Ubud on Balin kulttuurin kehto – Nähtävyydet ja vinkit
Ubud Balin sydämessä on vehreää viidakkoa, loistavaa ruokaa, shoppailua, kulttuuria ja joogaa. Tässä kokemuksia Ubudin kulttuurikeskuksesta, kootut vinkit ja parhaat nähtävyydet.
Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*
Balin sisämaan sydämessä, riisiterassien ympäröimänä sijaitseva Ubud on yksi saaren suosituimpia lomakohteita. Ubud on Balin kulttuurin kehto – täällä voi ihailla tanssiesityksiä, temppeleitä, taidetta ja nauttia Balin parhaista ravintoloista.
Toki turismin räjähdettyä Ubudin perinteikkyys ja paikallinen tunnelma on kärsinyt.
Muutosten pyörteissä Ubud on kuitenkin onnistunut säilyttämään palasen mystiikkaa ja traditiota. Ubud on hengellisyyden keskus, jossa nykypäivänä Balin ikivanhat perinteet kohtaavat länsimaisen hengellisyyden.
Nähtävyyksiä ja tekemistä Ubudissa riittää vaikka useammaksi viikoksi. Ei siis ihme, että monet ulkomaalaiset ovat ihastuneet kylään niin, että ovat jääneet tänne pysyvästi.
Ubud – Kokemuksia Balin sydämestä
Vierailin Ubudissa ensimmäisen kerran 17 vuotta sitten, jolloin Ubud oli idyllinen, seesteisen tunnelman pikkukylä, jossa puusepät työskentelivät pajoissaan ja perhoset liihottelivat autioilla hiekkateillä. 17 vuotta myöhemmin Ubud on kuin täysin eri paikka. Ubudin keskustaa ei varsinaisesti voi kuvailla sanalla seesteinen – päinvastoin.
Ubud on kehittynyt yhdeksi Balin suosituimmista turistikeskuksista niin nopeasti, ettei infrastruktuuri tahdo pysyä perässä. Tukkoisen liikenteen möykkä huumaa korvia. Katuja peittävät turistiarmeijat, joiden seassa hyppii se satunnainen apina.
Entinen mystisen tunnelman viidakkokylä muistuttaa nykypäivänä paikoin enemmän turistien keinotekoista huvipuistoa, joka ratsastaa trendikkyyden aallonharjalla koomisuuteenkin saakka (tai joskus enemmänkin tragikoomisuuteen).
Lue myös: Bali – Jumalten saari vai turistirysä?
Turismista huolimatta Ubud ei ole kokonaan myynyt sieluaan. Joka puolella katuja saa väistellä perinteisiä uhrilahjoja, ja ilmassa kaikuvat harmoniset indonesialaiset soinnut. On temppeleitä ja kiehtovia, yksityiskohtaisia seremonioita. Lumoavia, eksoottisia tanssiesityksiä pääsee ihailemaan lähes joka ilta. On balilaisia parantajia ja jos jonkinlaista hoitoa niin fyysisiin kuin henkisiinkin vaivoihin.
Vuosien varrella Ubud on myös muuttunut yhdeksi maailman suosituimmista joogakohteista. Ubudiin on kuitenkin turha tulla enää etsimään sitä idyllistä Eat Pray Love -elokuvan tai kirjan tunnelmaa. Sitä varten lähtisin mieluummin esimerkiksi läheiseen Sidemeniin. Vaihtoehtoisesti majoittumalla Ubudin keskustan ulkopuolella rauhaa rakastavatkin viihtyvät.
Ubudin muodonmuutoksesta huolimatta viihdyn täällä vieläkin. Ubudissa on edelleen aistittavissa se erityinen, leppoisa ja positiivinen energia, joka vetää minua puoleensa jokaisella Balin matkalla.
Meille läppärityöläisille kätevää on myös se, että kaupungista löytyy laaja ulkomaalaisten yhteisö sekä lukuisia viihtyisiä etätyöpisteitä.
Ubud – Vinkit ja parhaat nähtävyydet
Mitä Balin Ubudissa sitten kannattaa tehdä? Ubudista löytyy tekemistä useammalle päivälle. Parhaat nähtävyydet sijaitsevat automatkan päässä. Ubudin sijainti Balin sisämaassa onkin kätevä päiväretkiä ajatellen.
