Ubud on Balin kulttuurin kehto – Nähtävyydet ja vinkit

Ubud Balin sydämessä on vehreää viidakkoa, loistavaa ruokaa, shoppailua, kulttuuria ja joogaa. Tässä kokemuksia Ubudin kulttuurikeskuksesta, kootut vinkit ja parhaat nähtävyydet.

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Balin sisämaan sydämessä, riisiterassien ympäröimänä sijaitseva Ubud on yksi saaren suosituimpia lomakohteita. Ubud on Balin kulttuurin kehto – täällä voi ihailla tanssiesityksiä, temppeleitä, taidetta ja nauttia Balin parhaista ravintoloista.

Toki turismin räjähdettyä Ubudin perinteikkyys ja paikallinen tunnelma on kärsinyt.

Muutosten pyörteissä Ubud on kuitenkin onnistunut säilyttämään palasen mystiikkaa ja traditiota. Ubud on hengellisyyden keskus, jossa nykypäivänä Balin ikivanhat perinteet kohtaavat länsimaisen hengellisyyden.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Ubudissa riittää vaikka useammaksi viikoksi. Ei siis ihme, että monet ulkomaalaiset ovat ihastuneet kylään niin, että ovat jääneet tänne pysyvästi.

Bali Ubud kokemuksia | Tyttö riisiterassien edessä.
Tegalalangin riisiterassit ovat yksi Ubudin suosituimpia nähtävyyksiä.

Ubud – Kokemuksia Balin sydämestä

Vierailin Ubudissa ensimmäisen kerran 17 vuotta sitten, jolloin Ubud oli idyllinen, seesteisen tunnelman pikkukylä, jossa puusepät työskentelivät pajoissaan ja perhoset liihottelivat autioilla hiekkateillä. 17 vuotta myöhemmin Ubud on kuin täysin eri paikka. Ubudin keskustaa ei varsinaisesti voi kuvailla sanalla seesteinen – päinvastoin.

Ubud on kehittynyt yhdeksi Balin suosituimmista turistikeskuksista niin nopeasti, ettei infrastruktuuri tahdo pysyä perässä. Tukkoisen liikenteen möykkä huumaa korvia. Katuja peittävät turistiarmeijat, joiden seassa hyppii se satunnainen apina.

Entinen mystisen tunnelman viidakkokylä muistuttaa nykypäivänä paikoin enemmän turistien keinotekoista huvipuistoa, joka ratsastaa trendikkyyden aallonharjalla koomisuuteenkin saakka (tai joskus enemmänkin tragikoomisuuteen).

Lue myös: Bali – Jumalten saari vai turistirysä?

Ubud kokemuksia
Aikainen aamu Ubudin keskustassa

Turismista huolimatta Ubud ei ole kokonaan myynyt sieluaan. Joka puolella katuja saa väistellä perinteisiä uhrilahjoja, ja ilmassa kaikuvat harmoniset indonesialaiset soinnut. On temppeleitä ja kiehtovia, yksityiskohtaisia seremonioita. Lumoavia, eksoottisia tanssiesityksiä pääsee ihailemaan lähes joka ilta. On balilaisia parantajia ja jos jonkinlaista hoitoa niin fyysisiin kuin henkisiinkin vaivoihin.

Vuosien varrella Ubud on myös muuttunut yhdeksi maailman suosituimmista joogakohteista. Ubudiin on kuitenkin turha tulla enää etsimään sitä idyllistä Eat Pray Love -elokuvan tai kirjan tunnelmaa. Sitä varten lähtisin mieluummin esimerkiksi läheiseen Sidemeniin. Vaihtoehtoisesti majoittumalla Ubudin keskustan ulkopuolella rauhaa rakastavatkin viihtyvät.

Ubudin muodonmuutoksesta huolimatta viihdyn täällä vieläkin. Ubudissa on edelleen aistittavissa se erityinen, leppoisa ja positiivinen energia, joka vetää minua puoleensa jokaisella Balin matkalla.

Meille läppärityöläisille kätevää on myös se, että kaupungista löytyy laaja ulkomaalaisten yhteisö sekä lukuisia viihtyisiä etätyöpisteitä.

