Australian nähtävyydet ja parhaat elämykset x 20

Mitkä ovat Australian parhaat nähtävyydet ja elämykset, eli mitä täällä oikein kannattaa tehdä ja nähdä? Monesti meiltä on kysytty, mitkä olivat Australian ympärimatkan hienoimpia nähtävyyksiä. Vaikka paljon on koettu, lista ei ole lyhentynyt, sillä Australia on täynnä ikimuistoisia elämyksiä. Tässä olen listannut niistä ikonisimpia ja omia suosikkejani Australian bucket listille, tähän mennessä.

1. Siemaile drinkkiä Sydneyn oopperatalon terassilla.

Sydneyn oopperatalon purjeita ikonisempaa näkyä Australiasta ei juuri löydykään. Seuraa ihmisvilinää auringonlaskussa lasillisen äärellä Sydneyn oopperatalon terassilla.

Australian nähtävyydet | Sydneyn oopperatalo yöllä.

2. Aja pitkin Great Ocean Roadia.

Great Ocean Roadin täytyy olla yksi Australian parhaimpia paikkoja road tripille, jos ei paras. Ota aikasi ja näe upean rannikon jyrkänteitä ja kalliomuodostelmia kuten 12 Apostolia, yksi Australian kuuluisimmista nähtävyyksistä. Tutustu matkan varrella viehättäviin rantakyliin ja kurkista myös sisämaan sademetsään.

Australian nähtävyydet | Great Ocean Road

3. Ihaile kuinka Uluru (Ayers Rock) vaihtaa väriä auringonlaskussa.

Uluru eli Ayers Rock on kenties oopperatalon ohella Australian kuuluisin nähtävyys. Tämä jättimäinen, punainen kivi keskellä punaista erämaata on nähtävä kerran elämässä. Mutta tiesitkö, että lähistöltä löytyy vieläkin suurempi, ja kenties jopa vaikuttavampi kivimuodostelma? Lue lisää ihmeellisestä Kata Tjutasta täällä. 

uluru

4. Bongaa kenguruita luonnossa.

Usko tai älä, se ei ole Australiassa ollenkaan vaikeaa! Onhan täällä kenguruita kaksi kertaa enemmän kuin ihmisiä. Suurkaupungeissa niitä ei sentään näe pomppimassa, mutta pienemmissä voit törmätä kenguruun vaikka kauppareissulla. Lue lisää: Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa

mitä nähdä australiassa - kenguru

5. Opettele surffaamaan.

Lähde surffitunnille, tai kenties jopa surffileirille, joita löytyy eri pituisia ympäri Australiaa. Vaikka et laudan päällä pysyisikään, on se varmasti ikimuistoinen kokemus!

Australian parhaat kokemukset

6. Kurkista pinnan alle Isolla Valliriutalla.

Great Barrier Reefin tulevaisuus on vaakalaudalla, joten mene ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä on mahtava paikka lähteä sukeltamaan, tai vähintään snorklaamaan. Jos pysyttelet mieluummin kuivana, voit vaikkapa tehdä retken jollekin Ison Valliriutan saarista, kuten Green Islandille.

Australia nähtävyydet | Iso Valliriutta

7. Purjehdi unenomaisessa Whitsundaysin saaristossa.

Queenslandin Airlie Beachiltä järjestetään jos jonkinnäköistä veneretkeä Whitsundaysin satumaisen kauniiseen saaristoon. Australian kauneinta rantaa Whitehaven Beachiä taianomaisemmaksi ei rantamaisema muutu. Suosittelen käyttämään reissuun ainakin yhden yön, mieluummin kaksi!

Australia nähtävyydet | Whitsundaysin saaristo.

8. Kruisaile jeepillä Fraser Islandin hiekkasaarella.

Pienelle Fraser Islandille mahtuu paljon nähtävää. Kruisaile hiekassa sademetsän läpi ja sen jälkeen rannalla sijaitsevalla moottoritiellä, näe dingoja luonnossa ja viilenny Lake MacKenzien uskomattoman kirkkaassa vedessä.

Australian nähtävyydet | Lake MacKenzie, Fraser Island

9. Nauti kävelystä autiolla rannalla.

Vaikka vierailisit uudella rannalla jokaikinen päivä, Australiassa riittäisi rantaa yli 27 vuodeksi. Vaikka australialaiset ovat rantoja rakastavaa kansaa, lääniä riittää kaikille. Etsi oma hiljainen rantasi!

10. Ihaile tähtitaivasta Australian Outbackissä.

Australian rannikolla reissatessa helposti unohtuu, että suurin osa Australiasta on erämaata. Outbackissä avautuu erilainen Australia, joidenkin mielestä se aito oikea. Yllä avautuvassa Outbackin valtavassa tähtitaivaassa on jo tarpeeksi syytä lähteä!

11. Ui vesiputouksen alla.

Vaikka suurin osa Australiasta onkin erämaata, löytyy täältä myös paljon erilaista sademetsää. Ja niiden keskeltä lukemattomia vesiputouksia. Ei ole harvinaista päästä nauttimaan komeasta vesiputouksesta ilman muita uteliaita silmäpareja!

