Jumalten saari vai turistirysä – Mikä Balissa oikein viehättää?

Jumalten saareksi kutsuttu Bali tuntuu jakavan mielipiteet. Toisille se on roskainen turistirysä. Toiset, mukaanlukien me, palaamme kerta toisensa jälkeen. Tässä kokemuksia Balilta ja pohdintaa siitä, mikä siinä oikein viehättää. 

Bali otti meidät vastaan tälläkin kertaa avosylin. Olen taas rakastunut tähän saareen hiukan enemmän. Siitä huolimatta, että turistimäärät vain kasvavat, ja mekin yleensä niitä kaihdamme. Mikä meitä Balille oikein vetää kerta toisensa jälkeen?

Bali - turistirysa vai jumalten saari | Temppeli

bali kokemuksia

Kokemuksia Balilta – Bali on helppo matkakohde

Muun Kaakkois-Aasian jälkeen Bali on tuntunut ihanan helpolta kohteelta pidempään oleskeluun läppärikulkurille. Balilla turisteihin on totuttu ja kielimuuria ei juuri ole. Balilla tunnetaan turistien tarpeet ja osataan ratsastaa trendeillä kuten instagrammattavilla smoothiekulhoilla, keinuilla, avokadokahviloilla, uimaleluilla sun muilla.

Meille Bali onkin matkakohde etenkin hemmottelulomalle. Olemme jooganneet, syöneet hyvin ja viikonloppuisin hemmotelleet itseämme spa-hoidoilla, kelluvilla aamiaisilla, kukkakylvyillä tai ihanilla villoilla.

Ubudin ihanat putiikit ovat herättäneet sisäisen hamsterini – täällä alkaa helposti houkutella koko kodin uudelleen sisustaminen. Jos meillä sellainen olisi, koti siis.

Rakastan Balin ja etenkin Ubudin terveellistä ruokatarjontaa. Luomuvegeruokatarjonta uhkaa melkein käännyttää pihvinsyöjän kokonaan pupunruokaan. Mutta ei sentään, vastapainoksi on syöty myös indonesialaisia herkkuja kuten esimerkiksi ihania sate-vartaita. Olin ihan unohtanut, kuinka paljon tykkään balilaisesta sapuskasta!

Lue myös: Balilaisen ruoan parhaat

Bali kokemuksia | Kukkakylpy

Balilta löytyy ainutlaatuista hindukulttuuria

Balilla meitä kiehtoo sen ainutlaatuinen hindukulttuuri muslimimaassa. Temppeleitä löytyy jokaisesta kylästä ja pienempiä pyhäköitä kotitalouksista. Täällä ollessamme Balilla juhlittiin Galungania, jossa juhlistetaan hyvän voittoa pahasta. Kaikesta turistisuudestaan huolimatta jopa Ubudin turistikeskuksessa oli vaikea olla huomaamatta juhlallisuuksia. Suitsukkeet tuoksuvat, katuja koristaa bambuhärpäkkeet ja paikalliset ovat pukeutuneet perinteiseen tyyliin. Ja jos kauemmas liikkuu turistikohteista, autenttisiakin kokemuksia Balilta vielä löytyy.

Bali kokemuksia | Galungan

Balia kritisoivat sanovat, ettei saarelta löydy enää aitoa kulttuuria. Bali vetää turisteja hurjia määriä ja on totta, että suosituimmissa turistikeskuksissa turrelaumat ovat paikoin ahdistavia.

Indonesialainen ruoka katoaa katukuvasta ja tilalle tulevat smoothiekulhot. Nähtävyyksillä meininki voi olla kuin eläintarhassa, ja liikennekin alkaa olla paikoin aika toivotonta.

Mutta vaikka suhteellisen pieni saari onkin, Balilla pääsee turistilaumoja myös helposti pakoon. Eikä sitä varten tarvitse edes ajaa kauas kaupungista.

Vain vartin ajomatkan päässä esimerkiksi Ubudista löytää sitä perinteisempää balilaista elämänmenoa, autenttista kulttuuria ja rauhaa sademetsän siimeksessä.

Tällä kertaa olemme tutustuneet myös Itä-Balin tulivuorimaisemiin Amedissa, mikä on toistaiseksi pysynyt oikein rauhallisena ja miellyttävänä paikkana.

Turhan monet leimaavat Balin turistirysäksi vain lyhyiden kokemuksien perusteella pieneltä alueelta, kuten Kuta-Seminyak-Canggu -akselilta tai Ubudista.

