MATKAOPAS: AUSTRALIA

Siintääkö haaveissasi Australia? Ihanteellisen ilmaston ja eksoottisen luonnon Australia on monille unelmien matkakohde. Blogistani löydät työkalut haaveiden toteuttamiseen pallon toisella puolella, vinkit Australiaan, kokemuksia ja matkakertomuksia ympäri maata sekä myös ulkosuomalaisen avautumisia elämästä Kengurumaassa.

Australia

Selviytymisopas Australiaan – e-kirjassa sukelletaan vielä syvemmälle australialaiseen elämäntyyliin ja sielunmaisemaan sekä jaetaan käytännön vinkkejä Australiaan suuntaavalle.

1. Vinkit Australiaan

Mitä kannattaa tietää ennen matkaa Australiaan? Lue alta tärkeimmät matkavinkit.

2. Viisumi Australiaan

Australiaan matkustaaksesi tarvitset viisumin. Viisumeja löytyy Australiaan 71 kappaletta, joten esittelen tässä vain ne suosituimmat. Lisää tietoa erilaisista viisumeista löydät maahanmuuttoviranomaisten sivuilta. Viisumin anomista ei kannata jättää viime tinkaan.

Viisumi Australiaan hankitaan viisumin myöntäjän, Australian virallisilta sivuilta. Älä erehdy maksamaan ylimääräisiä kuluja välikäsien tarjoamien nettisivujen kautta!

En päivitä sivua, joten tarkistathan viimeisimmät tiedot aina virallisesta lähteestä.

Turistiviisumi Australiaan

Turistiviisumi Turistiviisumi eli eVisitor -viisumi (651) on voimassa vuoden, jonka aikana voit olla Australiassa kolme kuukautta. Viisumia on helpoin hakea etukäteen netistä ja se on ilmainen. Saat viisumin sähköpostilla ja passin numerosi rekisteröityy automaattisesti maahantuloviranomaisten järjestelmiin. Hae turistiviisumia Australiaan täältä.

Jos haluat viipyä Australiassa pidempään turistina, voit hakea pidempiaikaisempaa turistiviisumia (600), joka maksaa $135.

Working Holiday -viisumi Australiaan

18-35 -vuotiaille suunnattu Working Holiday -viisumi (417) Australiaan mahdollistaa pidemmän oleskelemisen ilman muhkeaa budjettia. Working Holiday -viisumilla voit oleskella maassa vuoden. Viisumia on helppo hakea ja maksaa netissä. Huomaa, että sinun täytyy olla Australian ulkopuolella viisumia hakiessa ja sitä myönnettäessä. Working Holiday -viisumin hinta on tällä hetkellä $485.

Working Holiday -viisumin voi saada Australiaan myös toiselle, ja kolmannellekin vuodelle. Toisen vuoden Working Holiday -viisumi vaatii sitä, että ensimmäisen vuoden aikana teet 88 päivää Australiassa farmihommia, oli se sitten lampaiden kerimistä, Outback -pubissa tarjoilemista tai useimmiten hedelmien tai vihanneksien poimimista. Työhön on tarkat kriteerit – sen täytyy esimerkiksi olla tietyn tyyppistä työtä, ja tapahtua tietyillä seuduilla. Kolmannen vuoden viisumi vaatii 6 kuukautta tietyn tyyppistä työtä toisen vuoden aikana.

Hae Working Holiday -viisumia Australiaan täältä.

Opiskelijaviisumi Australiaan

Opiskelijaviisumeja on erilaisia opiskelulaitoksesta riippuen. Opiskeluviisumia varten tarvitset tietysti opiskelupaikan. Opiskelijaviisumilla et ole oikeutettu paikalliseen Kela-korttiin, ja voit tehdä töitä maksimissaan 20 tuntia viikossa.


3. Minne mennä ja mitä nähdä Australiassa

Olet siis päättänyt suunnata pallon toiselle puolelle auringon alle Australiaan, hyvä! Kun olet tehnyt alustavan päätöksen, saattaa iskeä valinnanvaikeus. Mihin päin tätä valtavaa maata suunnistaisin? Mitkä ovat Australian parhaat paikat, minne mennä ja mitä Kengurumaassa kannattaa nähdä? Tästä löydät vinkkejä kohteiden valintaan, reittiehdotuksia sekä kohdeoppaita.

minne ja mitä nähdä australia

Minne Australiassa kannattaa suunnata riippuu tietysti omien mieltymysten lisäksi matkan pituudesta. Muutatko Australiaan pysyvästi, onko kyseessä puhdas lomamatka vai kenties suosittu Working Holiday?

