Udawalawe, Sri Lanka – Villinorsujen lumoa safarilla

Udawalawe on Sri Lankan suosituimpia kansallispuistoja ja kenties maan paras paikka bongata norsuja luonnossa. Safarilla Sri Lankassa bongasimme paitsi kymmenittäin villinorsuja, myös muita Sri Lankan ihmeellisen luonnon otuksia.
Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*
Sri Lanka on yksi maailman parhaita kohteita bongata norsuja luonnossa, sekä varmasti Afrikan jälkeen parhaita kohteita safarille. Sri Lankan matkalla kannattaakin ehdottomasti liikahtaa palmun alta sen verran, että lähtee tutustumaan johonkin maan lukuisista kansallispuistoista. Norsuja bongaat varmasti, mutta niiden lisäksi hyvällä onnella voit nähdä esimerkiksi leopardin, krokotiilin tai vaikkapa laiskiaisen.
Olemme käyneet safarilla Sri Lankan kansallispuistoista kahdessa suosituimmassa, Yalassa ja Udawalawessa. Molemmista kuulee vaihtelevia kokemuksia. Kumpi jäi suosikiksemme, Yala vai Udawalawe, siitä voit lukea alempaa.

Sri Lankasta löytyy lukuisia epäeettisiä eläinkohteita, joissa norsuja ei kohdella asiallisesti. Villinorsun kouluttaminen turistien viihdykkeeksi vaatii tuskallisen prosessin, eikä norsujen selän rakenne sovellu ratsastamiseen. Monesti kohteilla saattaa olla jaloja nimiä kuten elefanttien orpokoti, mutta ainakin joskus ne ovat todellisuudessa jotakin muuta. Ennen vierailua Sri Lankan eläinkohteissa kannattaa siis tehdä hiukan taustatyötä.
Paras tapa bongata norsuja on luonnossa, ja Sri Lanka on siihen maailman parhaita kohteita. Suhteessa pinta-alaan Sri Lankassa elää eniten elefantteja Aasiassa.
Saavuttuamme majataloon Udawalawen kylässä tapasimme heti tien varressa ensimmäisen, epätavallisen tuttavallisen elefantin. Kuinka mahtavaa, ajattelimme ensin innoissamme. Kunnes myöhemmin selvisi, että tämä kyseinen norsu tulee paikalle päivittäin murkinoimaan paikallisten maahan heittämillä jätteillä.

Udawalawe, Sri Lanka – Kokemuksia safarilta
Jeeppi tuli noutamaan meitä majatalostamme aamuhämärässä. Kansallispuiston portilla jonotti jo tusina jeeppiä. Otsani ehti jo rypistyä miettiessäni minkälaisessa jonossa safarilla oikein kuljettaisiin. Onneksi huoli oli turhaa.
Auringon noustessa tulipunaisena pallona aloitimme safarin läpi vesistöjen täplittämän Udawalawen kansallispuiston. Eipä aikaakaan, kun bongasimme ensimmäisen elefanttiperheen aivan tien reunassa. Norsut ovat täällä tottuneita jeeppeihin. Ne eivät olleet meistä moksiskaan ja jatkoivat aamutouhujaan lehtiä mussuttaen.
Bongasimme kolmen tunnin safarin aikana niin monta elefanttia, että sekosin laskuista. Kymmenissä kuitenkin mentiin, ja tämän norsufanin sydän oli pakahtua näitä ihmeellisiä, lojaaleja ja viisaita otuksia ihaillessa.

Udawalawe on Yalan kansallispuiston rinnalla Sri Lankan suosituin kohde safarille. Udawalawen kansallispuisto perustettiin aikanaan suojelemaan alueen eläimiä, joiden elinalue kärsi tekojärven rakentamisen myötä 1970-luvulla.
Udawalawe on yksi Sri Lankan pienimmistä kansallispuistoista. Se on varsinainen norsujen valtakunta, niitä nimittäin mahtuu pienelle alueelle useampia satoja!
Srilankannorsu on aasiannorsun alalajeista suurin ja tummin. Uhanalaista lajia on jäljellä luonnossa enää muutama tuhat, kun 1800-luvulla populaatio laskettiin kymmenissä tuhansissa.