Lue myös: Seikkailu salaiselle vesiputoukselle Australiassa

Australian nähtävyydet | Vesiputous

12. Maistele viiniä viinitilalla.

Australiasta löytyy viinialueita kuutisenkymmentä, ja viisasten juomaa tuotetaan maassa yli miljardi litraa vuodessa. Australian reissuun kannattaa siis sisällyttää visiitti viinitilalle. Monet tarjoavat myös majoitusta, jolloin viininmaistelun jälkeen ei tarvitse ajaa kotiin. Lue lisää: Viinisiepon Australia, Yö viinitilalla

13. Ihmettele maailman vanhinta sademetsää Cape Tribulationissa.

Australian Cape Tribulation on paikka, jossa kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta, maailman vanhin sademetsä ja Iso Valliriutta kohtaavat. Ihmettele sademetsän elämää ja tiheää kasvillisuutta, ihaile loputtomiin venyviä autioita rantoja, ja jos olet onnekas, ehkä bongaat maailman kolmanneksi isoimman linnun, upean kasuaarin.

Australian nähtävyydet | Cape Tribulation

14. Hyppää kamelin selkään auringonlaskussa Broomessa.

Broomen viehättävä kylä ja sen 22 kilometriä pitkä Cable Beach ovat kokemisen arvoisia ilman kameleitakin, mutta ovathan ne kamelijonot mielettömässä auringonlaskussa aika unohtumaton näky!

15. Ihmettele delfiinejä luonnossa.

Tämä onnistuu esimerkiksi Western Australian Monkey Miassa tai Queenslandin Tin Can Bayssä. Monessa paikassa Australiassa voit myös päästä uimaan villien delfiinien kanssa. Itse pääsin kokemaan tämän Länsi-Australian Rockinghamissä.

16. Aja läpi Nullarborin erämaan.

Australia on mahtava paikka road trippailuun, ja yksi ikimuistoisimmista pätkistä täytyy olla Nullarborin autiomaan ylitys. 1100 kilometrin pituudelle venyvällä Nullarborilla voi olla tylsä maine, onhan täällä Australian pisin suora tie. Mutta tulet yllättymään, mitä kaikkea matkan varrella voikaan nähdä.

17. Todista pienten lyhythäntäkengurujen kuuluisa hymy.

Perthin Rottnest Island houkuttelee paitsi kauniilla valkohiekkaisilla poukamillaan, myös näillä valloittavan söpöillä pikku quokilla eli lyhythäntäkenguruilla. Niitä on saarella niin paljon, ettet voi välttyä törmäämästä niihin. Muista kuitenkin, että katsoa saa mutta ei koskea, ja Australian eläimiä ei tule ruokkia.

18. Ihmettele hyppiviä krokotiileja.

Adelaide-joella Darwinin lähellä järjestetään Jumping Crocodiles -risteilyitä, joilla pääset näkemään maailman suurimpia krokotiileja niiden omassa elinympäristössä. On kuumottava kokemus nähdä lasin läpi, kuinka 6- tai jopa 7-metrinen krokotiili hyppää vedestä korkeuksiin lihakimpaleen perässä.

19. Vaella Tasmanian vihreässä luonnossa.

Tasmania on Australian aliarvostetuimpia turistikohteita, kenties hiukan viileämmän ilmaston vuoksi. Mutta Tasmanialla on lomailijalle mielettömästi tarjottavaa vihreästä erämaasta valkoisiin hiekkarantoihin ja viinitiloihin. Tasmania voi olla pieni, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä: viikko ei riitä.

20. Näe auringonlasku Darwinissa.

Auringonlaskut Länsi-Australiassa olivat unohtumattomia, silti mielestäni Australian upeimmat auringonlaskut löytyvät Darwinista. Nappaa Mindilin iltamarkkinoilta mukaan pientä purtavaa, ja ihaile kuinka aurinko laskee punaisena tulipallona mereen.

Australian parhaat kokemukset

Eeppiset kokemukset Australiassa eivät suinkaan rajoitu näihin. Seikkailunhaluisimmat (tai hulluimmat) haluavat kenties esimerkiksi sukeltaa valkohai tai krokotiili seurana tai hypätä laskuvarjohypyn. Aktiivisimmat kenties reippailla pitkin rannikkoa kulkevia maisemareittejä, tai kiivetä Australian korkeimman vuoren. Eläinten rakastajat sukeltaa merileijonien tai valashaiden kanssa, ja ruoan rakastajat poimia tuoreita ostereita.

Oma Australian sankolistani tuntuu olevan loputon. Haluan vielä esimerkiksi kulkea aboriginaalien jalanjäljillä Arnhem Landissä, tutustua kaukaiseen Kimberleyn erämaahan, lentää eristyksissä olevalle Lord Howe -saarelle ja lähivuosina haaveilen matkasta Kangaroo Islandille, joka on jäänyt epähuomiossa tekemättä.

Mitkä Australian nähtävyydet löytyvät omalta ämpärilistaltasi?

Lue myös: Australian eeppisimmät maisemat

MATKAOPAS: AUSTRALIA