Ensimmäinen neuvoni kuuluu aina; Älä ahnehdi liikaa lyhyeen aikaan. Australiaan lähtevät lähes poikkeuksetta aliarvioivat välimatkat.

Toisaalta on ymmärrettävää, että kun kerran tänne toiselle puolelle Tellusta kerrankin päättää suunnata, haluaa myös nähdä mahdollisimman paljon.

Ota huomioon ilmasto. Jos kaipaat aurinkolomaa, vältä etelää eli Perth – Melbourne – Sydney -akselia talvella toukokuusta syyskuuhun. Sen sijaan tämä on paras aika matkustaa pohjoisen tropiikissa, jossa vallitsee kuiva kausi ja miellyttävän leuto ilmasto.

Länsi-Australian kohokohdat | Broome

Mieti, mitkä ovat omat must see -kohteesi ja nähtävyytesi Australiassa, ja minkälaiset kohteet sinua kiinnostavat. Kaupungeista kehotan aina poistumaan myös niiden ulkopuolelle, vaikkei mikään luontoihminen olisikaan. Australian upeissa maisemissa sellainen kuoriutuu nimittäin lähes kenestä tahansa.

Australian itärannikko vai länsirannikko, Sydney vai Melbourne? Vaikka löydät blogista vertailua alueiden välillä, päätöksellä ei mielestäni ole niin merkitystä, sillä upeita paikkoja löytyy ihan joka puolelta. Australian länsirannikko on hiukan hiljaisempaa ja karumpaa seutua kuin itärannikko. Sieltä löytyy kuitenkin yhtä paljon nähtävää kuin itärannikolta. Itärannikko on hiukan enemmän reppureissaajien suosimaa seutua.

Inspiraatiota Australian matkaan

Australian osavaltiot ja vertailua kaupunkien välillä

Mikä on Australian paras, viihtyisin tai mielenkiintoisin kaupunki? Minne suuntaisin? Entä paras paikka asua? Jos saavut Australiaan esimerkiksi Working Holiday -viisumilla työnhaku mielessä, metsästys on parasta aloittaa suurkaupungeista. Jos työpaikka ei ole ongelma, kannattaa harkita myös pienempiä paikkakuntia omista mieltymyksistä riippuen.

Victoria | Melbourne

Plussat: Melbourne on valittu usein Australian asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi. Siitä on kovaa vauhtia tulossa Australian suurin kaupunki. Melbournesta löytyy toimiva julkinen liikenne, paljon puistoja ja pyöräilyreittejä. Melbournen keskusta on kompakti, jonka läpi voi kävellä. Melbourne on eläväinen, kansainvälinen, eurooppalaistyylinen kaupunki, jossa riittää tapahtumia ja tekemistä, ravintoloita ja yöelämää. Vaikka kyseessä on suurkaupunki, Melbournessa on maanläheinen tunnelma. Melbourne tunnetaan hipsterityylistään ja katutaiteesta. Lähialueilta löytyy loputtomasti upeita luontokohteita kuten Great Ocean Road.

Miinukset: Negatiivisia puolia Melbournessa asumisessa on asumisen kalleus sekä kaupungin valtava koko ja liikenneruuhkat – riippuen asuinpaikasta työmatkoihin voi upota aikaa. Talvet ovat kylmiä – mutta niin ne ovat Sydneyssä ja Perthissäkin. Rantoja löytyy kyllä lukemattomia, mutta ne yleisesti ottaen ole yhtä kauniita kuin Perthissä tai Sydneyssä. Toisaalta jos et surffaa, Melbournen ympäristöstä löytyy enemmän uimakelpoisia tyyniä rantoja.

Melbourne kaupunkiopas

Melbournen nähtävyydet, parhaat ravintolat ja kahvilat, parhaat retket, mitä ei ainakaan kannata missata!

Great Ocean Road | Anglesea

Seikkailuja Melbournen ympäristössä ja Victorian osavaltion parhaat palat!


Uusi Etelä-Wales | Sydney

Plussat: Ei ihme, että Australian suurin kaupunki Sydney vetoaa ihmisiin, sillä sen satama oopperataloineen on maailman kauneimpia. Kansainvälisessä Sydneyssä tyylikäs kaupunkielämä kohtaa rantaelämän, ja suurena kaupunkina mahdollisuuksia ja elämää riittää. Sydneyn rannat ovat mahtavia, ja niitä riittää. Useimmat ovat aallokkoisia, ja siksi Sydney sopii loistavasti surffaajille.

