Sanur – Balin perinteikkäin rantalomakohde

Balin Sanur on saaren vanhin ja perinteikkäin rantalomakohde. Se on vielä vuosikymmentenkin jälkeen onnistunut pysymään rentona rantakohteena paikallisella fiiliksellä höystettynä. Sanurissa on periaatteessa kaikki, mitä rantalomalta voi toivoa… Ja silti jotakin jäi puuttumaan.

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Kukonlaulun aikaan Sanurin rannalle raahautuminen kannatti, sillä tunnelma on maaginen. Sanurin rantakaupungin hiljaa herätessä eloon kartiohattuiset kalastajat ja perinteiset rantakatokset muodostavat siluetteja tulipallona nousevaa aurinkoa vasten. Tällaisina hetkinä Balilla on helppo kokea todella olevansa jumalten saarella.

Sanur on kuuluisa kauniista auringonnousuistaan.

Balin Sanurissa on paljon tykättävää. Vaikka vuosikymmenten varrella uinuvasta pikkukylästä on kehittynyt suosittu ja laajalle levinnyt turistikeskus, Sanur on silti onnistunut säilyttämään leppoisan, konstailemattoman tunnelman.

Lukuisat isot hotellikompleksit ovat sopivasti puiden takana piilossa niin, että aamutuimaan meressä polskiessa voisi kuvitella Sanurin olevan rauhallisempi kuin mitä se on. Liikennekään ei ole yhtä toivottoman tukkoista kuin länsirannikolla. Sanurin viihtyisissä rantaravintoloissa ja -kahviloissa saa kaivaa varpaat hiekkaan, ja yömarkkinoilla pääsee maistelemaan herkullista indonesialaista katuruokaa.

VIlkkaasta turismista huolimatta Sanurissa on vielä jäljellä Balin lumoa ja paikallista elämänmenoa.

Sanurissa ei voi erehtyä siitä, että Balilla ollaan, toisin kuin vaikkapa ylikehittyneessä ja länsimaalaistuneessa kalliiden putiikkien Seminyakissa tai keinotekoisessa Nusa Duassa.

Perinteistä kulttuuria, arkkitehtuuria sekä temppeleitä voi ihailla joka puolella. Taisin ottaa monta kymmentä kuvaa pelkästään rakennusten koristeellisista ovista ja porteista. Monissa hotelleissa pääsee ihailemaan iltaisin balilaisia tanssiesityksiä.

Balin Sanurin yömarkkinoilla pääsee maistamaan paikallisia herkkuja törkyhalvalla.

Sanur on rauhan rakastajille, jotka kuitenkin kaipaavat reilusti turisteille suunnattuja palveluja. Rantabaarit sulkevat puolilta öin, joten vauhtia ja vipinää kaipaavien kannattaa mieluummin suunnata Balin länsirannikon Kuta-Seminyak-Canggu -akselille.

Sanurin pitkä, tyynivetinen ranta on Balin parhaimpia uimiseen. Ehkä siksi Sanur houkutteleekin etenkin iäkkäämpiä turisteja sekä lapsiperheitä. Vuoroveden väliset vaihtelut ovat tosin valtavia, ja laskuvesi paljastaa paikoin kaislikkoisen pohjan.

Lyhyen matkan päässä lentokentästä sijaitseva Sanur on myös sijainniltaan kätevä. Kaupungista on suhteellisen lyhyt matka päiväretkille vaikkapa Uluwatuun, Nusa Duaan, länsirannikolle ta Balin keskiosiin. Sanur toimii myös porttina Balin Nusa-saarille.

Kaikki tämä – ja silti, pakko myöntää, Sanur on meistä pitkästyttävä paikka. Emmekä ole ainoita, sillä siitä on joskus käytetty lempinimeä snore, kuorsaus.

Sanur ranta

Miksi Balin Sanur ei sytyttänyt

Tiedän monia, jotka rakastavat Sanuria ja palaavat sinne kerta toisensa jälkeen – makuja ja kokemuksia on monia. Saavuin itse Balin Sanuriin ensimmäisen kerran 17 vuotta sitten palmurantojen kuvat silmissä kiiluen, ja olin lievästi pettynyt. Tuore visiitti ei muuttanut tätä mielikuvaa – kokemus Sanurista pysyi latteana.

Bali Sanur | kokemuksia

Sanurissa voi varmasti viettää viihtyisän rantaloman, kunhan tietää, minkälaiseen paikkaan on menossa. Unelmien täydellisiä paratiisirantoja on Balilta ylipäätään turha odottaa. Balin lumo ei mielestäni perustu sen rantojen kauneuteen, vaikka mukiinmeneviä rantoja löytyykin pitkin rannikkoa.

Kauniiden rantojen rakastajana valitsisin Balilla kohteeksi ennemmin esimerkiksi läheisen Nusa Duan – toisaalta sieltä puuttuu balilainen tunnelma. Läheiset Nusa- ja Gili-saaret tarjoavat myös Balia kauniimpia rantoja. Sanuria paremmin olemme viihtyneet myös Amedissa, joka on rauhallinen kohde Balin itärannikolla paikallisella fiiliksellä.

4 x tasokas hotelli

Sanurissa parasta on rantaelämä, ja siksi majoitun siellä mieluiten rannan tuntumassa, tai ainakin kävelymatkan päässä. Tässä kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa:

Fairmont Sanur Beach Bali Suites & Villa* on ylellinen rantahotelli rauhallisella sijainnilla ja kävelyetäisyydellä ravintoloihin. Hotellista löytyy iso ääretön uima-allas merinäkymillä. Huoneet alkavat noin 120 eurosta yöltä.

Maya Sanur Resort & Spa* on tasokas, isohko hotelli suoraan Sanurin rannalla. Hotellista löytyy upea iso uima-allas ja useampi ravintola. Huoneet alkavat noin 100 eurosta yöltä.

Aquarius Beach Hotel* on rauhallinen pieni hotelli Sanurin sydämessä ja vain parin minuutin kävelymatkan päässä rannasta. Hotellista löytyy pieni uima-allas ja modernit, ilmastoidut huoneet. Hinnat alkavat

Klumpu Bali Resort* on tunnelmallinen hotelli hiljaisella sijainnilla. Ihastuttavat villat ovat rakennettu perinteiseen indonesialaiseen tyyliin, ja hotellista löytyy laguuniallas. Hinnat alkavat 140 eurosta yöltä.

Lue myös: MATKAOPAS: BALI
20 x Vinkit Balille – Opas onnistuneeseen lomaan
Balin nähtävyydet – 40 ideaa lomanviettoon
Bali – Hintataso ja budjetti