Working Holiday Australiassa – Vinkit elämäsi seikkailuun!
Working Holiday -viisumi Australiaan mahdollistaa vuoden oleskelun kengurumaan auringon alla halutessaan töitä tehden. Farmityö Australiassa on suosittu tapa hankkia viisumi myös toiselle vuodelle. Tässä kokemuksia ja kootut vinkit Working Holiday -vuodelle Australiaan.
Monet sanovat, että Working Holiday -vuosi Australiassa on ollut parasta, mitä heille on ikinä tapahtunut. Kuulun itse tähän samaan kuoroon. Australiaan lähteminen oli iso käännekohta elämässäni. Täällä sitä ollaan vieläkin 12 vuotta myöhemmin, hupsista! (Ykkösvinkkini kuuluukin: älä rakastu!) Mitä tahansa tapahtuukin, on todennäköistä, että Working Holiday -vuodesta tulee yksi elämän ikimuistoisimmista.
Working Holiday -viisumi Australiassa antaa mahdollisuuden pitkään matkaan ilman pulleaa pankkitiliä. Working Holiday ei ole ainoastaan välivuotta viettäville opiskelijoille, vaan viisumi tarjoaa mahdollisuuden paeta oravanpyörää kenelle tahansa alle 31-vuotiaalle.
Working Holiday -viisumi Australiaan on oiva mahdollisuus näin kliseisesti sanottuna lähtemään etsimään itseään. Vuosi ulkomailla opettaa ja kasvattaa. Huomaat olevasi esimerkiksi itsevarmempi ja rohkeampi, kun olet selvinnyt ulkomailla vuoden omillasi.
Saat matkalla todennäköisesti lukuisia uusia ystäviä eri kulttuureista, sillä Australia houkuttelee reppureissaajia ympäri maailmaa. Pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin syvemmin kuin perusturisti. Työskentelemällä ja elämällä perusarkea ulkomailla kulttuuriin uppoutuu aivan eri tavalla kuin lomamatkalla.
Myös englannin kielitaito kehittyy varmasti. Ja ehkä sitäkin tärkeämmin itsevarmuus englannin puhumiseen, jota suomalaisilta joskus puuttuu.
Working Holiday -viisumilla Australiassa pääset tutustumaan maan uniikkiin luontoon ja kokemaan ainutlaatuisia seikkailuja. Voit road trippailla pitkin Great Ocean Roadia, lähteä surffileirille, opetella sukeltamaan Isolla Valliriutalla, vaeltaa Tasmanian luonnossa, ihailla auringonlaskua Ulurulla… Mahdollisuudet ovat loputtomat. Siksi ihanteellisesti reissuun kannattaa varata reilusti säästöjä, jotta koko vuosi ei mene töitä tehdessä.
Lue myös: Australian nähtävyydet ja parhaat elämykset x 20
Mikä Working Holiday -viisumi?
18-30 -vuotiaille suunnattu Working Holiday -viisumi (417) mahdollistaa Australiassa pitempään oleskelemisen ilman muhkeaa budjettia. Working Holiday -viisumilla voi oleskella maassa vuoden ja halutessaan tehdä samalla töitä. Viisumi sallii myös opiskelun Australiassa 4 kuukauden ajan.
Tietyn tyyppisiä töitä tekemällä vuoden aikana voi myös ansaita itselleen toisen ja kolmannenkin vuoden jatkoviisumin. Siitä lisää alempana.
Working Holiday -viisumin hakeminen Australiaan
Working Holiday -viisumia Australiaan on helppo hakea ja maksaa netissä. Rekisteröidy ja hae viisumia Australian virallisilta sivuilta, vältä turhia ja joskus epäilyttäviäkin välikäsiä.
Monet yritykset tarjoavat paketteja, joiden avulla säästyy itse viisumin hakemiselta ja esimerkiksi veronumeron hankkimiselta, mutta mielestäni ne eivät ole tarpeellisia. Käytännön asioiden hoitaminen itse on yksinkertaista.
