Australia

10 syytä miksi Australia on mahtava paikka elää

Elämä Australiassa on kohdellut meitä hyvin. Ulkomaille muuttava saa usein ihmettelyä osakseen, mitä oikein lähdet pakoon ja niin edelleen. Suomeen syntyminenhän on lottovoitto. Voisiko olla, että jossain muualla, tässä tapauksessa Australiassa, voisi myös olla yhtä hyvä elää? Uskon nimittäin, että esimerkiksi Australiaan syntyminen on yhtä iso lottopotti.

Joskus tuntuu, että ulkopuolisille on helpompi puhua ikävästäni Suomeen kuin siitä, kuinka paljon rakastan Australiaa. Tuntuu, että siitä saa vähintään maanpetturin ja epäisänmaallisen leiman, jos uskaltaa kehua toista maata. Ja auta armias, jos menee kritisoimaan Suomea.

Australia ei ole mikään utopia, vikansa on täälläkin, niin kuin kaikkialla. Mutta niistä lisää toisella kertaa. Australia Dayn kunniaksi aion tänään estottomasti ylistää Australiaa. Suomi tulee aina olemaan itselleni sydämessä yhtä rakas, mutta palavasti olen rakastunut myös uuteen kotimaahani. Miksi? Tässä kymmenen syytä, miksi Australia on mielestäni mahtava paikka elää.

1. Pitkät, kuumat kesät

Olen kesänainen. Rakastan sitä, kun useamman kuukauden ajan ei tarvitse miettiä pukeutumista ennen uloslähtemistä. Rakastan lämpimpiä kesäiltoja ja heräämistä verhojen takaa paistavaan aurinkoon. Kesä houkuttelee ulkoilemaan, toisaalta koska kesäpäiviä riittää, ei ole katastrofi vaikka yhden viettäisi sisälläkin. Kesä tuo enemmän eloa elämään!

2. Ainutlaatuinen luonto

Australian luonto on uskomattoman ainutlaatuinen ja monipuolinen. Uniikki eläinmaailma, lukuisat maailmanperintöalueet, sadat kansallispuistot, mielettömät maisemat aina vuoristoista sademetsiin, aavikkoihin ja hiekkarantoihin, luonnonihmeitä kuten Isoa Valliriuttaa ja Ulurua unohtamatta. Ausseissa ei tarvitse lähteä eläintarhaan nähdäkseen omituisia otuksia, eikä ulkomaille nähdäkseen eksoottisia maisemia. Australiassa asuessa ei enää tule keskityttyä niihin tappaviin otuksiin, vaan maan suloisiin karvapalleroihin. Tiesitkö muuten, että Australiassa on enemmän kenguruita kuin ihmisiä!

Lue lisää:
Australian parhaat kansallispuistot
Australian eläimet – Missä nähdä Australian eläimiä

3. Maailmanluokan rannat

Liittyy edelliseen, mutta ansaitsee oman mainintansa. En ikinä kyllästy Australian loputtomiin jatkuviin, usein tyhjyyttään ammottaviin hiekkarantoihin. Tiesitkö, että jos vierailisit joka päivä eri rannalla Australiassa, niiden kaikkien näkemiseen menisin 27 vuotta!

Lue myös: Australian parhaat rannat x 25

4. Rento elämäntyyli

Ausseissa elämä tapahtuu ulkona. Aikaa vietetään rannalla, tapahtumissa, luonnossa, puistossa, pyöräillessä, surffatessa, piknikeillä ja telttaillessa. Tasapaino työn ja vapaa-ajan kanssa on kohdallaan, täällä ei eletä työtä varten, vaan tehdään töitä elämän ohessa.

5. Monikulttuurisuus

Joka kolmas aussi on syntynyt ulkomailla. Kun mennään sukupolvissa taaksepäin, lähes jokainen on jostain muualta. Siinä missä maailmalla kauhistellaan monikulttuurisuuden tuomia uhkakuvia (jonkin verran toki varsinkin nykyään myös Ausseissa), Australia on joka tapauksessa onnistunut muodostamaan menestyksekkään, vauraan monikulttuurisen yhteiskunnan. Ulkomaalaisena Ausseissa ei tule orpo olo, sillä joka toisella on hassu aksentti. Kun väestö muodostuu erinäisistä vähemmistöistä, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden merkitys korostuu.

6. Ihanat ihmiset

Aussit ovat lämmintä, kohteliasta ja ystävällistä kansaa. Aussit auttavat miestä mäessä, ja ovat ylpeitä siitä. Sen sain huomata heti Aussilaan saapuessani, kun ensimmäisessä risteyksessä kartta kädessä seisoessani joku tarjosi apuaan. Australia tuntuukin yhteisöllisemmältä maalta kuin Suomi.

