Parhaat retket Melbournesta x 13

Mitä Melbournessa kannattaa nähdä? Melbournen lähiympäristöstä löytyy lukemattomia mahtavia kohteita kansallispuistoista viinialueisiin ja rantakohteisiin. Tässä parhaat retket Melbournen lähiympäristöön.

Kaupunkilomaan Melbournessa kannattaa ehdottomasti yhdistää päiväretkiä tai useamman päivän seikkailuja lähiympäristön luontokohteisiin. Kohteita riittää, joten Melbournen matkaan kannattaa varata reilusti aikaa. Tässä parhaat retket ja kohteet Melbournessa, omassa suosikkijärjestyksessäni.

Great Ocean Road | 12 Apostolia

Parhaat retket Melbournesta – Älä missaa ainakaan näitä

Melbournen matkan yhteydessä seuraavia kohteita ei ainakaan kannata missata. Morningtonin niemimaan ja Yarra Valleyn voi kiireessä nähdä päivässäkin, mutta muihin suosittelen vähintään yhden yön reissua. Toivot nimittäin kuitenkin, että aikaa olisi ollut enemmän!

1. Great Ocean Road

Australian Great Ocean Roadin täytyy olla yksi maailman parhaita maisemareittejä. Sykähdyttävien jyrkänteiden ja kalkkikivimuodostelmien lisäksi tien varrelta löytyy kauniita kansallispuistoja, vesiputouksia, sademetsiä ja viehättäviä rantakyliä.

Lue myös: Great Ocean Road – Opas Australian parhaalle maisemareitille

12 Apostles, Great Ocean Road

2. Grampians National Park

Grampiansin kansallispuisto taitaa olla yksi Victorian osavaltion tunnetuimmista. Päräyttäviä jyrkänteitä, Australian eläimiä, vesiputouksia ja leuat auki loksauttavia vuoristomaisemia. Grampiansin retken voi oivasti yhdistää Great Ocean Roadiin, mutta varaa reippaasti aikaa!

Lue lisää: Grampiansin kansallispuisto – Anna ihmemaassa

MacKenzie Falls, Grampians

3. Mornington Peninsula

Paikallisten kesälomien aikaan kaikki tuntuvat suuntaavan Morningtonin niemimaalle – eikä ihme. Morningtonin niemimaalta löytyy upeita rantoja, aaltoja surffareille sekä rauhallisia poukamia peruspuljailuun. Rantaelämän lisäksi kannattaa poiketa maistelemaan paikallisia herkkuja, etenkin viinejä. Ruokaa voi sulatella lähtemällä reippailemaan komeisiin kansallispuistoihin tai lillumalla kuumissa lähteissä.

Lue lisää: Morningtonin niemimaan parhaat palat

Morningtonin niemimaan rantaa

4. Wilson’s Prom

Wilson’s Promontoryn kansallispuisto on Australian luontoa parhaimmillaan. Maisemat vaihtelevat suosta kukkuloihin, sademetsiin ja paratiisirantoihin. Wilson’s Promista löytyy myös Victorian osavaltion kauneimpia rantoja.

Parhaimmat kohteet kansallispuistossa vaativat yhden tai useamman yön vaelluksen, mutta patikointi ei ole välttämätöntä, sillä mahtavia paikkoja löytyy kyllä lähempääkin. Wilson’s Promontoryn maisemissa sielu lepää, ja pimeän tullen et voi välttyä törmäämästä Australian omituisiin otuksiin.

Lue lisää: Wilson’s Prom – Vompatteja ja autioita rantoja

WIlsons Prom

5. Yarra Valley

Noin tunnin päässä Melbournesta sijaitseva Yarra Valley tunnetaan erityisesti viinitiloistaan. Yarra Valleyn viinialueelle järjestetään jos jonkinlaista päivän viininmaistelukierrosta, joten itse ei tarvitse rattiin hypätä. Jos aikaa on enemmän, viivy kauemmin ja yhdistä retkeen vaikkapa Healesvillen Wildlife Sanctuary tai jatka matkaa Marysvillen mahtaville vesiputouksille ja komeisiin metsiin.

Lue lisää: Viinin hurmiossa Yarra Valleyn viinitiloilla

Yarra Valleyn viinitilalla

6. Phillip Island

Turistilaumat saapuvat joka ilta Phillip Islandille pällistelemään jokailtaista pingviiniparaatia. Joka ilta auringon laskiessa maailman pienimmät suloiset sinipingviinit rantautuvat laumoittain kömpimään pesiinsä.

Kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitseva Phillip Island on kuitenkin paljon muutakin kuin pingviinejä. Pingviinejähän voi nähdä lähempänäkin Melbournea. Mutta Phillip Islandilta löytyy lisäksi upeita maisemia, kävelyreittejä, mahtavaa ruokaa ja viiniä. Phillip Island on myös oiva paikka surffaamiseen.

Lue lisää: Phillip Island – Pingviinejä, surffirantoja ja kaunista luontoa

Phillip Islandin rantaa

… Seuraavaksi parhaat kohteet Melbournesta

Kun ne tärkeimmät ja kuuluisimmat kohteet Victorian osavaltiossa on nähty, tekeminen ei siihen lopu. Tässä inspiraatiota seuraaville retkille Melbournesta.

7. Macedon Ranges & Daylesford

Toisiaan lähellä sijaitsevat Macedon Ranges, Daylesford ja Hepburn Springs ovat loistavia kohteita hemmottelulomalle. Lillu kylpylässä, vieraile lukuisilla viinitiloilla, reippaile luonnossa ja syö hyvin. Parhaimmillaan alue on syksyn väriloistossa. Tänne ajaa Melbournesta noin tunnin.

Retket Melbournesta | Viinialueet

8. High Country

Niin kutsuttu High Country käsittää aika laajan alueen, ja siellä riittää koettavaa useammalle retkelle Melbournesta. Vieraile viinitiloilla ja maistele herkkuja King Valleyn alueella, noin kolmen tunnin päässä Melbournesta. Kulje Ned Kellyn jalanjäljissä kumpuilevien kukkuloiden maaseudulla. Patikoi tai pyöräile Victorian Alppien vuoristomaisemissa ja ui vesiputousten alla. Talvella lähde laskettelemaan ja peuhaamaan lumessa esimerkiksi Mt Bullerin tai Mt Hothamin laskettelukeskuksiin.

9. Yarra Ranges

Vesiputousten, satumetsän, koskemattoman luonnon, kumpuilevien vuorten ja kukkuloiden Yarra Ranges on upeaa aluetta. Piipahda Healesvillen eläinpuistossa ja aja läpi Warburtonin majesteettisten eukalyptusmetsien. Parin tunnin päässä Melbournesta sijaitsevassa Marysvillessä kokonaisen päivän voi upottaa läheisten vesiputousten tutkimiseen. Alueelta löytyy myös upeita kansallispuistomaisemia!

Retket Melbournesta | Marysvillen metsaa

10. Gippsland, Lakes Entrance ja 90 Mile Beach

Gippslandin Lakes Entrance on suosittu kesälomakohde paikallisille. Nimensä mukaisesti 90 mailia eli 140 kilometriä pitkälle 90 Mile Beachille ajaa Melbournesta sen kolme tuntia, järvimaisemien Lakes Entranceen hiukan kauemmin. Sinänsä viikonloppu on sen tutkimiseen liian vähän. Matkan varrella piipahda myös Tarra-Bulgan kansallispuistossa. Raymond Island lienee Victorian varmin paikka bongata koaloita luonnossa.

Retket Melbournesta | Lakes Entrance

11. Dandenong Ranges

Dandenongsin vuoristo on suosittu päiväretkikohde Melbournesta, sillä tänne ajaa vain tunnin verran. Korkeata eukalyptusmetsää, saniaispuita, kauniita näköaloja ja fitnessintoilijoille 1000 rappusta reippailuun.

Paivaretki Melbourne | Dandenong Rangesin metsaa

12. Murray River

Murray River houkuttelee kajakoimaan, uimaan, kalastamaan ja patikoimaan luonnossa. Entä miten olisi pitkin jokea lipuminen asuntoveneessä tai grillillä varustetussa veneessä? Murray Riverin läheisyydestä löytyy myös paljon viinitiloja, kuten Suomessakin tunnettu Brown Brothersin viinitila.

Melbournesta Murray Riverille ajaa vajaa kolme tuntia kohteesta riippuen.

koala joella | Murray River

13. French Island

Tunnin päässä Melbournesta sijaitsevalla French Islandilla tuntuu kuin olisi saapunut toiseen maailmaan. Saarella on turismia vain hyvin vähän, ja siksi uinuvan levollinen tunnelma. French Islandilta löytyy kauniita meri- ja maalaismaisemia, sekä runsas koalapopulaatio.

Lue myös: Glampingiä Melbournen French Islandilla

Koala ja glamping-teltta

Lue myös: MELBOURNE – KAUPUNKIOPAS

Melbournen kaupungin nähtävyydet x 20

Mitä tehdä Melbournessa