#MinunKaupunkini – Melbourne

En ikinä unohda sitä hetkeä, kun kentältä bussissa kaupunkia lähestyessä näin ensivilauksen Melbournen pilvenpiirtäjien silhuetista. Vähänpä tiesin silloin, että puolen vuoden visiitti hieman venähtäisi. Yli kuuden vuoden ajan olen nyt tallannut Melbournen katuja. Mitä on minun Melbourneni?

Siinä missä Mellusta ei välttämättä löydy ikonisia nähtävyyksiä kuten Sydneyn oopperatalo tai maailmanluokan rantaelämää kuten Perthistä, sen se korvaa kujillaan, katutaiteellaan, kulttuurillaan, ruoallaan ja kalenterilla täynnä tapahtumia.

Ei ihme, että Melbourne on valittu maailman asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi viisi vuotta putkeen.

Southbank, Melbourne

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on auringonlaskuja Yarra-joen varrella. Kaupunkia halkovan Yarra-joen varrella on lenkkeilty, kumottu piknikillä skumppapulloja, ihailtu auringonlaskua pilvenpiirtäjien silhuetin taakse ja naukkailtu drinksuja terdellä illan vaihtuessa yöksi.

Kotikaupunkina Melbourne

Minun Melbourneni on monikulttuurinen. Melbourne on suhteellisen nuori kaupunki, ja sen ihmisillä on juuret ympäri maailmaa. Kolmannes asukkaista on syntynyt ulkomailla, ja katukuva on kirjava. Silti täytyy muistaa, että eksoottiset kasvot eivät aina ole maahanmuuttajia, vaan iso osa on useamman sukupolven australialaisia, jotka ovat olleet mukana muovaamassa nykyistä Melbournea.

Poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti kulttuurien monimuotoisuus on Australiassa otettu vastaan syleillen.

Monikulttuurinen Australia

Minun Melbourneni löytyy kapeilta kujilta. Ei keskustan suunnitelluilla, persoonattomilla puiden reunustamilla leveillä kaduilla vaan niiden väliin itsestään syntyneillä kapeilla, eläväisillä mukulakivien kujilla. Kujien kätköistä löytyy uniikkeja putiikeita, mahtavia kahviloita, ravintoloita, maailmankuulua katutaidetta unohtamatta.

Monet parhaista mestoista ovat piilossa näillä kujilla. Baarin sisäänkäynti voi olla pimeällä kujalla kulman takana, jossa ei ensinäkemältä voisi kuvitella löytävänsä roskapönttöjä kummempaa.

Siksi Melbournen salat eivät usein avaudu perehtymättömälle turistille. Melbournen visiitti jää helposti pinnalliseksi, jos ei tunne paikallisia ja tiedä hyvinkin tarkkaan, mihin menee.

Melbournen kujat

IMG_0246 (683x1024)

DSC_8810 (1280x1280)

Melbournen kujat

Minun Melbourneni on piknikkejä puistoissa. Melbournessa puisto ei ole koskaan kaukana. Keskustan kupeessa sijaitseva Royal Botanical Gardens on yksi lempipaikkojani. Sen metsissä voi helposti unohtaa olevansa keskellä suurkaupunkia.

Royal Botanical Gardens, Melbourne

Royal Botanical Gardens, Melbourne

…ja rantaelämää. Melbournen rannat eivät kenties vedä vertoja useimmille muille Australian suurkaupungeille. Mutta hei, ollaanpa nyt rehellisiä, Suomesta tulevana en valita!

Brighton Beach, Melbourne

Rantaelämä Melbournessa

Melbournesta löytyy neljä vuodenaikaa. Minun Melbourneni on paitsi pitkiä kuumia kesiä ja aurinkoisia kattoterasseja, myös kuumaa glögiä ja käpertymistä lämmittimen ääreen talvella.

Sanotaan, että Melbournessa on neljä vuodenaikaa myös yhdessä päivässä. Kuten kaupunki muutenkin, myös säänsä puolesta Melbourne osaa yllättää. Lämpötila voi nopeastikin pudota jopa parikymmentä astetta. Ensin aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, toisena hetkenä saa juosta suojaan golfpallon kokoisilta rakeilta.

Yarra-joki, Melbourne

Minun Melbourneni on kulttuuria. Jos pitäisi löytää yksi sana kuvailemaan Melbournea, se olisi kulttuuri. Sillä sitä Melbournesta löytyy, aina katuesiintyjistä livemusiikkiin ja loputtomiin festivaaleihin, joiden joukosta löytyy muun muassa musiikki-, komedia-, design-, muoti-, kirjallisuus-, lukuisia eri kulttuureja juhlistavia festivaaleja sekä ruoka- ja viinifestivaaleja.