Ubud kokemuksia
Ubud on instagrammaajan paratiisi.

Ubud – Vinkit ja parhaat nähtävyydet

Mitä Balin Ubudissa sitten kannattaa tehdä? Ubudista löytyy tekemistä useammalle päivälle. Parhaat nähtävyydet sijaitsevat automatkan päässä. Ubudin sijainti Balin sisämaassa onkin kätevä päiväretkiä ajatellen.

Yksityinen päiväretki eli auto ja kuski on helppo järjestää majoituksesta kysymällä. Joskus kadun varsilla seisoskelevilta taksikuskeilta voi saada neuvottelemalla paremman hinnan. Ubudissa suosittuna lomakohteena hinnat ovat hiukan tavallista korkeampia. Me olemme maksaneet päiväretkistä jotakin 30-50 euron kieppeillä.

1. Ubudin apinametsä

Ubudin Monkey Forest on kentis koko Balin suosituin nähtävyys. Se tarkoittaa sitä, että porukkaa riittää. Silti apinametsä on vierailun arvoinen kohde. Jotta kokemus olisi miellyttävä, tähtää aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään. Lue täältä tarkemmat vinkit Balin apinametsään:

Monkey Forest – Ubudin apinametsä

2. Herkuttele Ubudin ravintoloissa

Ruoan rakastajalle ei Balilta parempaa kohdetta löydy. Ubudista löytyy loistavia ravintoloita halvoista warungeista upeissa puitteissa sijaitseviin maailmanluokan fine dining-ravintoloihin, trendikkäisiin kahviloihin ja tunnelmallisiin baareihin, joissa livemusiikki soi iltaisin.

Ubud on kuuluisa etenkin vegaanisista, raakaravintoa suosivista ravintoloista, joten täällä jos jossain kannattaa antaa pupunruoalle mahdollisuus. Mutta älä unohda myöskään indonesialaista keittiötä!

Lue myös:
Minkälaista on balilainen ruoka? Indonesialaisen keittiön parhaat
13 ihastuttavaa ravintolaa Ubudissa

3. Shoppaile matkalaukku täyteen.

Ubud on yksi Balin parhaita kohteita ostoksille. Kylä on pullollaan ihastuttavia trendikkäitä pikkuputiikeita, joista löytyy vaikka mitä boheemista sisustustavarasta joogavaatteisiin. Balilta löytyy monia mahtavia paikallisia brändejä, joissa fokus on ekologisuudessa ja kestävässä kehityksessä.

Ubudin tori on myös tutkimusmatkan arvoinen, mutta ruuhkia välttääkseen kannattaa täälläkin tähdätä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään.

4. Seikkaile riisiterasseilla

Tegalalangin riisiterassit sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Ubudista. Paikka on useimmiten täynnä turisteja, eivätkä riisiterassit varmasti ole edes Balin kauneimpia. Mutta jos aikaa on matkalla rajoitetusti, Tegalalangin riisiterassit on helppo yhdistää Ubudin vierailuun.

Terasseille maksetaan pieni pääsymaksu. Huom! Riisiterassit ovat yksityisomistuksessa, ja alhaalla terasseilla eri maanomistajat pyytävät vielä erikseen maksua maan läpi kulkemisesta. Pieni tippi riittää.

Tegalalangin alueelta löytyy myös kuvauksellisia keinuja ja ravintoloita upeilla näkymillä riisiterasseille. Matkalla Ubudista Tegalalangiin ajat ohi lukemattomien käsityökauppojen, joista saa halvalla sisustustarvikkeita lampuista peileihin.

Ubud | Riisiterassit.

5. Ui vesiputouksen alla.

Tästä ei aamusuihku parane! Tunnin ajomatkan säteellä Ubudista löytyy useampia näkemisen arvoisia vesiputouksia. Tegenungan on Ubudin vesiputouksista kuuluisin, mutta myös ruuhkaisin.