Viisumi täytyy olla hyväksytty ennen kuin täytät 31 vuotta. Maahantulopäivästä alkaen saat oleskella Australiassa 12 kuukautta. Viisumia varten saattaa joutua tietyissä tapauksissa vastauksista riippuen käymään terveystarkastuksessa ja/tai röntgenkuvauksessa, sekä toimittamaan rikosrekisteriotteen.
Working Holiday -viisumin hinta on $495 kirjoitushetkellä. Viisumin myöntäminen voi kestää vuorokaudesta useampaan kuukauteen. Passin tulisi olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. Itse asiassa on järkevää varmistaa, että passi on voimassa koko Australian matkan ajan. Viisumi linkittyy passin numeroon, ja uuden passin hankkiminen Australiassa on ylimääräistä säätöä, mitä et kaipaa.
Working Holiday -viisumilla voi normaalisti olla töissä samassa paikassa enintään kuusi kuukautta, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Tämä sääntö on kuitenkin väliaikaisesti poistettu ainakin vuoden 2022 loppuun asti.
Working Holiday Australiassa – Käytännön vinkit
Maailmalla kyllä pärjää aina, mutta valmistautumalla matkaan mahdollisimman hyvin saat matkasta eniten irti ja vältät vaikeudet ja ikävät yllätykset. Tässä tärkeimmät vinkit, mitä olisin itse toivonut tietäväni ja mitä yleensä kerron asiasta uteleville.
1. Suunnittele.
Mieti etukäteen, kuinka kauan aiot suurin piirtein olla matkassa. Kuinka kauan haluat olla töissä, kuinka paljon lomailla? Jos lähdet vain muutamaksi kuukaudeksi, olisiko turistiviisumi sittenkin parempi vaihtoehto? Suunnittele myös ajoissa, aiotko hakea toisen vuoden viisumia Australiassa ollessasi. Paluulippua Suomeen ei vaadita, mutta siihen vaadittavat varat tulisi olla tilillä.
2. Säästä.
Toiselle puolelle palloa asti lähtiessä maata kannattaa vuoden aikana myös yrittää nähdä mahdollisuuksien mukaan. Australia on melko kallis maa matkustaa. Jo välimatkojen taittaminen maksaa valtavalla mantereella paljon. Suunnittele etukäteen, mitä haluat ainakin kokea.
Varmista vähintään, että selviät maassa muutaman kuukauden, vaikka et saisi töitä. Viisumin myöntämisen ehtona on, että sinulla on matkaa varten $5000. Vaikka tätä ei yleensä tarkisteta, se on silti hyvä suuntaa-antava summa matkalle.
3. Verkostoidu
Kun on toisella puolella maailmaa läheisistä, on tärkeää rakentaa uusi tukiverkosto. Tutustu rohkeasti ihmisiin. Uusilta ystäviltä saa tukea koti-ikävään, vinkkejä uuteen elämään Australiassa sekä mahdollisesti uutisia vapautuvista työpaikoista. Hostellit ovat verkostoitumiseen loistavia paikkoja. Hostelleissa myös usein mainostetaan töitä reppureissaajille. Myös erilaiset Facebook -ryhmät ovat oivia kohtaamispaikkoja.
4. Majoitus
Reppureissaajat majoittuvat tyypillisesti ensialkuun hostelleissa, toki budjetista riippuen. On hyvä idea varata majoitus vaikkapa viikoksi, ja hoitaa asia siitä eteenpäin paikan päällä.
Jos viivyt kohteessa kauemmin, on aika hakea asuntoa. Australiassa on suosittua asua kimppakämpässä.
Asumiskustannukset Australiassa vaihtelevat paljon riippuen esimerkiksi siitä, asuuko suurkaupungissa vai maaseudulla, keskustassa vai kauempana. Esimerkiksi Melbournen keskustassa huoneen kuukausivuokra on noin 1000 AUD, maaseudulla noin 600 AUD. Huomaa, että asuntoilmoituksissa Australiassa vuokra ilmoitetaan yleensä per viikko!
Monet vuokranantajat vaativat 12 kuukauden sopimusta. Lyhytaikaisia asuntoja tai huoneita voi etsiä esimerkiksi Facebook-ryhmistä. Muita sivustoja ovat ainakin Gumtree ja Flatmates.
