20 asiaa, joihin Kaakkois-Aasian matkailija tottuu

Kaakkois-Aasiassa on jotain, mikä saa meidät aina palaamaan takaisin. Lämpimät ihmiset, kiehtova kulttuuri, mahtava ruoka… Lista on pitkä. Kaakkois-Aasiassa matkaillessa törmää myös kaikenlaisiin omituisuuksiin. Tässä muutamia asioita, joita Kaakkois-Aasian reppureissaaja ei voi olla huomaamatta. Moni näistä on ensin hymyilyttänyt, moni ärsyttänyt, kunnes siitä on tullut itsestäänselvyys. Toisaalta joitakin tulee ikävä.

1. Olet yhtäkkiä rikas. Kaakkois-Aasiassa euro venyy paljon pitemmälle, ja voi elää herroiksi tavoilla, joihin Suomessa ei olisi varaa.

2. Moottoripyörät kaikkialla. Kaakkois-Aasiassa ylivoimaisesti suosituin kulkupeli on mopo. Skootteri käy myös taksista, eikä matkalaukkukaan ole mikään ongelma. Mopon selkään mahdutetaan asioita, jotka tuntuvat uhmaavan fysiikan lakeja. Kokonaisia perheitä, porsaita häkissä tai vaikka parisänky.

3. Tinkiminen. Jos Kaakkois-Aasiassa ei tingi, turistia saatetaan pitää hiukan yksinkertaisena. Kannattaa kuitenkin tinkiessä pitää myös aina mielessä minkälaiset pikkusummat näin länsimaalaisen näkökulmasta on kyseessä.

4. Hyttysten pelkääminen. Hyttysiltä suojautuminen on otettava suuressa osassa Kaakkois-Aasiaa tosissaan, ei pelkästään malarian vaan myös denguekuumeen riskin vuoksi. Toisaalta puremilta on varsinkin pidemmällä matkalla mahdoton välttyä. Se tunne, kun yhdestä bissestä tuli muutama, unohdit hyttyssuojan, heräät täynnä paukamia, ja olet varma että orastava päänsärky on denguekuumetta… Varsinkin jos reissaa budjetilla, Kaakkois-Aasiassa saa olla tarkkana myös sänkyluteiden varalta.

5. Katuruoka voi olla parempaa kuin huippuravintolassa. Kaakkois-Aasiassa reissatessa tulet huomaamaan, että joskus parhaat ateriat saa kyseenalaisen näköisestä katukojusta.

6. Muovituolilla istuminen ravintolassa. Ensimmäistä kertaa lastenkokoiseen muovituoliin kyykistyminen tuntuu hassulta, mutta halpa ja herkullinen katuruoka on sen arvoista!


8.
Tyrkytys. Kaakkois-Aasiassa reissatessa joutuu tottumaan siihen, että usein sinua ystävällisesti lähestyvillä paikallisilla on dollarinkuvat silmissä ja oma lehmä ojassa. Myös huijauksien varalta saa olla varpaillaan.

7. Kyykkyvessat ja käsisuihkut. Kaakkois-Aasiassa oppii syväkyykyn. Vaikka kyykkyvessoilta pystyy halutessaan myös välttymään, joskus hädän yllättäessä muuta vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Asennoidu siihen siten, että anatomisesti se on tehokkaampi tapa hoitaa vessahommat. Vessapaperia ei yleensä löydy. Vieressä voi olla pönttö, josta kauhotaan vettä, tai modernimpi vaihtoehto käsisuihku.

11. Jatkuva hiki. Suihkussa tulee käytyä useamman kerran päivässä. Se tuo helpotuksen keskimäärin viideksi minuutiksi. Huomaat pian, miksi paikallisilla on tapana chillata jonkin aikaa kuumimpaan aikaan päivästä. Toisaalta ilmastointi menee monesti överiksi, se on joko pakastin tai ei mitään!

9. Karvaisia kavereita riittää. Kaakkois-Aasiassa reissatessa tekisi mieli adoptoida jokainen vastaantuleva kissan- tai koiranpentu. Kulkukoiria näkyy paljon, ja aina ne eivät ole ystävällisiä.

10. Ihmisten ihmeelliset unenlahjat. Nokosia otetaan etenkin tuktukin takapenkillä, mutta myös keskellä vilkasta toria tai vaikka kadunreunassa.

12. Trooppiset yön äänet. Sirkkojen sirinä, gekkojen vinkuleluäänet, aamulla rääkyvät kukot, läpi yön haukkuvat koirat, karaokebaarista kuuluva kailotus tai tööttäysten konsertti… Kaakkois-Aasiaan on parasta pakata korvatulpat.

13. Piraattituotteita riittää. Voit ostaa kadulta paitsi feikkimerkkejä, myös vaikkapa uudet henkkarit tai yliopistotutkinnon. Elokuvissa voidaan katsoa netistä ladattuja leffoja, ja on ihan okei nimetä oma kauppa H&M:ksi tutulla logolla.