Yksityinen päiväretki eli auto ja kuski on helppo järjestää majoituksesta kysymällä. Joskus kadun varsilla seisoskelevilta taksikuskeilta voi saada neuvottelemalla paremman hinnan. Ubudissa suosittuna lomakohteena hinnat ovat hiukan tavallista korkeampia. Me olemme maksaneet päiväretkistä jotakin 30-50 euron kieppeillä.
1. Ubudin apinametsä
Ubudin Monkey Forest on kentis koko Balin suosituin nähtävyys. Se tarkoittaa sitä, että porukkaa riittää. Silti apinametsä on vierailun arvoinen kohde. Jotta kokemus olisi miellyttävä, tähtää aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään. Lue täältä tarkemmat vinkit Balin apinametsään:
Monkey Forest – Ubudin apinametsä
2. Herkuttele Ubudin ravintoloissa
Ruoan rakastajalle ei Balilta parempaa kohdetta löydy. Ubudista löytyy loistavia ravintoloita halvoista warungeista upeissa puitteissa sijaitseviin maailmanluokan fine dining-ravintoloihin, trendikkäisiin kahviloihin ja tunnelmallisiin baareihin, joissa livemusiikki soi iltaisin.
Ubud on kuuluisa etenkin vegaanisista, raakaravintoa suosivista ravintoloista, joten täällä jos jossain kannattaa antaa pupunruoalle mahdollisuus. Mutta älä unohda myöskään indonesialaista keittiötä!
Lue myös:
Minkälaista on balilainen ruoka? Indonesialaisen keittiön parhaat
13 ihastuttavaa ravintolaa Ubudissa
3. Shoppaile matkalaukku täyteen.
Ubud on yksi Balin parhaita kohteita ostoksille. Kylä on pullollaan ihastuttavia trendikkäitä pikkuputiikeita, joista löytyy vaikka mitä boheemista sisustustavarasta joogavaatteisiin. Balilta löytyy monia mahtavia paikallisia brändejä, joissa fokus on ekologisuudessa ja kestävässä kehityksessä.
Ubudin tori on myös tutkimusmatkan arvoinen, mutta ruuhkia välttääkseen kannattaa täälläkin tähdätä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään.
4. Seikkaile riisiterasseilla
Tegalalangin riisiterassit sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Ubudista. Paikka on useimmiten täynnä turisteja, eivätkä riisiterassit varmasti ole edes Balin kauneimpia. Mutta jos aikaa on matkalla rajoitetusti, Tegalalangin riisiterassit on helppo yhdistää Ubudin vierailuun.
Terasseille maksetaan pieni pääsymaksu. Huom! Riisiterassit ovat yksityisomistuksessa, ja alhaalla terasseilla eri maanomistajat pyytävät vielä erikseen maksua maan läpi kulkemisesta. Pieni tippi riittää.
Tegalalangin alueelta löytyy myös kuvauksellisia keinuja ja ravintoloita upeilla näkymillä riisiterasseille. Matkalla Ubudista Tegalalangiin ajat ohi lukemattomien käsityökauppojen, joista saa halvalla sisustustarvikkeita lampuista peileihin.
5. Ui vesiputouksen alla.
Tästä ei aamusuihku parane! Tunnin ajomatkan säteellä Ubudista löytyy useampia näkemisen arvoisia vesiputouksia. Tegenungan on Ubudin vesiputouksista kuuluisin, mutta myös ruuhkaisin.
Lue myös: 4 vesiputousta Ubudin lähellä
6. Lenkkeile Campuhan Ridge Walkin vehreissä maisemissa
Harjun huipulla kulkeva Campuhan Ridge Walk on yksi suosikkipaikoistani Ubudissa. Kauneimmillaan se on aikaisin aamusta tai myöhään iltapäivästä. Campuhan Ridge Walk venyy 9 kilometrin pituudelle, mutta tavallisesti siitä kävellään lyhyt parin kilometrin pätkä.