Miinukset: Sydney houkuttelee ihmisiä ympäri maailmaa – mutta ei ilmaiseksi. Sydney on Australian kallein kaupunki ja Melbourneakin merkittävästi kalliimpi paikka asua. Sydneyn ruuhkaiset tiet ovat pahamaineisen tukkoisia. Melbournella on usein maine kylmänä talvikaupunkina, mutta ihan yhtä lailla myös Sydneyssä ja Perthissä talvet ovat kylmiä. Pakko mainita myös yöelämä, se ei pärjää Melbournelle.


Queensland | Brisbane

Plussat: Valitse Brisbane, jos et halua kärsiä kylmästä talvella. Australian “Sunshine State” Queenslandin pääkaupunki Brisbane ylpeileekin rennolla varvassandaalielämäntyylillään. Brisbane sopii niille, jotka kaipaavat isomman kaupungin mahdollisuuksia, mutta joille Sydney tai Melbourne ovat liian isoja. Brisbanen lähistöltä löytyy upeata rannikkoa kuten Gold Coast ja Sunshine Coast.

Miinukset: Älä valitse Brisbanea, jos et kestä kesän kosteaa kuumuutta. Pienempänä kaupunkina Brisbanessa on tietysti vähemmän menoa ja meininkiä kuin Melbournessa tai Sydneyssä. Brisbane ei myöskään sijaitse rannikolla. Rannoille ei kuitenkaan kovin paljon kauempaa tarvitse ajaa kuin Melbournessa tai Sydneyssäkään.

Brisbane

Lue lisää Brisbanesta sekä muista eteläisen Queenslandin kohteista kuten Australian Sunshine Coastista.


Queensland | Gold Coast

Australian Gold Coast eli Kultarannikko sijaitsee noin tunnin päässä Brisbanesta. Se on Australian tunnetuimpia rantalomakohteita. Gold Coast tunnetaankin loputtoman pitkistä hiekkarannoistaan.

Plussat: Gold Coastin äärettömiin jatkuvat rannat ovat maailmanluokkaa. Aurinko paistaa ja lämpöä riittää ympäri vuoden. Ympäristöstä löytyy huikeita kansallispuistoja ja vaellusreittejä vesiputouksineen.

Miinukset: Julkinen liikenne ei ole paras mahdollinen. Gold Coastin pääkaupunki Surfers Paradise tunnetaan “Australian Las Vegasina”, eikä pelkästään positiivisessa mielessä.


Queensland | Cairns

Plussat: Sokeriruokopeltojen, upeiden palmurantojen ja sademetsien peittämien vuorten ympäröimä Cairns sijaitsee upealla paikalla Australian trooppisessa pohjoisessa Queenslandissä. Jos rakastat trooppista ilmastoa, Cairns on sinun paikkasi. Täällä on vain kaksi vuodenaikaa, kuiva ja sadekausi. Cairns toimii myös porttina Isolle Valliriutalle. Suosittuna turistikeskittymänä elämää riittää, vaikka kaupunki onkin suhteellisen pieni.

Miinukset: Cairns on turistikaupunki. Monille se on vain väliaikainen asuinpaikka. Trooppinen Cairns ei sovi niille, jotka eivät kestä tukahduttavan kostean kuumaa kesää. Itse kaupungista ei löydy rantaa, vaan joudut täälläkin ajamaan sitä varten pois kaupungista. Trooppisissa vesissä voi sadekaudella uida vain verkotuilla alueilla. Pohjoisempana vaarana ovat myös krokotiilit.


Länsi-Australia | Perth

Plussat: Länsi-Australian kauniissa pääkaupungissa Perthissä vallitsee loistava ilmasto ja sen valkohiekkaiset rannat ovat maan parhaimpia. Vaikka kaupungissa asuu kaksi miljoonaa ihmistä, se tuntuu mukavan pieneltä. Ympäristöstä löytyy upeita luonto- ja rantakohteita, itse asiassa Länsi-Australia on suosikkialueitani.

Miinukset: Pitkä miinus Perthille on sen eristyneisyys. Matkat muihin Australian kaupunkeihin ovat pitkiä. Jos haluat piipahtaa Sydneyssä, lentomatkaa tulee neljä tuntia. Perth on myös kallis kaupunki asua hintatason hipoessa Sydneytä.


