Vapaaehtoistyö elefanttien parissa Thaimaassa

*Kaupallinen yhteistyö: Ekomatkaajat

Ajatus vapaaehtoistyöstä ulkomailla eläinten parissa on aina kiehtonut minua. Siispä kun Ekomatkaajien kautta tarjoutui tilaisuus kokeilla vapaaehtoistyötä Thaimaassa elefanttien suojelukeskuksessa, tartuimme siihen epäröimättä.

Vapaaehtoistyössä Ekomatkaajien Phuketin kohteessa pääsimme huolehtimaan vanhoista norsuista, joilla on rankka menneisyys kaltoinkohdeltuina turismin tai teollisuuden orjina. Suojelukeskukseen pelastetaan norsuja ympäri Thaimaata nauttimaan leppoisasta vanhuudesta. Täällä norsuilla ei ratsasteta eikä niitä kylvetetä turistien toimesta, vaan norsujen ainoa tehtävä on nauttia rauhaisasta loppuelämästä – niin kuin sen pitäisikin olla. Vapaaehtoistyöhön Thaimaassa kuului elefanttien ruokien valmistusta, roskien keräämistä ja siivousta. Samalla pääsimme sivusilmällä norsujen rentoja eläkeläispäiviä viidakossa samoillen.

Vapaaehtoistyö ulkomailla | Norsujen suojelu | Ekomatkaajat

Vapaaehtoistyö Thaimaassa norsujen kanssa – Miksi meitä tarvitaan?

Mitä enemmän maailmalla on tullut reissattua, sitä enemmän kiinnostus luonnonsuojelua ja erityisesti uhanalaisten eläinten suojelua kohtaan on kasvanut. Norsujen määrä Thaimaassa on tipahtanut 90-luvun noin sadasta tuhannesta nykyiseen vain noin muutamaan tuhanteen. Aasiannorsut ovatkin luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Ei ole varmaan vaikea arvata, että syypää on ihminen, ja ensisijaisesti ihmisen ahneus ja norsujen elinympäristön pieneneminen.

Vapaaehtoistyö ulkomailla | Norsu

Jäljellä olevista Thaimaan norsuista yli puolet on valjastettu turismin ja teollisuuden orjatyöläisiksi. Norsujen kesyttäminen työhön, ratsuiksi tai turistien viihdykkeeksi vaatii julman, eläimen kiduttamista sisältävän prosessin. Ihmisten orjina norsut elävät kurjan elämän ja usein vammautuvat pysyvästi ennemmin tai myöhemmin.

Uhanalaisen lajin säilymisen ja eläinten hyvinvoinnin vuoksi Thaimaassa kaivataan kipeästi lisää norsujen suojelua. Tuhansien thaimaalaisten norsujen ainoa toivo ovatkin vanhainkodit ja suojelukeskukset kuten tämä Ekomatkaajien Phuketin kohde.

Onneksi tietoisuus elefanttien ahdingosta ja norsuturismin pimeästä puolesta on viime aikoina kasvanut. Nykyään on mahdollista päästä lähelle näitä majesteettisia eläimiä myös eettisesti. Vapaaehtoistyö Ekomatkaajien Phuketin kohteessa auttaa norsuja paitsi rahallisesti myös konkreettisesti. Samalla pääsimme sukeltamaan syvemmin näiden ihmeellisten, älykkäiden, sosiaalisten, lempeiden jättiläisten maailmaan.

Vapaaehtoistyö ulkomailla | Ekomatkaajat

Ekomatkaajien Phuketin kohteessa eletään norsujen ehdoilla

Ennen varsinaista vapaaehtoistyötä tutustuimme Ekomatkaajien Thaimaan suojelukeskuksen toimintaan lyhyellä kierroksella. Phuketin suojelukeskuksessa elää yhdeksän vanhaa, sairasta ja/tai vammautunutta naaraselefanttia, ja pian keskus saa neljä norsua lisää. En tiedä mitä odotimme, mutta suojelukeskuksen kauniit puitteet ja organisointi tekivät vaikutuksen.

Kaikki suojelukeskuksen norsut ovat enemmän tai vähemmän traumatisoituneita kaltoinkohtelusta turismin tai teollisuuden orjatyössä. Norsujen koskettavia tarinoita kuunnellessa vähemmänkin tunteellisella nousi tippa linssiin ja lievä inho ihmiskuntaa kohtaan.