7. Löydä sisäinen joogisi
Ubud on Balin ja yksi koko maailman suosituimmista joogakeskuksista, joten tämä on täydellinen paikka uppoutua joogan maailmaan. Viihtyisiä luonnon ympäröimiä joogasaleja löytyy lukuisia jokaiselle tasolle ja tyylille. Ubudin suosituin joogapaikka on ihastuttava Yoga Barn.
8. Keinu viidakon yllä
Balin kuvauksellisista keinuista muodostui aikanaan varsinainen Instagram -villitys. Niistä innostuvat instagrammaajien lisäksi adrenaliinilajien ystävät. Kuuluisin keinupaikoista on Bali Swing, josta löytyy toista kymmentä erilaista keinua viidakon yllä ynnä muuta instagrammaajan kuvausrekvisiittaa.
Ellet pamahda paikalle heti paikan avattua ovensa, valmistaudu jonottamaan. Saman tien varressa, kävelymatkan päässä sijaitsee kuitenkin useita muita, lähes identtisiä keinupaikkoja.
9. Uppoudu balilaiseen kulttuuriin
Ubud on Balin kulttuurin keskus. Täällä voit vierailla museoissa, taidegallerioissa, temppeleissä, kuninkaallisessa palatsissa, käsityöpajoilla tai vaikka mennä katsomaan balilaista tanssiesitystä.
Tunnelmallisessa temppeliympäristössä järjestetään joka ilta erilaisia perinteisiä, lumoavia tanssiesityksiä kuten legong, barong tai kecak. Kecak -tanssiesitystä voi päästä ihailemaan myös Uluwatun temppelillä eteläisellä Balilla.
10. Hemmottele itseäsi spa-hoidoilla
Miten olisi hieronta, joka päättyy kukkakylpyyn vehreillä viidakkonäkymillä? Hemmotteluhoitojen lisäksi Ubudista löytyy myös paljon erilaisia shamaaneja ja parantajia sekä esimerkiksi ayurvedisiä hoitoja.
Ubud – Liikkuminen
Ubud on pahamaineisen tunnettu liikenneruuhkistaan. Rosoisella katukivetyksellä kävellessä ja liikenteen möykkää kuunnellessa joogatunnilla saavutettu zen katoaa nopeasti.
Kuten kaikkialla Balilla, skootteri on suosituin menopeli. Skootterin vuokraaminen on kätevin tapa liikkua, mutta liikenne on kaoottista ja kokemattomille vaarallista. Skootterin ajamiseen tulisi löytyä myös kansainvälinen ajokortti, vaikka monet täällä ajavatkin ilman sitä.
Kadulla kävellessä kyytitarjouksia satelee joka puolelta. Luotettavampaa, joskin mahdollisesti hintavampaa, on järjestää kyyti majoituksen kautta. Uberiä vastaava Gojek -sovellus on Balilla suosittu, mutta tietyissä kaupungeissa kuten Ubudissa paikallinen “taksimafia” pyrkii rajoittamaan sen käyttöä. Gojek -kyyti kannattaa siksi järjestää täällä sivukaduilta.
Ubud ja majoitus – 4 x ihana villa
Ubudista löytyy majoitusta laidasta laitaan edullisista homestaystä ökyluksukseen. Meidän valintamme Balilla on ollut oma villa, sillä tämä on yksi harvoista kohteista maailmassa missä sellaisen voi vuokrata helsinkiläisen perushotellihuoneen hinnalla.
Tässä muutama hyväksi testattu ja ikimuistoinen majoitus Ubudista tai sen ympäristöstä. Meillä on ollut tapana valita hotelli tai villa Ubudissa useimmiten kaupungin ulkopuolelta viidakon rauhasta, ja poiketa keskustaan vain ostoksille, ravintoloihin tai tsekkaamaan Ubudin nähtävyydet.
Näin tehdessä kannattaa kuitenkin pitää silmällä välimatkaa ja muistaa, että Ubudin keskustassa liikenne on tiettyihin aikoihin päivästä todella tukkoista. Huomaa myös, että monet majoitukset, joissa sijainniksi varaussivustolla on merkitty Ubud, saattavat todellisuudessa sijaita jopa tunnin ajomatkan päässä kaupungista.
