#MinunKaupunkini – Melbourne

En ikinä unohda sitä hetkeä, kun kentältä bussissa kaupunkia lähestyessä näin ensivilauksen Melbournen pilvenpiirtäjien silhuetista. Vähänpä tiesin silloin, että puolen vuoden visiitti hieman venähtäisi. Yli kuuden vuoden ajan olen nyt tallannut Melbournen katuja. Mitä on minun Melbourneni?

Siinä missä Mellusta ei välttämättä löydy ikonisia nähtävyyksiä kuten Sydneyn oopperatalo tai maailmanluokan rantaelämää kuten Perthistä, sen se korvaa kujillaan, katutaiteellaan, kulttuurillaan, ruoallaan ja kalenterilla täynnä tapahtumia.

Ei ihme, että Melbourne on valittu maailman asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi viisi vuotta putkeen.

Southbank, Melbourne

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on auringonlaskuja Yarra-joen varrella. Kaupunkia halkovan Yarra-joen varrella on lenkkeilty, kumottu piknikillä skumppapulloja, ihailtu auringonlaskua pilvenpiirtäjien silhuetin taakse ja naukkailtu drinksuja terdellä illan vaihtuessa yöksi.

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on monikulttuurinen. Melbourne on suhteellisen nuori kaupunki, ja sen ihmisillä on juuret ympäri maailmaa. Kolmannes asukkaista on syntynyt ulkomailla, ja katukuva on kirjava. Silti täytyy muistaa, että eksoottiset kasvot eivät aina ole maahanmuuttajia, vaan iso osa on useamman sukupolven australialaisia, jotka ovat olleet mukana muovaamassa nykyistä Melbournea.

Poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti kulttuurien monimuotoisuus on Australiassa otettu vastaan syleillen.

Monikulttuurinen Australia

Minun Melbourneni löytyy kapeilta kujilta. Ei keskustan suunnitelluilla, persoonattomilla puiden reunustamilla leveillä kaduilla vaan niiden väliin itsestään syntyneillä kapeilla, eläväisillä mukulakivien kujilla. Kujien kätköistä löytyy uniikkeja putiikeita, mahtavia kahviloita, ravintoloita, maailmankuulua katutaidetta unohtamatta.

Monet parhaista mestoista ovat piilossa näillä kujilla. Baarin sisäänkäynti voi olla pimeällä kujalla kulman takana, jossa ei ensinäkemältä voisi kuvitella löytävänsä roskapönttöjä kummempaa.

Siksi Melbournen salat eivät usein avaudu perehtymättömälle turistille. Melbournen visiitti jää helposti pinnalliseksi, jos ei tunne paikallisia ja tiedä hyvinkin tarkkaan, mihin menee.

Melbournen kujat

IMG_0246 (683x1024)

DSC_8810 (1280x1280)

Melbournen kujat

Minun Melbourneni on piknikkejä puistoissa. Melbournessa puisto ei ole koskaan kaukana. Keskustan kupeessa sijaitseva Royal Botanical Gardens on yksi lempipaikkojani. Sen metsissä voi helposti unohtaa olevansa keskellä suurkaupunkia.

Royal Botanical Gardens, Melbourne

Royal Botanical Gardens, Melbourne

…ja rantaelämää. Melbournen rannat eivät kenties vedä vertoja useimmille muille Australian suurkaupungeille. Mutta hei, ollaanpa nyt rehellisiä, Suomesta tulevana en valita!

Brighton Beach, Melbourne

Rantaelämä Melbournessa

Melbournesta löytyy neljä vuodenaikaa. Minun Melbourneni on paitsi pitkiä kuumia kesiä ja aurinkoisia kattoterasseja, myös kuumaa glögiä ja käpertymistä lämmittimen ääreen talvella.

Sanotaan, että Melbournessa on neljä vuodenaikaa myös yhdessä päivässä. Kuten kaupunki muutenkin, myös säänsä puolesta Melbourne osaa yllättää. Lämpötila voi nopeastikin pudota jopa parikymmentä astetta. Ensin aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, toisena hetkenä saa juosta suojaan golfpallon kokoisilta rakeilta.

Yarra-joki, Melbourne

Minun Melbourneni on kulttuuria. Jos pitäisi löytää yksi sana kuvailemaan Melbournea, se olisi kulttuuri. Sillä sitä Melbournesta löytyy, aina katuesiintyjistä livemusiikkiin ja loputtomiin festivaaleihin, joiden joukosta löytyy muun muassa musiikki-, komedia-, design-, muoti-, kirjallisuus-, lukuisia eri kulttuureja juhlistavia festivaaleja sekä ruoka- ja viinifestivaaleja.

