Parasta ulkosuomalaisuudessa

Ulkomailla asumisee ja ulkosuomalaisuuteen liittyy paljon kääntöpuolia. Koti-ikävää, ikuista kuulumattomuuden tunnetta, kaksoiselämää, elämää ikuisessa limbossa. Paljon se ottaa, mutta paljon se on antanutkin.

London and Beyond -blogin Leena haastoi ulkosuomalaiset bloggaajat pohtimaan, mikä ulkosuomalaisuudessa on parasta.

Ulkosuomalaisuudessa on parasta se, miten perustavalla tavalla se on muuttanut identiteettiäni ja maailmankatsomustani.

Kenguruita Australiassa

Ulkomailla asuminen voi olla transformatiivinen kokemus

Matkustaminen ja etenkin ulkomailla asuminen voi muuttaa ihmistä paljon. Koen muun muassa saaneeni itsevarmuutta ja työkaluja elämänhallintaan. Ennakkoluulot ovat karisseet, arvostan synnyinmaatani uudella tavalla, ja materian haalimisen merkitys on vähentynyt.

Ulkomailla asumisella voi olla mullistavia vaikutuksia, kun koko elämä on rakennettava alusta vieraassa kulttuurissa. Reissaaminen on ulkomailla asumiseen verrattuna maistiainen ja pintaraapaisu. Matkustaminen on kuin kuherruskuukausi, ja ulkomailla asuminen pitkä parisuhde tai avioliitto. Ulkomaille muuttaessa tulee kasvokkain haasteiden, vastoinkäymisien ja uuden kotimaan negatiivisien puolien kanssa. Se on ollut hyvä elämänkoulu.

Coral Bay, Länsi-Australia

Ulkosuomalaisuus laajentaa perspektiiviä

Ulkomaille muuttaessa huomaa pian katsovansa maailmaa uusin silmin. Normaalius kadottaa merkityksensä, kun oivaltaa, että oikeita lähestymistapoja niin arkipäiväisiin kuin yhteiskunnallisiin asioihin on monia. Tietyn kulttuurin piirissä kasvamisella on kokonaisvaltainen voima, sen kautta ihminen muodostaa koko maailmankuvansa. Ulkomailla asuminen on opettanut out of the box -ajattelua ja tehnyt maailmankuvastani pykälää globaalimman.

Cradle Mountain, Tasmania

Ulkosuomalaisena katsoo myös itseään uudella tavalla

Se, miten näen maailman on siis muuttunut. Mutta niin on myös se, miten näen itseni.

Ulkomaille muuttamiseen liittyy entisestä luopuminen ja uudestaan aloittaminen. Samoin kuin turhasta irtaimistosta, saattaa matkan varrella huomata myös luopuneensa joistakin turhista negatiivisista piirteistä itsessään. Samalla kun sisustaa uutta kotia, voi huomata uudistavansa itseään. Uusissa aluissa on taikaa.

Ihmisen käsitys itsestään perustuu yllättävän paljon ympäristöön ja ympärillä oleviin ihmisiin. Toiset ihmiset toimivat kuin peilikuvina. Uudet ihmiset ilman ennakkokäsityksiä saattavat nähdä minut hyvin eri tavalla verrattuna niihin, jotka ovat tunteneet minut aina, ja joiden kautta olen siihen asti ymmärtänyt itseäni. Siten ulkomaille muuttamisen myötä voi alkaa nähdä itsensä uudessa valossa.

Rannalla Broomessa, Länsi-Australiassa

Ulkosuomalaisuus on rikkaus

Toisessa maassa asuminen rikastuttaa monella tavalla. Olen kiitollinen kaikista uusista tyypeistä, joihin olen saanut kunnian tutustua matkan varrella. Suomalaiset ovat aika homogeeninen kansa. Melbournessa kolmasosalla on juuret jossain muualla. On rikkaus tutustua ihmisiin, joiden kanssa ei välttämättä olisi ystävystynyt Suomessa, tai jotka tulevat täysin erilaisista taustoista. Se pistää kyseenalaistamaan omat ajatuskaavat.

Melbourne Australia

Pakon edessä ulkosuomalaisuus tuo kykyä sopeutua eri tilanteisiin ja paikkoihin. Uppoa tai ui, ole kärsivällinen tai kärsi. Tämän myötä avoimuuteni uusia kokemuksia kohtaan on kasvanut.

Vuosien ulkomailla asumisen myötä uutuudenviehätyksen haihduttua alkaa nähdä toisen maan kuin omansa, paikallisen silmin. On hienoa pystyä katsomaan maailmaa kuin australialainen, tai melkein ainakin. On palkitsevaa huomata omaksuneensa paikalliset tavat ja perinteet, tuntevansa naamat telkkarissa, tietävänsä mistä Australiassa nyt kohistaan ja kohisevansa itse mukana.

Samalla olen oppinut näkemään Suomen kuin ulkomaalainen, niin hyvässä kuin pahassa.

Ulkosuomalaisena voi poimia parhaat asiat molemmista maailmoista. Voin elää australialaista elämäntyyliä, päivitellä Suomen kylmää säätä ja synkkiä uutisia vain etäältä, ja silloin tällöin piipahtaa nauttimassa Suomen luonnosta, ruoasta, perheestä ja ystävistä.

Hiekkadyyneillä Australiassa

Ulkomailla asuminen on tuonut elämääni ihmisten lisäksi paljon mielettömiä kokemuksia, mitä en vaihtaisi mihinkään. Ulkomailla asuminen helpottaa kaukokaipuuta, tai trenditermein wanderlustia. Arki on arkea missä tahansa, silti itselle se on täällä tuntunut vähemmän monotoniselta rottarallilta, vielä näin kuuden vuoden jälkeenkin.

Auringonlasku Melbournessa

Ulkosuomalaisuus on vapautta valita

Ensimmäisen kerran jälkeen kynnys toiseen maahan muuttamiselle on madaltunut. Ei se olekaan niin vaikeaa.

Ulkosuomalaisuus ja tutusta totutusta todellisuudesta ulos astuminen on iskostanut aivoihin, että elämä on valintoja, ja voin tehdä elämälläni melkein mitä haluan ja melkein missä haluan. On vapauttavaa oivaltaa, että voin suunnitella oman elämäni sellaiseksi, mikä itseäni miellyttää.

Ulkomailla asuminen on auttanut löytämään paikkani maailmassa. Minulla on enemmän kuin kaksi kotia, koko maailmasta on tullut kotini. Vaikka joskus palaisin Suomeen, tiedän, ettei se ole ainut vaihtoehto.

Se, että en yhtään tiedä edes missä maassa asun viiden vuoden päästä, on minulle kiehtova ajatus. Melkein koko maailma on avautunut ei pelkästään vierailulle, vaan myös pesän perustamiselle.

Kielitaidon karttuminen, pitkät, kuumat kesät ja loskakelien välttäminen ovat näiden rinnalla vain pieniä bonuksia.

Lue myös: Ulkosuomalaisen koti-ikävästä – Mitä ikävöin Suomesta

Miten matkustaminen on muuttanut minua

Mikä teistä on parasta ulkomailla asumisessa?