Bidadari Private Villas & Retreat, Ubud
Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Ubudin keskustasta sijaitsee Bidadari Private Villas & Retreat, yksityinen ja ylellinen pakopaikka viidakon ympäröimänä. Jokaisesta seitsemästä villasta löytyy oma ääretön uima-allas.
Tarkista hinta: *Bidadari | Booking.com
Lue lisää: Unelmien villa Balin viidakossa
Shambhalla Moon, Ubud
Shambhalla Moon -villa sijaitsee noin kymmenen minuutin päässä Ubudista eli sopivasti syrjässä, mutta ei liian kaukana. Shambhalla Moon on kaksikerroksinen ihastuttavasti sisustettu villa omalla uima-altaalla ja ihanalla ulkoilmakylpyhuoneella.
Tarkista hinta: *Shamballa Moon | Booking.com
Lue lisää: Shamballa Moon – Taivaallinen villa Ubudissa
Pondok Sebatu
Pondok Sebatu sijaitsee hiukan kauempana, noin 30-40 minuutin ajomatkan päässä Ubudista, riisiterassien yllä. Rinteeseen rakennetuista, perinteisen arkkitehtuurin villoista avautuvat vehreät maisemat riisiterasseille. Lähistöllä sijaitsevat kuuluisat Tegalalangin riisiterassit sekä yksi alueen kauneimmista temppeleistä.
Tarkista hinta: *Pondok Sebatu | Booking.com
Lue lisää: Pondok Sebatu – Ihana villa Balin Ubudissa
Dara Ayu
Dara Ayu -villat sijaitsevat Ubudin ulkopuolella henkeäsalpaavissa maisemissa riisiterassien ja sademetsien peittämien kukkuloiden ympäröimänä. Villat ovat suloisia ja monista löytyy oma uima-allas. Rauhallisessa hotellissa käyskennellessä ei voi olla kaivamatta kameraa esiin, sillä puitteisiin on panostettu. Kohokohta lienee kuitenkin mieletön ääretön uima-allas.
Tarkista hinta: *Dara Ayu | Booking.com
Lue lisää: Dara Ayu – Villa kuin keidas Balin viidakossa
Ubud – Sää
Paras aika matkustaa Balin Ubudiin riippuu mieltymyksistä. Balin sadekausi vallitsee normaalisti marraskuusta maaliskuuhun ja kuiva kausi huhtikuusta lokakuuhun. Ubudin sää ei merkittävästi eroa rannikon turistikohteista.
Ubudiin voi siis hyvin matkustaa ympäri vuoden. Lämpötilat pysyvät tasaisen korkeina ympäri vuoden. Sadekaudellakin aurinkoisia päiviä yleensä riittää, ja sateet rajoittuvat tyypillisesti lyhyisiin mutta koviin kuuroihin. Sää on parhaimmillaan, mutta turistimassat myös ruuhkaisimmillaan heinä-elokuussa. Itse matkustan Balille mieluiten huhti-kesäkuussa tai syys-marraskuussa.
Lisää postauksia Balilta:
MATKAOPAS: BALI
20 x Vinkit Balille – Opas onnistuneeseen lomaan
Balin nähtävyydet ja aktiviteetit – 40 ideaa lomanviettoon
Jumalten saari vai turistirysä – Mikä Balissa viehättää?
Ubudin apinametsä – Monkey Forest
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Pääkuva sinusta keinumassa on upea! Tavallaan surullista, että turismi “pilaa” kyliä ja kaupunkeja. Olen juuri tänään aloittamassa Eat, pray, love -kirjan Indonesia-osiota, joten päässen kirjan myötä aiemmin kokemaasi seesteisempään tunnelmaan.
Anna
Se on kyllä surullista, varsinkin silloin kun se turismi oikein räjähtää ja paikallinen kulttuuri kärsii. Mutta kehitystä ei vissiin voi estää. 🙁
Maapalloilija
Hyvä postaus, kivoja vinkkejä! Kylläpä nyt tekisi todella paljon mieli noihin maisemiin. Pitäisi kyllä Balille reissata vielä joskus toistekin.
Anna
Samoin täällä, Balille on ikävä!
