Esperance on Australian syrjäinen rantaparatiisi

Australian syrjäisessä lounaiskolkassa sijaitseva Esperance kuuluu maan kauneimpiin rantakohteisiin. Täällä rannikkoa täplittävät toinen toistaan kauniimmat vitivalkoisena säihkyvät rannat, joiden vesi kimmeltää kirkkaan turkoosina. Jos olet onnekas, rannalla vastaan saattaa loikkia kenguruja. Onko mitään parempaa?

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Kahdeksan tunnin ajomatkan jälkeen läpi erämaan ja loputtomien vehnäpeltojen edessä avautuu vihdoin Esperancen epätodellisen turkoosi meri. Joka mutkan takaa ilmestyy taas yksi henkeäsalpaavan kaunis ranta. Tälle rannalle täytyy tulla myöhemmin takaisin, muistutan itseäni joka kerta. Mutta rantoja on niin monta, että viikon matkankin jälkeen moni on jäänyt näkemättä.

Meren rannalla sijaitsevalle leirintäalueelle saavuttuamme pääsemme vihdoin painamaan varpaat sokaisevan valkoiseen puuterihiekkaan. Hiekka on niin hienoa, että se vinkuu jalkaterien alla.

Vain muutama hassu turisti täplittää loputtomiin siintävää hiekkarantaa. Kristallinkirkkaassa vedessä kelpaa pestä iholta erämaan punainen pöly. Horisontissa häämöttää Recherchen saaristo. Tavallisesti sinne järjestetään veneretkiä, mutta koronan takia nekin ovat jäissä.

Tytto ui kristallinkirkkaassa vedessa Esperancessa.

Esperancen rannat on listattu lukemattomia kertoja maan kauneimpiin rantoihin, ja yhdyn kuoroon.

Esperance on yksi lempipaikkojani Australiassa ja oikeastaan koko maailmassa. Esperance on yksi syy siihen, miksi uskon, että Australian rannat kuuluvat maailman parhaisiin. Rakastan sen värejä ja kontrasteja, kirkasta turkoosia merta, valkoista hiekkaa ja punaisen hiekan erämaata.

Sosiaalisen median myötä Esperancen kauneus ei ole enää salaisuus. Silti syrjäisen sijaintinsa ansiosta alue on vieläkin pysynyt rauhallisena ja suhteellisen koskemattomana. Täällä on edelleen helppoa löytää se oma autio hiekkaranta.

Esperance, Australia

Esperancen pikkukaupunki itsessään on suoraan sanottuna ankea – tyypillinen Australian syrjäkylä. Esperancen kaupunki on nuhjuinen ja vaatimaton, aivan kuin se ei haluaisikaan tulla huomatuksi. Kunnon ravintoloita tai esimerkiksi kummoisia ostosmahdollisuuksia ei kannata odottaa. Mutta ei tänne sen takia tullakaan.

Esperance on rantapummin nirvana. Rantoja löytyy loputtoman pitkistä ja leveistä kaistaleista pieniin salaisiin poukamiin. Surffaajat viihtyvät vaahtopäisillä aalloilla, ja uimarit tyynivetisissä poukamissa.

Seikkailimme Esperancen alueella Australian syksyllä huhtikuussa. Päivisin tarkeni hyvin riekkua bikineissä, mutta illan tullen täytyi vetää hupparia päälle. Tyypillisesti tyynivetiset rannat eivät olleet kauneimmillaan syystuulen myllyttäessä merivettä ja puskien merilevää rannoille, mutta silti kauniita. Mikä parasta, turisteja oli vain vähän pääsiäislomista huolimatta.

Lounaisrannikko matkalla Perthistä Esperanceen on kuvankaunista, ja siksi tälle matkalle kannattaa uhrata reilusti aikaa. Lue myös matkavinkit automatkalle Perthistä Esperanceen.

Hellfire Bay, Esperance
Hellfire Bay, Esperance

Esperance silloin ja nyt

Seikkailimme Esperancessa ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Siihen aikaan vain harvat Länsi-Australian ulkopuolella olivat kuulleetkaan tästä syrjäisestä rantaparatiisista. Internetin ihmeellisestä maailmasta ei löytynyt montakaan artikkelia Esperancesta. Sen kauneus yllättikin meidät silloin täysin, enkä olisi halunnut hiiskua tästä salaisesta helmestä kenellekään.

Sosiaalisen median myötä salaisuudet leviävät ja tilanne on tietenkin muuttunut. Esperance on nyt yksi Länsi-Australian suosituimpia lomakohteita sen kaukaisesta sijainnista huolimatta.

Esperancen alueen kenties kuuluisin ranta, kansallispuistossa sijaitseva Lucky Bay oli silloin koskematon ja autio. Nyt sinne ajaa päivittäin isoja turistibusseja ja rannalla käy kuhina. Rantahiekalla kruisailee jopa autoja, mikä on omiaan pilaamaan paratiisimaista tunnelmaa.

Kansallispuiston infraa on vuosien varrella parannettu ja leirintäalueita laajennettu. Silti Esperancen alueen majoitustarjonta ei ole pysynyt suosion kasvamisen tahdissa. Siispä etenkin loma-aikoina majoitus tai leirintäalueet kannattaa varata ajoissa.

Cape Le Grandin kansallispuiston kauneutta

Esperancea ympäröi karunkaunis, koskematon luonto. Esperancesta puhuttaessa yhdistänkin siihen myös viereisen Cape Le Grandin kansallispuiston, josta löytyvät monet alueen kauneimmista rannoista. 40 kilometriä Esperancesta itään sijaitseva kansallispuisto on yksi Länsi-Australian suosituimpia.