7. Loistava ruoka

Kotimaisten hedelmien ja vihannesten kirjo on valtava ympäri vuoden. Suurkaupungeissa ruokaa löytyy jokaisesta maailman kolkasta. Opit, mikä on tom kha ja miten pho lausutaan, vaikka et olisi Kaakkois-Aasiassa reissannutkaan. Australialaiset arvostavat hyvää kahvia, ja siksi esimerkiksi Starbucks ei täällä menestynyt. 60+ viinialueen koluamisessa on viinin rakastajalla työsarkaa.

8. Korkea elintaso

Aussien elämänlaatu on tutkimusten mukaan maailman kärkitasoa, Ausseissa on myös esimerkiksi hyvä työllisyystilanne, korkea koulutustaso, maailman korkeimmat minimipalkat ja toiseksi korkein eliniänodote.

9. Asumiskelpoisuus

Ei Australian kaupunkeja suotta valita maailman asumiskelpoisimpiin vuosi toisensa jälkeen. Paitsi eläväisiä, Australian kaupungeissa homma myös toimii, oli se sitten julkinen liikenne, terveydenhuolto tai koulutusjärjestelmä. Australiassa asuessa on oppinut, että vaikka monet asiat hoidetaan eri tavalla kuin Suomessa, ne voivat silti toimia yhtä hyvin tai jopa paremmin.

10. No worries -asenne

Australiassa yleinen ilmapiiri on positiivinen ja kannustava. Elämää ei oteta niin vakavasti. Naapurien verotiedot eivät paskaakaan kiinnosta ketään. Australiassa ei murjoteta eikä kyräillä.

Hyvää Australia Daytä itse kullekin!

Lue myös:
Millaista Australiassa on asua – Plussat ja miinukset
Australia Day vai Invasion Day – Pitäisikö Australia Daytä boikotoida
Stereotypioita, myytinmurtoa ja ennakkoluuloja Australiasta

Näytä kommentit

  • Pitkät kummat kesät ja valo on kyllä jotain, mitä itsekin kaipaan. Eikä ne Australian maisematkaan hullummat olisi. Suomessa tosiaan, itsellä erityisesti talvella, elämä on pelkkää työtä (ja loman odottamista :D). Mutta kun ei tonne pimeeseen ja kylmään viiti mennä ulos, niin sama kai paiskia töitä. En siis yhtään ihmettele, että rakastat uutta kotimaatasi! <3
    (Nopealla laskutoimituksella minulla nelisen viikkoa seuraavaan lomaan…. jeee… sitten vähän valoa.)

    • Tsemppiä loman odotukseen, tiedän tunteen :) Ei se elämä pelkkää suihkulähteiden tanssimista toki täälläkään ole, ja tuntuu täälläkin joskus siltä että elämä on pelkkää arjessa puurtamista. Ei sitä oikein tahdo päästä pakoon missään :) Kivempi se on puurtaa kuitenkin kun aurinko paistaa :)

  • Hei, kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! Monen monta vinkkiä ja ihania kohteita olen bongaillut:) Meillä on poikaystävän kanssa suunnitteilla ihka ensimmäinen visiitti Australiaan. Tarkoituksena olisi lentää Melbourneen ja sieltä huristella Sydneyhyn asti. Ajankohdaksi nyt alustavasti oli ajateltu marraskuun puolen välin jälkeen lähtö ja ennen joulua takaisin... Suosiiko sää tuolloin siellä päin osaatko sanoa? :))

    • Kiitos! Marraskuu on myöhäistä kevättä, joten sään pitäisi olla ihan suotuisa road tripille! Lämmin ja kesäinen, mutta ei yleensä tukahduttavan kuuma vielä marraskuussa. Toisaalta kevät on usein vähän epävakaisempaa aikaa kuin esim. syksy, eli voi olla että vähän tulee sadettakin.

      • Moi, vielä edelliseen viitaten, mikä olisi paras aika sun mielestä tehdä tuo road trip matka tuolla suunnalla? Itse kun haluaisin, että olisi melko lämmintä, mutta ei tukahduttavan kuumaa:) Kannattaako reissu mieluiten tehdä joulu-helmikuu sesonki aikaan... Aurinkoa kun olisin kovasti vailla:D

        • Joulu-helmikuun sesonkiaika on toki säiden puolesta paras aika, mutta rannat täynnä, ja majoitukset saa varata todella ajoissa. Me lähdettiin matkaan Melbournesta Sydneyyn helmikuun puolivälissä, ja se oli oikeastaan aika täydellinen aika. Säät helli, eikä paljon porukkaa missään, paljon autioita rantoja. Marraskuun loppu tai joulukuun alku ei myöskään ole huono vaihtoehto missään nimessä, silloin on vaan ehkä _hieman_ isompi riski sadepäiville.