Melbournen festivaalit

Night Market, Melbourne

Melbourne on paitsi taiteilijoille ja muusikoille, myös urheilun ja penkkiurheilun rakastajille. Melbourne on aussifutiksen kehto, ja löytyyhän täältä myös Grand Prix ja Australian Open.

Katuesiintyjiä Melbournessa

Princes Theatre Melbourne

Minun Melbourneni on hipster. Etenkin tietyissä lähiöissä vastaan tulee hipstereimpiä hipstereitä, joita olet koskaan nähnyt.

Omituista ja epätavallista tyyliä kuvaillaan Australiassa usein sanoilla “it’s so Melbourne”. Baarin seinät voivat olla vuorattu cd-levyillä, katosta voi roikkua tuoleja, nurkassa suoraan 60-luvulta tuleva DJ soittaa vinyylilevyjä ja jengi istuu maitokorien tai heinäpaalien päällä hörppimässä craft-olutta. Mitä käsittämättömämpi ja omituisempi sisustus, sen parempi.

Minun Melbourneni on kujien hämyisiä baareja, joihin kuljetaan sisälle jääkaapin ovesta tai kirjahyllyksi naamioidusta salaovesta.

Taidetta Melbournen tyyliin

Hipsteriys voi muuttaa muotoaan, mutta Melbourne tulee kuitenkin aina surffaamaan vaihtoehtokulttuurien aallonharjalla. Missä muualla katuja nimetään rockbändin mukaan, kuten ACDC lane?

Siinä missä monet suurkaupungit ovat sieluttomia, Melbourne ei sitä ole. Minun Melbourneni on persoonallinen ja cool. Perusteluiksi pitäisi riittää jo se, että Melbournen tilalle kaupungin nimeksi harkittiin aikanaan Batmaniaa.

En ikinä kyllästy Mellun katutaiteeseen ja sen yksityiskohtiin aina sähkölangoilla roikkuvista kengistä kaljatölkeistä kyhättyihin taideteoksiin. Onpa Melbournea kutsuttu maailman street art -pääkaupungiksikin.

Taidetta Melbournen tyyliin

Minun Melbourneni on ruokataivas. Melbournen täytyy olla yksi maailman parhaimmista paikoista ruoan rakastajalle. Maailman valloittanut Masterchef on Mellusta lähtöisin. Osittain sen myötä melbournelaisista on tullut ruokasnobeja.

Uusia ravintoloita riittää vaikka safkaisi eri mestassa joka ilta. Melbournelaiset ottavat myös kahvinsa vakavasti, ja kaupungin kahvilakulttuuri yltää usein maailman parhaimpien listoille.

Movidam tapaksia, Melbourne

Melbournen kahviloissa

Melbournen katuruokaa

Minun Melbourneni löytyy lähiöistä ja raitiovaunuista. Neljän miljoonan asukkaan Melbourne ei tunnu tiiviissä keskustassa niin suurelta. Jalan pääsee kaikkialle. Vaikka tossu alkaisikin painaa, ratikat eli tramit ovat nykyään keskustan alueella ilmaisia. Melbournesta löytyy yksi maailman parhaista raitiovaunuverkostoista.

Melbourne leviää laajalle ja sen myötä Melbournesta löytyy kymmeniä lähiöitä. Lähiöt ovat kaikki samanlaisia, mutta silti niin erilaisia.

Rohan on asunut Melbournessa melkein koko ikänsä, ja silti jatkuvasti tulee vastaan suburbeja, joissa hän ei ole koskaan käynytkään. Pitkät välimatkat voivat olla rasittavia, mutta toisaalta aina löytyy uusia ja erilaisia paikkoja, mihin eksyä.

Parasta Melbournessa on se, että uusia aarteita riittää löydettäväksi aina.

Raitiovaunu Melbournessa

Flinders Street Station, Melbourne

Ja loppuun, en voisi kirjoittaa kaupungistani mainitsematta sitä tärkeintä eli sen muodostavia ihmisiä. Kuuteen vuoteen on mahtunut paljon hyviä tyyppejä ja ikimuistoisia hetkiä!

Klikkaa tästä itsesi Melbournen kaupunkioppaaseen

Minkälainen on sinun kaupunkisi? Mitkä asiat tekevät kotikaupungistasi oman? Ota osaa #MinunKaupunkini -blogihaasteeseen! Kaupunki voi olla kotikaupunkisi tai muu kaupunki, jonka tunnet omaksesi. Tyyli vapaa, aikarajaa ei ole, ja kuka tahansa voi osallistua! Heitä viestillä, kun omasi on julkaistu, niin kerään kaikki postaukset tänne muiden löydettäväksi. Voit haastaa tai olla haastamatta muita, mutta muista linkata Muuttolintu haasteen alkuperäksi.

