#MinunKaupunkini – Melbourne

En ikinä unohda sitä hetkeä, kun kentältä bussissa kaupunkia lähestyessä näin ensivilauksen Melbournen pilvenpiirtäjien silhuetista. Vähänpä tiesin silloin, että puolen vuoden visiitti hieman venähtäisi. Yli kuuden vuoden ajan olen nyt tallannut Melbournen katuja. Mitä on minun Melbourneni?

Siinä missä Mellusta ei välttämättä löydy ikonisia nähtävyyksiä kuten Sydneyn oopperatalo tai maailmanluokan rantaelämää kuten Perthistä, sen se korvaa kujillaan, katutaiteellaan, kulttuurillaan, ruoallaan ja kalenterilla täynnä tapahtumia.

Ei ihme, että Melbourne on valittu maailman asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi viisi vuotta putkeen.

Southbank, Melbourne

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on auringonlaskuja Yarra-joen varrella. Kaupunkia halkovan Yarra-joen varrella on lenkkeilty, kumottu piknikillä skumppapulloja, ihailtu auringonlaskua pilvenpiirtäjien silhuetin taakse ja naukkailtu drinksuja terdellä illan vaihtuessa yöksi.

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on monikulttuurinen. Melbourne on suhteellisen nuori kaupunki, ja sen ihmisillä on juuret ympäri maailmaa. Kolmannes asukkaista on syntynyt ulkomailla, ja katukuva on kirjava. Silti täytyy muistaa, että eksoottiset kasvot eivät aina ole maahanmuuttajia, vaan iso osa on useamman sukupolven australialaisia, jotka ovat olleet mukana muovaamassa nykyistä Melbournea.

Poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti kulttuurien monimuotoisuus on Australiassa otettu vastaan syleillen.

Monikulttuurinen Australia

Minun Melbourneni löytyy kapeilta kujilta. Ei keskustan suunnitelluilla, persoonattomilla puiden reunustamilla leveillä kaduilla vaan niiden väliin itsestään syntyneillä kapeilla, eläväisillä mukulakivien kujilla. Kujien kätköistä löytyy uniikkeja putiikeita, mahtavia kahviloita, ravintoloita, maailmankuulua katutaidetta unohtamatta.

Monet parhaista mestoista ovat piilossa näillä kujilla. Baarin sisäänkäynti voi olla pimeällä kujalla kulman takana, jossa ei ensinäkemältä voisi kuvitella löytävänsä roskapönttöjä kummempaa.

Siksi Melbournen salat eivät usein avaudu perehtymättömälle turistille. Melbournen visiitti jää helposti pinnalliseksi, jos ei tunne paikallisia ja tiedä hyvinkin tarkkaan, mihin menee.

Melbournen kujat

IMG_0246 (683x1024)

DSC_8810 (1280x1280)

Melbournen kujat

Minun Melbourneni on piknikkejä puistoissa. Melbournessa puisto ei ole koskaan kaukana. Keskustan kupeessa sijaitseva Royal Botanical Gardens on yksi lempipaikkojani. Sen metsissä voi helposti unohtaa olevansa keskellä suurkaupunkia.

Royal Botanical Gardens, Melbourne

Royal Botanical Gardens, Melbourne

…ja rantaelämää. Melbournen rannat eivät kenties vedä vertoja useimmille muille Australian suurkaupungeille. Mutta hei, ollaanpa nyt rehellisiä, Suomesta tulevana en valita!

Brighton Beach, Melbourne

Rantaelämä Melbournessa

Melbournesta löytyy neljä vuodenaikaa. Minun Melbourneni on paitsi pitkiä kuumia kesiä ja aurinkoisia kattoterasseja, myös kuumaa glögiä ja käpertymistä lämmittimen ääreen talvella.

Sanotaan, että Melbournessa on neljä vuodenaikaa myös yhdessä päivässä. Kuten kaupunki muutenkin, myös säänsä puolesta Melbourne osaa yllättää. Lämpötila voi nopeastikin pudota jopa parikymmentä astetta. Ensin aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, toisena hetkenä saa juosta suojaan golfpallon kokoisilta rakeilta.

Yarra-joki, Melbourne

Minun Melbourneni on kulttuuria. Jos pitäisi löytää yksi sana kuvailemaan Melbournea, se olisi kulttuuri. Sillä sitä Melbournesta löytyy, aina katuesiintyjistä livemusiikkiin ja loputtomiin festivaaleihin, joiden joukosta löytyy muun muassa musiikki-, komedia-, design-, muoti-, kirjallisuus-, lukuisia eri kulttuureja juhlistavia festivaaleja sekä ruoka- ja viinifestivaaleja.

Melbournen festivaalit

Night Market, Melbourne

Melbourne on paitsi taiteilijoille ja muusikoille, myös urheilun ja penkkiurheilun rakastajille. Melbourne on aussifutiksen kehto, ja löytyyhän täältä myös Grand Prix ja Australian Open.

