Unenomainen Whitsundays ja Australian paras ranta
Australian Whitsundaysin saaristo on häikäisevän kaunis paikka. Se on yksi parhaita paikkoja Australiassa kokea Iso Valliriutta. Whitsundaysin saaristosta löytyy myös yhdeksi koko maailman parhaista rannoista nimetty unenomainen Whitehaven Beach. Suosituin tapa kokea Whitsundays on risteily, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy.
Whitsundaysin saaristo koostuu 74 paratiisisaaren ketjusta, joista vain kuusi on asuttuja. Whitsundays on yksi upeimpia paikkoja Australiassa, ja jokaisen itärannikon matkaajan must see -kokemus. Olemme seikkailleet täällä nyt kolme kertaa, kahdella risteilyllä ja hiljattain telttaretkellä Australian kauneimmalla rannalla.
Kippistelyä kaveriporukalla katamaraanin kannella saaristomaisemien lipuessa ohitse. Yhtäkkiä joku hihkaisee “kilpikonna!”, ja kaikki ryntäävät veneen laidalle. Toden totta, valtava merikilpikonnahan se siellä pulpahtelee pinnalle Whitsundaysille tunnusomaisesta syvän turkoosista merivedestä happea haukkaamaan.
Hiukan myöhemmin kiskomme märkäpuvut päälle ja hyppäämme virkistävään veteen ihmettelemään Ison Valliriutan ihmeitä. Bongaan värikkäitä koralleita, ja niiden lomassa piileskelevän Nemon eli vuokkokalan. Olen niin innoissani vedenalaisesta maailmasta, etten huomaa, kun muut palaavat veneeseen ja paatti tekee lähtöään. Onneksi joku huomaa, että yksi puuttuu.
Hyppäämme veteen Australian parhaimmaksi rannaksi nimetyn rannan luona, ja uimme rantaan. Ajoitus on oikea, sillä olemme ainoa porukka täällä. Hihkumme ja juoksentelemme viinin nostattamassa juhlatunnelmassa viskoen ympäriinsä paratiisirannan vitivalkoista hiekkaa.
Auringon kadotessa horisonttiin taivas muuttuu pastellin vaaleanpunaiseksi. Jostain kaikuu Beyoncen haikeat Halon sävelet. Muutama päivä sitten tapaamani söpö aussimies ottaa syleilyyn, ja vielä en osaa kuvitellakaan, että kyseessä on tuleva aviomies. Taianomaisen tunnelman kruunaa delfiiniparvi, joka kiertelee leikkisästi venettämme läpi yön.
Nämä kaikki ovat mieleen uponneita kokemuksia Australian Whitsundaysin saaristosta, missä olemme seikkailleet jo useamman kerran. Bileristeilyllä, romanttisella pariskuntien risteilyllä ja nyt hiljattain vähän erilaisella retkellä, telttaillen Australian parhaimmalla rannalla.
Risteily Australian Whitsundaysin saaristossa
Suosituin tapa tutustua Whitsundaysin saaristoon on risteily. Risteilyitä löytyy joka lähtöön nopeista päiväristeilyistä useamman päivän seikkailuun. Suosittelen viettämään saaristossa ainakin yhden yön. Etäisyydet ovat sen verran pitkiä, että päiväretkellä koet vain pintaraapaisun.
Myös aluksia löytyy monennäköisiä jahdeista purjeveneisiin. Useamman päivän risteilyllä yövytään joko saarella tai veneessä. Risteilyä valitessa kannattaa ottaa selvää, minkätyylisestä risteilystä on kyse – onko kyseessä bilepaatti vai sopiiko matka myös perheille tai vanhemmille pariskunnille? Entä missä kohteissa risteily vierailee? Yleensä kaikilla risteilyillä vieraillaan ainakin Whitehaven Beachillä. Ota selvää, mitä muuta risteilyyn sisältyy, kuten esimerkiksi snorklausta, sukellusta tai muita saarivierailuja.
Sopivaa risteilyä voit etsiä esimerkiksi täältä.
Whitsundaysin lomasaaret
Whitsundaysin saaristosta löytyy muutama resorttisaari, jos risteilyn sijaan loikoilet mieluummin paikoillasi. Ylivoimaisesti suosituin näistä on Hamilton Island. Hamilton Islandille löytyy suoria lentoja useista Australian suurimmista kaupungeista, ja majoitustarjontaa riittää. Muita suosittuja saaria ovat yhden resortin Daydream Island ja ylellinen Hayman Island.
