Melbournen nähtävyydet x 20

Varsinaiset nähtävyydet eivät ole Melbournen parasta antia. Itse vietänkin Melbournessa mieluiten aikaa ihan vaan hengailemalla. Seikkailemalla kaupungin kujilla uusia aarteita etsien, syömällä trendikkäissä ravintoloissa, juomalla kattoterasseilla, ravaamalla tapahtumissa ja shoppailemalla toreilla. Mutta kyllä Melbournesta näkemisen arvoisia nähtävyyksiäkin löytyy. Tässä Melbournen parhaat nähtävyydet ja tärkeimmät maamerkit.

Muista kuitenkin myös poistua kaupungista, sillä upeimmat kohteet löytyvät Melbournea ympäröivästä luonnosta. Lisää tekemistä Melbourneen löydät postauksista Mitä tehdä Melbournessa ja Melbournen ympäristön parhaat kohteet.

1. Federation Square, Flinders Street Station ja St Paulin katedraali

Federation Square ja sen vieressä sijaitsevat St Paulin katedraali ja historiallinen Flinders Streetin juna-asema ovat varmaankin kaupungin ikonisin paikka. Turisti kuin turisti Melbournessa päätyy tänne ennemmin tai myöhemmin. Illan tullen hyvä paikka drinksuille on esimerkiksi Transport Bar.

melbourne nähtävyydet

2. Southbank

Istahda drinkille jollekin monista joen varren baareista, levitä piknikviltti nurmikolle, lähde lenkille tai vaikka jokiristeilylle. Itselläni on tapana usein napata lounasaikaan Flinders Streetin asemalta sushia ja tulla syömään se tänne joen varteen. Tsekkaa myös vanha Polly Woodside -laiva.

melbourne nähtävyydet

3. Melbournen katutaide

Epäilemättä kuuluisin paikka Melbournen katutaiteen ihailuun lienee Hosier Lane. Mutta se ei suinkaan ole ainoa, eikä paras paikka. Itse asiassa siinä missä Hosier Lane ja nykyään myös Union Lane täyttyvät tuherruksista, oikeat taiteilijat suuntaavat muualle. Upeimmat taideteokset löytyvät usein sattumalta.

Täältä löydät vinkkejä katutaiteen löytämiseen Melbournessa. 

4. Melbournen kujakulttuuri

Melbournen yli 200 kujaa kätkee sisäänsä kaupungin parhaimpia salaisuuksia. Värikkäitä katutaiteen peittämiä seiniä, salaovien taakse piilotettuja trendikkäitä kattobaareja, maailmanluokan ravintoloita ja söpöjä kahviloita.

OPAS MELBOURNEN KUJILLE

Melbournen kujat

Melbournen nähtävyydet

5. Queen Victoria Market

Päivällä historiallisen Queen Victoria Marketin kojut pursuavat herkkuja ympäri maailmaa, turistikrääsää, vaatteita, leluja, astioita, melkein mitä tahansa. Vic Marketilla järjestetään säännöllisesti tapahtumia, ja viikonloppuisin saa usein nauttia livemusiikista ja ruokakojuista. Huomaa, että maanantaisin ja keskiviikkoisin tori on kiinni.

Kesällä keskiviikkoiltaisin Vic Marketilla järjestetään Summer Night Market. Tällöin tori täyttyy savuisesta ruoan tuoksusta kun kymmenet kojut tarjoilevat ruoka-annoksia ympäri maailmaa. Livebändit viihdyttävät torikansaa, ja sangria virtaa. Maistele ostereita, ota hennatatuointi ja shoppaile mielenkiintoisissa kojuissa.

Iltatori sulkee ovensa keväällä ja syksyllä, mutta taas talven pimeydessä keskiviikkoiltaisin Winter Night Market avaa ovensa. Talvella tarjolla on esimerkiksi glögiä nuotion äärellä, juustofondueta ja lämmittävää keittoa tarjoiltuna leivän sisällä.

6. Royal Botanical Gardens

Melbournen Royal Botanical Gardens on mahtava paikka paeta kaupungin kaaosta. Lähde piknikille järven rannalle tai muuten vaan ihmettelemään valtavan puiston kasvimaailmaa. Kesällä puistossa järjestetään Moonlight Cinema.

Melbournen nähtävyydet

7. Eureka Skydeck

Southbankissä sijaitseva Eureka Skydeck on 285 metrin korkeudessa Australian korkein näköalatasanne. Näkymät ovat ehdottomasti visiitin arvoiset! Lue lisää: Melbourne korkeuksista x 3

Melbourne nähtävyydet

8. State Library of Victoria

Vaikka kirjastoista ei muuten piittaisikaan, Swanston Streetillä sijaitsevaan State Libraryyn kannattaa kurkistaa, sillä se on upea. Sisältä löytyy kahden miljoonan kirjan lisäksi mielenkiintoista nähtävää, kuten Ned Kellyn alkuperäinen haarniska.

State Library of Victoria, Melbourne

9. Old Melbourne Gaol

Mene vankilaan, mene suoraan vankilaan! Old Melbourne Gaol on yksi omista suosikkinähtävyyksistäni Melbournessa. Vuosina 1842-1929 käytössä ollut vankila on kylmä, kolkko ja karmivalla tavalla kiehtova paikka. Täällä voit ottaa itsestäsi vankikuvan, ja hintaan kuuluu myös Watch House -kokemus, jossa vierailijoita kohdellaan kuin vankeja ja suljetaan (vain hetkeksi, onneksi) pimeään selliin samaan tyyliin kuin aikanaan oikeat vangit. Pääsymaksu on $28, mutta mielestäni kokemus on sen arvoinen!

10. Shrine of Remembrance

Royal Botanical Gardensin tuntumassa sijaitseva Shrine of Remembrance on muistomerkki sodassa tai rauhanturvaoperaatioissa palvelleille australialaisille. Kiipeä huipulle, josta avautuvat upeat maisemat kaupungin pilvenpiirtäjille. Paikalla palava ikuinen liekki symboloi ikuista elämää.

11. Royal Exhibition Building, Carlton Gardens, Melbourne Museum (… tai sitten IMAX)

Carlton Gardensin puistossa sijaitseva Royal Exhibition Buildingin täytyy olla yksi Melbournen upeimpia maamerkkejä. Ei ihme, että se löytyy myös UNESCOn maailmanperintölistalta. Yhdistä vierailuun visiitti Melbournen museoon, tai vaihtoehtoisesti leffaesitykseen Imaxissä, josta löytyy maailman suurin valkokangas.