Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan – Miniopas Balin sisarsaarille
Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan huokuvat idyllistä saaritunnelmaa, joka kutsuu uppoutumaan lomakoomaan. Tässä kokemuksia ja kootut vinkit Balin Nusa -sisarsaarille.
Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*
Balin itäpuolella sijaitsee kolmesta saaresta muodostuva Nusa-saariryhmä. Viime kerralla seikkailimme jylhien maisemien Nusa Penidalla. Tällä kertaa halusimme tutustua letkeän tunnelman Nusa Lembonganiin ja Nusa Ceninganiin.
Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan sijaitsevat vain lyhyen lauttamatkan päässä Balilta, mutta tuntuvat kuin toiselta maailmalta. Hindulaisilla pikkusaarilla pääsee nauttimaan balilaisesta tunnelmasta ilman Balin suosituimpien kohteiden kuten Kutan ja Seminyakin kaltaista massaturismia. Mitään koskemattomia paratiisisaaria ei kannata odottaa, mutta kontrasti Balin isoimpiin turistikeskuksiin on valtava.
Siinä missä Balilla ei aina muista edes olevansa saarella, Nusa Lembonganilla ja Nusa Ceninganilla parasta on levollinen saaritunnelma, joka kutsuu hidastamaan ja nauttimaan hetkestä.
Nusa-saarten kuvaillaan usein olevan kuin entisaikojen Bali. Saaret kehittyvät kuitenkin hurjaa vauhtia. Silti, vaikka turistimäärät ovat moninkertaistuneet nopeasti ja surffareiden bambumajojen rinnalle on noussut isoja hotelleja, huolettoman rento surffitunnelma on vielä aistittavissa. Vaikka täytyy huomauttaa, että kyllä Baliltakin löytyy rauhallisia kohteita ja kauniita rantoja, kunhan valitsee kohteensa oikein.
Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan – Kokemuksia Balin sisarsaarilta
Ajatella, että vaati kuusi matkaa Balille, ennen kuin saimme hinattua itsemme lahden yli Balilta Nusa Lembonganin ja Nusa Ceninganin saarille. En ollut vaivautunut näille pikkusaarille aikaisemmin, sillä kuvittelin niiden olevan jo liian täynnä turisteja omaan makuuni. Näin joulukuun alussa saaret olivat kuitenkin hiljaisia.
Temppelipuut täydessä kukinnoissa koristavat Nusa Lembonganin pikkuteitä, ja pienistä temppeleistä kantautuu suitsukkeiden tuoksu. Täällä liikenteen tööttikonsertti ei ole vielä peittänyt alleen lintujen liverrystä, ja meri säihkyy turkoosina ja hiekka valkoisena.
Mikä parasta, rantahiekkaa ei peitä alleen aurinkotuolien ja turistien tulva, eikä kukaan tule tyrkyttämään rannekoruja, leijoja tai muuta yhtä tarpeellista. Skootterilla kruisaillessa pitkin mäkisiä teitä liikenne on rauhallista. Nelipyöräiset kulkupelit vaativat saarella luvan kylän vanhimmilta.
Päivät menevät rennosti kauniissa poukamissa pysähdellen, rantaklubien altaissa pulikoiden ja auringonlaskussa säkkituolissa cocktaileja imeskellen. Viihdyimme lopulta Nusa Lembonganin ja Nusa Ceninganin leppoisassa tunnelmassa niin hyvin, että uskon, että tänne tulemme uudestaankin.
Nusa Lembongan on kolmesta Nusa -saaresta kehittynein ja suosituin. Saareen on helppo ihastua – kauniita rantoja, lukuisia rantaklubeja joissa imeskellä pina coladaa äärettömän uima-altaan äärellä, komeita kalliomaisemia ja unohtumattomia auringonlaskuja.
Noin neljä kilometriä pitkä Nusa Lembongan on nopeasti nähty eikä tekemistä löyty loputtomiin, ja siksi saari, yhdessä Nusa Ceninganin kanssa, sopii parhaiten muutaman päivän laiskotteluun, tai miksei myös pidemmälle jooga- tai surffilomalle. Surffin ja joogan lisäksi saarella pääsee suppailemaan, snorklaamaan tai retkelle saaren mangrovemetsiin.
Jos yhden suosituksen annan Nusa-saarille, niin se on snorklausretki paholaisrauskujen kanssa. Kätevintä retki on tehdä Nusa Penidan saarelta, mutta retki onnistuu myös Nusa Lembonganilta.