Whitehaven Beach – Australian paras ranta
Kiivettyä kukkulan laelle näköalapaikalle edessä avautuvat niin henkeäsalpaavat maisemat, että täytyy melkein nipistää itseään. Onko tämä tottakaan? Australian Whitehaven Beach ei suotta ole monta kertaa nimetty yhdeksi maailman parhaista. Sen hohtavan turkoosissa vedessä kiemurtelevat hiekkasärkät ovat kuin unesta tai vesivärimaalauksesta. Rannan vitivalkoinen hieno puuterihiekka on 98% silikahiekkaa.
Whitehaven Beach sijaitsee Whitsunday -nimisellä saarella. Saarelta ei löydy asutusta eikä majoitusta. Rannan syrjäinen sijainti tekeekin rannasta vieläkin erityisemmän.
Whitehaven Beachin luonnonihmettä pääsee ihailemaan mantereelta vain useamman tunnin risteilyllä tai vaihtoehtoisesti lentokoneella tai helikopterilla, jos budjetti ei ole ongelma. Päiväsaikaan tietyillä osilla rantaa riittää porukkaa, mutta toisaalta seitsemän kilometriä pitkältä rannalta löytää kyllä sen tyhjänkin kaistaleen. Ympäristöstä löytyy myös vitivalkoisia pikkupoukamia, joissa voi piiloutua turistiryhmiltä.
Seitsemän kilometriä pitkä Whitehaven Beach jaetaan pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Pohjoisosa on se, mistä löydät Hill Inletin epätodellisen kauniit maisemat.
Telttaillen Australian parhaimmalla rannalla
Whitsundayn saarelta ei siis löydy majoitusta tai asutusta. Mutta telttailla siellä voi. Kun kerroimme aussiystäville lähtevämme telttailemaan Australian parhaimmalle rannalle, moni oli yllättynyt, eikä ollut tiennyt sen olevan edes mahdollista. Edes tapaamamme Airlie Beachin paikalliset eivät tienneet sen olevan mahdollista!
Aivan Whitehaven Beachin eteläpäästä löytyy kuitenkin löytyykin pieni leirintäalue. Jos et kanna matkallasi mukana telttailuvarusteita, sekään ei ole ongelma. Whitsunday Camping järjesti meille kaiken tarvittavan telttailua varten aina leirintäluvasta, teltasta ja muista varusteista kajakeihin, joilla pääsimme tutustumaan Whitehaven Beachin muihin osiin.
Eikä Whitehaven Beach ole suinkaan ainoa leirintäalue Whitsundaysin saaristossa, vaan ympäri saaristoa löytyy lukuisia leirintäalueita. Miten olisi risteilyn sijaan vaikkapa melontaretki läpi saariston?
Whitehaven Beachin leirintäalue on vaatimaton perusleirintäalue. Sieltä löytyy simppelit ulkohuussit, mutta ei suihkuja. Vesi, ja kaikki muut tarvikkeet täytyy tuoda mukana, ja kaikki roskat kärrätä mukana takaisin mantereelle. Olosuhteet ovat siis vaatimattomat, mutta sijainti hyvin mahdollisesti Australian paras.
Päiväsaikaan rannan eteläosassakin riittää porukkaa. Mutta iltapäivällä ihmiset pikkuhiljaa vähenevät, kunnes pian saimme nauttia kauas horisonttiin jatkuvasta valkoisesta hiekkarannasta vain muutaman muun telttailijan kanssa.
Meloimme täältä Whitehaven Beachin pohjoisosiin Hill Inletiin. Matkaa tuli yhteensä lähes 20 kilometriä. Sään suosiessa tähän ei tarvita huippukuntoa, mutta sää voi täällä Whitsundaysin saaristossa olla ailahteleva. Paluumatkan vastatuulessa ja aallokossa päästin jo pari kirosanaa. Viimeistään silloin, kun joku huuliveikko lähelle parkkeeratulta luksusjahdilta huuteli “Looks like you could use a motor!”, viinilasi kädessä.
Ja silti, kokemus oli vaivan, kahden epämukavan telttayön ja sadan hyttysenpureman arvoinen. Iltapäivällä Hill Inlet tyhjeni turisteista, ja olimme jonkin aikaa Australian parhaimmalla rannalla aivan kaksin.
Vain me kaksi ja 360 astetta maisemia, jotka kuuluvat varmasti maailman sykähdyttävimpiin. Yksi ikimuistoisimmista kokemuksista Australiassa!