Villinorsujen lisäksi bongasimme krokotiileja, liskoja, vesipuhveleita sekä eksoottisia lintulajeja, joita Udawalawesta löytyy jopa 184. Meistä tuntui, ettei ihan jokaisen riikinkukon kohdalla olisi tarvinnut pysähtyä, mutta intohimoiselle lintubongaajalle Udawalawe on paratiisi.
Kolmen tunnin möykkyisen, takamusta koettelevan safarin jälkeen jatkoimme matkaa etelän palmurannoille sydän sykkyrällä ja onnesta hykerrellen.
Olin ollut etukäteen huolissani ruuhkista tai eläinten jahtaamisista jeepillä, joista joskus kuulee Sri Lankan safarien yhteydessä puhuttavan. Safarilla Yalan kansallispuistossa jeeppimme kaahasi ja autojen välillä tuntui olevan suorastaan kilpailua siitä, kuka löytää tiensä eläinten luokse ensimmäisenä. Udawalawessa emme kokeneet mitään tällaista, mutta tämä voi olla kuskistakin kiinni.
Portilla päästettyjen autojen määrää tarkkaillaan ruuhkien välttämiseksi. Me olimme usein ainut jeeppi paikalla, kunnes jossain vaiheessa 1-2 muuta löysi tiensä paikalle. Mutta toisenlaisiakin kokemuksia olen kuullut.

Safari Sri Lankassa – Udawalawe, Yala vai joku muu?
Udawalawe ja Yala ovat Sri Lankan suosituimmat kansallispuistot. Siispä jeeppejä safarilla riittää. Totta puhuen itse en valitsisi ensi kerralla kumpaakaan, vaan suuntaisin johonkin Sri Lankan muista rauhallisemmista kansallispuistoista.
Olen kuullut vaihtelevia kokemuksia sekä Yalasta että Udawalawesta. Me viihdyimme paremmin Udawalawen safarilla, mutta se taisi liittyä vain siihen, että tällä kertaa jeeppikuskimme ei kuvitellut ajavansa rallia.
Valinta Udawalawen ja Yalan välillä riippuu siitä, mitä safarilta odottaa. Yalan kansallispuisto on huomattavasti suurempi. Yalassa on suurempi todennäköisyys bongata muita eläimiä kuten leopardeja, kun taas Udawalawessa piilossa viihtyvän leopardin bongaamisen mahdollisuus on lähes olematon. Toisaalta jos taas haluat nähdä mahdollisimman monta villinorsua ja mahdollisimman läheltä, safari Udawalawen kansallispuistossa on hyvä valinta.
Minkä kansallispuiston tahansa valitsetkin, safari Sri Lankassa on varmasti ikimuistoinen kokemus.

Safari Sri Lankassa – Hyvä tietää
- Udawalawen kansallispuistossa voi bongata eläimiä ympäri vuoden.
- Udawalawe sijaitsee noin parin tunnin ajomatkan päässä Mirissasta, puolentoista tunnin päässä Ellan vuoristokylästä ja noin tunnin päässä Tangallen rantakohteesta.
- Paras aika päivästä safarille on aikainen aamu. On hyvä idea yöpyä edellinen yö pienessä Udawalawan kylässä, josta kansallispuistoon matkaa on kymmenisen kilometriä.
- *Kottawatta River Bank Resort on edullinen ja rauhallinen majoitus luonnon helmassa 15 kilometrin päässä Udawalawen kansallispuistosta.
- Glamping -tyylinen *Makulu Safari Camping on paikka, jossa olisin halunnut yöpyä, jos se ei olisi ollut täynnä.
- Järjestimme safarin majoituksemme kautta. Safarin hinta oli noin 30 euroa per henkilö, ja kansallispuiston sisäänpääsymaksu oli noin 14 euroa. Jeepissä oli meidän lisäksemme 6 henkilöä.
- Udawalaween järjestetään sekä kolmen tunnin että koko päivän safareita. Meille riitti oikein hyvin kolme tuntia pomppuisilla hiekkateillä. Näin ehdimme vielä jatkaa matkaa samana päivänä Tangallen rantaparatiisin.
- Varaudu siihen, että vaatteet saattavat likaantua mutaisilla teillä, ja sääolosuhteet muuttua safarin aikana.