Tsekkaa myös muiden haasteeseen osallistujien postaukset samaasta aiheesta:

Marjukkakatariina: Haaste: #MinunKaupunkini

Fiftyfifty: #MinunKaupunkini – Utrecht

Eliza Does Oz: Minun Kaupunkini – Sydney

Suurin onni: #MinunKaupunkini – Helsinki

Laamanaaman maailma: Oodi Espoolle

Periskooppi: #MinunKaupunkini – Kuopio


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2017-11-02T01:08:43+03:00kesäkuu 19, 2016|Australia, Victoria|

32 Comments

 1. Katja/HistoriadeViajes kesäkuu 19, 2016 9:13 am - Vastaa

  Tulipas tästä postauksesta heti aamuun jotenki tosi hyvä mieli. Melbourne näyttää kyllä aivan ihanalta kaupungilta. Ehkä vielä joku päivän pääsen kurkkimaan nuille sivukaduille.

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:58 am - Vastaa

   Kiitos kommentista Katja! Toivottavasti pääset 😉

 2. Jenni / Unelmatrippi kesäkuu 19, 2016 10:21 am - Vastaa

  Todella kiva postaus! Melbourne ON aivan ihana, todella kiinnostava! Ei vietetty siellä maailmanympärireissulla kuin joku nelisen päivää, mutta siinä ajassa ehti hyvin havaita sen, että kaupunki olisi just mun mieleen. Ehkä eniten siksi, että kaikki se hipsteriys, katutaide, oudot kuppilat ja ihmisten kirjo muistuttivat Berliinistä (joka siis on mun ultimate-suosikkini vuodesta toiseen). Melbournen rennossa tunnelmassa olisi viihtynyt pitkään – en ihmettele yhtään, että viihdyt!

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:59 am - Vastaa

   Kiitti Jenni! Berliini on kyllä korkeella miun Euroopan haavekohdelistalla 🙂 Oon aina ajatellut, että varmaan tykkäisin siitä.

 3. Voi moro. Vaikuttaa aivan täydellisen ihanalta kaupungilta. Ehkä munkin täytyisi muuttaa sinne. :–D

  • Anna kesäkuu 22, 2016 7:03 am - Vastaa

   No ei nyt ehkä täydellinen mutta kiva kuitenkin.Tervetuloa 😉

 4. lena / london and beyond kesäkuu 19, 2016 12:04 pm - Vastaa

  Just kysyin tän luettuani Matteolta oisko sillä työkontakteja Melbourneen 😀 Siis miten ihana paikka, just mulle sopiva! Mitähän mun Düsseldorf-artikkelista tulee LOL. 😀

  • Anna kesäkuu 22, 2016 7:05 am - Vastaa

   No löytyikö kontakteja? 🙂 Düsseldorf on muistaakseni kiva kaupunki! Siitä on tosin joku 15 vuotta kun oon siellä ollut, joten muistikuvat on hämäriä 🙂

 5. Jonna / Lempipaikkojani kesäkuu 19, 2016 1:16 pm - Vastaa

  Mahtava kaupunkiesittely! Tuli todellakin tunne, että tuonne pitää päästä. Olen kyllä kuullut (=lukenut) Melbournesta pelkästään hyvää.

 6. Sandra kesäkuu 19, 2016 1:28 pm - Vastaa

  Tässähän tuli melkein vedet silmiin. Melbs <3

 7. Noora kesäkuu 19, 2016 2:09 pm - Vastaa

  Melbourne <3

 8. Henna /suurin onni kesäkuu 19, 2016 6:50 pm - Vastaa

  Olipa hauskasti kirjoitettu postaus ja miten ihanalta kaupungilta Melbourne kuulostaakaan 🙂 Ilmeisesti mukava, mutta kuitenkin sopivan särmä! Kiitos haasteesta, otan sen vastaan oikein mielelläni. Käyn vaikka linkkaamassa sitten valmiin jutun tänne.

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:57 am - Vastaa

   Kiitti Henna, en malta oottaa että pääsen lukemaan teidän juttuja!

 9. Petra kesäkuu 20, 2016 9:24 am - Vastaa

  Kuulostaa aivan ihanalta paikalta!