Telttailu saattaa ehkä kuulostaa halvalta tavalta kokea Whitehaven Beach, mutta ei siitä kovin paljon edullisemmin selviä kuin risteilystä. Kuljetukset saarelle ja takaisin ovat se suurin menoerä. Telttailu Whitehaven Beachillä tuli maksamaan meille noin 300 dollaria.
Airlie Beach – Portti Whitsundaysin saaristoon
Useimmat Whitsundaysin risteilyt lähtevät Airlie Beachin rantakylästä. Airlie Beachin vilkas lomakylä on itsessään kokemisen arvoinen edes päivän tai parin verran. Palmupuiden rivistöjen koristamalta Airlie Beachiltä löytyy suloisia putiikeita, ravintoloita ja hauskoja baareja kuten Mama Africa. Rannalla vaanii suuren osan vuodesta meduusat, mutta Airlie Beachiltä löytyy iso keinotekoinen laguuni, johon tropiikin kostean kuumaa ilmaa pääsee pakoon.
Miten sinne pääsee?
Airlie Beach sijaitsee noin 1100 kilometriä pohjoiseen Brisbanesta. Airlie Beachille pääsee helpoiten lentämällä Proserpinen lentokentälle, joka sijaitsee 38 kilometrin päässä Airlie Beachistä. Täältä kulkee säännöllisesti busseja Airlie Beachille. Vaihtoehtoisesti voit lentää MacKayn kentälle, josta on parin tunnin ajomatka Airlie Beachille. Bussi kannattaa varata etukäteen, ettet jää ilman paikkaa.
Paras aika matkustaa
Whitsundaysin saaristossa voi oikeastaan matkustaa milloin tahansa. Mutta jos voit valita, valitse syyskuu. Joulukuusta helmikuuhun kesä on kuumimmillaan ja tällöin myös syklonien riski on olemassa. Kesäkuusta elokuuhun Whitsundaysilla nautitaan leudoista lämpötiloista, mutta vesi on viileämpää. Lokakuusta toukokuuhun täällä tropiikissa on meduusakausi. Meduusoita ei esiinny paljon Whitsundaysilla, mutta tähän aikaan vuodesta täytyy kuitenkin uida märkäpuvussa kaiken varalta.
Lue myös: AUSTRALIAN PARHAAT RANNAT x 25
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Jaakko / lomalla viimeinkin
Kuulostaa kyllä ihan paikalta omaan makuun! Sen verran kaukana että tuollainen risteily missä ollaan yötä sopisi itselle varmaan parhaiten. Inspiroiva teksti 🙂
Anna
Kiitos Jaakko! Toivottavasti pääset lähtemään joskus 🙂
Katja
Oi, telttailu noissa maisemissa kuulostais kyllä tosi hyvältä!!
Anna
Suosittelen lämpimästi 🙂
Jenni | Boarding Time
En kestä miten ihanan näköinen paikka!!!! Tuonne on kyllä joskus päästävä. Harmi kun ei tullut viime talvena käytyä. No, Australiaan on kyllä muutenkin lähdettävä vielä uudestaan ja pidemmäksi aikaa, joten laitetaanpa tämä mesta korvan taakse. 😉
Anna
Suosittelen lämpimästi Whitsundaysia seuraavalle reissulle 🙂
Piyya
Maisemat ovat kyllä sellaiset ja koko postauksen tunnelma, paikka jonne joskus toivoisi pääsevänsä.
Delfiinien uskotaan tuovan onnea, niin eikös sillloin syleilykin ennustanut ikuista onnea ❤️
Anna
Hihih taisi ennustaa <3
Suvi / Suvin matkassa
Wau Wau Wau mikä paikka ja miten ihania muistoja sulla onkaan sieltä! Tuonne olisi kyllä mahtava päästä risteilemään, tulisi varmasti ikimuistoinen matka..
