Perth – Länsi-Australian syrjäinen pääkaupunki hurmaa

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Australian Perth on maan parhaimpiin kuuluvia valkohiekkaisia rantoja ja suurkaupungin viihtyisää vilinää. Lähistöltä löytyy maailman parhaisiin kuuluvia viinitiloja ja Australian ainutlaatuista luontoa. Tässä kokemuksia Perthistä ja kaupungin parhaat nähtävyydet.

Jos en asuisi Pohjois-Queenslandin tropiikissa, asuisin varmaan Länsi-Australian pääkaupungissa Perthissä.

Voisin helposti kuvitella itseni lenkkeilemässä iltaisin Cottesloen rantabulevardilla. Pysähtyisin ihailemaan maailmanluokan aalloilla tanssivia surffareita sekä punaisena hehkuvia auringonlaskuja delfiinien loikkiessa horisontissa.

Matkan alussa stressitasot hipoivat taivaita, kun vain pari tuntia ennen lentoamme Perthiin julistettiin lockdown yhden positiivisen tapauksen seurauksena. Saapuessamme Perthiin keskellä yötä odotimme toista tuntia, kun jokainen matkustaja kuulusteltiin yksitellen poliisin toimesta. Ensimmäiset päivät Perthissä vietimme jumissa hotellihuoneessa.

Parvekkeella Perthin lumoavaa auringonlaskua ihaillessa potutus hälveni nopeasti. Edes hulluutta hipovat koronarajoitukset eivät pystyneet pilaamaan onnellista fiilistä paluusta Länsi-Australian pääkaupunkiin. Tämä oli toinen kertamme Perthissä, ja olo oli tälläkin kertaa kumman kotoisa.

Perthin täytyy olla Australian aliarvostetuimpia kaupunkeja. Perthin turismin hashtagikin on #perthisok. Perth on kyllä mielestäni paljon enemmän kuin ihan okei!

Perth
Cottesloe Beach, Perth

Länsi-Australia on mielettömän kaunis ja verrattain koskematon osa Australiaa. West is best, paikalliset sanovat.

Parin miljoonan asukkaan Perthissä yhdistyy toisaalta huoleton rantaelämä ja toisaalta sopivan kokoisen kaupungin mahdollisuudet. Perthin rannoilla tuntuu usein kuin olisi rennossa rantalomakohteessa eikä suurkaupungissa.

Luonto on aina lähellä, ja silti Perth on samalla moderni ja eläväinen kaupunki. Perthistä löytyy pilvenpiirtäjiä, tasokkaita ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia, ja silti se on kompakti ja suurkaupunkien standardeissa rauhallinen.

Elämäntyyli tuntuu täällä letkeämmältä, tunnelma ystävällisemmältä ja ihmiset helpommin lähestyttävämmiltä Australian hektisempiin ja isompiin kaupunkeihin verrattuna.

Perth on yksi maailman syrjäisimmistä suurkaupungeista, ja se on Perthissä asumisen huonoja puolia. Lentomatkaa jopa Australian muihin osavaltioihin tulee monta tuntia.

Perth

Perth – Nähtävyydet x 10

Perthin parhaat nähtävyydet ovat mielestäni Kings Parkin valtava kaupunkipuisto sekä kaupungin valkohiekkaiset rannat, jotka ovat helposti Australian suurkaupungeista kauneimmat.

Perthin vierailuun kannattaa myös ehdottomasti yhdistää retkiä lähiseudulla, ihanteellisesti kauempanakin. Niin Lounais-Australiasta kuin Luoteis-Australiastakin löytyy mielestäni Australian kauneimpiin kuuluvia kohteita.

1. Perthin rannat

Australian suurkaupungeista Perth pieksee muut rantaelämällään. Perthistä löytyy huimat 19 rantaa moneen makuun, mahtavista surffiaalloista lapsiystävällisiin tyyniin vesiin. Minkä tahansa valitsetkin, auringonlaskut rannalla ovat unohtumattomia.