LUE MYÖS:
Yalan kansallispuisto – Villinorsuja ja leopardijahtia
Tangalle on palmurantojen rakastajan taivas
Sigiriya – Sri Lankan majesteettinen leijonan kivi
Sri Lankan Kalkudah – Unelmien palmuparatiisi
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kuulostaa mukavalta kokemukselta! Päädytään itse omalla matkallamme Yalan lisäksi Minneriyan kansallispuistoon, jossa myös pitäisi näkyä varmasti elefantteja, ja käsitykseni mukaan tuokin on varsin rauhallinen. Toiveissa olisi, että Yalakin voisi olla tällä hetkellä vähän rauhallisempi, kun turisteja on vielä vähemmän.
Anna
Kuulostaa hyvältä! Mahtavaa reissua!
Maapalloilija
Tuo on hyvä muistaa, että safarit ja isojen villieläinten bongailut onnistuvat mukavasti muuallakin kuin Afrikassa. Hyvin niitä norsuja tuolla sitten näkyi, mutta voi kuinka niiden määrä on maailmassa on pahasti laskenut 🙁
Anna
Niinpä, se on kyllä niin sydäntäsärkevää 🙁
Pirkko / Meriharakka
Me kävimme katsomassa norsuja Minneriyan kansallispuistossa Sigiriyan alueella. Sielläkin norsuja oli kiitettävästi – mutta myös autoja. Yala voisi kiinnostaa, jos päätyisimme maahan vielä joskus toiste.
Anna
Okei, hyvä tietää, että Minneriyassakin autoja riittää. Ajattelin, että se saattaisi olla vähän hiljaisempi.
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Jos Sri Lankaan päädyn, safari on ehdoton. Onko niin, ettei siellä näy kuin norsuja? Missä muut elikot?
Anna
Niin kuin tuossa kirjoitin, näkyi myös mm. krokotiileja, liskoja, vesipuhveleita ja paljon erilaisia eksoottisia lintuja. Mutta Yalassa nähtiin tosiaan enemmän muitakin eläimiä kuin norsuja. 🙂
Eveliina / Reissukuume
Voiii, tällainen norsusafari olisi unelma! Ihania kuvia olit räpsinyt 🙂
Kiinnostaisi myös, näkyikö tuolla muita eläimiä?
Anna
Kiitos Eveliina! Juu, niin kuin kirjoitin, näkyi myös mm. krokotiileja, liskoja, vesipuhveleita ja paljon erilaisia eksoottisia lintuja. Mutta Yalassa nähtiin tosiaan enemmän muitakin eläimiä kuin norsuja. 🙂
Paula - Gone with the Gastons
Ihan mahtavan kuuloinen kokemus! Tuo leopardin bongaaminen samalla safarilla olisi kyllä aika makea juttu. Vaikka kyllä nuo villinorsutkin ovat niin upeita. Ja olihan siinä liuta muitakin eläimiä, nuo eksoottiset linnut ehkä kiinnostaisi itseäni eniten. Toivottavasti päästään Sri Lankaan joskus käymään.
Anna
Joo, leopardin bongaaminen olisi kyllä mieletöntä. Toivottavasti pääset joskus käymään!
Elina / elinanmatkalaukussa
Käytiin täällä kans vuonna 2018, pohdittiin myös kumpaan mentäisiin, Yalaan vai tänne, mutta tämä oli enemmän matkanvarrella ja just pienempi, nii aateltiin että todennäköisyys nähdä elukoita on sit suurempi 🙂
Anna
Joo, se on ihan hyvä ajatus valita se kansallispuisto, mikä sattuu matkan varrelle. Ei näistä ainakaan kumpikaan meistä mikään huono kokemus ollut. 🙂
Ne Tammelat
Upeita norsuja, varmasti hieno ja ikimuistoinen elämys <3 Sri Lanka on meilläkin haavelistalla, joten napataan täältä hyvät vinkit talteen tulevaisuuden varalle.
Asko Leppilampi
Vieraillessani muutama vuosi sitten Sri Lankassa jätin suosiolla nuo väliin, koska meillä on ollut mahdollisuus käydä muutamia kertoja Etelä-Afrikan ja Tansanian luonnonpuistoissa. Yllättävästi tuoltakin löytyi näköjään isojakin eläimiä eikä reissut olleet ainakaan hinnalla pilattuja.
Anne | Elämää Nomadina
Ai että näyttää ja kuulostaa houkuttelevalta, norsut on ihania! Kiva kuulla myös noita hintatietoja, jotenkin olisin odottanut safarien maksavan paljon enemmän! Sri Lanka on meilläkin kiinnostavien kohteiden listalla, ja ihan varmasti vähintään yksi kansallispuisto tulee mahtumaan reissuohjelmaan sitten joskus kun sinne suunnataan!