  • No, jos en heti muuta sinne, vähintäänkin tulen käymään blogisi ansiosta :) Ja jotenkin ymmärrän täysin perustelusi, vaikka Australia onkin minulle ihan vieras maa.

  • Vaikka vietin Ausseissa vaan pari kuukautta, pistin merkille kaikki nää kohdat. Voisin ehdottomasti kuvitella asuvani siellä, ainoa miinuspuoli olisi mulle se kaukainen sijainti. Toisaalta siitä kaukaisesta sijainnista johtuen se on niin upea ja erilainen maa Suomeen verrattuna. :) Se on joo vähän harmi, kun jotkut tuntuu ottavan nokkiin siitä, jos joku viihtyy hyvin Suomen ulkopuolellakin.

  • Mielestäni jokaisessa maassa on jotain hyvää ja huonoa, joten ymmärrän myös kritisoinnin tietyiltä osin. Australia on kyllä aika mahtava paikka, niin paljon erilaista nähtävää ja aurinkoa. No worries -asennetta on Välimeren maissa, mutta Keski-Euroopassa on aika usein kireä tunnelma ja pilvistä. Kaiken lisäksi se että asiat on toimii se on hyvä. Sehän on hyvä että sieltä saa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia ympäri vuoden! ei muuten saa Euroopasta. Olin just Sveitsissä ja Saksassa niin esim. persikoita tai aprikooseja ei myydä, paitsi yhdestä kaupasta löyty ihme kyllä. Mansikoita on silloin tällöin. Terveydenhuoltokin on alkanut olla vähän mitä on, oon lukenut uutisia Englannista ettei terveys/lääkäripalveluita riitä kaikille niin se kuulosti aika hirveältä. Ite kävin Saksassa lääkärissä niin lääkäri oli eri kulttuurista tullut ja ihmetteli onko minulla (naisella) varaa maksaa. Kyllä otti päähän ja toista kertaa en mennyt. Kaikesta huolimatta rakastan Eurooppaa, mutta en tietenkään niitä asioita mitkä ei toimi. Niin aina välillä oon alkanut miettiä Australiaan menemistä, mutta ainoana huolena se pitkä välimatka. En nauti pitkistä lennoista ja on ihmisiä joita haluaisin nähdä useammin, niin sen takia olen Euroopassa, muuten kiinnostaa kovasti ja joskus aion kyllä tulla ainakin lomalle Australiaan :) ehkä ihastunut ja tulen sitten toistekin

  • Luulen myös että Australia on paljon parempi sekä asumiseen että lomailuun kuin Amerikka. Ennen en tiennyt että poliitikot saa tehdä mitä vain Amerikassa. Amerikasta haluaisin kyllä Floridaan, mutta se matkakuume on vähän laantunut

    • Ehdottomasti uskon samoin, vaikka en Jenkeissä Havaijia lukuunottamatta ole vielä käynytkään. On täällä kuitenkin monet, monet asiat paremmin kuin siellä. :)

  • Mainio kooste Australian parhaista puolista, maa alkoi taas houkuttaa entistä enemmän. Pysähdyin pitkäksi aikaa katsomaan tuota kujakuvaa, arvaan sen olevan Melbournesta, mutta se näyttää niin ranskalaiselta tai espanjalaiselta.

    Ainoa harmi tässä on pitkä välimatka, ihan pikavisiitille ei viitsisi lähteä ja riittävän pitkä reissu olisi näillä näkymin mahdollinen vain Australian talviaikaan. Sekin varmasti olisi parempi kuin ei mitään, mutta silti toivoisi kivoja kelejä, jos sinne asti lähtee.

    Nauttikaa elämästä ja Australian vuodenajoista, arki on arkea kaikkialla, mutta tosiaan mukavampaa siellä missä aurinko paistaa :)

    • Kiitos Mika! Kuva on tosiaan Mellusta, tää on aika eurooppalaistyylinen kaupunki. Pitkä välimatka tosiaan on ongelma Australiaan lomalle lähtevälle. Australian talviaika, Suomen kesäaika on kyllä parasta aikaa lähteä Australian tropiikkiin, esimerkiksi Cairnsin alueelle!