5. Puhelinliittymä
Heti Australiaan saavuttua kannattaa hankkia australialainen liittymä. Kustannussyiden lisäksi töitä hakiessa on tärkeää olla australialainen puhelinnumero. Omat suosikkiliittymäni ovat Amaysim ja Aldi Mobile.
6. Pankkitili
Pankkitilin Australiassa saa kävelemällä pankkiin passi mukana pian saapumisen jälkeen. Australialaisia isoja pankkeja ovat esimerkiksi Commonwealth ja ANZ, jolla on konttoreita myös Uudessa-Seelannissa.
Jos sinun tarvitsee siirtää rahaa Suomesta australialaiselle tilille tai toisinpäin, Wise on hyvä valinta ja toiminut meillä aina moitteettomasti.
7. Veronumero Australiassa
Työntekoa varten Australiassa tarvitset veronumeron (tax file number, TFN). Veronumeroa on yksinkertaista hakea netistä veroviraston sivuilta. Käsittelyaika on 28 päivää, mutta sen saa yleensä nopeammin. Veronumero lähetetään postissa. Hätätapauksessa voit käyttää hostellin osoitetta. Working Holiday -vuoden päätyttyä olet myös oikeutettu veronpalautuksiin.
8. Terveydenhuolto Australissa
Working Holiday -viisumilaiset ovat oikeutettuja australialaiseen Medicare -korttiin, jolla saat korvausta terveydenhuollon kuluista. Bulk billing -merkityillä klinikoilla lääkärikäynti on ilmainen Medicare -korttia näyttämällä. Saapuessasi Australiaan marssi siis lähimpään Medicare -konttoriin hakemaan korttia passi ja viisumi mukana.
Huomaa, että Medicaresta ei saa korvausta kaikkeen. Sen ulkopuolella ovat esimerkiksi ambulanssit ja hammaslääkärikäynnit. Hammaslääkärikäynnit ja muut vastaavat kannattaa siis hoitaa pois alta Suomessa ennen lähtöä.
9. Matkavakuutus
Ilman matkavakuutusta matkustaminen on riski. Matkavakuutusten hinnat vuoden pituiselle matkalle vaihtelevat hurjasti, joten niitä on syytä udella useammalta tarjoajalta.
10. Australian rajalla
Australian rajalla on kuumottava maine samannimisen tv-ohjelman seurauksena, pääosin turhaan. Australian rokotevaatimukset ja koronarajoitukset vaihtuvat usein, joten ota tarkkaan selvää viimeisimmistä säännöistä täältä. Älä tuo maahan ruokaa tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta ja täytä maahantulokaavake rehellisesti, niin maahantulo on suoraviivaista.
Työnhaku Australiassa
Working Holiday -viisumilla Australiassa voit tehdä mitä tahansa töitä. Töitä voi toki selailla jo Suomessa, mutta helpoiten töitä saa paikan päältä.
Väliaikaisella viisumilla ja maahanmuuttajana ilman paikallista kokemusta tai koulutusta työnhaku Australiassa on haasteellisempaa kuin paikallisilla. Valmistaudu henkisesti siihen, että työpaikan löytymisessä voi mennä aikaa, ja hylkäyksiä voi tulla. Silti, varsinkin jos ei ole töiden suhteen nirso ja kielitaito riittää, jotakin yleensä löytyy.
Monilla työnantajilla ei ole kiinnostusta palkata vain väliaikaisia työntekijöitä. Monet yritykset vaativat pysyvän oleskeluluvan. Oman alan töitä ei siis välttämättä ole yksinkertaista saada. Toki kokeilla kannattaa aina.
Tyypillisimpiä töitä Working Holiday -viisumilla ovat paitsi toista vuotta varten tehdyt farmityöt, myös ravintola- ja kahvilatyö, lasten tai vanhusten hoito, rakennustyöt ja siivoaminen. Jos olet kovin ulospäin suuntautunut, promo- tai myyntityötä on myös aika helppo löytää. Palkkaa voit näissä töissä odottaa saavasi keskimäärin $20-25 tunnilta, toki alasta paljon riippuen.