South Australia | Adelaide

Plussat: Adelaidea kutsutaan usein pienempikokoiseksi Melbourneksi. Jos kaipaat eurooppalaistyylistä, maanläheistä, hipsteriä kaupunkikulttuuria, mutta Melbourne tuntuu liian isolta, Adelaide on sinun paikkasi. Kuten muissa kaupungeissa, Adelaidessa sekoittuvat kaupunki- ja rantaelämä, ja läheltä löytyy hienoja luontokohteita ja esimerkiksi viinialueita. Adelaide on niille, jotka haluavat asua Australiassa isohkossa kaupungissa, mutta eivät halua joutua vararikkoon sen vuoksi.

Miinukset: Australian etelärannikolla kun ollaan, talvet ovat kylmiä. Työpaikkaa voi olla vaikeampi löytää. Adelaide on myös aika laajalle levittäytynyt, eikä ostoskeskuksia ole joka nurkalla.


Pohjoinen Territorio | Darwin

Plussat: Pienessä Darwinissa pääset elämään keskellä Australian Pohjoisterritorion ainutlaatuista Outbackin tunnelmaa ja kulttuuria. Ilmasto on aina kuuma. Auringonlaskut ovat kenties Australian parhaimpia ja tekemistä riittää lähialueiden kansallispuistoissa.

Miinukset: Darwin on sijainniltaan eristynyt. Suurta kaupunkia ei löydy lähimailtakaan. Iso miinus ovat myös uintimahdollisuudet, täällä krokojen mailla saa olla hyvin tarkkana, missä ui. Pienenä kaupunkina Darwinissa on vähemmän mahdollisuuksia ja tekemistä, mutta kokoonsa suhteutettuna työmahdollisuudet ovat kuitenkin melko hyvät.


Tasmania | Hobart

Pieni hurmaava Hobart on Tasmanian pääkaupunki. Tasmania tunnetaan vehreästä, puhtaasta luonnostaan sekä pykälää viileämmästä ilmastosta. Hobart on todella viihtyisä, tunnelmallinen noin 200 000 asukkaan kaupunki. Asumisen kannalta miinuspuolia Hobartissa ja Tasmaniassa on sen eristyneisyys sekä viileämpi ilmasto.


Australian pääkaupunkiterritorio | Canberra

Sisämaahan pystytetty Australian pääkaupunki Canberra on varmaankin maailman omituisimpia pääkaupunkeja.

Plussat: Canberran ympäristöstä löytyy kauniita maisemia. Kaupunki on ihanan rauhallinen ja sieltä löytyy mukavasti ravintolatarjontaa.

Miinukset: Eristyksissä sijaitseva Canberra ei edusta parasta tai kauneinta Australiaa.


4. Matka Australiaan

Tässä muutama esimerkki matkasuunnitelman pohjaksi Australiaan. Ehdotukset perustuvat niihin, mitä ihmiset tyypillisimmin haluavat nähdä. Kehotan kuitenkin myös valitsemaan vähemmän tyypillisiä kohteita, sillä ne ovat aivan yhtä upeita ja mielenkiintoisia!

Kohdeopas Australiaan | Palm Cove

Minne Australiassa jos aikaa on muutamasta päivästä viikkoon

Valitse kaupunki ja keskity siihen ja sen lähialueisiin. Kaikkien isompien kaupunkien lähimaastosta löytyy näkemisen arvoisia paikkoja. Jos haluat, viikkoon Australiassa saat jo mahtumaan kaksi kohdetta, mutta toisaalta paljon jää myös näkemättä.

Minne Australiassa jos aikaa on kaksi viikkoa

Jos aikaa Australiassa on kaksi viikkoa, valitsisin seuraavista kaksi. Kolmekin kohdetta onnistuu, mutta joudut myös jättämään paljon välistä. Ihan minimissään jokainen näistä vaatii mielestäni kolme päivää. Jos aikaa on kaksi viikkoa ja haluaisin nähdä paljon, keskittyisin taittamaan välimatkat lentämällä.

  • Melbourne + Great Ocean Road, Grampians / Yarra Valleyn viinialue
  • Sydney + Blue Mountains
  • Cairns + Iso Valliriutta ja Cape Tribulationin sademetsäalue
  • Perth + Rottnest Island
  • Brisbane / Gold Coast kansallispuistoineen
  • Uluru (Ayers Rock)
  • Whitsundaysin saaristo

Minne Australiassa jos aikaa on kolme viikkoa tai enemmän

Jos aikaa Australiassa on kolme viikkoa, valitsisin edellisistä kohteista kolme tai neljä. Toisaalta kolme viikkoa on jo sellainen aika Australiassa, että siihen voisi mahduttaa myös pienen road tripin autolla tai miksei matkailuautolla. Älä kuitenkaan ahnehdi – lue lisää Australia autolla -osiosta. Jos aikaa on paljon, suosittelen hyppäämään auton rattiin. Jos tämä ei ole vaihtoehto, Australiaa voi nähdä myös hop on-hop off -bussilla. Toki lentämällä voi aina taittaa pitkät matkat. Maan halki kulkee myös eeppisiä junamatkoja.