Lue myös: 4 vesiputousta Ubudin lähellä

6. Lenkkeile Campuhan Ridge Walkin vehreissä maisemissa

Harjun huipulla kulkeva Campuhan Ridge Walk on yksi suosikkipaikoistani Ubudissa. Kauneimmillaan se on aikaisin aamusta tai myöhään iltapäivästä. Campuhan Ridge Walk venyy 9 kilometrin pituudelle, mutta tavallisesti siitä kävellään lyhyt parin kilometrin pätkä.

Ubud | Campuhan Ridge

7. Löydä sisäinen joogisi

Ubud on Balin ja yksi koko maailman suosituimmista joogakeskuksista, joten tämä on täydellinen paikka uppoutua joogan maailmaan. Viihtyisiä luonnon ympäröimiä joogasaleja löytyy lukuisia jokaiselle tasolle ja tyylille. Ubudin suosituin joogapaikka on ihastuttava Yoga Barn.

8. Keinu viidakon yllä

Balin kuvauksellisista keinuista muodostui aikanaan varsinainen Instagram -villitys. Niistä innostuvat instagrammaajien lisäksi adrenaliinilajien ystävät. Kuuluisin keinupaikoista on Bali Swing, josta löytyy toista kymmentä erilaista keinua viidakon yllä ynnä muuta instagrammaajan kuvausrekvisiittaa.

Ellet pamahda paikalle heti paikan avattua ovensa, valmistaudu jonottamaan. Saman tien varressa, kävelymatkan päässä sijaitsee kuitenkin useita muita, lähes identtisiä keinupaikkoja.

9. Uppoudu balilaiseen kulttuuriin

Ubud on Balin kulttuurin keskus. Täällä voit vierailla museoissa, taidegallerioissa, temppeleissä, kuninkaallisessa palatsissa, käsityöpajoilla tai vaikka mennä katsomaan balilaista tanssiesitystä.

Tunnelmallisessa temppeliympäristössä järjestetään joka ilta erilaisia perinteisiä, lumoavia tanssiesityksiä kuten legong, barong tai kecak. Kecak -tanssiesitystä voi päästä ihailemaan myös Uluwatun temppelillä eteläisellä Balilla.

10. Hemmottele itseäsi spa-hoidoilla

Miten olisi hieronta, joka päättyy kukkakylpyyn vehreillä viidakkonäkymillä? Hemmotteluhoitojen lisäksi Ubudista löytyy myös paljon erilaisia shamaaneja ja parantajia sekä esimerkiksi ayurvedisiä hoitoja.

Ubud villa | Kukkakylpy
Kukkakylpy Ubudin Bidadari -villassa.

Ubud – Liikkuminen

Ubud on pahamaineisen tunnettu liikenneruuhkistaan. Rosoisella katukivetyksellä kävellessä ja liikenteen möykkää kuunnellessa joogatunnilla saavutettu zen katoaa nopeasti.

Kuten kaikkialla Balilla, skootteri on suosituin menopeli. Skootterin vuokraaminen on kätevin tapa liikkua, mutta liikenne on kaoottista ja kokemattomille vaarallista. Skootterin ajamiseen tulisi löytyä myös kansainvälinen ajokortti, vaikka monet täällä ajavatkin ilman sitä.

Kadulla kävellessä kyytitarjouksia satelee joka puolelta. Luotettavampaa, joskin mahdollisesti hintavampaa, on järjestää kyyti majoituksen kautta. Uberiä vastaava Gojek -sovellus on Balilla suosittu, mutta tietyissä kaupungeissa kuten Ubudissa paikallinen “taksimafia” pyrkii rajoittamaan sen käyttöä. Gojek -kyyti kannattaa siksi järjestää täällä sivukaduilta.

Ubud nähtävyydet

Ubud ja majoitus – 4 x ihana villa

Ubudista löytyy majoitusta laidasta laitaan edullisista homestaystä ökyluksukseen. Meidän valintamme Balilla on ollut oma villa, sillä tämä on yksi harvoista kohteista maailmassa missä sellaisen voi vuokrata helsinkiläisen perushotellihuoneen hinnalla.

