Viinin hurmiossa Yarra Valleyssä

Australiassa tehdään yhdet maailman parhaista viineistä, ja olemme päässeet niitä tähän asti maistelemaan muutamilla Australian merkittävimmistä viinialueista ympäri maata. Melbournen alueen kuuluisin viinialue on Yarra Valley, vain noin tunnin ajomatkan päässä kaupungista.

Yarra Valley viinikierros

Wild Wombat –viinikierroksen leppoisa kuski poimi meidät keskustasta kyytiin aamuysiltä, jolloin lämpötila hipoi jo kolmekymmentä. Maisemat oli läpi matkan oikein kuvaukselliset, vihreää laaksoa ja viiniköynnöksiä, ja rikkaiden ja kuuluisien kartanoita. Uranvaihtokin kävi mielessä, paikalliset viinitilat tahkoavat nimittäin kuulemma hurjia voittoja.

Yarra Valleyn viinitiloja

Yarra Valleyn kuuluisimpia viinejä ovat chardonnay, pinot noir ja pinot gris. Kuumasta päivästä huolimatta yllätin itseni tykkäämällä eniten punaisista. Näin siis kahdella ensimmäisellä viinitilalla. Sen jälkeen en varmaan olisi mausta erottanut, onko viini punaista vai valkoista, sen verran helposti humahti huppuun kuumana päivänä.

Mukana kierroksella oli myös muutama kuppiin sylkijä. Lähellä oli, etten maistajaisten päätteeksi tarttunut viinien sylkysaaviin ja kaatanut sitä kurkkuuni. Haaskaukseltahan se viininrakastajasta tuntuu!

Yarra Vallen viinitilalla

Mieletön lounas viinitilalla ja kirsikkana kakun päälle kuski kurvasi meidät vielä suklaatehtaalle, jossa saimme suklaamaistiaisia. Rohanilla taisi olla taskutkin täynnä.

Yarra Valleyn suklaatehtaalla

Kun on koko pitkän päivän ajan härnätty pienillä kielenkostukkeilla kirjaimellisesti, lienee ymmärrettävää, että tuliaisiksi tarkoitettu punkkupullo kumottiin jo paluumatkalla. Kämppis hekotti eteisessä kompuroiville viininmaistajille.

Viininmaistelua Yarra Valleyssä

Hyvää viiniä oli, mutta seuraavana kuitenkin luvassa oodi goonille, eli vanhalle kunnon australialaiselle tonkkaviinille (n.10e/5l).

Goonia juovat etenkin köyhät reppureissaajat, opiskelijat ja spurgut. Goonista liikkuu villejä urbaaneja legendoja, kuten että se on peräisin viinitilojen sylkykupeista. Tämä selittäisi sen, miksi goonia on niin helppo lipittää (se on käynyt jo jonkun suussa). Tonkassa lukee myös salaperäisesti ‘may contain egg and fish products’. Olisi mielenkiintoista oppia, kuinka se valmistetaan.

Oli miten oli, kyllä se silti minusta enemmän viiniltä maistuu kuin tonnikalalta, ja minusta goon on aivan liian aliarvostettua. Vaikka mieluummin nykyään valitsen paremman maineen omaavan pulloviinin, totuus on että mielestäni goon useimmiten maistuu paremmalta kuin paras chardonnay. En siis ole chardonnayn ystävä. Jos minulta kysytään, goon kuuluu australialaisiin ikoneihin Sydneyn oopperatalon, Ayers Rockin ja kenguruiden rinnalle. Slap the goon people!

Lisää viininmaistelua Australiassa: Viinihifistelyä Barossa Valleyssä, Viinitissuttelua Margaret Riverillä, viinikierroksella Swan Valleyssä

MELBOURNE -KAUPUNKIOPAS