Jari / Matkalla maailmalla
Ihan mukava postaus. Vaan ei jostain syystä napannut. Johtuu varmaan siitä, että entinen työkaveri puhui koko ajan vain Balista.
Anna
Kiitos Jari!
Eveliina / Reissukuume
Tosi hyviä vinkkejä ja muutenkin informatiivinen postaus! Pakko kuitenkin myöntää, että pisimmäksi aikaa jäin tuijottamaan postauksen kuvia! Ihan mielettömiä!! 🙂
Anna
Kiitos Eveliina! 🙂
Reissu-Jani
Ubud on nykyään jo nuorten aikuisten teemapuisto. Meno alkoi olemaan jo aikamoista vuonna 2014 kun siellä viimeksi kävin. Onneksi olin majoituksessa joka oli noin 1.5 kilometrin päästä Ubudin keskustasta niin siellä sai olla vielä tällöin aika rauhassa. Nähtäväksi jää mihin suuntaa Ubud ja koko Bali jatkossa kehittyy.
Anna
Bali on kyllä muuttunut tosi nopeasti, ja turismi on tuonut mukanaan isoja ongelmia. Saa nähdä tosiaan, miten käy tulevaisuudessa. Toivotaan, että kehitys muuttuu vähän kestävämmäksi.
Merja / Merjan matkassa
Oi joi, mitä maisemia ja uima-altaita! Kyllä kelpaisi, kun täällä alle kymmenen astetta lämmintä ja kylmä tuuli siihen päälle. 🙂 Oletko nyt käynyt Ubudissa vai onko kokemukset ajalta ennen koronaa? Mietin miten pandemia on vaikuttanut turistien määrään.
Anna
Oltiin viimeksi Ubudissa just ennen korona-aikaa. Veikkaan, että vielä on vähän tavallista hiljaisempaa, mutta nyt kun maa on auki turisteille niin eiköhän siellä taas kohta vipinä käy.
Mari/Kodinvaihtaja
Blogijuttusi ovat aina taattua priimalaatua – niin tämäkin!!! Oletpa ollut nuorena Balilla – itse olin 26 vuotta sitten. Autenttisen Ubudin (ei ollut silloin ruusukylpyjä😅😂) olemme kokeneet – mutta tämä nykyinenkin kuulostaa kivalta
Anna
Kiitos Mari! No ei varmaan ollut ruusukylpyjä silloin 🙂 Veikkaan että 26 vuoden jälkeen nykyinen Ubud voisi herättää aika ristiriitaisia fiiliksiä. Itsellä ainakin, vaikka viihdyn kyllä edelleen.
Elina / elinanmatkalaukussa
Upeita kuvia! Harmi, että paikka on mennyt niin pilalle turismista :/ Mutta ymmärtäähän sen, että noin mahtaviin maisemiin haluaa moni pääsä! Upean näköistä! En oo ite Indonesiassa koskaan käyny, ollu mietinnässä kylläkin mut menoa on just jarruttanu tämä “turistirysä” maine ja veli on ollu useita työkomennuksia tuolla ja aina manannut noita liikenneruuhkia 😀 Toivottavasti vielä joskus pääsis käymään, ihanat nuo riisiterassit!
Anna
Jep, tää tuppaa olemaan se sosiaalisen median vaikutus monissa kohteissa. Toivotaan, että kehitys muuttuu kestävämmäksi. Bali on tietyillä alueilla turistirysä, siitä ei pääse mihinkään, mutta pieneen saareen mahtuu paljon rauhallisempiakin kohteita. Me ollaan ihastuttu viime matkoilla Sidemeniin. Ja toki Indonesiasta löytyy paljon muitakin kohteita, jos Bali ei nappaa. 🙂
Pirkko / Meriharakka
Tämäpä sattui, reissu heinä-elokuulle jo suunnitteilla, kunhan Bali nyt vaan pysyisi auki eikä lentoliikenne totaalisesti notkahtaisi sotien ja henkilöstöpulan ja polttoaineen hinnan takia. Olimmekin juuri, senioreina, ajatelleet ottaa kohteeksi tuolla Ubudin – mukana matkustavat nuoremmat sisarentyttäret jatkavat ehkä sieltä sitten vielä rannalle, ehkä Cangguun, jota joku heille vinkkasi.