Tässä muutama hyväksi testattu ja ikimuistoinen majoitus Ubudista tai sen ympäristöstä. Meillä on ollut tapana valita hotelli tai villa Ubudissa useimmiten kaupungin ulkopuolelta viidakon rauhasta, ja poiketa keskustaan vain ostoksille, ravintoloihin tai tsekkaamaan Ubudin nähtävyydet.

Näin tehdessä kannattaa kuitenkin pitää silmällä välimatkaa ja muistaa, että Ubudin keskustassa liikenne on tiettyihin aikoihin päivästä todella tukkoista. Huomaa myös, että monet majoitukset, joissa sijainniksi varaussivustolla on merkitty Ubud, saattavat todellisuudessa sijaita jopa tunnin ajomatkan päässä kaupungista.

Bidadari Private Villas & Retreat, Ubud

Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Ubudin keskustasta sijaitsee Bidadari Private Villas & Retreat, yksityinen ja ylellinen pakopaikka viidakon ympäröimänä. Jokaisesta seitsemästä villasta löytyy oma ääretön uima-allas.

Tarkista hinta: *Bidadari | Booking.com
Lue lisää: Unelmien villa Balin viidakossa

Bidadari villa, Ubud

Shambhalla Moon, Ubud

Shambhalla Moon -villa sijaitsee noin kymmenen minuutin päässä Ubudista eli sopivasti syrjässä, mutta ei liian kaukana. Shambhalla Moon on kaksikerroksinen ihastuttavasti sisustettu villa omalla uima-altaalla ja ihanalla ulkoilmakylpyhuoneella.

Tarkista hinta: *Shamballa Moon | Booking.com
Lue lisää: Shamballa Moon – Taivaallinen villa Ubudissa

Ubud kokemuksia

Pondok Sebatu

Pondok Sebatu sijaitsee hiukan kauempana, noin 30-40 minuutin ajomatkan päässä Ubudista, riisiterassien yllä. Rinteeseen rakennetuista, perinteisen arkkitehtuurin villoista avautuvat vehreät maisemat riisiterasseille. Lähistöllä sijaitsevat kuuluisat Tegalalangin riisiterassit sekä yksi alueen kauneimmista temppeleistä.

Tarkista hinta: *Pondok Sebatu | Booking.com
Lue lisää: Pondok Sebatu – Ihana villa Balin Ubudissa

Ubud villa majoitus

Dara Ayu

Dara Ayu -villat sijaitsevat Ubudin ulkopuolella henkeäsalpaavissa maisemissa riisiterassien ja sademetsien peittämien kukkuloiden ympäröimänä. Villat ovat suloisia ja monista löytyy oma uima-allas. Rauhallisessa hotellissa käyskennellessä ei voi olla kaivamatta kameraa esiin, sillä puitteisiin on panostettu. Kohokohta lienee kuitenkin mieletön ääretön uima-allas.

Tarkista hinta: *Dara Ayu | Booking.com
Lue lisää: Dara Ayu – Villa kuin keidas Balin viidakossa

Bali villa majoitus

Ubud – Sää

Paras aika matkustaa Balin Ubudiin riippuu mieltymyksistä. Balin sadekausi vallitsee normaalisti marraskuusta maaliskuuhun ja kuiva kausi huhtikuusta lokakuuhun. Ubudin sää ei merkittävästi eroa rannikon turistikohteista.

Ubudiin voi siis hyvin matkustaa ympäri vuoden. Lämpötilat pysyvät tasaisen korkeina ympäri vuoden. Sadekaudellakin aurinkoisia päiviä yleensä riittää, ja sateet rajoittuvat tyypillisesti lyhyisiin mutta koviin kuuroihin. Sää on parhaimmillaan, mutta turistimassat myös ruuhkaisimmillaan heinä-elokuussa. Itse matkustan Balille mieluiten huhti-kesäkuussa tai syys-marraskuussa.

Lisää postauksia Balilta:

MATKAOPAS: BALI
20 x Vinkit Balille – Opas onnistuneeseen lomaan

Balin nähtävyydet ja aktiviteetit – 40 ideaa lomanviettoon
Jumalten saari vai turistirysä – Mikä Balissa viehättää?
Ubudin apinametsä – Monkey Forest