Lue myös: Balin Amed – Unelmien villa ja muita Itä-Balin aarteita

Bali kokemuksia | ranta

Unelmien majoituksia

Monet parhaista kokemuksistamme Balilla liittyvät ainutlaatuisiin majoituksiin, minkälaisiin monessa muussa kohteessa meillä ei olisi mahdollisuutta tutustua. Meillä on tapana majoittua Balilla omassa villassa omalla uima-altaalla, viidakossa kaikessa rauhassa tai vaikka merinäköalalla Uluwatussa. Ja vaikka Balin hintataso onkin viime vuosina hurjasti kallistunut, oman villan omalla uima-altaalla saa edelleen satasella.

Lue myös: 21 x Uniikki majoitus Balilla

bali turistirysä

Balilta löytyy myös ainutlaatuisia majoituksia puumajoista bambupalatseihin. Uskaltaisitko yöpyä alakuvan “linnunpesässä”?

Kokemuksia Balilta – Paratiisin varjopuolet

Balilla on ongelmansa, saarta uhkaa niin jätekriisi kuin vesikriisikin. Bali – Paratiisi vai kaatopaikka, otsikoi Seikkailijattaret -verkkolehti. Me itse olemme Balin matkoilla toistaiseksi välttäneet samanlaisten roskatunkioiden näkemisen kuin mitä jouduimme todistamaan esimerkiksi Vietnamissa. Mutta se ei tarkoita, etteikö niitä täällä silloin tällöin näkyisi.

Jäteongelma ei kuitenkaan ole yksistään Balin ongelma, vaan koko Kaakkois-Aasia tuntuu hukkuvan muoviin. Turistina tämä tarkoittaa sitä, että meidän jokaisen tulisi tehdä osamme siinä, ettemme ainakaan lisäisi saaren muovikuormaa.

On ollut kuitenkin mukava huomata, että muovia on monin paikoin etenkin Ubudissa helppo välttää. Pillit on korvattu useimmissa paremmissa ravintoloissa esimerkiksi bambupilleillä tai sitruunaruohonvarresta tehdyllä pillillä. Juomapullon täyttöpisteitä löytyy kiitettävästi. Takeaway-paketoinnissa suositaan pahvia. Toista oli Vietnamissa, jossa jokainen mukaan otettava ateria käärittiin kolmeen muovipakettiin ja elmukelmuun ja kahteen muovipussiin ja heitettiin mukaan vielä kourallinen pillejä. Kun yritin pyytää juomani ilman pilliä, sain juomani kahdella pillillä.

Bambupillit tuskin pelastavat Balia, mutta nämä pienet teot on ollut mukava nähdä.

Bali turistirysa vai jumalten saari | vesiputous

Bali blogi | Auringonlasku Kutalla

Rakastan Balilla myös sen herttaisia ihmisiä, kenties ystävällisimpiä, mihin olen Kaakkois-Aasiassa törmännyt. Balilaisilla ei hymyt hyydy turistien määrästä huolimatta, ja aina on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi, ainakin näin yleistäen.

Bali ei koskaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä, vaan vaati syvempää tutustumasta ja useampia kokemuksia, ennen kuin siihen rakastuin. En siis ihmettele, että monet eivät lämpene sille lyhyen visiitin perusteella. Jos esimerkiksi kaipaa ensisijaisesti kauniita postikorttien palmurantoja, kannattaa ennemmin suunnata jonnekin muualle, tai ainakin valita kohteensa tarkkaan.

Bali on pieni, mutta niin monipuolinen

Joka kerta Balilla löydän itseni hämmästelemästä, kuinka monipuolinen saari se pienestä koostaan huolimatta on.

Baliin mahtuu niin paljon erilaisia kokemuksia. Löytyy upeita auringonlaskuja ja surffia. Löytyy joogaa ja henkisyyttä, rauhallisia kyliä ja autenttista kulttuuria, ja toisaalta trendikkäitä ravintoloita, shoppailua ja yöelämää allasbileineen. Löytyy hemmotteluhoitoja ja luksusta, mikä ei vie konkurssiin. Löytyy viidakkoa ja vehreitä riisiterasseja, temppeleitä, vesiputouksia ja tulivuoria.

Balilta löytyy myös rauhallisia kohteita, kokeile vaikka Sidemeniä tai Amedia. Toisaalta jos kaipaat täysin koskematonta matkakohdetta, Bali tai edes sen lähisaaret ovat tuskin sinun paikkasi. Kunhan valitsee kohteen oikein, Balilta löytyy lähes jokaiselle jotakin ja ikimuistoisia kokemuksia moneen makuun. Me suunnittelemme jo seuraavaa matkaa.

Lue myös:

KOHDEOPAS – BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Mitä tehdä Balilla – 40 ideaa lomanviettoon

Balin Sidemen on rauhallinen pakopaikka uinuvan tulivuoren alla