Balin Amed – Unelmien villa ja muita Itä-Balin aarteita

Idyllinen itärannikon Amed vei sydämemme viime Balin matkalla. Tulivuoren kupeessa sijaisevasta Amedista löysimme ihanan unelmien villan, josta löytyi oman uima-altaan lisäksi myös vesiliukumäki, kuntosali ja lemmikkiapina. Kun vihdoin raaskimme irtautua ihanasta majoituksestamme, tutustuimme Amedin kylään sekä Itä-Balin nähtävyyksiin. Tässä meidän kokemuksia Balin ihastuttavasta Amedista.

Amed kokemuksia

Idyllinen Itä-Balin Amed on etenkin rauhaa rakastaville. Tummahiekkainen, paikoin kivikkoinen ranta ei ole Balin kauneimpia, mutta vesi on kristallinkirkasta. Amed houkutteleekin sukeltajia. Näimme täällä myös upean joogastudion merinäköalalla – harmitti, etten ehtinyt testata. Upeiden auringonnousujen lisäksi Amedissa todistimme myös yhtä unohtumattomia auringonlaskuja, kun tulipallo laski Balin tulivuori Agungin taakse.

Bali Amed kokemuksia

Bali Amed kokemuksia

Amed | Auringonlasku

Amed | Auringonlasku
Amed ja unelmien villa

Jos saisit suunnitelma oman unelmiesi huvilan, minkälainen se olisi? Omani olisi persoonallinen ja täynnä ihania yksityiskohtia. Se olisi avonainen elementeille ja siinä olisi palmunlehväkatto ja luonnonläheinen tunnelma. Oma uima-allas, ruohokattoinen kuntosali ja vesiliukumäki.

Nämä kaikki löytyy Amedin ihanasta Katana villasta, jonka bongasimme Airbnb:stä. Kaiken kukkuraksi majoituksen mukana tulee lemmikkiapina!

amed majoitus

Isojen temppelipuiden ympäröimä Katana villa sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä rannasta ja muutamasta rantaravintolasta Amedissa. Huvilan omistaa amerikkalaisnainen, joka asui villassa vuosia, mutta on sittemmin palanut Jenkkilään.

Katana villa on kaukana Seminyakin steriileistä tusinavilloista. Se on jonkun koti, ja siihen on panostettu paljon aikaa ja rahaa. Katana villa on täynnä upeita yksityiskohtia, joita emme lakanneet ihailemasta koko visiitin aikana.

Katana villan mukana tulee oma henkilökunta. On autokuskia, siivoojaa, lapsenvahtia, kokkia, eläintenhoitajaa ja ties mitä, joita voi pyytää auttamaan tarvittaessa.

Huvilaan kuuluu myös eläimiä – koira, lemmikkiapina, luwak eli sivettikissa, kilpikonnia ja papukaija. Eläintenhoitaja Made asuu huvilan vieressä. Nykyään eläimet ovat hoidossa hänen luonaan siltä varalta, että Katana villan vieraat haluavat olla eläimiltä rauhassa. Mutta jos vieraille sopii, eläimiä päästetään huvilalle hengailemaan.

Eläinaktivistien ei tarvitse lähteä sotajalalle, sillä villan eläimet ovat pelastettuja yksilöitä. Chuto-apina pelastettiin poikasena kaltoin kohtelevilta omistajilta. Luontoon vieraaseen apinayhteisöön sitä ei voitu palauttaa, eikä Balilta ainakaan silloin löytynyt pelastetuille eläimille. Sivettikissan kohtalo olisi ollut sama kuin niin monien muiden pienissä häkeissä Balin kahviplantaaseilla.

Bisse on Chuton herkkua, mutta se saa pienen hörpyn vain harvoin.

Eläimiä kaihtavalle Katana villa ei oikein sovi, sillä vaikka lemmikkejä ei tapaisikaan, luonnonläheisessä huvilassa saattaa törmätä kuokkavieraisiin. Meidän makuuhuoneessamme asusteli iso gekko, ja pimeän tullen pihalla pomppi sammakoita.

Villasta löytyy kolme makuuhuonetta, kaikki omilla kylpyhuoneilla ja isoilla kylpyammeilla. Kaksi näistä sijaitsee omissa ihanissa pyöreissä rakennuksissaan, joten yksityisyys on taattu. Katana villa on siis mahtava majoitus myös perheille tai kaveriporukalle. Ison altaan lisäksi huvilalta löytyy portaiden yläpäästä matala lastenallas, joka tosin vaatisi lapsenvahtia.

Amedin Katana villa on helposti yksi hienoimpia huviloita, joissa Balin matkoilla on tullut yövyttyä. Meillä oli täällä superhauskaa eläinten touhuja seuratessa ja pöhköjä valokuvia näpsiessä.

Amed ja Itä-Balin nähtävyydet

Matkalla Amediin pysähdyimme Itä-Balin nähtävyyksillä. Itärannikolta löytyy pari suklaatehdasta läheltä toisiaan. Näistä Charly’s Chocolate Factory tunnetaan kuvauksellisista keinuistaan palmurannalla. Keinut olivat hauska kokemus, mutta jos suklaanautintoja hakee, kannattaa suunnata toiseen suklaatehtaaseen, sillä täällä tarjonta oli surkeaa.

mita nahda ita-balilla

Tirta Ganggan vesipalatsilla riittää turistilaumoja keskipäivän aikaan, mutta aamusella tai iltapäivällä se on rauhallinen pysähdyspaikka.

mita tehda amedissa

Täälläpäin kun oltiin, halusin kiivetä Instagramista kuuluisalle Pura Lempuyangin “taivaan portille”. Pura Lempuyang on iso temppelikompleksi, joista korkeimmalle täytyy kivuta huimat 1700 porrasta.

Temppeli on vaikuttava näky, kun sen takaa kohoaa majesteettisesti Agung -tulivuori. Se kuuluisa portti sen sijaan oli hienoinen pettymys, ei ollenkaan niin iso kuin miltä kuvien perusteella voisi kuvitella, ja kuvaa varten sai jonottaa. Instagramista tunnettu heijastuskuva on pelkkä illuusio, jonka salaisuus selvisi vasta sen jälkeen, kun olin maannut maassa kuralätäkön vieressä yrittäen sitä ottaa, ja paikalliset tarjosivat apua – peilin avulla.

Viimeinen pysäkkimme oli Virgin Beach tai toiselta nimeltään White Sand Beach, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Amedista. Nimestään huolimatta rannan hiekka ei kyllä täysin valkoista ole, vaan tumman ja valkoisen sekoitusta. Muuten kaunis palmujen reunustama ranta on täynnä aurinkotuoleja, ravintoloita ja kojuja. Silti se oli mukavan rauhallinen, ainakin näin iltapäivästä.

Ihastuimme Amediin sekä itäisen Balin maisemiin, emmekä pelkästään ihanan majoituksemme vuoksi. Amed oli mukavaa rauhallista vastapainoa Ubudin vilinälle. Tänne tullaan toisenkin kerran!

Rauhallisten kohteiden rakastajana saattaisit pitää Amedin lisäksi myös Balin sisämaan Sidemenistä. 

Lue myös: KOHDEOPAS – BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Mitä tehdä Balilla – 40 ideaa lomanviettoon

14 Uniikkia majoitusta Balilla