14. Eksoottiset ruoat. Täällä kodin tuholaisista voi saada herkullista pikkusuolaista. Heinäsirkat erityisesti maistuvat paistettuna ihan popcornilta. Ankanalkion suosittelen skippaamaan. Trooppisia hedelmiä aamiaisella tulee ikävä! Lue lisää: Reissujen eksoottisimmat makuelämykset

15. Kaikki ei ole niin justiinsa. Kaakkois-Aasiassa reissatessa tottuu siihen, että asiat hoidetaan vähän sinne päin. Turvallisuusmääräyksistä ei välttämättä piitata, apteekista saa vaikka mitä ilman reseptiä, ja niin edelleen.

16. Vaalentavat kosmetiikkatuotteet. Siinä missä meillä päin rusketusta usein ihaillaan (vaikka ei tarvitsisi), Kaakkois-Aasiassa ihaillaan kalpeaa ihoa. Kaupassa on vaalentavia tuotteita jopa enemmän kuin mitä meillä on ruskettavia.

17. Konservatiivinen pukeutuminen. Tukahduttavasta helteestä huolimatta paikalliset pukeutuvat peittävästi päästä varpaisiin. Se kuuluu kulttuuriin ja suojaa auringolta. Kaakkois-Aasiassa aurinkoa vältetään viimeiseen asti, ja sateenvarjot auringonpaisteessa ovat normaali näky. Myös turistien tulisi pukeutua paikallisia tapoja kunnioittaen.

18. Pääset kuvauskohteeksi. Turistisilla alueilla tätä ei tapahdu, mutta esimerkiksi Myanmarissa saimme poseerata paikallisten kameroille aivan yhtä paljon kuin he meidän.

20. Kaoottinen liikenne. Täällä vallitsevat viidakon lait, ja Kaakkois-Aasiassa pelkkä tien ylittäminen on seikkailu.

19. Kun Kaakkois-Aasiassa sataa, siellä sataa kunnolla. Kymmenen minuutin sateen jälkeen saatat joutua kahlaamaan hotellille. Ukkosmyrskyissä tulee äitiä ikävä.

Mitä lisäisit listalle?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-08-14T17:44:27+03:00elokuu 13, 2018|Matkailu|

25 Comments

 1. Jassu elokuu 14, 2018 11:12 pm - Vastaa

  Oi pystyn tunnistaa Kaakkois-Aasian merkeiksi nuo kaikki! Lisäisin sen, että siellä ei oo niin justiinsa vaikka asiakas auttais esim. ulkoravintolan sulkemisessa. Sääntö-Suomessa taas mitään ei saa tehdä ennenkuin kaikki asiakkaat on pois myymälän/ravintolan alueelta. 😀

  • Anna elokuu 21, 2018 12:56 pm - Vastaa

   Niin totta! Kaakkois-Aasiassa monessa suhteessa asiat ei oo niin justiinsa. Välillä se on hyvä asia, joskus huono. 🙂

 2. Martina elokuu 20, 2018 12:40 pm - Vastaa

  Tämäpä oli hauska postaus etenkin kun en ole itse reissannut koskaan Kaakkois-Aasiassa. Moni kohta vastasi mielikuviani, mutta esimerkiksi yön äänet ja ilmastoinnin meneminen överiksi olivat uusia juttuja. Täytyy kaivaa tämä postaus esiin sitten kun reissaan Kaakkois-Aasiaan ja mieluummin vasta kun matka on varattu etten tule katumapäälle. 😀

  • Anna elokuu 21, 2018 12:57 pm - Vastaa

   Heh, ehkä moni asia näistä oli hiukan negatiivinen, mutta Kaakkois-Aasiassa on myös niin paljon asioita mihin rakastua! Toivottavasti pääset joskus lähtemään 🙂

 3. Anni | Rajatapaukset elokuu 20, 2018 6:24 pm - Vastaa

  Yritän aina karttaa kaikensortin kissat, koirat ja apinat puremien pelossa. Vesikauhu ei oikeasti ole mikään leikin asia, jos hoito viivästyy niin kuolema on varma ja kivulias.

  Olen törmännyt vähän liiaksikin tuohon että minun kanssani halutaan kuvia. Joskus siihen riittää “eksoottinen” valkoinen iho, useimmiten ihmiset intoilevat kirkkaanpunaisten hiusteni perään. Joskus siihen jaksaa suhtautua ihan huumorilla ja joskus taas ei.

  • Anna elokuu 21, 2018 1:02 pm - Vastaa

   Etenkin apinoihin ja joskus kissoihin ja koiriinkin täytyy suhtautua varovaisesti, niistä ei koskaan tiedä. Tuo meidän kuvauskohteeksi joutuminen on siitä hyvä, että saa kokea itse sen, miltä paikallisista jatkuvana kuvauskohteena oleminen tuntuu. Ei tulisi mieleenkään ottaa esimerkiksi ilman lupaa ihmisistä enää kuvia.

 4. Elsa/Hakunamalife elokuu 20, 2018 8:49 pm - Vastaa

  Hehehe tunnistan nuo kaikki kohdat myös omista kokemuksistani siellä päin. Tuli oikein nostalginen olo?