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:57 am - Vastaa

   Itse tykkään kyllä, vaikka säästä tuleekin valitettua aika usein 🙂

 10. Sonja | FIFTYFIFTY kesäkuu 20, 2016 4:52 pm - Vastaa

  Olipa kiva postaus Melbournesta! 🙂 Mulle kaupunki jäi pari vuotta sitten harmillisesti vain pintaraapaisuksi, koska mun piti neljän päivän aikana ehtiä tutustua Victoriaan muutenkin. Silti paikasta jäi jotenkin sellainen fiilis, että jos muuttaisin Ausseihin, Melbourne olisi varmaan mun valinta. Ja en tiedä kuvittelenko vaan, mutta ihan kuin se olisi suomalaisten kesken suositumpi kuin esim. Sydney? Tai sitten vaan sattumoisin tiedän enemmän just Melbournessa asuvia suomalaisia.

  Kiitti haasteesta, mä lähden hahmottelemaan omaani ja linkkaan sitten sulle, kun se on valmis! 🙂

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:49 am - Vastaa

   Jes, en malta oottaa, että pääsen lukemaan teidän postauksia! Aussit on niin iso paikka, että maan kunnolliseen tutkimiseen tarvitsi varmaan koko elämän. Ehkä pääset joskus uudestaan käymään! En oikein osaa sanoa onko Melbournessa enemmän suomalaisia vai Sydneyssä, hyvä kysymys!

 11. Marjukka Katariina kesäkuu 21, 2016 6:48 pm - Vastaa

  Kiitos haasteesta! 🙂 Tein jo oman postaukseni: http://marjukkakatariina.matkabloggaajat.fi/haaste-minunkaupunkini/

 12. Miraorvokki/Pöndekengissä kesäkuu 21, 2016 8:08 pm - Vastaa

  Tämä oli niin mahtava teksti että mulla on hirveet paineet! Luin tän jo aikaisemmin mutta en vielä kommentoinut. Nyt luin uudelleen ja lisää tuli paineita 😉 Katsotaan millaisen tarinan saan aikaiseksi! 🙂 Kiitos haasteesta!

  • Anna kesäkuu 22, 2016 6:47 am - Vastaa

   Voi pöhkö, älä ota turhia paineita <3 Tee vaan omantyylinen postaus, hyvä siitä tulee!

 13. Vintagella kesäkuu 25, 2016 1:03 pm - Vastaa

  Tosi kiva postaus. Hipsteriys on yksi ensimmäisistä asioista, joka Melbournesta tulee mullekin mieleen. Ja ne ratikat. Mutta mä en tiennyt, että siellä on ACDC lane! Mahtavaa! Niin melbournemaista.

  • Anna heinäkuu 3, 2016 3:13 am - Vastaa

   Kiitsat <3 Niin melbournemaista indeed! 🙂

 14. Elisa heinäkuu 28, 2016 1:19 pm - Vastaa

  Aivan mahtava haaste, kiitos! Todella mielenkiintoista lukea myös muiden kirjoituksia, niiden kautta pääsee ihanasti matkalle ympäri maailmaa. 🙂

 15. Laura / Laura's Itinerary elokuu 18, 2016 1:27 pm - Vastaa

  Upeanoloinen Melbourne! Ihanaa päästä pian kokemaan se! Oletko sinä muuten Balilla vai Melbournessa nyt? Minulla olisi heittää sinulle yksi ehdotus! 🙂

  • Anna elokuu 19, 2016 9:37 am - Vastaa

   Tulin kotiin Melbourneen tänä aamuna. Uteliaisuus heräsi, kerro lisää 🙂

 16. Henna / suurin onni syyskuu 7, 2016 2:56 pm - Vastaa

  Hei mun on vihdoin valmis!! 😀 En voi sanoa, että siitä olisi tullut niin hyvä kuin voisi olettaa, kun on kaksi kuukautta hautonut ja pantannut, mutta siellä se nyt kuitenkin on! Kiitos vielä haasteesta <3 http://www.suurinonni.com/2016/09/07/minunkaupunkini-helsinki/

  • Anna syyskuu 8, 2016 2:12 pm - Vastaa

   Olihan se ihan mahtava! Kiitos vielä että lähdit mukaan! 🙂

 17. Marja joulukuu 9, 2016 3:58 am - Vastaa

  Tänne rantauduttiin tänä aamuna Spirit of Tasmaniasta. Hyvältä vaikuttaa! 🙂

  • Anna joulukuu 9, 2016 5:33 am - Vastaa

   Mahtavaa! Nauttikaa, toivottavasti kelit hellii 🙂

Jätä kommentti