Oman alan töiden löytämistä voivat hankaloittaa myös ongelmat liittyen tutkintojen vastaavuuksiin. Esimerkiksi sairaanhoitajien rekisteröintiprosessi on hankala.
Suurinta osaa reppureissaajille soveltuvista työpaikoista ei mainosteta. Reppureissaajana liity erilaisiin Facebook -ryhmiin kuten Backpacker Jobs in Australia.
Tarkkaile hostellien seiniä ja kauppojen ikkunoita. Viemällä hakemuksen paikan päälle itse kasvatat mahdollisuuksia. Lähde siis rohkeasti CV kourassa kiertämään paikkoja, vaikka niissä ei vapaita paikkoja mainostettaisikaan. Jos työpaikka vaikuttaa kiinnostuneelta, kannattaa soittaa muutaman päivän päästä ja kysellä sen etenemistä.
Toimiva taktiikka on myös selailla mahdollisten yritysten nettisivuja. Niillä usein ilmoitetaan vapaana olevista paikoista tai annetaan muita vinkkejä työnhakuun. Voit myös verkostoitua oman alasi ihmisten kanssa esimerkiksi Meetupin tai Linkedinin kautta. Eri aloille on myös olemassa omia työnhakusivustojaan. Yksi mahdollisuus on myös ottaa yhteyttä työnvälitysfirmaan tai agenttiin. Suuri osa työpaikoista Australiassa välitetään näiden kautta. Työnvälitysfirmoja on moneen lähtöön, ja jokaiseen ei välttämättä kuitenkaan kannata lähteä ansioluetteloa tunkemaan.
Reppureissaajille on myös olemassa omia työnvälitysfirmoja, jotka vuoden jäsenmaksua vastaan auttavat työhaussa. Jotkut saattavat olla myös ilmaisia.
Sivustoja töiden hakemiseen:
Seek
Gumtree
Career One
Backpacker Job Board
Fruitpicking Jobs Australia
Usein työpaikan hakeminen Australiassa voi tyssätä paikallisen kokemuksen puutteeseen. Jotkut reppureissaajat ovat ratkaisseet ongelman työskentelemällä pari viikkoa vapaaehtoistöissä.
Huomaa, että työpaikat vaativat alaan liittyvien paikallisten kurssien suorittamista, oli se sitten ensiapukurssi, baristakurssi tai RSA (Responsible Service of Alcohol) kahvila- ja ravintolatyöhön, White Card rakennustöihin ja niin edelleen. Nämä eivät yleensä ole kovin kalliita.
Myös ajankohdalla on väliä. Kesällä liikkeellä on enemmän reppureissaajia, ja siksi kesälomien aikaan voi olla vaikea saada yhtään mitään töitä. Väliaikaisella viisumilla, etenkin WH -viisumilla työtä hakevan kannattaa olla tarkkana ettei sinua vedätetä. Minimipalkka Australiassa on $20.33/ h kirjoitushetkellä.
Toisen vuoden Working Holiday -viisumi Australiaan
Australiaan voi saada toisen ja myös kolmannen vuoden Working Holiday -viisumin. Toisen vuoden Working Holiday -viisumi Australiaan vaatii 88 päivää farmitöitä ennen viisumisi umpeutumista. Kolmannen vuoden viisumi vaatii toisen vuoden viisumin aikana kuusi kuukautta farmitöitä.
Toisen ja kolmannen vuoden Working Holiday -viisumiin kelpuutettavat työt voivat olla esimerkiksi lampaiden kerimistä, Outback -pubissa tarjoilemista tai useimmiten hedelmien tai vihanneksien poimimista. Listalta löytyvät myös esimerkiksi kaivos- ja rakennustyöt, kalastus sekä puiden istutus. Työn täytyy siis olla tietyn tyyppistä työtä ja tapahtua tietyillä seuduilla. Lisätietoja hyväksytyistä töistä löydät täältä.
Jos haluat jäädä suoraan toiseksi vuodeksi Australiaan, mutta viisumia ei myönnetä ajoissa, voit anoa väliviisumia eli bridging visaa.
