KAUPUNKIOPAS: Melbourne

KAUPUNKIOPAS: Melbourne2019-03-26T05:52:42+03:00

Australian Melbourne on eläväinen kaupunki täynnä tapahtumia, kulttuuria ja aktiviteetteja. Monikulttuurinen Melbourne on kulinaristeille, on urheiluhulluille, hipstereille, shoppailijoille ja boheemia tunnelmaa arvostaville. Melbourne ei koskaan lakkaa yllättämästä, sillä sen kujat kätkevät sisäänsä loputtomasti tutkimisen arvoisia salaisuuksia. Tässä kootut vinkit ja kaupunkiopas Melbourneen – Missä majoittua, missä syödä, mitä tehdä ja niin edelleen.

1. Melbourne pähkinänkuoressa

Melbourne on Victorian osavaltion pääkaupunki ja se sijaitsee eteläisessä Australiassa hevosenkengänmuotoisessa Port Phillipin lahdessa Yarra-joen suulla. Melbournen väkiluku vuonna 2017 on 4,5 miljoonaa, mutta kaupunki on Australian nopeiten kasvava ja ohittaa pian Sydneyn Australian suurimpana kaupunkina.

Melbourne on monipuolinen ja monikulttuurinen

Melbourne on täynnä elämää, vipinää ja vilskettä. Festivaaleja, tapahtumia, näyttelyitä, musikaaleja, löytyy vuoden jokaiselle viikolle. Melbourne on kansainvälinen – joka kolmas asukkaista on syntynyt ulkomailla, ja joka toisen vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

Melbourne tunnetaan Australian ruokapääkaupunkina. Ruoka ja kahvi otetaan täällä tosissaan. Melbourne tarjoaa kaikkea huippukokkien fine diningista halpaan mutta herkulliseen katuruokaan. Melbourne on myös aussijalkapallon kehto, ja isännöidäänhän täällä myös esimerkiksi formulakisoja, maan isoimpia laukkakisoja ja Australian Openia. Melbournesta löydät myös Australian parhaan yöelämän ja parhaat shoppailumahdollisuudet.

Kenties kaikista eniten Melbourne tunnetaan sen liberaalista, boheemista, luovasta, erilaisuutta ja erikoisuutta arvostavasta vaihtoehtokulttuurista. Melbourne oli hipster ennen kuin koko sanaa oli edes keksitty. Melbourne on Australian suunnannäyttäjä kaikella tapaa.

Mikä minua Melbournessa ihastuttaa, siitä voit lukea blogipostauksesta Melbourne – Minun kaupunkini.

Melbourne kaupunkiopas

Salaisuuksien Melbourne on maailman paras paikka asua

Melbournen ruudukkomainen keskusta on sekoitus eurooppalaista arkkitehtuuria ja moderneja pilvenpiirtäjiä. Kaupungista löytyy joka puolelta täplittäin vihreitä puistoja, toimiva julkinen liikenne, loputtomasti rantaviivaa ja pursuava tapahtumakalenteri ympäri vuoden. Epäilemättä nämä ovat osasyitä siihen, miksi Melbourne on valittu maailman asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi vuosi toisensa jälkeen.

Se todellinen Melbourne löytyy leveiden bulevardien välistä, kaupungin yli 200 värikkääksi maalatulta kujalta, salaisten ovien takaa löytyvistä rooftop -baareista tai pimeistä kellariravintoloista. Siksi Melbournea kuvaillaan joskus salaisuuksien kaupungiksi. Nämä salaisuudet eivät välttämättä aukene parin päivän piipahduksella, toisaalta vielä vuosienkin jälkeen Melbournesta löytyy uusia aarteita niitä etsivälle vaikka joka päivälle.

2. Melbournen ilmasto ja paras aika matkustaa

Melbournen kesä on kuuma. Joulu-helmikuussa sää on kuumimmillaan ja lämpötilat voivat nousta jopa yli 40 asteen. Aurinko ja lämpö on siis taattu. Huomioi kuitenkin, että tähän kuumimpaan sesonkiaikaan turisteja on eniten, ja myös paikalliset ovat lomalla. Majoitusten etukäteen varaaminen on tärkeää, rannat ja leirintäalueet ovat täynnä.

Talvella touko-elokuussa Melbourne vetäytyy jossain määrin talviunille. Tapahtumia riittää, mutta ei yhtä paljon kuin kesällä. Lämpötilat voivat vaihdella aina nollasta yli kahteenkymppiin, yleensä ne keikkuvat kuitenkin 10-15 asteessa.