Katuesiintyjiä Melbournessa

Princes Theatre Melbourne

Minun Melbourneni on hipster. Etenkin tietyissä lähiöissä vastaan tulee hipstereimpiä hipstereitä, joita olet koskaan nähnyt.

Omituista ja epätavallista tyyliä kuvaillaan Australiassa usein sanoilla “it’s so Melbourne”. Baarin seinät voivat olla vuorattu cd-levyillä, katosta voi roikkua tuoleja, nurkassa suoraan 60-luvulta tuleva DJ soittaa vinyylilevyjä ja jengi istuu maitokorien tai heinäpaalien päällä hörppimässä craft-olutta. Mitä käsittämättömämpi ja omituisempi sisustus, sen parempi.

Minun Melbourneni on kujien hämyisiä baareja, joihin kuljetaan sisälle jääkaapin ovesta tai kirjahyllyksi naamioidusta salaovesta.

Taidetta Melbournen tyyliin

Hipsteriys voi muuttaa muotoaan, mutta Melbourne tulee kuitenkin aina surffaamaan vaihtoehtokulttuurien aallonharjalla. Missä muualla katuja nimetään rockbändin mukaan, kuten ACDC lane?

Siinä missä monet suurkaupungit ovat sieluttomia, Melbourne ei sitä ole. Minun Melbourneni on persoonallinen ja cool. Perusteluiksi pitäisi riittää jo se, että Melbournen tilalle kaupungin nimeksi harkittiin aikanaan Batmaniaa.

En ikinä kyllästy Mellun katutaiteeseen ja sen yksityiskohtiin aina sähkölangoilla roikkuvista kengistä kaljatölkeistä kyhättyihin taideteoksiin. Onpa Melbournea kutsuttu maailman street art -pääkaupungiksikin.

Taidetta Melbournen tyyliin

Minun Melbourneni on ruokataivas. Melbournen täytyy olla yksi maailman parhaimmista paikoista ruoan rakastajalle. Maailman valloittanut Masterchef on Mellusta lähtöisin. Osittain sen myötä melbournelaisista on tullut ruokasnobeja.

Uusia ravintoloita riittää vaikka safkaisi eri mestassa joka ilta. Melbournelaiset ottavat myös kahvinsa vakavasti, ja kaupungin kahvilakulttuuri yltää usein maailman parhaimpien listoille.

Movidam tapaksia, Melbourne

Melbournen kahviloissa

Melbournen katuruokaa

Minun Melbourneni löytyy lähiöistä ja raitiovaunuista. Neljän miljoonan asukkaan Melbourne ei tunnu tiiviissä keskustassa niin suurelta. Jalan pääsee kaikkialle. Vaikka tossu alkaisikin painaa, ratikat eli tramit ovat nykyään keskustan alueella ilmaisia. Melbournesta löytyy yksi maailman parhaista raitiovaunuverkostoista.

Melbourne leviää laajalle ja sen myötä Melbournesta löytyy kymmeniä lähiöitä. Lähiöt ovat kaikki samanlaisia, mutta silti niin erilaisia.

Rohan on asunut Melbournessa melkein koko ikänsä, ja silti jatkuvasti tulee vastaan suburbeja, joissa hän ei ole koskaan käynytkään. Pitkät välimatkat voivat olla rasittavia, mutta toisaalta aina löytyy uusia ja erilaisia paikkoja, mihin eksyä.

Parasta Melbournessa on se, että uusia aarteita riittää löydettäväksi aina.

Raitiovaunu Melbournessa

Flinders Street Station, Melbourne

Ja loppuun, en voisi kirjoittaa kaupungistani mainitsematta sitä tärkeintä eli sen muodostavia ihmisiä. Kuuteen vuoteen on mahtunut paljon hyviä tyyppejä ja ikimuistoisia hetkiä!

Klikkaa tästä itsesi Melbournen kaupunkioppaaseen

Minkälainen on sinun kaupunkisi? Mitkä asiat tekevät kotikaupungistasi oman? Ota osaa #MinunKaupunkini -blogihaasteeseen! Kaupunki voi olla kotikaupunkisi tai muu kaupunki, jonka tunnet omaksesi. Tyyli vapaa, aikarajaa ei ole, ja kuka tahansa voi osallistua! Heitä viestillä, kun omasi on julkaistu, niin kerään kaikki postaukset tänne muiden löydettäväksi. Voit haastaa tai olla haastamatta muita, mutta muista linkata Muuttolintu haasteen alkuperäksi.

Tsekkaa myös muiden haasteeseen osallistujien postaukset samaasta aiheesta:

Marjukkakatariina: Haaste: #MinunKaupunkini
Fiftyfifty: #MinunKaupunkini – Utrecht
Eliza Does Oz: Minun Kaupunkini – Sydney
Suurin onni: #MinunKaupunkini – Helsinki
Laamanaaman maailma: Oodi Espoolle
Periskooppi: #MinunKaupunkini – Kuopio

Lue myös: MATKAOPAS: MELBOURNE
Parhaat retket Melbournesta x 13