Farmityöt Australiassa
Olen kuullut monien sanovan, että farmityö Australiassa on ollut samalla sekä parasta että kauheinta aikaa elämässä. Työ voi olla fyysisesti rankkaa, ja usein siihen kuuluu kuumia päiviä ja aikaisia aamuja. Parhaimmillaan farmitöistä jää käteen kuitenkin paitsi kohtuullista palkkaa, myös mahtavia muistoja ja uusia ystäviä.
Toisen vuoden viisumin voi käyttää heti ensimmäisen perään tai myöhemmin, ennen kuin täyttää 31 vuotta. 88 päivää ei tarvitse eikä välttämättä ole edes mahdollista tehdä putkeen.
Varaa aikaa farmitöihin ja niiden hakemiseen aivan minimissään neljä kuukautta. Hyvä idea on hoitaa farmityöt pois alta mahdollisimman pian. Farmitöissä voi nimittäin tulla eteen päiviä, jolloin töitä ei ole, ja myös työtunnit voivat vaihdella paljonkin.
Työnantajia on pääasiassa kolmea tyyppiä. Working hostelleja, yrityksiä, jotka palkkaavat reppureissaajia tietyistä hostelleista; työnvuokrausyrityksiä, jotka toimivat välikätenä hostellien ja työnantajien välillä, ja suoria työnantajia. Hyviä ja huonoja löytyy kaikista.
On mahdollista, että joudut majoittumaan tilalla. Kysy majoitusolosuhteista etukäteen, jotta vältät ikävät yllätykset. Ota myös selvää, tarvitseeko majoitusta maksaa etukäteen ja mitä tuoda mukana. Huomaa, että majoituksen maksaminen etukäteen voi olla huono idea. Mukaan kannattaa pakata vaatteita, jotka saavat mennä pilalle.
Ennen farmitöihin lähtöä varmista, että farmi on rekisteröitynyt palkkaamaan Working Holiday -työntekijöitä. Säästä palkkakuitit. Maahanmuutto on nykyään tarkkana toista viisumia myönnettäessä.
Farmeilla palkka maksetaan usein per ämpäri tai per tunti. Tuntipalkka on lähes aina parempi vaihtoehto. Ota selvää työnantajalta miten maksu tapahtuu ja yritä sopia minimitunneista.
Farmitöitä suunnitellessa on hyvä ajatus ottaa selvää reilusti etukäteen satokausista ja siitä, milloin ja missä hedelmien ja vihannesten poimijoille on kysyntää. Satokalenterin löydät esimerkiksi täältä.
Farmityö Australiassa – Varo huijauksia!
Farmit ovat valitettavasti pahamaineisia reppureissaajien kusettajia. Luotettavan farmityön löytäminen Australiassa voi joskus olla vaikeaa. Palkka voi jäädä maksamatta, tai työpaikka voi muuten olla kyseenalainen. Vältä esimerkiksi työnantajia, joiden kanssa kommunikaatio on huonoa tai kohtelevat muuten huonosti. Kysele muilta reppureissaajilta mahdollisia kokemuksia paikasta ennen kuin sitoudut.
Working Holiday ja farmityöt Australiassa – Kokemuksia
Lähdin aikoinani matkaan Australiaan ilman juuri mitään valmisteluja tai taustatyötä. Huithapelityyliini hävitin vielä matkalla pankkikorttini ja saavuin maahan ilman käteistä edes hostelliyötä varten. Kaikesta selviää aina, sen ensimmäiset vuodet Australiassa ainakin opettivat. Silti, älä tee kuten minä tein vaan kuten sanon. 😉
Tein itse Working Holiday -vuoteni aikana Australiassa oman alani töitä liikunnanohjaajana kuntosaleilla. Aikomukseni ei siis ollut jäädä Australiaan toiseksi vuodeksi. Liikunta-alalla töitä oli oman kokemukseni mukaan helppo löytää ja palkkataso oli korkeampi kuin Suomessa.