Oma suosikkiaikani reissata täälläpäin Australiaa on juuri kuumimman kesäsesongin ulkopuolella, helmikuun puolestavälistä huhtikuun loppuun. Syksyt ovat tyypillisesti lämpimiä ja aurinkoisia. Maaliskuu on suosikkikuukauteni Melbournessa, mutta lämpöä saattaa riittää yli toukokuun.

Loka-marraskuussa saadaan myös paljon kelpo kesäsäitä, mutta kevät on yleisesti ottaen epävakaisempaa aikaa.

Tässä vielä hiukan statistiikkaa:

Lähde: Australian Bureau of Meteorology

3. Liikkuminen

Julkinen liikenne toimii Melbournessa yleisesti ottaen loistavasti. Löytyyhän täältä maailman kattavin raitiovaunuverkosto, ja bussit ja junatkin kulkevat, jopa yöllä. Liikenne voi olla ruuhka-aikoihin toivottoman tukkoista, jolloin julkinen liikenne on usein parempi vaihtoehto kuin omaan autoon kökkimään lähteminen.

LENTOKENTÄLTÄ KAUPUNKIIN / KAUPUNGISTA LENTOKENTÄLLE

1. Skybus

Melbournen kansainvälinen lentokenttä Tullamarine sijaitsee 22 kilometriä kaupungista luoteeseen. 10 minuutin välein kulkeva (aamuyhden ja neljän välillä puolen tunnin välein) Skybus on kätevä vaihtoehto. Bussi poimii matkustajia Virgin Australia -terminaalin tuntumasta tai kotimaan Quantas/Jetstar -terminaalista. Lippuja saa ostettua T1 ja T3 -terminaalien lipunmyyntitiskeiltä. Hinta: $18 yhteen suuntaan, $30 meno-paluu.

2. Taksi

Taksi on nopein ja helpoin vaihtoehto päästä kaupunkiin. Tolppia löytyy pohjakerroksesta T1, T2 ja T3-terminaalien ulkopuolelta. Hinta vaihtelee, mutta on meillä ollut keskimäärin $40.

3. Uber

Uber-kuskit poimivat asiakkaita kahdesta sijainnista. T1, T2 ja T3 -terminaalien ulkopuolella ylitä tie, josta löydät Public Pick-up Zonen. Muista mainita kuskille pysäkin kirjain-numeroyhdistelmä. T4- terminaalissa asiakkaat poimitaan toisen kerroksen Transport Hubista.

4. Julkinen liikenne

Julkinen liikenne on halvin mutta hitain vaihtoehto. Osta Skybus-terminaalista julkisen liikenteen kortti Myki. Terminaalista lähtiessä ylitä tie ja käänny vasempaan. T1 terminaalin päädyssä nappaa bussi 901 Broadmeadowsin juna-asemalle. Bussin kyltissä tulisi lukea Frankston. Broadmeadowsin asemalta ota juna keskustaan. Hinta: $7 arkena, $3,50 viikonloppuna, plus Mykin hinta

Myki – Julkisen liikenteen kortti

Melbournessa tulet kaikella todennäköisyydellä tarvitsemaan Mykiä, julkisen liikenteen korttia. Mykiä käytetään junissa, raitiovaunuissa ja busseissa. Voit ostaa sen koneesta lentokentältä, juna-asemalta, 7-11 -kioskista tai tietyistä muista kaupoista (etsi lähin täältä), bussista tai netistä, jolloin se saapuu postissa.

Kun olet ostanut Mykin, siihen täytyy vielä lisätä reissurahaa. Jos reissaat silloin tällöin, lisää reissurahaa sen mukaan, mitä uskot tarvitsevasi lähipäivinä. Reissurahaa voi lisätä samoissa paikoissa, missä voit ostaa kortin, ja myös netissä täällä. Huomaa, että et voi ostaa korttia tai pistää lisää rahaa kortillesi läheskään kaikilla ratikkapysäkeillä!

Julkisen liikenteen hinnat

Julkisen liikenteen hinnat Melbournen kaupunkialueella jaetaan kolmeen alueeseen; keskustan ilmainen Free Tram Zone, Zone 1 ja Zone 2. Katso tarkempi kartta ilmaisesta vyöhykkeestä täältä (löytyy Networksin alta). Vyöhykkeistä lisätietoa löydät täältä.

Hinnan matkallesi voit laskea täältä. Hintaan vaikuttaa vyöhyke, onko arkipäivä vai viikonloppu, ja oletko oikeutettu alennuksiin. Esimerkkinä arkipäivänä koko päivän kestävä Zone 1 -lippu maksaa $8,20, kahden tunnin $4,10. Jos käytät Mykiä jatkuvasti, harkitse Myki Passia, lisätietoja täällä.