Devil’s Tear on yksi Nusa Lembonganin suosituimpia nähtävyyksiä. Kallioiden ilmareiästä pärskyy vesi aika ajoin korkeuksiin. Näyttävimmillään pärskeet ovat aallokkoisella säällä ja vuoroveden ollessa korkeimmillaan.
Nusa Lembongan – Rannat
Nusa Lembonganin paljon hehkutetut rannat olivat meille lievä pettymys. Olimme reissussa joulukuussa, ja näin sadekauden aikaan rannat olivat tavallista aallokkoisempia ja rantahiekka, vaikkakin kauniin valkoista, oli täynnä meriheinää. Uskon, että kuivan kauden aikaan eli Suomen kesällä rannat olisivat houkuttelevampia. Olin kuullut, että Nusa Lembonganin rannat voivat olla paikoin hyvin ruuhkaisia, mutta meidän täällä ollessamme ne olivat päinvastoin hyvin hiljaisia.
Dream Beach
Nusa Lembonganin Dream Beachiä kuvaillaan usein saaren kauneimmaksi. Dream Beach on pieni, mutta toki ihan nätti ranta. Aallot ovat paikoin hurjia, joten pienille lapsille ranta ei välttämättä sovellu. Varjopaikkoja ei löydy kovin monelle, joten me viihdyimme loppupeleissä paremmin rannan edustalla sijaitsevalla rantaklubilla.
Mushroom Bay
Mushroom Bay on toinen Nusa Lembonganin suosituimmista rannoista. Tyyni Mushroom Bay lienee saaren paras ranta uimiseen ja snorklaamiseen. Tunnelmallisen Hai Bar & Grillin rantaravintolassa maistui pizza ja herkulliset cocktailit.
Sandy Bay
Sandy Bay on kaunis ranta, joka tuntuu lähes salaiselta piilopaikalta, jos paikalle sattuu hiljaiseen aikaan. Kallioiden vuoksi ranta ei sovellu uimiseen, mutta Sandy Bayhin kannattaa tulla jo sen edustalla sijaitsevan, viihtyisän Sandy Bay Beach Clubin vuoksi. Rantaklubi on suosittu etenkin auringonlaskun aikaan.
Jungut Batu
Jungut Batu on Nusa Lembonganin pisin ranta, jonka eteläosaan lautat saapuvat Balilta. Rannan pohjoisosa on rauhallisempaa aluetta. Rannan varrelta löytyy lukuisia halpoja ravintoloita, joista monet tarjoavat myös aurinkotuoleja. Matalan rantaveden korallit tekevät uimisesta vaikeaa.
Mahagiri Beach
Mahagiri Beach Resortin edessä avautuva ranta on mielestäni Nusa Lembonganin kauneimpia ja viihtyisimpiä. Vaikka et majoittuisi täällä, voit tulla vierailemaan vaikkapa drinkin tai illallisen merkeissä.
Nusa Ceningan – Seikkailua, surffia ja rantakeinuja
Nusa Ceningan on pikkuruinen saari Nusa Lembonganin ja Nusa Penidan välissä. Nusa Ceninganille pääsee Nusa Lembonganilta kätevästi kuuluisaa keltaista siltaa pitkin. Pienen koonsa vuoksi Nusa Ceninganin kiertää vaikka vain parissa tunnissa. Se onkin suosittu päiväretkikohde Nusa Lembonganilta.
Nusa Ceningan on isosiskoaan Nusa Lembongania paitsi pienempi, myös hiljaisempi. Nusa Ceningan soveltuu tukikohdaksi siksi etenkin silloin, jos kaipaat ensisijaisesti rauhaa. Saari on myös suosikki surffareiden ja seikkailijoiden keskuudessa – saarelta löytyy useampia kalliohyppypaikkoja.
Nusa Ceninganin ykkösnähtävyys on uskomattoman syvänsinisen veden Blue Lagoon. Huhujen mukaan uhkarohkeita seikkailijoita on täällä huuhtoutunut mereen, joten ole varovainen.
Laguunin edustalla on viehättävä hotelli ja ravintola Blue Lagoon Avia Villas*, jossa nautimme loistavan aamupalan mielettömillä maisemilla laguuniin.
Niemenkärjessä sijaitsevassa ravintolassa kuikuilimme aalloilla ratsastavia surffaajia. Vieressä sijaitsee Ceninganin kovasti kehuttu Secret Pointin ranta, joka oli sellainen pettymys, että kuvakin unohtui.