Anna
Varmasti, toivottavasti pääset joskus lähtemään 🙂
Katja/jumalainenseikkailu
Onpahan taas maagiset maisemat <3 Koska toimenkuvaani kuuluu, vähän jäin miettimään risteilyjen ympäristövaikutuksia, toivottavasti ottavat tuon erikoislaatuisen ympäristön huomioon. Minunhan oli tarkoitus matkustaa samalla reissulla Australiaan (sinun syytäsi…) ja Uuteen-Seelantiin, mutta budjetti loppui kesken ja Australia täytyi jättää pois. Jos sinne joku päivä matkustan, ainakin tämän paikan haluan nähdä! Mieluiten meloen ja telttaillen 🙂
Anna
Oman kokemuksen mukaan ympäristö otetaan näillä risteilyillä tosi hyvin huomioon – siis niin hyvin, kuin risteilyillä voi. Muistan, kun joskus oli joku roska lentänyt kannelta mereen, niin miehistö hyppäsi perään sitä noukkimaan. Sitten kun vielä Australian hallitus ottaisi Ison Valliriutan suojelun yhtä tosissaan… Mutta joo, eihän risteily koskaan yhtä ympäristöystävällinen ole kuin se melontaretki. Telttaretkelläkin täytyy kuitenkin ottaa paatti leirintäalueelle. Tosin jotkut kovakuntoiset melojat taitavat meloa Airlie Beachiltä sinne asti, mutta siihen tarvitsee jo kunnon kokemusta.
Eveliina | Korkkarit rinkassa
Siiis jukrat Anna, unohin hengittää kun ihastelin näitä kuvia! Aivan maaginen paikka! <3
Ooooh olisimpa tiennyt tästä silloin, kuin itse reissasin Ausseissa WH-viisumilla!
Tai tiesinhän minä niistä bileristeilyistä kohteeseen. Ne eivät silloin sytyttäneet.
Susanna
No nyt on kyllä todella upea kohde!
Annukka
Mun on aina pakko ensin selata nää sun kuvat läpi, ennen kuin voin aloittaa lukemaan tekstiä, sillä ne on upeita. Tuo ranta näyttää ihanalta paikalta, eikä ainakaan minulle olisi ongelma vähän alkeellisemmat olot. Rakastan Suomessa retkeilyä, mutta olisihan nuo maisemat aika hyvä vaihtoehto.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
En kestä tätä paikkaa! 😀 ‘Juuri eilen keskustelin töissä kaverin kanssa Ausseihin matkaamisesta ja sanoin, ettei nyt kamalaa hinkua vielä sinne suunnalle ole tullut. No se oli taas ennen tämän lukemista! 😀 Ihana tarina teistä kahdesta ja ensi tapaamisesta <3
Katja
Aivan huikean näköistä! <3 <3
Jenna / Citylights & Sunsets
Mielettömän näköistä! :O kyllä Australia ja nämä upeat rannat täytyy päästä näkemään kans joskus!
Emilia/Merkintöjä maailmasta
Kuulostaa ja näyttää ihan toiselta todellisuudelta! Ihanaa romantiikkaa ja kaunis teksti Anna❤
Sonja | FIFTYFIFTY
Sun kuvat Whitehavenilta on niin upeita, että tuli melkein epäuskoinen lo siitä, että itsekin olen päässyt nauttimaan noista maisemista! 😀 Mä kävin nimenomaan sellaisella kolmen yön risteilyllä, joka ei onneksi ollut mikään superkova bilepaatti. Whitehaven oli aivan mieletön, mutta muistan miten stressasi se, ettei niitä valkoisia hiekanjyviä pääsisi kontaktiin kameran kanssa, koska ne olisi tuhonneet sen. Upean kuuloinen kokemus tuo telttailu! 🙂
Terhi
Näyttää paratiisilta ja toivottavasti leiriintyvät muistavat viedä pois roskansa niin että ranta säilyykin paratiisirantana.
Mukavahan tuolla olisi käydä.
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
Oi todellaki mikä jono paratiisisaaria tää! Vitsit tuolla Australiassa olisi niin siistiä päästä käymään, upean näköinen maa. Tää paikka telttailuineen pitää kyll laittaa korvan taakse.
Anna-Katri / Adalmina's Adventures
Siis wow, nuo rannat ovat kyllä ihan mielettömän näköiset! Hiekka todellakin niin valkoista etten ole missään muualla nähnyt!
Espanjaan
Olipa inspiroiva ja kivasti kirjoitettu teksti. Ja mitkä upeat kuvat! Australia on kaukainen haave, joka ehkä ei koskaan toteudu, mutta oli kiva tehdä tällaista nojatuolimatkaa. Onnea jatkoon!
Eve, Jetlaggies
Aaaah, täällä mä kuolaan näiden järisyttävien maisemien perään. Kiitos etenkin ihanista kuvista!<3 Paikka on jo pitkään ollut bucket listallamme – ja Australian matkakuume on näköjään jälleen pahenemassa;)