Lisää omia kokemuksiani alkuajoista Australiassa voit lukea täältä: Muutto Australiaan – Miten kaikki alkoi
Tässä kerättynä ystävieni kokemuksia Working Holiday -vuodesta sekä farmitöistä Australiassa:
“Tein töitä karjatilalla Australian Queenslandissä. Ruoka ja asuminen sisältyivät palkkaan. Viikossa palkkaa maksettiin $400. Työpäivät olivat aamukuudesta iltakuuteen päiväunitauolla. Työhön kuului muun muassa karjan kokoamista, pihatöitä ja aitojen korjausta. Vapaapäiviä ei ollut, joten kuukautta kauempaa en sitä
jaksanut. Jälkeenpäin ajatellen ikimuistoinen kokemus, mutta uudestaan en lähtisi.”
Säde, 22
“Jätin farmihommien etsimisen viime tinkaan, mutta onnistuin silti saamaan päivät kasaan. Koska palkallista farmia ei ensin löytynyt, niin kokeilimme WWOOFia (Willing Workers On Organic Farms) kiinalaisella yrttifarmilla sademetsän keskellä. Työ oli lähinnä tilan ylläpitoa, puutarhahommia ja hevosten ruokintaa. Viivyimme pari viikkoa, kohokohdaksi jäi eläinten kuten vompattien ja nokkasiilien bongaaminen. Täältä suuntasimme maaseudulle lammasfarmille. Olin romantisoinut päässäni pääseväni johonkin ihanaan lampolaan. Olin kuitenkin järkyttynyt siitä, miten lampaita kohdeltiin.
Haasteeksi muodostui myös paikallisten paksun aussiaksentin ymmärtäminen. Työtehtäviin kuului siivoamista, villan keräämistä ja puhdistamista. Työ oli fyysisesti todella raskasta, mutta saimme asua pomon hulppeassa uima-altaalla varustetussa maatalossa. Kaiken kaikkiaan aika on jäänyt mieleen mahtavana kerran elämässä –kokemuksena, ja palkintona oli toinen vuosi lisää Australiassa.” Jenna, 29
“Working Holiday –viisumi antoi paljon enemmän kuin mitä osasin koskaan kuvitella. Aluksi ajattelin, että olen liian vanha tähän hommaan, kun suurin osa reppureissaajista on juuri koulunsa päättäneitä parikymppisiä.
Uskon nyt, että sain kokemuksesta enemmän irti näin vanhemmalla iällä, koska arvostan eri asioita. Mukaan mahtui herätyksiä kukonlaulun aikaan farmitöissä, jolloin sain todistaa upeita auringonnousuja keskellä tyhjää Australian erämaata. Farmityö oli fyysisesti rankkaa, mutta myös hauskaa ja opettavaista. Pienessä tuppukylässä näin myös omin silmin laajan huumeidenkäytön järkyttäviä vaikutuksia.
Melbournessa, johon rakastuin syvästi, työskentelin kahvilassa tarjoilijana ja keittiöapulaisena. Sain työpaikan juuri kun olin vaipumassa epätoivoon. Huomasin, että aussien no worries –asenne pätee myös työelämässä. Haasteellista asiakaspalvelutyössä oli small talk, mikä ei tuntunut näin suomalaisesta luontevalta. Ikävää Working Holiday –vuodessa oli myös stressaaminen, jatkuva muuttaminen sekä pysyvien ystävien puute, kun kaikki jatkuvasti jatkavat matkaansa. Verkostoituminen on tärkeää, kun perhe ja ystävät ovat kaukana.” Senja, 29
“Working Holiday –vuosi Australiassa kasvatti ihmisenä. Olin kaivannut vaihtelua elämääni, ja sitä sain. Itse hakuprosessi oli paljon helpompi kuin mitä olin kuvitellut. Australiaan saapuminen tietenkin jännitti. Kaikki oli uutta, ja elämä piti järjestää pikkuasioista kuten pankkitilistä asti uusiksi, eikä tukena ollut sitä omaa totuttua turvaverkkoa. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja Australian vuosi oli tosi hauska.
Rahaa upposi huomattavasti enemmän kuin mitä osasin odottaa. Vieraalla kielellä ja väliaikaisella viisumilla töiden hakeminen tuntui vaikealta. Lopulta sain paikan paikallisesta tavaratalosta, ja se tuntui lottovoitolta. Vaikka joskus se australialaisten small talk tuntui olevan hieman kaksinaamaista, niin päällisin puolin ihmiset olivat kuitenkin aivan ihania ja avuliaita.
