni. Voi olla vaikka kuinka varovainen ja läträtä litroittain käsidesiä, mutta koskaan ei tiedä, mitä ravintolan keittiössä tapahtuu. Riski ei kuitenkaan mielestäni Kambodzassa paljon suurempi ole kuin muissa Aasian maissakaan, eli sen takia ei kannata jättää lähtemättä! Useimmiten ne vatsapöpöt myös on nopeasti ohi.

Jätä kommentti