Auton kurvatessa kansallispuiston alueelle ei mene aikaakaan, kun bongaamme emulauman. Alueella täytyy ajaa varovasti, sillä kengurut hyppivät täällä usein tielle.

Esperancen vetonaula ovat sen loputtomat rannat, mutta etenkin Cape Le Grandin kansallispuiston alueella on myös paljon tarjottavaa luonnon rakastajille ja vaeltajille. Ympäröivä luonto on karun kaunista ja ilmassa tuoksuvat Australian kasvien kuten teepuiden voimakkaat yrttiset tuoksut.

Meitä jäikin harmittamaan, että luontoreippailut jäivät tekemättä. Erityisesti olisin halunnut kiivetä majesteettisen Frenchman’s Peakin huipulle, josta avautuvat huikeat maisemat joka suuntaan.

Emu Cape Le Grandin kansallispuistossa

Esperance – Parhaat rannat

Esperancen ja viereisen Cape Le Grandin kansallispuiston alueelta löytyy niin monia suunnattoman kauniita rantoja, että sekosin laskuissa. Tässä meidän lempparirannat Esperancessa:

Twilight Beach on usein listattu Australian parhaisiin rantoihin. Vaikka kyseessä on kenties Esperancen rakastetuin ranta, pitkältä rannalta on helppo löytää se oma pala autiota valkoista rantahiekkaa. Punertavat kalliot luovat kaunista kontrastia turkoosiin veteen.

Thistle Cove on suosikkirantamme Cape Le Grandin kansallispuistossa. Se on usein puiston muita rantoja hiljaisempi, ja tälläkin kertaa saimme nauttia postikorttimaisen kauniista poukamasta ihan kahdestaan.

Hellfire Bay on toinen valkohiekkainen kuvankaunis poukama Cape Le Grandin kansallispuistossa.

West Beach sijaitsee Esperancen kaupungin tuntumassa. Ranta houkuttelee etenkin surffareita ja valokuvaajia.

West Beach, Esperance
West Beach, Esperance

Blue Haven on pieni mutta yleensä hiljainen ja tyynivetinen poukama, jonne laskeudutaan kaartuvaa pitkää portaikkoa pitkin.

Lucky Bay on suosiosta huolimatta vierailemisen arvoinen ranta. Meri välkkyy täällä kaikissa sinisen sävyissä. Suojainen poukama soveltuu hyvin uimiseen. Rannan edustalta löytyy valtava leirintäalue.

Cape Le Grand on loputtoman pitkä ja vitivalkoinen hiekkaranta keskellä kansallispuistoa. Sen edustalta löytyy pieni ja viihtyisä leirintäalue.

Eleven Mile Beach on viimeinen ranta Esperancen rantatiellä ennen tien kaartumista sisämaahan. Tiettyyn aikaan vuodesta auringonlaskut ovat täällä unohtumattomia. Rannan kalliot muodostavat tyynen laguunin uimiseen.

Esperance | Tyttö seisoo kauniille rannalla johtavassa rantaportaikossa.
Blue Haven, Esperance

Esperancen Lucky Bay – Kengurut rannalla

Lucky Baystä leviää sosiaalisessa mediassa paljon ikonisen australialaisia kuvia rannalla hengailevista kenguruista. Meidän kokemuksemme mukaan ne eivät kuitenkaan viihdy valkohiekkaisella rannalla, vaan rannan päätyyn kerääntyneillä haisevilla merilevävuorilla. Ei aivan yhtä kuvauksellista.

Tokkuraiset kengurut eivät ole moksiskaan ihmisistä, sillä turistit ovat ruokkineet niitä. Nykyään rannan edessä seisoo suuri kyltti muistuttamassa turisteja villieläinten ruokkimisen vahingollisista vaikutuksista.

Jos haaveilet Australiassa ikonisesta näystä kenguruista rannalla, suosittelen ennemmin Queenslandin Cape Hillsboroughia, jossa lauma kenguruita vierailee auringonnousussa jokaikinen päivä.

Lue myös: Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa

Kenguru rannalla, Esperance

Esperance – Matkavinkit

  • Esperance on supersuosittu kohde etenkin loma-aikoina, joten varaa majoitus tai leirintäalue ajoissa.
  • Jos aika ei ole rajoite, Lounais-Australian rannikolta löytyy myös muita kuvankauniita kohteita. Tutustu myös esimerkiksi viereisiin Albanyn ja Denmarkin rantakaupunkeihin.
  • Itse olisin halunnut majoittua suloisissa *Esperance Chaletin suloisissa mökeissä, jos ne eivät olisi olleet täynnä.
  • Esperancen alueella elää vilkas haipopulaatio. Pidä silmällä haivaroituksia rannoilla.
  • Cape Le Grandin pieni ja rauhallinen, meren rannalla sijaitseva leirintäalue oli suosikkimme.
  • Cape Le Grandin leirintäalueet varataan kansallispuiston nettisivuilta.
  • Taylor St Quarters on yksi Esperancen harvoja hyviä ravintoloita, ellei se ainoa.
Thistle Cove, Esperance

Joko Esperance on teidän listalla?

LUE MYÖS:

PERTH – ESPERANCE ROAD TRIP – Parhaat kohteet ja muut vinkit road tripin varrelle
Australian parhaat rannat ja kauneimmat rantalomakohteet