Tykästyimme Nusa Ceninganilla erityisesti sen suloisiin rantabaareihin ja -kahviloihin, joissa smoothiekulhoa voi nauttia merinäköalalla, ja joiden edustaa täplittävät instagrammattavan suloiset, rantaveteen pystytetyt rantakeinut ja riippumatot.
Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan – Hyvä tietää:
Balilta Nusa Lembonganille – Miten sinne pääsee?
Balilta pääsee Nusa -saarille suhteellisen vaivattomasti. Pääportti saarille on Balin Sanur. Venematkoja Balilta Nusa Lembonganille on tarjolla hitaita sekä nopeita. Me valitsimme nopean, joka maksoi noin 15 euroa yhteen suuntaan. Matka kesti noin puoli tuntia.
Huomaa, että niin Sanurista kuin Nusa Lembonganiltakaan ei löydy laituria, joten veneeseen noustessa kahlataan vedessä. Veneet jättävät matkustajat yleensä Nusa Lembonganin Jungut Batu -rannalle, jossa veneitä odottaa liuta palvelujaan tarjoavia taksikuskeja.
Paras aika matkustaa
Nusa-saaret ovat parhaimmillaan ja rannat puhtaimmillaan kesäkuusta syyskuuhun. Tämä on kuitenkin samalla myös aikaa, kun saari on ruuhkaisimmillaan.
Sadekaudella joulukuusta maaliskuuhun on rauhallisempaa. Ilma on kuumempi ja kosteampi, ja sateiden riski suurempi. Me olimme matkassa joulukuun alussa. Rannat eivät varmasti olleet kauneimmillaan, mutta ainakin niillä oli hiljaista. Paras ajankohta lienee tässä välissä – jos on varaa valita, lähtisin matkaan toukokuussa tai marraskuussa.
Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan – Majoitus
Nusa Lembonganilta ja jossain määrin myös Nusa Ceninganilta löytyy majoitustarjontaa suloisista majataloista isoihin hotelleihin ja monenlaiselle budjetille. Tässä muutama hotellivinkki! Hinnat ovat suuntaa antavia.
Tamarind Resortin* täytyy olla Nusa Lembonganin tasokkaimpia ja tyylikkäimpiä hotelleja. Rauhallisesta pakopaikasta löytyy useampi ääretön uima-allas ja loistava ravintola. Hinnat alkavat noin 140 eurosta.
Hai Tide Beach Resort* on ihastuttava rantahotelli suoraan Mushroom Bayn rannalla. Huoneet ovat suloisia palmunlehväkattoisia mökkejä. Hotellin ravintola on loistava. Hinnat alkavat noin 120 eurosta yöltä.
Blue Lagoon Avia Villas* – sijaitsee suoraan Nusa Ceninganin sinisen laguunin yllä. Me kävimme täällä vain aamupalalla, ja hiukan kateellisena silmäilin hotellialuetta. Villoista löytyy omat uima-altaat, joihin tarjoillaan lisämaksusta kelluva aamiainen. Hinnat alkavat noin 130 eurosta yöltä.
Sanghyang Bay Villas* on rauhallinen resortti loistavalla sijainnilla vain 50 metrin päässä Mushroom Bayn rannasta. Kaikista villoista on näköala merelle. Hinnat alkavat noin 70 eurosta.
Aurora Beach View* on hyvä valinta budjettitietoiselle matkaajalle, joka kaipaa silti merinäköalaa. Hotellista löytyy myös pieni uima-allas. Hinnat alkavat noin 25 eurosta.
Water Blow Huts* on suloinen, perinteiseen tyyliin rakennettu rauhallinen resortti suoraan veden äärellä, upeilla maisemilla kohti auringonlaskua. Hotelli sijaitsee noin 600 metrin päässä Sandy Bayn rannasta. Hinnat alkavat noin 45 eurosta yöltä.
Nusa Lembonganilta Nusa Penidalle
Niin hyvin kuin viihdyinkin Nusa Lembonganilla ja Nusa Ceninganilla, suosikkini Balin viereisistä kolmesta Nusa-saaresta on edelleen henkeäsalpaavien maisemien Nusa Penida. Sinne oli päästävä tälläkin reissulla.