Australiassa asuminen | Brighton Beach, Melbourne

5. Liikkuminen Australiassa

Kaikista Australian isoista kaupungeista löytyy luotettavat, kohtuuhintaiset julkisen liikenteen palvelut. Bussilla ja junalla pääsee liikkumaan hyvin isoimmissa kaupungeissa, Melbournessa on lisäksi käytössä raitiovaunut, ja Sydneyssä lautat. Taksit ja Uberit toki kulkevat myös. Sydneyssä homma toimii Opal –kortilla, ja Melbournessa Myki –kortilla.

Sydneyn ja Brisbanen kentältä pääsee keskustaan vaivattomasti hyppäämällä junaan. Melbournen kentältä kulkee SkyBus keskustaan. Taksi kentältä keskustaan maksaa kaikissa kolmessa noin $40, Uberilla selviää hieman halvemmalla. Melbournen keskustan alueella kaikki ratikat ovat nykyään ilmaisia.

Suurten kaupunkien ulkopuolella ymmärrettävästi Australian suuresta koosta johtuen julkisen liikenteen yhteydet heikkenevät.

Australia on loistava kohde road trippailuun. Jos olet matkassa yksin, tai et jostain syystä halua ajaa, hop on-hop off –bussi on hyvä vaihtoehto etenkin itärannikolla.

Tiukalla aikataululla lentäminen on järkevin vaihtoehto. Ympäri Australiaa lentäviä lentoyhtiöitä ovat Qantas, Virgin, Jetstar ja Tiger. Jetstar ja etenkin Tiger ovat näistä halvimmat.

Junia tulee Australiassa pääasiassa käytettyä vain paikallisliikenteessä, mutta niillä voi myös matkustaa kaupungista toiseen. Junalla erityisen pitkien välimatkojen reissaaminen Australiassa ei kuitenkaan ole budjettimatkaajan vaihtoehto.

Volkswagen Kombi road trip

Australia autolla

Paras tapa nähdä Australiaa on autolla – Australia on maailman parhaimpia paikkoja road tripille! Pitkät välimatkat kannattaa heittää autolla tai asuntoautolla porukassa, ainakin jos on aikaa. Autojen ja campervanien hinnat heittelevät paljon. Halvimmillaan olemme maksaneet campervanistä $60 päivältä.

Tässä vinkkejä road tripille Australiaan, sekä kootut vinkit Melbournen Great Ocean Roadille, joka on kenties yksi parhaita paikkoja road tripille.

6. Australian parhaat luontokohteet

Australian luonto on ainutlaatuinen ja hämmästyttävän monipuolinen. Täältä löydät tietoa kauniimmista kansallispuistoista ja parhaista paikoista bongata eläimiä luonnossa. Täältä löydät kaikkea aavikosta sademetsiin ja lumihuippuisiin vuoriin sekä lukemattomia eläimiä, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Mitkä ovat Australian lutuisimmat eläimet, missä eläimiä voi nähdä luonnossa, entä mitkä niistä ovat tappavia? Mistä löytyvät Australian parhaat luontokohteet?


7. Muutto Australiaan

Ollaanpa nyt ihan puolueellisen rehellisiä – Australia on mahtava paikka asua. Täällä on loistava ilmasto, rento elämäntyyli, sydämelliset ihmiset, loputtomat rannat, eläväisiä kaupunkeja, ainutlaatuinen luonto, toimiva terveydenhuolto… Lista jatkuu. Sen ainoa miinus on mielestäni etäisyys Suomesta – Australiassa asuessa synnyinmaassa ei joka viikonloppu noin vain vierailla.

Pidä varasi, sillä Australia on maa, joka vie helposti sydämen, nimimerkillä kokemusta on.
Kysymyksiä, risuja tai ainakin ruusuja sekä toivepostauksia otetaan mielellään vastaan. E-kirjasta löydät kaikki vinkit yhdessä koossa, ja lisäksi sukellusta syvemmälle australialaiseen kulttuuriin.
Lukuiloa!