Perthin suosituin ranta lienee valkohiekkainen kuvankaunis Cottesloe Beach. Scarborough Beachiä reunustavat kaupat ja ravintolat. Täällä ihailimme aalloilla taiteilevia surffareita. City Beach sijaitsee lähimpänä kaupunkia, ja on silti edellisiä hiukan rauhallisempi. Mettams Pool on Perthin parhaita kohteita snorklaamiseen, ja Floreat Beachiä pidetään paikallisten salaisuutena.

2. Risteile tai lenkkeile Swan-joella

Perthin läpi mutkitteleva Swan-joki jakaa kaupungin kahteen osaan. Lenkkeile, pyöräile tai melo pitkin jokea. Joella järjestetään myös jos jonkinlaisia risteilyjä. Me valitsimme jokiristeilyn, johon yhdistyi viininmaisteluretki Swan Valleyn viinitiloilla. Risteilemällä pääsee myös vierailemaan viereisessä Fremantlen kaupungissa.

Cottesloe Beach, Perth
Cottesloe Beach on Perthin parhaita rantoja.

3. Vaella Kings Parkin puistossa

Perthin Kings Park (pääkuvassa) on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista, suurempi siis kuin esimerkiksi New Yorkin Central Park. Yli 400 hehtaarin Kings Park koostuu suojellusta metsästä, kasvitieteellisestä puutarhasta ja laajoista nurmikkoalueista upeilla näkymillä yli kaupungin pilvenpiirtäjien. Kings Park sopii hyvin lenkille, pyöräretkelle tai vaikka piknikille.

4. Elizabeth Quay ja Perthin kellotorni

Swan-joen kaupunkiin yhdistävä viihtyisä Elizabeth Quay sijaitsee vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Perthin keskustasta. Kuljeskele viihtyisällä promenadilla ja ihaile kaupungin modernia kellotornia.

Perthin Bell Tower, kenties kaupungin kuuluisin maamerkki, on itse asiassa yksi maailman suurimmista instrumenteista. Se on myös ainoa kellotorni maailmassa, jossa historiallisten kellojen soittamista pääsee seuraamaan tai jopa itse kokeilemaan.

Perth blogi
Bell Tower on yksi Perthin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

5. Nappaa selfie lyhythäntäkengurun kanssa Rottnest Islandilla

Lyhyen lauttamatkan päässä Perthistä sijaitseva Rottnest Island tunnetaan etenkin suloisista lyhythäntäkenguruista (quokka). Näitä söpöjä otuksia kutsutaan maailman onnellisimmiksi eläimiksi niiden hurmaavan hymyn vuoksi. Rottnest Island on myös rantojen rakastajille, pieneen saareen mahtuu nimittäin jopa 63 kaunista rantapoukamaa.

Lue myös: Tandemilla Rottnest Island ympäri

6. Uppoudu Fremantlen kulttuuriin

Viihtyisästä hipsteritunnelmastaan tunnetun Fremantlen kapeat mukulakivikadut pursuavat taidetta ja kulttuuria. Historiallisessa satamakaupungissa kannattaa vierailla etenkin toripäivinä perjantaista sunnuntaihin. Täältä löydät myös loistavia ravintoloita.

Jos historia kiinnostaa, Fremantlen vankila on vierailun arvoinen. Kokonaan vankien rakentama vankila on Länsi-Australian ensimmäinen maailmanperintölistattu rakennus.

7. Nauti piknikistä Heirissonin saarella

Keskellä Perthin Swan-jokea sijaitsee pieni Heirissonin saari. Heirisson Island on mainio paikka nauttia piknikistä paikallisen kengurupopulaation seurassa. Saarelle pääsee helposti yli joen kulkevan jalkakäytävää pitkin.

