Vapaaehtoistyö elefanttien parissa Thaimaassa
*Kaupallinen yhteistyö: Ekomatkaajat
Ajatus vapaaehtoistyöstä ulkomailla eläinten parissa on aina kiehtonut minua. Siispä kun Ekomatkaajien kautta tarjoutui tilaisuus kokeilla vapaaehtoistyötä Thaimaassa elefanttien suojelukeskuksessa, tartuimme siihen epäröimättä.
Vapaaehtoistyössä Ekomatkaajien Phuketin kohteessa pääsimme huolehtimaan vanhoista norsuista, joilla on rankka menneisyys kaltoinkohdeltuina turismin tai teollisuuden orjina. Suojelukeskukseen pelastetaan norsuja ympäri Thaimaata nauttimaan leppoisasta vanhuudesta. Täällä norsuilla ei ratsasteta eikä niitä kylvetetä turistien toimesta, vaan norsujen ainoa tehtävä on nauttia rauhaisasta loppuelämästä – niin kuin sen pitäisikin olla. Vapaaehtoistyöhön Thaimaassa kuului elefanttien ruokien valmistusta, roskien keräämistä ja siivousta. Samalla pääsimme sivusilmällä norsujen rentoja eläkeläispäiviä viidakossa samoillen.
Vapaaehtoistyö Thaimaassa norsujen kanssa – Miksi meitä tarvitaan?
Mitä enemmän maailmalla on tullut reissattua, sitä enemmän kiinnostus luonnonsuojelua ja erityisesti uhanalaisten eläinten suojelua kohtaan on kasvanut. Norsujen määrä Thaimaassa on tipahtanut 90-luvun noin sadasta tuhannesta nykyiseen vain noin muutamaan tuhanteen. Aasiannorsut ovatkin luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Ei ole varmaan vaikea arvata, että syypää on ihminen, ja ensisijaisesti ihmisen ahneus ja norsujen elinympäristön pieneneminen.
Jäljellä olevista Thaimaan norsuista yli puolet on valjastettu turismin ja teollisuuden orjatyöläisiksi. Norsujen kesyttäminen työhön, ratsuiksi tai turistien viihdykkeeksi vaatii julman, eläimen kiduttamista sisältävän prosessin. Ihmisten orjina norsut elävät kurjan elämän ja usein vammautuvat pysyvästi ennemmin tai myöhemmin.
Uhanalaisen lajin säilymisen ja eläinten hyvinvoinnin vuoksi Thaimaassa kaivataan kipeästi lisää norsujen suojelua. Tuhansien thaimaalaisten norsujen ainoa toivo ovatkin vanhainkodit ja suojelukeskukset kuten tämä Ekomatkaajien Phuketin kohde.
Onneksi tietoisuus elefanttien ahdingosta ja norsuturismin pimeästä puolesta on viime aikoina kasvanut. Nykyään on mahdollista päästä lähelle näitä majesteettisia eläimiä myös eettisesti. Vapaaehtoistyö Ekomatkaajien Phuketin kohteessa auttaa norsuja paitsi rahallisesti myös konkreettisesti. Samalla pääsimme sukeltamaan syvemmin näiden ihmeellisten, älykkäiden, sosiaalisten, lempeiden jättiläisten maailmaan.
Ekomatkaajien Phuketin kohteessa eletään norsujen ehdoilla
Ennen varsinaista vapaaehtoistyötä tutustuimme Ekomatkaajien Thaimaan suojelukeskuksen toimintaan lyhyellä kierroksella. Phuketin suojelukeskuksessa elää yhdeksän vanhaa, sairasta ja/tai vammautunutta naaraselefanttia, ja pian keskus saa neljä norsua lisää. En tiedä mitä odotimme, mutta suojelukeskuksen kauniit puitteet ja organisointi tekivät vaikutuksen.