Mutta sitä vartenhan me täällä olimme – edes omalta pieneltä osaltamme hyvittämässä ihmisten julmuuksia antamalla Thaimaan norsuille edes vähän toivoa. Täällä norsut saavat vihdoin olla norsuja, ja eläinten hyvinvointi tulee edellä.

Norsu | Vapaaehtoistyö Thaimaassa
Laiha, sairas ja ahdistunut Sai Tong pelastettiin huonossa kunnossa Koh Lantan saarelta. Hän on ehkä Ekomatkaajien Phuketin suojelukeskuksen surullisin tapaus. Sai Tong löydettiin sidottuna puuhun, ja hän sai ruokaa vain, jos turistit sitä ostivat.
Ennen pelastamistaan Cattleya kärsi 16-tuntisista työpäivistä ja fyysisestä ja henkisestä väkivallasta. Nykyään hän ottaa elämästä kaiken irti Ekomatkaajien Phuketin suojelukeskuksessa, usein vedessä puljaillen.
Jan Jaolla on repaleiset korvat ja arpia otsassaan vuosien kaltoinkohtelusta koukkukepeillä. Phuketin suojelukeskuksessa Jan Jao nauttii mutakylvyistä, viidakossa samoilusta ja uiskentelusta joessa.

Kokemuksia vapaaehtoistyöstä Thaimaassa

Meillä kummallakaan ei ollut kokemuksia vapaaehtoistyöstä ulkomailla tätä ennen, emmekä oikein tienneet mitä odottaa. Olisiko työ rankkaa Thaimaan kuuman kosteassa ilmastossa? Näkisimmekö elefantteja päivän aikana?

Phuketin norsujen suojelukeskukseen voi tulla vapaaehtoistyöhön päiväksi, kolmeksi, viikoksi tai kahdeksi viikoksi. Me olimme töissä vain päivän. Päivä vapaaehtoisena oli kuin kurkistus norsujen suojelukeskuksen työntekijän maailmaan. Päivän vapaaehtoistyön hyöty suojelukeskukselle on siis lähinnä rahallinen, mutta sitä tarvitaan, sillä yhden norsun pelastaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja, puhumattakaan ylläpidosta.

Ekomatkaajat kokemuksia | Vapaaehtoistyö ulkomailla

Jos aika on tiukassa, jo pelkkä päiväkin vapaaehtoistyössä on antoisa kokemus, ja syvällisempi sukellus norsujen maailmaan kuin mitä pelkkänä turistina voisi kokea. Jo päivässä aloimme tuntea itsemme osaksi ihastuttavaa yhteisöä, jota yhdistää rakkaus eläinten suojeluun.

Viipymällä kauemmin kuin päivän olisimme varmasti kokeneet itsemme hyödyllisemmiksi ja saaneet kunnolla tuntea itsemme vapaaehtoistyöntekijöiksi. Se onkin ainut asia mikä jäi kaduttamaan – ettemme viipyneet kauemmin. Tunsimmekin kateutta paikan työntekijöitä kohtaan, miten mieletön paikka olla töissä!

Vapaaehtoistyö Thaimaassa – Päivä elefanttien palvelijoina

Vapaaehtoistyö ei ollut ollenkaan rankkaa, vaan taukoja oli paljon, ja saimme samalla kuikuilla elefanttien elämää suojelukeskuksessa. Olimme ainoat vapaaehtoiset paikalla tuona päivänä. Työpäivä kesti aamuyhdeksästä neljään iltapäivällä. Aamukahvin jälkeen vehreissä sademetsämaisemissa vedimme kumpparit jalkaan ja hanskat käteen, ja työt saivat alkaa.

Tartuimme kottikärryihin ja harjaan, ja siivosimme norsun aitauksia ruoan tähteistä ja norsun jätöksistä.

Päivän toinen aktiviteetti oli muoviroskien kerääminen ympäristöstä. Roskien joukosta löytyi muun muassa hammasharja, leludinosaurus, sytkäri ja puolikas sandaali. Aina silloin tällöin pysähdyimme seuraamaan ympäristössä käyskentelevien elefanttien seikkailuja.