Anna
Kiva kuulla! Mukavaa reissua teille. Siihen kannattaa henkisesti valmistautua, että Ubudissa niitä turisteja riittää. Suosittelen ainakin päiväretkeä rauhallisemmille seuduille. 🙂 Canggu on tänä päivänä varmasti tosiaan se ykköskohde nuorille.
Sonja | FIFTYFIFTY
Ihania kuvia, kuten sulla aina! Mulla on ristiriitaiset fiilikset Ubudista ja Balista ylipäänsä. Se on jo vuosia kuulunut ihan korkeimmille sijoille kohteista, jonne tahtoisin jonain päivänä matkustaa, mutta pelkäänpä, että mielikuvani ovat turhan romanttiset. Olet onnekas, kun olet käynyt siellä jo 17 vuotta sitten ennen turismin moninkertaistuttua. Toisaalta tässä sun jutussa kuitenkin oli niitä kaikkia elementtejä, joiden takia Balista olen unelmoinut. Ehkä kuitenkin uskaltaudun tänne ja ehkä löydän ainakin jotain siitä unelmieni Balista… 🙂
Anna
Ymmärrän! Balin tietyt kohteet on nykyään aikamoisia turistirysiä, siitä ei pääse mihinkään. Mutta pieneen saareen mahtuu paljon ja rauhallisempiakin ja autenttisempia kohteitakin vielä löytyy. Jos päätät lähteä, toivottavasti löydät sen unelmien Balin! 🙂
Anne | Elämää Nomadina
Mainio postaus ja miten upeat kuvat! Bali on varmasti muuttunut turismivirran myötä todella paljon, ja olisi ollut ihana kokea se ennen suursuosiota, vaikka varmasti sieltä edelleen löytää myös paljon hiljaisempia ja autenttisempia kolkkia. Meillä on reissu Indonesiaan vielä tekemättä, ja vaikka Bali / Ubud ei varmastikaan tule olemaan sen pääkohde, on siellä silti käytävä ainakin muutama päivä, sen verran legendaarinen kohde myös diginomadismin näkökulmasta on kyseessä.
Kohteena maailma / Rami
Todella upea kooste Ubudista, josta saa monia kullanarvoisia vinkkejä tähän kiehtovaa kohteeseen. Mahtava muuten tuo keinukuva!
Milla / Miffa´s
Ai että, tuli kyllä Ubud- ja Bali-ikävä ylipäätään. Jotenkin ristiriitanen fiilis, kun tavallaan tekisi mieli takasin ja elää sellasta ihanaa rentoa jooga- ja kahvilaelämää, mutta toisaalta häiritsee juurikin se, miten turismi muuttaa kaikkea. Mutta varmasti Balilla olis paljon kivoja kohteita missä käydä, kun omakin kokemus on vaan lähinnä Ubudista, Canggusta ja Gileiltä.
Tanja for Takeoff
Me ollaan vietetty Balilla lyhyempiin reissujen lisäksi pari talvea ja pidetty pääsääntöisesti tukikohtaa juurikin Ubudissa. Ruuhkaisuudestaan huolimatta sieltä löytyy edelleen rauhallisia keitaita, eikä edes kaukana pääkadulta. Kulinaristille se on tosiaan myös tosi hyvä mesta, ja jooga- ja muut hyvinvointipalvelut ovat laadukkaita ja edelleen maltillisen hintaisia (vaikkei toki paikallisten tavoitettavissa).
Toisaalta myös jo viitisen vuotta sitten Ubudin infraa kehitettiin. Mekin olemme osallistuneet siellä viranomaiskyselyyn, jossa kysyttiin korjattavista epäkohdista ja jo seuraavana talvena oli tullut uusia kävelykatuja. Eli kyllä Ubud panostaa matkailijoiden viihtymiseen ja pyrkii rakentamaan infraa kestämään suuria matkailijamääriä.
Jokainen länkkäri voi myös itse miettiä voisiko sen vesipullon täyttää uuden ostamisen sijaan tai voisiko sinne joogatunnille mennä kävellen skootterin vuokraamisen sijaan.