KOHDEOPAS: AUSTRALIA

Siintääkö haaveissasi Australia? Ihanteellisen ilmaston ja eksoottisen luonnon Australia on monille unelmien matkakohde. Blogistani löydät työkalut haaveiden toteuttamiseen pallon toisella puolella, vinkit Australiaan, kokemuksia ja matkakertomuksia ympäri maata sekä myös ulkosuomalaisen avautumisia elämästä Kengurumaassa.

Selviytymisopas Australiaan

Selviytymisopas Australiaan – e-kirjassa sukelletaan vielä syvemmälle australialaiseen elämäntyyliin ja sielunmaisemaan sekä jaetaan käytännön vinkkejä Australiaan suuntaavalle.

1. Vinkit Australiaan

Mitä kannattaa tietää ennen matkaa Australiaan? Lue alta tärkeimmät matkavinkit.

2. Viisumi Australiaan

Australiaan matkustaaksesi tarvitset viisumin. Viisumeja löytyy Australiaan 71 kappaletta, joten esittelen tässä vain ne suosituimmat. Lisää tietoa erilaisista viisumeista löydät maahanmuuttoviranomaisten sivuilta. Viisumin anomista ei kannata jättää viime tinkaan.

Viisumi Australiaan hankitaan viisumin myöntäjän, Australian virallisilta sivuilta. Älä erehdy maksamaan ylimääräisiä kuluja välikäsien tarjoamien nettisivujen kautta!

En päivitä sivua, joten tarkistathan viimeisimmät tiedot aina virallisesta lähteestä.

Turistiviisumi Australiaan

Turistiviisumi Turistiviisumi eli eVisitor -viisumi (651) on voimassa vuoden, jonka aikana voit olla Australiassa kolme kuukautta. Viisumia on helpoin hakea etukäteen netistä ja se on ilmainen. Saat viisumin sähköpostilla ja passin numerosi rekisteröityy automaattisesti maahantuloviranomaisten järjestelmiin. Hae turistiviisumia Australiaan täältä.

Jos haluat viipyä Australiassa pidempään turistina, voit hakea pidempiaikaisempaa turistiviisumia (600), joka maksaa $135.

Working Holiday -viisumi Australiaan

18-35 -vuotiaille suunnattu Working Holiday -viisumi (417) Australiaan mahdollistaa pidemmän oleskelemisen ilman muhkeaa budjettia. Working Holiday -viisumilla voit oleskella maassa vuoden. Viisumia on helppo hakea ja maksaa netissä. Huomaa, että sinun täytyy olla Australian ulkopuolella viisumia hakiessa ja sitä myönnettäessä. Working Holiday -viisumin hinta on tällä hetkellä $485.

Working Holiday -viisumin voi saada Australiaan myös toiselle, ja kolmannellekin vuodelle. Toisen vuoden Working Holiday -viisumi vaatii sitä, että ensimmäisen vuoden aikana teet 88 päivää Australiassa farmihommia, oli se sitten lampaiden kerimistä, Outback -pubissa tarjoilemista tai useimmiten hedelmien tai vihanneksien poimimista. Työhön on tarkat kriteerit – sen täytyy esimerkiksi olla tietyn tyyppistä työtä, ja tapahtua tietyillä seuduilla. Kolmannen vuoden viisumi vaatii 6 kuukautta tietyn tyyppistä työtä toisen vuoden aikana.

Hae Working Holiday -viisumia Australiaan täältä.

Opiskelijaviisumi Australiaan

Opiskelijaviisumeja on erilaisia opiskelulaitoksesta riippuen. Opiskeluviisumia varten tarvitset tietysti opiskelupaikan. Opiskelijaviisumilla et ole oikeutettu paikalliseen Kela-korttiin, ja voit tehdä töitä maksimissaan 20 tuntia viikossa.


3. Minne mennä ja mitä nähdä Australiassa

Olet siis päättänyt suunnata pallon toiselle puolelle auringon alle Australiaan, hyvä! Kun olet tehnyt alustavan päätöksen, saattaa iskeä valinnanvaikeus. Mihin päin tätä valtavaa maata suunnistaisin? Mitkä ovat Australian parhaat paikat, minne mennä ja mitä Kengurumaassa kannattaa nähdä? Tästä löydät vinkkejä kohteiden valintaan, reittiehdotuksia sekä kohdeoppaita.

minne ja mitä nähdä australia

Minne Australiassa kannattaa suunnata riippuu tietysti omien mieltymysten lisäksi matkan pituudesta. Muutatko Australiaan pysyvästi, onko kyseessä puhdas lomamatka vai kenties suosittu Working Holiday?

Ensimmäinen neuvoni kuuluu aina; Älä ahnehdi liikaa lyhyeen aikaan. Australiaan lähtevät lähes poikkeuksetta aliarvioivat välimatkat.

Toisaalta on ymmärrettävää, että kun kerran tänne toiselle puolelle Tellusta kerrankin päättää suunnata, haluaa myös nähdä mahdollisimman paljon.

Ota huomioon ilmasto. Jos kaipaat aurinkolomaa, vältä etelää eli Perth – Melbourne – Sydney -akselia talvella toukokuusta syyskuuhun. Sen sijaan tämä on paras aika matkustaa pohjoisen tropiikissa, jossa vallitsee kuiva kausi ja miellyttävän leuto ilmasto.

Länsi-Australian kohokohdat | Broome

Mieti, mitkä ovat omat must see -kohteesi ja nähtävyytesi Australiassa, ja minkälaiset kohteet sinua kiinnostavat. Kaupungeista kehotan aina poistumaan myös niiden ulkopuolelle, vaikkei mikään luontoihminen olisikaan. Australian upeissa maisemissa sellainen kuoriutuu nimittäin lähes kenestä tahansa.

Australian itärannikko vai länsirannikko, Sydney vai Melbourne? Vaikka löydät blogista vertailua alueiden välillä, päätöksellä ei mielestäni ole niin merkitystä, sillä upeita paikkoja löytyy ihan joka puolelta. Australian länsirannikko on hiukan hiljaisempaa ja karumpaa seutua kuin itärannikko. Sieltä löytyy kuitenkin yhtä paljon nähtävää kuin itärannikolta. Itärannikko on hiukan enemmän reppureissaajien suosimaa seutua.

Inspiraatiota Australian matkaan