  • En yhtään ihmettele, miksi viihdyt siellä. Osa noista, kuten rannat, viini, ruoka ja luonto, ovat erityisen kiinnostavia matkailijan kannalta, mutta sitten kun pitäisi oleilla pidempään tai esimerkiksi aina, nousevat muut seikat luultavasti vielä tärkeämmiksi, kuten juuri työtilanne, asioiden toimivuus, hyväntahtoiset ihmiset. Australian valtava koko ja suuret välimatkat vielä ovat pidätelleet minua sieltä vielä poissa. Pitäisi kai alkaa haukkailla vaikka pala kerrallaan, eli aloittaa vaikka viikolla Sidneyssä. :)

    • Jep, lomalla ei vielä saa mistään paikasta kunnollista kuvaa siitä, minkälaista siellä olisi asua. Reissuun tosiaan vaan pieni pala kerrallaan, tai sitten vaan odottaa kunnes on kunnolla aikaa.

  • Allekirjoitan tästä monta, monta kohtaa. Lähtien siitä ettei saa sanoa että voi olla myös lottovoitto syntyä jonnekin muualle kuin Suomeen.

    Maailmanympärimatkalla tajusi paljon siitä miten voi asua eri tavoin eri maissa, ja ne kaikki tavat voivat olla oikein hyviä. Sitten pitää vain itse päättää mikä kenellekin sopii. Noin periaatteessa ikuinen kesä olisi mukava juttu (vaikka onhan Australiassa kylmäkin). Rento elämänmeno, ystävällisyys, luonto, rannat yms. ovat kaikkia aivan mahtavia juttuja.

    Aussit ovat yksi niitä harvoja paikkoja minne voitaisiin kuvitella muuttavamme jos Suomesta lähdettäisiin. Erityisesti Sydney, ois se oli ihana. <3

    Pari juttua tuossa oli ehkä kuitenkin vähän mennyt pieleen. Ausseissa on kyllä varmasti ihan hyvä koulutustaso, mutta erityisen tasavertainen paikka se ei ole. Aloitetaan muun muassa siitä että lasten päivähoitomaksu saattaa olla per päivä 100 aussidollaria. Ja tämä hinta ilman ruokaa! Vastaavasti Suomessa muksun maksimimaksu kuukaudessa kolmen ruoan kanssa päivässä on 270e.

    Koulut ovat jakautuneet yksityisiin ja kunnallisiin, ja vaikka kunnallisetkin ovat hyviä, joskus yksityisiä parempia, on hienompaa laittaaa kersat yksityiseen. Joka taas johtaa siihen että eliitti pyörii keskenään omissa piireissä jo pienestä. Lisäksi yliopistot maksavat.

    Asumiskelpoisuus pitää tavallaan paikkansa, mutta esimerkiksi Sydney on niin iso kaupunki, että työmatka saattaa kestää helposti toista tuntia vaikka liikenne toimiikiin. Työpäivät ovat myös pitkiä - näin ainakin kertoo vakiduunin perässä sinne muuttaneet ystävät kertovat.

    Kaupoista sen verran että ihmisillä on vaikea uskoa että jossain maailmalla olisi ruokakaupoissa Suomea kalliimpaa. :) Myytti Suomen maailman kalleimista ruokakaupoista elää täällä nimittäin vahvasti.

    Mutta Aussit. Kyllä. Ei ole hassumpi paikka lainkaan. Erittäin, erittäin suositeltava. Sitten ne voisi ottaa ihmisiä sinne vielä vähän helpommin, niin voisi itse kukin tehdä ratkaisevia askeleita ILMAN että nai paikallisen. :)

    • Ausseissa on hyvä koulutustaso ja yliopistoja, jotka kuuluu maailman parhaisiin. Kyllä, yliopistot maksaa, mutta niihin saa lainaa. Päivähoitomaksut on liian korkeita, niistä täälläkin keskustellaan - mutta niihinkin saa tukia. Ja jos nyt lapsiperheen elämästä puhutaan, niin lapsilisiä vastaavia tukia saa monissa tapauksissa jopa enemmän kuin Suomessa, varsinkin huonommassa tilanteessa olevat kuten yksinhuoltajat. Kouluista yksityiset ja kunnalliset voi olla aivan yhtä hyviä, yksittäisten koulujen välillä on vaihtelua. Työpäivät ovat oman ja tuntemieni paikallisten kohdalla olleet yhtä pitkiä kuin Suomessa. Ruokakaupoissa kaikki ei suinkaan ole kalliimpaa, ja jos ostaa esim. vihannekset ja hedelmät torilta, ne saa paljon, paljon halvemmalla kuin Suomessa.

      Tasavertaisuus ei ole ihan yhtä huipussaan kuin Suomessa ja välimatkat voi olla pitkiä isoimmissa kaupungeissa, se on totta, mutta tässä jutussa olikin tarkoitus keskittyä niihin hyviin juttuihin! ;)