Kaikki suojelukeskuksen norsut ovat enemmän tai vähemmän traumatisoituneita kaltoinkohtelusta turismin tai teollisuuden orjatyössä. Norsujen koskettavia tarinoita kuunnellessa vähemmänkin tunteellisella nousi tippa linssiin ja lievä inho ihmiskuntaa kohtaan.
Mutta sitä vartenhan me täällä olimme – edes omalta pieneltä osaltamme hyvittämässä ihmisten julmuuksia antamalla Thaimaan norsuille edes vähän toivoa. Täällä norsut saavat vihdoin olla norsuja, ja eläinten hyvinvointi tulee edellä.
Kokemuksia vapaaehtoistyöstä Thaimaassa
Meillä kummallakaan ei ollut kokemuksia vapaaehtoistyöstä ulkomailla tätä ennen, emmekä oikein tienneet mitä odottaa. Olisiko työ rankkaa Thaimaan kuuman kosteassa ilmastossa? Näkisimmekö elefantteja päivän aikana?
Phuketin norsujen suojelukeskukseen voi tulla vapaaehtoistyöhön päiväksi, kolmeksi, viikoksi tai kahdeksi viikoksi. Me olimme töissä vain päivän. Päivä vapaaehtoisena oli kuin kurkistus norsujen suojelukeskuksen työntekijän maailmaan. Päivän vapaaehtoistyön hyöty suojelukeskukselle on siis lähinnä rahallinen, mutta sitä tarvitaan, sillä yhden norsun pelastaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja, puhumattakaan ylläpidosta.
Jos aika on tiukassa, jo pelkkä päiväkin vapaaehtoistyössä on antoisa kokemus, ja syvällisempi sukellus norsujen maailmaan kuin mitä pelkkänä turistina voisi kokea. Jo päivässä aloimme tuntea itsemme osaksi ihastuttavaa yhteisöä, jota yhdistää rakkaus eläinten suojeluun.
Viipymällä kauemmin kuin päivän olisimme varmasti kokeneet itsemme hyödyllisemmiksi ja saaneet kunnolla tuntea itsemme vapaaehtoistyöntekijöiksi. Se onkin ainut asia mikä jäi kaduttamaan – ettemme viipyneet kauemmin. Tunsimmekin kateutta paikan työntekijöitä kohtaan, miten mieletön paikka olla töissä!
Vapaaehtoistyö Thaimaassa – Päivä elefanttien palvelijoina
Vapaaehtoistyö ei ollut ollenkaan rankkaa, vaan taukoja oli paljon, ja saimme samalla kuikuilla elefanttien elämää suojelukeskuksessa. Olimme ainoat vapaaehtoiset paikalla tuona päivänä. Työpäivä kesti aamuyhdeksästä neljään iltapäivällä. Aamukahvin jälkeen vehreissä sademetsämaisemissa vedimme kumpparit jalkaan ja hanskat käteen, ja työt saivat alkaa.
Päivän toinen aktiviteetti oli muoviroskien kerääminen ympäristöstä. Roskien joukosta löytyi muun muassa hammasharja, leludinosaurus, sytkäri ja puolikas sandaali. Aina silloin tällöin pysähdyimme seuraamaan ympäristössä käyskentelevien elefanttien seikkailuja.
Vapaaehtoistyössä ei nälkää nähdä, vaan meitä ruokittiin melkein kuin elefantteja. Päivään kuului valtava lounas- sekä illallisbuffetateria, josta nautittiin jälleen vehreiden viidakkomaisemien kera. Ruoka oli thaimaalaista kasvisruokaa, ja niin kuin thaimaalainen ruoka melkein aina – taivaallista.
Vatsa killillään siirryimme lounaan jälkeen rennompiin hommiin, keittiöön pilkkomaan norsujen sapuskoja. Norsut syövät jopa 200-300 kiloa päivässä, joten hommaa riittää ja valtavat korilliset herkkuja katosivat parempiin suihin hetkessä.
Menossa mukana vapaaehtoistyössä meillä oli karvaisia innokkaita apureita (alla), makutestiä tekemässä ja pitämässä vapaaehtoisten naamat puhtaina. Norsut inhoavat koiria päivisin, sillä joskus ne varastavat heidän murkinoitaan. Mutta öisin ne nukkuvat yhdessä. Esimerkiksi alakuvan Panda tuli Phuketin suojelukeskukseen erään elefantin mukana ja öisin he nukkuvat kylki kyljessä.
Kenelle?
Vapaaehtoistyö ulkomailla Ekomatkaajien Thaimaan kohteessa sopii eläinrakkaille ihmisille ja vastuullisen matkailun ystäville. Ihmisille, joita kiinnostaa, kuinka norsut tällaisessa vanhainkodissa elävät, ja jotka haluavat sukeltaa syvemmin norsujen maailmaan. Ikäraja vapaaehtoistyöhön on 18 vuotta. Ainakaan päivän kestävässä vapaaehtoistyössä ei vaadittu mitenkään kummoista fyysistä kuntoa. Toki Thaimaan helle kannattaa ottaa huomioon, mutta ainakin meille annettiin reilusti taukoja. Joku kyseli, pärjäisikö täällä huonommallakin englannilla. Ihan varmasti pärjäisi. Elekielellä pärjää aina, jos ei muuten!
Kokemus vapaaehtoistyöstä oli paitsi ikimuistoinen, myös ikimuistoisen koskettava, enkä varmasti näe enää ikinä elefantteja muistelematta täällä tapaamiamme norsuja ja heidän kohtaloitaan.
Lue lisää vapaaehtoistyöstä ulkomailla: Ekomatkaajat.fi
Lue lisää vapaaehtoistyöstä Ekomatkaajien Phuketin kohteessa
Jos kiinnostuit vapaaehtoistyöstä norsujen parissa Phuketissa, koodilla MUUTTOLINTU2019 saat -50€ tämän vuoden viikon matkasta.
Lisää postauksia vastuullisesta matkailusta
Kaikki postaukset Thaimaasta
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Elina | Vaihda vapaalle
Aivan ihanaa, että pääsitte kokemaan kaiken tuon, vaikka olittekin vapaaehtoishommissa vain päivän. En tätä ennen tiennytkään, että myös Phuketissa on tälläinen norsujen suojelupaikka. Olin tietoinen vain siitä Chiang Main lähellä (?) olevasta. On tuo kyllä niin järkyttävää miten paljon aasiannorsujen määrä on vähentynyt ja miten niitä monia jäljellä oleviakin kohdellaan niin huonosti. 🙁
Jenni | Boarding Time
Aivan mahtava paikka ja miten hienoa olisikaan tehdä työtä norsujen hyväksi! Instagramissa (silloin kun mulla se vielä oli 😂) seurailinkin mielenkiinnolla teidän retkeä ja tuli heti mieleen, että juuri tuollainen kiinnostaisi ehdottomasti itseäkin. Ja tosiaan voisihan tuolla mieluusti olla hommissa vähän pidempäänkin. Tiedätkö miten majoitus on järjestetty pidemmillä vapaaehtoistyökeikoilla? Onko suojelukeskuksessa myös mahdollista yöpyä?
Sini
Surullista, miten ihmiset ovat olleet julmia noille ihanille luontokappaleille. Toivottavasti tästä(kin) asiasta puhutaan enemmän, että kukaan turisti ei enää osallistuisi norsujen riistoon.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Huikea paikka! <3 Ehdottomasti haluaisin joskus kokea tällaisen viikon! Se olisi ihan mun juttu. Aina silloin tällöin pidempien reissujen yhteydessä olenkin yrittänyt niitä katsella. 🙂 Kiitos esittelystä! 🙂
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA
Tätä oli super mielenkiintoista seurata Instan puolella ja nyt vielä lukea kokonainen postaus aiheesta! Olin itse asiassa viime kuussa Ekomatkaajien Thaimaan matkaillassa Helsingissä, jossa oli esiteltiin paljon tätä kohdetta sekä kilpikonniin painottuvaa kohdetta. Meillä on tulossa 2021 reissu Thaimaaseen, sillä meidän kaverit menee siellä naimisiin ja pohdittiin avopuolison kanssa ottaa ennen sitä vapaaehtoismatka Ekomatkaajien kautta joko tähän kohteeseen tai sitten sinne kilpikonnien kohteeseen.
Lähdetään myös Ekomatkaajien kanssa yhteistyössä Etelä-Afrikkaan Marakelen kansallispuistoon, joten senkin puolesta oli kiva lukea lisää Ekomatkaajien toiminnasta sekä siun kokemuksista. 🙂
Cilla Maria
Itkettää norsujen kohtalo :'( Onneksi on olemassa tällaisia paikkoja, missä noista upeista eläimistä pidetään huolta ja tarjotaan turvallinen loppuelämä <3
Periaatteen Nainen
Vau <3 Thaimaa ei mua kohteena ole kauheasti kiinnostanut (noh, ruokansa puolesta kyllä 😀 ) mutta juuri norsujen takia voisin lähteäkin. Näytti ihanalta, tärkeältä ja kiinnostavalta – jopa norsunkakan siivous.
Eeva / Eevagamunda-blogi
Kuulostaa antoisalta ja ikimuistoiselta päivältä! Niin surullista noiden norsujen kohtelu. Eipä täällä Espanjassakaan eläinten kohtelu ole hirveän hyvällä mallilla. Täällä voi tehdä vapaaehtoistyötä norsujen sijasta esimerkiksi aasien kanssa. Viime talvena löysinkin täältä Málagan läheltä aasien vanhainkodin, jossa elää sata kaltoinkohdeltua ja pelastettua aasia. Niin sympaattisia eläimiä!
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
Ihana kokemus surullisista tarinoista huolimatta. Ja se tunne aina kun voi eläimelle tehdä hyvää. Ostin itselleni 50-vuotislahjaksi päivän norsunhoitajaksi Chiang Maihin erääseen norsureservaattiin. Paikka oli ottanut kaltoin kohdeltuja norsuja hoteisiinsa ja keräsi vapaaehtoistyöntekijöitä maksua vastaan. Kokemus oli hieno, kun sain olla noin suurten eläinten kanssa tekemisissä. Tosin paljon jäin pohtimaan paikasta asioita, jotka olivat minusta vähän kyseenalaisia. Päällimmäisenä se, että oliko toiminta sittenkään niin pyyteetöntä vai oliko kyse sittenkin kaupallisuudesta.
Anu /Matkataan Mutkitellen
Upeaa. Meidän toinen junioreista on aivan rakastunut norsuihin. Tämä voisi olla hyvä paikka oikeasti tutustua näihin eläimiin. Tähän asti ollaan tutustuttu lajiin vain Afrikassa. Kiitos esittelystä.
Sanna I Seven Seas
Tämä on ollut varmasti aivan huikea ja ikimuistoinen kokemus! Todella surullista kuultavaa, miten paljon aasiannorsujen kanta on laskenut. Sydäntäsärkevää myös kuulla tarinat norsujen takaa. Miten ihminen voikaan olla….. !
Hienoa, että olitte auttamassa apua tarvitsevia. <3 Itseäni voisi hyvinkin kiinnostaa vastaava.
Emilia/Merkintöjä maailmasta
Tätä oli ihana lukea, vaikkakin tuo norsuihin kohdistuva raakuus ja väkivalta on jotain käsittämätöntä. Mutta hienoa lukea tällaisista paikoista ja rohkaisevista tarinoista. Mahtavaa, että tartuitte tilaisuuteen ja nyt kerrotte kokemuksistanne muille 🙂 Olin juuri Keniassa vapaaehtöissä, mutta edelleen haaveissa myös vapaaehtoistyö eläinten parissa, erityisesti norsujen. Pidän tämän paikan mielessä <3