Australian vuosi kasvatti myös rohkeutta puhua englantia. Suomessa englannin opetuksessa painotetaan mielestäni liikaa kielioppia ja virheitä, ja liian vähän puhumista. Sain Australian ajasta itseluottamusta ja uskoa siihen, että minä kyllä osaan ja pärjään. Ja uskallan myös kehua itseäni perussuomalaisen vaatimattomuuden ja jossain määrin itsensä mitätöimisen sijaan. Australia on hurjan kaunis maa, ja se jäi harmittamaan, etten rahatilanteen vuoksi päässyt sitä enemmän näkemään.” Jenni, 29
“Tulin Australiaan Working Holiday –viisumilla Kilroy Travelsin paketilla, johon kuului kuljetukset ja ensimmäisten päivien majoitus. En juurikaan ollut suunnitellut matkaa etukäteen, ja etenkin majoituksen suhteen se aiheutti välillä ongelmia. Viikon kestävällä surffileirillä loukkasin nilkkani. Seuraavat kolme viikkoa kuljin kainalosauvojen kanssa pitkin itärannikkoa Hop on Hop off –bussilla. Cairnsissä tuli ensimmäistä kertaa hetki, jolloin olin valmis lähtemään Suomeen takaisin. Rahat oli loppu, ja työt olivat kiven alla. Lopulta sain töitä lastenhoitajana Perthistä. Lensin Perthiin, ja työpaikka peruuntui. Kontaktien kautta löysin kuitenkin katon pään päälle, ja muutaman viikon kuluttua töitä laukkatallilta.
Kolmen kuukauden jälkeen Perthissä lensin Melbourneen kaverini perässä, ja menin siellä samalle laukkatallille töihin missä hän oli. Tutustuin Melbournen ympäristöön, rakastuin kaupunkin ja ihmisiin. Working Holidayn aikana tutustuin huipputyyppeihin, joihin pidän yhteyttä edelleen. Opin itsestäni valtavasti, näin hienoja paikkoja ja toteutin yhden isoimmista haaveistani. Se on jäänyt harmittamaan suuresti, etten mennyt farmihommiin toisen vuoden viisumia varten.” Assi, 25
Working Holiday -seikkailuja Australiasta voit lukea myös The Present Is Perfect ja Muu Maa Mandariini -blogeista.
Working Holiday -viisumista Australiassa jää parhaassa tapauksessa käteen paitsi syvä rusketus, myös roppakaupalla ihania muistoja, tärkeätä elämän- ja ehkä myös työkokemusta sekä elinikäisiä ystävyyksiä.
Minkälaisia kokemuksia teillä on Working Holiday -vuodesta tai farmitöistä Australiassa?
Minne Australiassa suuntaisin? Minkälaista elämä on toisella puolella Tellusta? Mitä Australiassa asuminen maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen e-kirjasta Selviytymisopas Australiaan. Kirjassa sukelletaan syvemmälle australialaiseen sielunmaisemaan, käsitellään kulttuurieroja sekä jaetaan käytännön vinkkejä matkalle down under.
Lue myös:
MATKAOPAS: AUSTRALIA
Australian nähtävyydet ja parhaat elämykset x 20
Suuntana Australia? Tiedä nämä 21 asiaa
10 Syytä miksi Australia on mahtava paikka elää
Millaista on asuminen Australiassa? Plussat ja miinukset
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Ai että, tää oli mahtava kirjoitus. Ite tavallaan pelkäsin vastaavan mahdollisuuden kanssa. Olen sitä katunut. Älkää muut tehkö samoin.
Joel Lund
Erittäin siistiä! Olen myös menossa työ “loma”, jos voit kutsua sitä niin, Olen vain sijoittaja ja kryptovaluutta kauppias ja koska luonne kryptovaluutta markkinoilla (se toimii 24/7) Minulla ei ole aikaa rentoutua) Mutta nyt olen aktiivisesti oppimassa, miten kaupankäynnin avulla kaupankäynnin botit, Luin arvosteluja lähinnä cryptodaily.no ja luulen, että pian voin purkaa itseni kanssa algoritminen avustaja)