Vapaaehtoistyö eläimet | Norsujen suojelukeskus
Vapaaehtoistyö kokemuksia | Ekomatkaajat
Yksi päivän hauskoista kohokohdista koettiin, kun tämä veijari vaivihkaa hiippaili kurkottamaan kärsäänsä kohti kameralaukkuamme, kenties kuvitellen löytävänsä ruokaa. Yleensä elefantteihin täytyy pitää kunnon etäisyys, sillä ne saattavat käyttäytyä arvaamattomasti. Mutta kun mukanamme oli mahout eli elefantin oma hoitaja, hän antoi meidän ihailla fanttia hiukan lähempää.

Vapaaehtoistyössä ei nälkää nähdä, vaan meitä ruokittiin melkein kuin elefantteja. Päivään kuului valtava lounas- sekä illallisbuffetateria, josta nautittiin jälleen vehreiden viidakkomaisemien kera. Ruoka oli thaimaalaista kasvisruokaa, ja niin kuin thaimaalainen ruoka melkein aina – taivaallista.

Vatsa killillään siirryimme lounaan jälkeen rennompiin hommiin, keittiöön pilkkomaan norsujen sapuskoja. Norsut syövät jopa 200-300 kiloa päivässä, joten hommaa riittää ja valtavat korilliset herkkuja katosivat parempiin suihin hetkessä.

Vapaaehtoistyössä elefanttien suojelukeskuksessa
Vapaaehtoistyö kokemuksia
Keittiöhommiin kuului myös riisipalleroiden pyörittelyä hampaattomille norsuille, joilla on vaikeuksia syödä tarpeeksi.

Menossa mukana vapaaehtoistyössä meillä oli karvaisia innokkaita apureita (alla), makutestiä tekemässä ja pitämässä vapaaehtoisten naamat puhtaina. Norsut inhoavat koiria päivisin, sillä joskus ne varastavat heidän murkinoitaan. Mutta öisin ne nukkuvat yhdessä. Esimerkiksi alakuvan Panda tuli Phuketin suojelukeskukseen erään elefantin mukana ja öisin he nukkuvat kylki kyljessä.

Vapaaehtoistyö ulkomailla | Ruoan tekemistä norsuille
Vapaaehtoistyö kokemuksia | Thaimaa
Iltapäivällä keskipäivän kuumuuden hellitettyä keräsimme ja kärräsimme norsuille ananaksenlehtiä popsittavaksi.
Päivän viimeinen työtehtävä ei työltä tuntunut ollenkaan, ruokimme ja rapsuttelimme nimittäin sikoja!
Vapaaehtoistyö eläinten kanssa | Ekomatkaajat
Päivän päätteeksi saimme vielä ruokkia elefantteja.
Vapaaehtoistyö Thaimaassa | Norsujen suojelu

Kenelle?

Vapaaehtoistyö ulkomailla Ekomatkaajien Thaimaan kohteessa sopii eläinrakkaille ihmisille ja vastuullisen matkailun ystäville. Ihmisille, joita kiinnostaa, kuinka norsut tällaisessa vanhainkodissa elävät, ja jotka haluavat sukeltaa syvemmin norsujen maailmaan. Ikäraja vapaaehtoistyöhön on 18 vuotta. Ainakaan päivän kestävässä vapaaehtoistyössä ei vaadittu mitenkään kummoista fyysistä kuntoa. Toki Thaimaan helle kannattaa ottaa huomioon, mutta ainakin meille annettiin reilusti taukoja. Joku kyseli, pärjäisikö täällä huonommallakin englannilla. Ihan varmasti pärjäisi. Elekielellä pärjää aina, jos ei muuten!

Kokemus vapaaehtoistyöstä oli paitsi ikimuistoinen, myös ikimuistoisen koskettava, enkä varmasti näe enää ikinä elefantteja muistelematta täällä tapaamiamme norsuja ja heidän kohtaloitaan.

Lue lisää vapaaehtoistyöstä ulkomailla: Ekomatkaajat.fi

Lue lisää vapaaehtoistyöstä Ekomatkaajien Phuketin kohteessa

Jos kiinnostuit vapaaehtoistyöstä norsujen parissa Phuketissa, koodilla MUUTTOLINTU2019 saat -50€ tämän vuoden viikon matkasta.

Lisää postauksia vastuullisesta matkailusta

Kaikki postaukset Thaimaasta

Vapaaehtoistyö ulkomailla | Ekomatkaajat | Norsu