Balilta Nusa Penidalle? Tässä tärkeimmät vinkit!
Mitä olisin toivonut tietäväni ennen matkaa Balilta Nusa Penidalle? Tässä tärkeimmät vinkit. Penida on pitkään jäänyt Balilla muiden saarten varjoon, mutta sen aika loistaa on nyt. Henkeäsalpaavien maisemien Nusa Penidasta tuli heittämällä meidän suosikki. Saaren suosio kasvaa hurjaa vauhtia, ja sinne kannattaa mennä nyt.
Päiväretki Nusa Penidalle ei riitä. Toki se on parempi kuin ei mitään. Mutta saari on yllättävän iso, nähtävää on paljon, ja kulkeminen on hidasta. Suosittelen Nusa Penidalle kolmea tai neljää päivää. Päiväretki Nusa Penidalle maksavat keskimäärin jopa 90 euroa. Jos viitsii, retki tulee huomattavasti halvemmaksi omatoimisesti.
Nusa Penida on seikkailukohde. Saari on vaikeakulkuinen, joten jos satojenkin rappusten laskeutuminen on ongelma, suosittelen vaihtamaan matkakohdetta.
Nusa Penida on vielä suhteellisen kehittymätön. Älä odota yöelämää, shoppailua tai isoja resortteja. Ravintolat ovat yksinkertaisia warungeja, joissa ruoka on halpaa. Englantia ei paljon puhuta.
Tiet ovat paikoin hurjassa kunnossa. Tiet Nusa Penidalla ovat tietyillä pätkillä niin kuoppaisia ja jyrkkiä, että ajaminen on pelkkää pomppuista matelua. Yhdistä tähän vielä se, että saarella ei ole montaa kypärää saatavilla, ja resepti katastrofiin on valmis. Teitä kuitenkin päällystettiin paraikaa, joten tämä tuskin on ongelma enää kauaa.
Mopoilu on silti paras tapa tutustua Nusa Penidaan. Tämä siis, jos olet kokenut kuski. Ensimmäistä kertaa mopon selkään lähteminen Nusa Penidalla on tuhoon tuomittu ajatus. Mopon vuokraaminen kustansi meillä 70 000 rp päivältä. Jos aiot mopoilla, voi olla hyvä idea tuoda kypärä Balilta, sillä niitä ei tosiaan saarelta läheskään aina löydy. Muista myös, että harvat matkavakuutukset kattavat mopoilua Balilla.
Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja kuski. Me maksoimme vajaan päivän retkestä 600 000 rp. Tämän järjestäminen onnistuu yleensä majoituksen kautta.
Balilta Nusa Penidalle
Veneitä lähtee ainakin Sanurista, Padang Baista ja Kusambasta. Varaa Sanurista lähtevä pikavene Nusa Penidalle paria päivää ennen suunniteltua matkaa. Monet eri veneet tarjoavat venematkoja monta kertaa päivässä. Me maksoimme kahdelta 500 000 rp.
Venematka Sanurista Nusa Penidalle kestää 30-45 minuuttia. Huonossa säässä matka voi olla hurja. Jos sää ja merenkäynti näyttää pelottavalta, kannattaa miettiä uskaltaako kyytiin nousta, sillä veneitä on joskus uponnut. Huomaa, että Sanurista veneeseen ei kiivetä laiturin kautta, vaan joudut kahlaamaan veneeseen rannasta. Aallokkoisessa säässä saatat kastua muutenkin. Henkilökunta kantaa puolestasi isommat rinkat.
On parasta ostaa menopaluulippu, jossa paluupäivän vene varataan Nusa Penidalla edellisenä päivänä. Ota myös selvää, sisältyykö hintaan kuljetuksia majoitukselta tai majoitukselle. Nusa Penidan satamasta saa taksin, tai joskus kuljetus sisältyy majoituksen hintaan.
Majoituksen taso on yleisesti ottaen Balia jäljessä. Pääosa majoitustarjonnasta on yksinkertaisia bungaloweja. Suihkusta ei välttämättä tule lämmintä vettä. Majoitus Nusa Penidalla tuskin loppuu kesken, mutta jos haluat valinnanvaraa, varaa etukäteen ainakin sesonkiaikana.
Pakkaa mukaan lenkkarit. Suosituimmissa kohteissa löytyy nykyään rappuset, mutta lenkkarit tulevat tarpeeseen, jos aiot yhtään poiketa tallatuimmalta polulta. Esimerkiksi Kelingkingin rannalle ei varvassandaaleissa laskeuduta.
Mitä Nusa Penidalla kannattaa nähdä, siitä lisää edellisessä postauksessa. Mutta yksi asia ansaitsee vielä toisen maininnan – kurkkaa pinnan alle! Nusa Penida on suosittu paikka sukellukseen ja snorklaukseen. Täällä voit nähdä esimerkiksi paholaisrauskuja ympäri vuoden. Nusa Penidalta löytyy myös suomalainen sukelluskeskus Sanctum.
Mieti ajankohtaa. Päiväsaikaan suurimmilla nähtävyyksillä riittää porukkaa. Jos siis haluat nauttia niistä rauhallisemmissa puitteissa, tähtää aamuun tai myöhäiseen iltapäivään. Ota huomioon myös paras ajankohta nousu- ja laskuveden kannalta. Tästä lisää edellisessä postauksessa.
Kaikki Nusa Penida -postaukset löydät täältä.
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu