Vinkkejä ulkomaille sopeutumiseen ja koti-ikävän selättämiseen

Ulkomaille muutto on jännittävää, mutta samalla uuvuttavaa ja aina jossain määrin stressaavaa. Koti-ikävä pieninä annoksina on tuttu tunne useimmille ulkomailla asuville, ja sen kanssa kannattaa tulla sinuiksi. Yleensä se on pelkkä kevyt nostalgian kirpaisu, mutta pahimmillaan kaipuu voi olla invalidisoivaa.

Siihen ansaan ei kannata vajota, että velloo ikävässä antamatta kunnollista mahdollisuutta elämälle uudessa maassa, missaten ikimuistoisia kokemuksia.

Tilaisuus asua useammassa maassa ja tutustua läheisesti toiseen kulttuuriin on nimittäin mieletön mahdollisuus. Ota siis tästä etuoikeutetusta asemasta kaikki irti, vaikka päättäisitkin palata Suomeen.

Vinkit ulkomaille sopeutumiseen ja koti-ikävän selättämiseen

Tässä muutama vinkki, jotka olisin toivonut itse tietäväni ennen muuttoa Australiaan.

1. Pidä avoin mieli. Niin kuin monesti muutenkin elämässä, asenne ratkaisee! Pakkaa mukaan muhkea annos kärsivällisyyttä ja positiivisuutta. Nauramalla pääsee yli monien turhautumisten, ja niiden loppujen yli pitkällä pinnalla. Jos saapuu maahan pelko perseessä ja otsa kurtussa, on todennäköisempää, ettei viihdy.

Vinkit ulkomaille sopeutumiseen ja koti-ikävän selättämiseen

2. Valmistaudu. Ennen muuttoa ota selvää asioista niin paljon kuin pystyt. Opettele kieltä, lue kirjoja ja surffaa netissä. Helpottaa kummasti, jos on ekoille päiville tiedossa perusasiat, kuten esimerkiksi mistä ruoka kannattaa ostaa.

Ulkomaille muuttoon liittyy ylä- ja alamäkiä, ja uuden elämän rakentaminen ottaa aikansa. On hyvä olla tietoinen sopeutumisen vaiheista ja etenkin kulttuurishokin tai kulttuuristressin oireista, jotka voivat näyttäytyä paitsi henkisinä myös fyysisinä.

Ulkomaille muutto, vinkit sopeutumiseen

3. Tutustu. Uuteen maahan saapuessa aloita heti rakentamaan uutta turvaverkkoa. Kahvittelu kaverin kanssa on nimittäin usein riittävä lääke koti-ikävään.

Uusien tuttavuuksien tekeminen ja kissanristiäisissä ravaaminen voi olla väsyttävää, mutta harvemmin niitä katuu jälkeenpäin. Kaikista ei tule uusia bestiksiä, mutta joistakin voi tulla!

Kohtalotoverit, toiset ulkosuomalaiset tai ulkomaalaiset samantyyppisessä tilanteessa ovat arvokas tuki. Facebookista löytyy nykyään lukuisia eri ryhmiä tähän tarkoitukseen.

Toinen hyvä työkalu tutustumiseen on Meetup, jonka kautta voi löytää yhteisen kiinnostuksen kohteen omaavia tyyppejä. Uusi elämä, uusi kaupunki, miksei myös uusi harrastus?

Ulkomaille muutto, vinkit sopeutumiseen

4. Pidä huolta itsestäsi. Pahinta mitä voit tehdä on jäädä nyhjöttämään neljän seinän sisälle eristyksiin Netflixiä tuijottamaan roskaa syöden päiväkausiksi. Ulkoile, syö hyvin, rakenna rutiineja, pidä itsesi kiireisenä, ja muista myös rentoutua. Jos olet tottunut liikkumaan Suomessa, jatka sitä heti uudessa maassa mahdollisuuksien mukaan.

Koti-ikävä nostaa rumaa päätään helpoiten silloin, kun on muutenkin kökkö olo.

5. Leiki turistia. Tsekkaa nähtävyyksiä, kulje kaupungilla, syö ulkona, rentoudu puistossa, tai mitä omasta uudesta kotikaupungistasi sitten löytyykään. Vaikka olisit asunut uudessa kotimaassa jo jonkin aikaa, heittäydy hetkeksi pitkäveteisen arjen keskellä seikkailuun, ja tutustu uusiin mestoihin, joita et vielä ole nähnyt.

Ulkomaille muutto, vinkit sopeutumiseen

6. Sukella ennakkoluulottomasti paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin. Ihmisillä on joskus korkea kynnys kokeilla uusia asioita, jolloin kokemus voi jäädä pinnalliseksi. Ota selvää, miltä tuntuu olla paikallinen.

Etenkin alkuaikoina voi tehdä mieli turvautua tuttuun ja turvalliseen. Sen sijaan, että esimerkiksi joka päivä kokkailisit suomalaista ruokaa, tutustu rohkeasti paikallisiin aineksiin ja uusiin eksoottisiin makuihin. Kaikkeen ei tarvitse ihastua, mutta voit valita parhaat puolet molemmista kulttuureista.

ulkosuomalaisuus,kuinka selättää koti-ikävä

7. Niin kauan kuin koti-ikävä ei ole ylitsepääsemätöntä, ei sitä tarvitse paeta. Joskus on ihan tervettä hukuttautua hetkeksi nostalgian syövereihin, kuunnella suomimusiikkia, katsoa suomileffoja, syödä suomiruokaa ja ennen kaikkea soitella kotiin.

Kiitos teknologian aina ei tarvitse tuntua siltä, että on toisella puolella palloa. Keinot on monet, Skype, Facebook, Snapchat, Whatsapp… Hotcom ja Nettia tarjoavat halpoja puheluja Suomesta ulkomaille.

Liika on kuitenkin liikaa, ja jatkuva kotiin soittelu ja edellisessä elämässä vellominen vain vahvistaa kuulumattomuuden tunnetta. Älä keskity siihen, mitä olet jättänyt taaksesi, etteivät siteet menneeseen muodostu esteiksi uuden elämän rakentamiselle.

ulkosuomalaisuus,kuinka selättää koti-ikävä

8. Pohdiskele, mistä koti-ikävä johtuu. Usein ikävä kohdistuu tunnelmiin ja hetkiin, joita ei saa takaisin, mukavuuden- ja tuttuudentunteeseen ja vanhaan identiteettiin.

Mikä uudessa maassa mättää? Miten sen voisi korjata? Yksi yleinen ongelma on yksinäisyys. Tässä tapauksessa palaa kohtaan 3.

Pohdiskelun päätteeksi joku voi tulla siihenkin tulokseen, että Suomi on sittenkin itselle paras paikka. Ja mikäs siinä, ulkomailla asuminen ei ole kaikille, eikä siitä tarvitse potea syyllisyyttä. Ulkomailla olosta jää kuitenkin arvokasta kokemusta, muistoja ja opetuksia käteen!

ulkosuomalaisuus,kuinka selättää koti-ikävä

9. Lähde visiitille Suomeen. Omalla kohdallani Suomen vierailut ovat olleet kaikista tehokkainta lääkettä koti-ikävään.

Koti-ikävään liittyy nimittäin usein turhaa romantisointia. Kavereiden syksyisiä kuvia somekanavissa seuratessa mieleen painautuvat kuvat komeissa väreissä loistavista puista, kirpeän raikkaasta sienimetsästä ja tunnelmallisista illoista kynttilänvalossa. Kun sateinen harmaus ja pohjaton pimeys ovat unohtuneet, on aika karistaa muistojen kultareunus ja lähteä paikan päälle virkistämään muistia.

Vinkit sopeutumiseen ulkomaille

10. Muistuta itseäsi, että se on sen arvoista. Harvemmin ulkomaille lähtöä tarvitsee katua.

Ulkomaille muutto kasvattaa ihmisenä. Ulkomaille muutto on mahtava mahdollisuus uusiin kokemuksiin, koko elämän kestäviin muistoihin, uusiin ystäviin, uusien asioiden oppimiseen ja uuteen tapaan katsoa elämää ja maailmaa.

Ja vielä viimeinen vinkki ulkomaille muuttoa miettiville: Älä turhaan jännitä. Itselläni ei muuttaessani ollut näistä asioista aavistustakaan, ja silti selvisin.

Löytyykö teiltä lisää vinkkejä?