8. Maistele viinejä Swan Valleyn viinitiloilla

Vain kivenheiton päässä Perthistä sijaitsevat Länsi-Australian vanhimman viinialueen Swan Valleyn pittoreskit viinitilat. Swan Valleyhin järjestetään hauskoja ja herkullisia viini- ja ruokakierroksia.

9. Perthin ravintolat ja baarit

Perthiin on viime vuosien aikana noussut laadukkaita ravintoloita ja baareja kuin sieniä sateella. Oiva kohde baarihyppelyyn tai herkutteluun on esimerkiksi trendikäs Northbridgen alue, mutta myös keskustasta löytyy loistavia pieniä baareja ja ravintoloita.

10. Perth Hills – Rentoudu luonnon äärellä

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Perthistä sijaitsee Perth Hills, täydellinen paikka rauhoittua luonnon äärellä. Täällä pääset pulikoimaan vesiputouksen alla, vaeltamaan tai pyöräilemään luontoreiteillä ja miksei myös maistelemaan lisää australialaisia viinejä.

Tytto ja kenguru Perth Hillseilla.

Perth – Sää ja paras aika matkustaa

Perthin sää on läpi vuoden melko leuto ja aurinkoinen. Kesällä Perthin sää on paikoin poikkeuksellisen kuuma ja talvet viileitä, mutta silti usein aurinkoisia. Perthin ilmasto on keskimäärin pari astetta lämpimämpi kuin Melbournessa tai Sydneyssä. Kesällä marraskuusta maaliskuuhun lämpötilat voivat nousta joskus jopa yli neljänkymmenen. Talvisää Perthissä on viileä, mutta kauniita talvipäiviä riittää sateisia enemmän. Kesäkuusta elokuuhun lämpötila voi pudota alle kymmeneen.

Paras aika matkustaa Perthiin on keväällä tai syksyllä eli maalis-huhtikuussa tai loka-marraskuussa. Tällöin sää on yleensä miellyttävä ja turisteja vähän, joten matkan suunnittelu on helpompaa. Kuumin lomakausi sijoittuu joulu-helmikuuhun, jolloin Perthissä on todella kuuma, ja paikalliset ovat kesälomilla.

Perth kokemuksia

Perth – Kaksi hotellivinkkiä

Molemmat hotellivalintamme Perthin matkalla menivät nappiin. Tykkäsin näistä niin paljon, että ensi kerralla valitsisin samat hotellit.

Perthin Scarborough Beachillä sijaitsevan *Rendezvous -hotellin parvekkeelta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat yli rannan merelle. Voisin asua tässä hotellihuoneessa, kellahtaa sen täydellisen pehmeään sänkyyn iltaisin, herätä parvekkeelta puhaltavaan leutoon merituuleen ja nauttia maittavasta buffetaamiaisesta aamuisin.

Päätimme Perthin matkamme tyylillä *Crown Towers Perthissä. En ole tavallisesti kiinnostunut kasinoista tai massiivisista hotellikomplekseista ostoskeskuksineen. Mutta rakastan laatua, mahtavia uima-altaita ja huoneita mielettömillä maisemilla, ja siksi tykkäsin Perthin Crown Towersista.

Sitä paitsi, kompleksissa on myös hyvät puolensa useamman laadukkaan ravintolan löytyessä vain lyhyen hissimatkan päästä. Pisteet myös hotellin buffetaamiaisesta, joka oli valtavan monipuolinen huolimatta siitä, että olimme matkassa korona-aikaan.

Crown Towers Perth hotelli
Maisema hotellihuoneen ikkunasta Perthin pilvenpiirtäjiin.
Maisemat hotellihuoneen ikkunasta.

Onko Australian Perth teille tuttu? Lisää omat vinkkisi!

LUE MYÖS:

PERTH-ESPERANCE ROAD TRIP – Parhaat kohteet ja muut matkavinkit
Esperance on Australian syrjäinen rantaparatiisi