Pääsimme Nusa Lembonganilta Nusa Penidalle suhteellisen vaivattomasti. Hotellimme järjesti lava-auton rantaan, josta ostimme veneliput Nusa Penidalle. Liput maksavat noin neljä euroa, ja venematka kestää noin kymmenen minuuttia. Sama onnistunee myös Nusa Penidalta Nusa Lembonganille.
Lue myös: Älä missaa Nusa Penidaa Balin matkalla!
Balilta Nusa Penidalle – Tärkeimmät vinkit
12 x Nusa Penidan nähtävyydet – Älä missaa ainakaan näitä!
*Muuttolintu saa Booking.com -linkkien kautta tehdyistä varauksista pienen komission, mutta itse et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet sivuston toimintaa!
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Paholaisrauskujen kanssa snorklaaminen kiinnostaa kovasti. Nusa-saarten edusta on varmaan maailman paras paikka siihen. Me emme onnistuneet saamaan yhtä hienoja kuvia paholaisrauskuista Komodolla, harmiksemme oli kovin aaltoista ja tämä hankaloitti rauskujen näkemistä.
Anna
Meillä kävi samoin Komodolla, siellä Manta Pointilla oli liian aallokkoista ja kova virtaus. Taitaa riippua vuodenajasta tms. Vaikka lasken itseni aika kokeneeksi snorklaajaksi niin ei huvittanut kauaa olla vedessä. Tietääkseni Nusa Penidalla ei ole tätä ongelmaa, ja uskon myös, että se on yksi maailman parhaita paikkoja bongata rauskuja. Me nähtiin monta rauskua ja todella läheltä. Pahus vieköön, kun Gopro temppuili, muuten oltaisiin saatu vielä parempaa materiaalia. Ilmeisesti kesällä turistiveneitä saattaa siellä olla hullun paljon, mutta silloin kun me käytiin veneitä oli ehkä viisi, eikä mitenkään liikaa porukkaa.
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning
Muakin on alkanu kiinnostaa Aasia ja etenkin nää pienemmät saaret. Olis kiva lähtee snorklailee ja sukeltaa tuonne kirkkaisiin vesiin. Kiitos tästä oppasta!
Anna
Kiva kuulla! Kaakkois-Aasiassa on ihan loputtomiin ihania paikkoja 🙂
Mari/Kodinvaihtaja
Ihanat kuvat! Niin Kuta oli järkyttävä turistirysä jo vuonna 1996… Ubud oli silloin kuin ehkä Nusa saaret nyt. Saaret ja saaristo kaikkialla on niin ihania
Merja / Merjan matkassa
Olipa ihanaa katsella näitä rantamaisemia. Toivottavasti koronatilanne hellittäisi ensi vuonna ja pääsisi taas matkustamaan. Balilla en ole koskaan käynyt, mutta se kiinnostelisi kyllä kovasti. Nusa-saarilla voi näköjään aika kätevästi ja edullisesti tehdä saarihyppelyjä.
Anna K. - Kaukaa haettua
Bali ja nämä Nusa saaret (eikös niitä ole vielä kolmaskin, vai sekoitanko nyt Gili-saariin?) on olleet pitkään mun haavelistalla, mutta talven sadekausi ei oikein houkuta ja kesällä taas tuntuisi älyttömältä lähteä niin kauas, kun Välimerelläkin on kaikkea ihanaa. Mutta onhan tuo meren väri aivan ihana näissä kuvissa ja tällaiset rauhallisemmat kohteet olis enemmän mun makuun.
Maapalloilija
Tämä postaus on aivan täydellinen piristykseksi tänne Suomen pimeneviin päiviin luettavaksi. Hienoja kuvia ja hyviä vinkkejä. Upealta näyttävä ja kuulostava paikka! Paholaisrauskun näkeminen on haaveissa minulla.
Heidi / Maailman äärellä
Ihania kuvia ja erityisesti toi Sandy Bay näyttää aikasta ihanalta. Siitä tulee vähän mieleen jotkin Lombokin rannat. Ja nyt kun reilun puoli vuotta on ollut vain Suomessa, alkaa olla aikamoisen kova seikkailuikävä uusiin maisemiin. Toivottavasti vielä joskus Balillekin♡.
Teija / Lähdetään Taas
Olen jotenkin osannut haudata kaukomatkakuumeeni jonnekin taka-alalle, mutta kyllä se tulee ryminällä esille tällaista lukiessa ja katsellessa noita kuvia. Oi, kun olisikin valkoista hiekkaa ja palmuja! No, toivottavasti pian edes lunta 😀