Myki toimii touch on/touch off -periaatteella. Eli noustessasi junaan, bussiin tai raitiovaunuun muista lätkäistä kortti masiinaan, ja sama poistuessa. Jos unohdat näyttää korttia poistuessa, Myki veloittaa Zone 1+2 -hinnan. Jotta homma voitaisiin tehdä vielä monimutkaisemmaksi, raitiovaunuista poistuessa lätkäiseminen ei ole tarpeen, sillä raitiovaunut kulkevat vain Zone 1 – tai raja-alueella. Jos käytät raitiovaunua vain keskustan alueella, kortin näyttäminen ei tietenkään ole tarpeen.

Näiden vyöhykkeiden ulkopuolella junalla matkustamisesta lisätietoa täällä.

Junat eivät suinkaan kulje kaikkialle, joten älä kuvittele voivasi pääseväsi julkisen liikenteen avulla vaikkapa kansallispuistoihin. Useimmiten näissä tapauksissa tilanne vaatii auton vuokraamista tai järjestetylle retkelle osallistumista.

Matkaa suunnitellessasi käytä Journey Planneria, siitä on suuri apu! Lataa se myös puhelimeesi. Raitiovaunulla matkustavien kannattaa myös ladata TramTracker -sovellus.

4. Melbournen nähtävyydet

Melbournen upeimmat nähtävyydet löytyvät kaupungin ulkopuolelta – kuten dramaattinen Great Ocean Roadin rannikkoreitti. Itse kaupungissa parasta on sen kujilla seikkailu, joen varrella Southbankissä rentoutuminen ja ravintoloihin ja kahviloihin tutustuminen. Kannattaa myös ihailla Melbournen välkkyviä valoja auringonlaskussa yläilmoista. Tässä vinkkejä mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin Melbournen keskustassa, näköalapaikoille ja kujille. 

Mitä tehdä Melbournessa - nähtävyydet
Mitä tehdä Melbournessa
Melbournen nähtävyydet
MELBOURNEN NÄHTÄVYYDET
Melbournen näköalapaikat
MELBOURNEN NÄKÖALAPAIKAT
Melbourne katutaide
Melbournen katutaide
melbournen kujat
OPAS MELBOURNEN KUJILLE

5. Melbournen ympäristön parhaat nähtävyydet

Melbournen parhaat nähtävyydet löytyvät sen lähiympäristöstä. Melbournen vierailuun kannattaa siis ehdottomasti sisällyttää retkiä kaupungin ulkopuolelle. Lyhyen ajomatkan päästä löytyy esimerkiksi upeiden rannikkomaisemien Great Ocean Road, laskettelukeskuksia kuten Mt Buller, viinialueita kuten kuuluisa Yarra Valley, vuoristoa ja kauniita rantakyliä.

Täältä löydät Melbournen ympäristön parhaat nähtävyydet, joita ei ainakaan kannata missata. Niihin kuuluu esimerkiksi dramaattinen Great Ocean Roadin rannikkoreitti, Yarra Valleyn viinialue ja Grampiansin vuoristo.

Lue lisää
Mitä nähdä Melbournessa

Jos Melbournen kuuluisimmat nähtävyydet ovat jo tuttuja, täältä löydät lisää ideoita retkiin Melbournesta; Vähemmän tunnettuja kansallispuistoja, vesiputouksia ja viinialueita.

Lue lisää

6. Melbournen ravintolat

Melbournen ravintolat

Yksi parhaista asioista Melbournessa on sen mahtava ravintolakulttuuri. Täällä muutama vinkki Melbournen ravintoloihin:

Melbournen ravintolat

7. Melbournen parhaat brunssit ja kahvilat

Melbourne brunssit

Melbournessa kahvi otetaan tosissaan, ja avokadoleivissä on käytetty mielikuvitusta. Täältä löydät vinkkejä suloisiin kahviloihin ja herkullisiin brunssipaikkoihin.

Lue lisää

8. Melbournen yöelämä

Melbournesta löytyy Australian paras yöelämä. Täältä löydät vinkkejä salaisiin kujabaareihin ja mielenkiintoisimpiin juottoloihin.

MELBOURNEN YÖELÄMÄ

9. Ostokset

Missä Melbournessa kannattaa shoppailla? Melbourne on ehdottomasti Australian shoppailupääkaupunki, etsit sitten kirpparikamaa, vintagetavaraa, torien tunnelmaa tai ostoskeskusten hulinaa.

Melbourne shoppailu

Keskustassa tsekkaa ostoskeskukset Melbourne Central, Emporium, QV, Swanston Street ja Bourke St Mallin ostoskeskittymä (Bourke Streetillä Swanstonin ja Elizabeth St välissä), josta löydät esimerkiksi Myerin ja David Jonesin tavaratalot. Ostoskeskuksista löytyy myös loistavat food courtit, joissa voi hakea shoppailun lomassa pientä purtavaa.

Halvempia löytöjä voi tehdä outlet -keskuksissa kuten Spencer Streetin DFO:ssa, Docklandsin Harbour Townissa ja South Wharfin DFO:ssa.

Isojen ostoskeskusten lisäksi sukella vanhoihin kauniisiin arkadeihin kuten The Block Arcadeiin.

Melbourne ostokset

Keskustassa ei kannata missata historiallista Queen Victoria Marketia, siitä lisää Nähtävyydet-kappaleessa. Queen Victoria Market on paitsi loistava paikka ruokaostoksille, sieltä löytyy myös matkamuistoja, vaatteita, ja mitä tahansa lampaannahoista astioihin ja leluihin. Viehättäviä toreja löytyy toki ympäri Melbournea, esimerkiksi Prahran Market ja South Melbourne Market.

Kauempana keskustasta löytyy isoja kauppakeskuksia, kuten Chadstone tai Highpoint. Jos et alueella muuten liiku, niihin on kuitenkin turha lähteä matkaamaan, sillä samat kaupat löytyvät keskustasta.

Sen sijaan jos olet Melbournessa muutamaa päivää kauemmin, juna- tai ratikkamatka Chapel Streetille kannattaa. Tyylikkäältä Chapel Streetiltä löytyy designerputiikkeja ja trendikkäitä baareja ja ravintoloita. Lisää Chapel Streetistä lähiöt -kappaleessa.

Kannattaa myös pitää silmät auki tapahtumien varalta – Melbournessa järjestetään erilaisia pop up -kirppiksiä tai toreja eri teemoilla.

10. Melbournen tapahtumat

Melbournessa riittää festivaalia, tapahtumaa ja juhlanaihetta vuoden jokaiseksi viikoksi, jos ei päiväksi. Ennen Melbourneen suuntaamista kannattaa tutustua tapahtumakalenteriin!

Tässä muutamia, vuoden isoimpia tapahtumia. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää myös pienemmistä tapahtumista! Esimerkiksi Federation Squarella järjestetään milloin mitäkin markkinoita ja pieniä festivaaleja, samoin Queen Victoria Marketilla. Älä missaa ainakaan Queen Victoria Night Marketia! Näitä iltatoreja järjestää kesäisin myös South Melbourne Market. Ota selvää myös esimerkiksi ajankohtaisista konserteista, musikaaleista tai teatteriesityksistä.

Hyviä sivustoja ajan tasalla pysymiseen ovat esimerkiksi Weekendnotes, Facebookissa Concrete Playground ja The Urban List.

Tammikuu: Australian Open, Australia Day, Midsumma, Rainbow Serpent

Helmikuu: White Night Melbourne, St Kilda Festival, Kiinalainen uusi vuosi,St Jerome’s Laneway Festival, Lonsdale St Festival

Maaliskuu: Australian Grand Prix, Moomba Festival, International Comedy Festival, Melbourne Fashion Festival, Brunswick Music Festival

Huhtikuu: Melbourne Food & Wine Festival, International Comedy Festival, Anzac Day

Kesäkuu: International Jazz Festival, Good Food & Wine Show, Mind Body Spirit Festival

Heinäkuu: Run Melbourne, Scandinavian Film Festival

Elokuu: Melbourne International Film Festival

Syyskuu: AFL Grand Final, Melbourne Fashion Week, Royal Melbourne Show, Melbourne Fringe Festival

Lokakuu: Melborne Marathon, Halloween

Marraskuu: Melbourne Cup, Melbourne Music Week, Queenscliff Music Festival, Night Noodle Market

Joulukuu: Scandinavian Christmas Bazaar, Carols By Candlelight, Uuden vuoden aatto, Falls Festival

11. Melbournen lähiöt

Melbournessa kannattaa tutustua joihinkin sen mielenkiintoisista lähiöistä, kuten St Kildan rantakaupunginosaan tai Fitzroyn hipsterlähiöön. Tässä esittelyssä muutama Melbournen tunnetuimmista lähiöistä.

Lue lisää

12. Majoitus

melbourne majoitus

Melbournesta löytyy majoitusta joka lähtöön hostelleista hotelleihin ja Airbnb -asuntoihin. Täältä löydät muutamat vinkit:

MELBOURNE MAJOITUS