  • Anna elokuu 21, 2018 1:03 pm - Vastaa

   Hehe, hyvä jos oli tuttua! 🙂

 5. Pirkko / Meriharakka elokuu 21, 2018 10:45 am - Vastaa

  Sen verran tullakin suunnalla on tullut liikuttua, että tunnistan monta kohtaa.
  Useimmista asioista, kuten vaikka helteestä, tyrkyttämisestä, tinkimisestä, piraattituotteista en pidä, joten tuolle suunnalle ei tule “ylimääräistä” lähdettyä – mutta maabongareina kaikki maat “täytyy” käydä katsomassa, joten nytkin olemme juuri kasaamassa reissua Bangkok + Myanmar.
  Kyykkyvessat muuten eivät ole vaan Kaakkois-Aasian juttu, niitä on myös Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa.

  • Anna elokuu 21, 2018 1:05 pm - Vastaa

   Kukapa noista pitäisi, mutta toisaalta on Kaakkois-Aasiassa myös niin paljon, mistä tykkään ja mikä sinne aina meitä vetää takaisin. Ja joo, kyykkyvessat niin kuin moni muukaan näistä kohdista ei rajoitu Kaakkois-Aasiaan. Meille ne tuli ekaa kertaa tutuksi Intiassa, vaati hieman totuttelua, mutta nyt en enää säikähdä jos avaan oven ja siellä odottaa reikä lattiassa 🙂 Toivottavasti tykkäätte Myanmarista, se on kiehtova maa!

 6. Thaimaassa käyty ja monta asiaa tunnistaa jo sieltä. Mutta ötököitä en syö (sitten kuvassa oli se hämähäkki, iik). Saa nähdä kuinka isot ihmiset Vietnamissa asettuvat noihin muovituoleihih. HIH. Sitä odotellessa!

  • Anna elokuu 22, 2018 5:01 pm - Vastaa

   Onneksi sieltä löytyy herkullisempaakin ruokaa kuin ötökät 🙂 Juu ei ole kyllä kovin isoille ihmisille nuo tuolit!

 7. Merja / Merjan matkassa elokuu 21, 2018 9:58 pm - Vastaa

  Tuttuja juttuja 🙂 Sirkkojen siritykset ja muut tropiikin äänet jotenkin kuuluu sinne. Meitä haluttiin Jordaniassa samaan kuvaan. Kun kysyin syytä, vastaus oli “you are so beautiful” Jep jep! ?

  • Anna elokuu 22, 2018 5:02 pm - Vastaa

   Heh, jep tätäkin sattuu aika monella suunnalla!

 8. Terhi elokuu 22, 2018 12:03 pm - Vastaa

  Hauska postaus ja pitää kyllä paikkansa. Nuo pienet muovituolit on kauhistuksen aihe, odottaa aina että koska ne hajoavat alla. Asioista joista en niin välittäisi ovat tinkiminen ja armoton liikenne. Melkein pitäisi ottaa taksi, dttä pääsee kadun yli.

  • Anna elokuu 22, 2018 5:03 pm - Vastaa

   Varsinkaan tuota hullua liikennettä en itsekään kaipaa, ja varsinkaan Vietnamin isojen kaupunkien liikennettä!

 9. Eve, Jetlaggies elokuu 22, 2018 2:57 pm - Vastaa

  Tää on niiiiiiin Kaakkois-Aasiaa, hyvässä ja pahassa <3 En tiedä onko johtuuko se iästä vai kauan reissaamisesta, mutta ihan liiaksi emme enää osaa hyttysen/elukoiden puremia "pelätä". Toki niiltä yritetään välttyä ja kaikki mahdolliset ennakkosuojat mukaan lukien rabies-rokotuksen olemme hankkineet. Vaarallisempia matkaajalle ovat kuitenkin ennemmin juuri tuon maanosan kaoottinen liikenne ja peruspöpöt. Niitäkin on kokeiltu ja sairaalassakin sen verran vierailtu;)

  • Anna elokuu 22, 2018 5:05 pm - Vastaa

   Meillä ei ole rabies -rokotetta. Malarialääkkeitä ei syödä ellei olla menossa korkean riskin alueelle. Dengueta sen sijaan pelkään, se on yllättävän yleinen, ja tosi monta tuttavaa sen kärsinyt. Mutta joo, useammin tosiaan tulee harmia liikenteestä tai pöpöistä, niin kuin itsellä tässä hiljattain ameebasta…

 10. Travelloverin Annika elokuu 23, 2018 3:43 pm - Vastaa

  Jep! Juuri näin. Totuttava on myös siihen, että vessapaperi on niin ohutta, että sitä on oltava tupoittain, ja suihkussa on parasta olla suu kiinni. Huomaan taas kotiin palattuani, että tulee tuhlattua paperia ihan liikaa. 🙂 Kyykkyvessoja arastellaan minusta ihan turhaan. Usein ne ovat paljon siistimpiä kuin mikään istumahuussi. Nehän on helppo pestä vain vesiletkulla ruiskimalla koko tila. 🙂

  • Anna elokuu 23, 2018 4:15 pm - Vastaa

   Samaa mieltä! Tosin muistan arastelleeni hiukan itsekin ekoilla kerroilla. Kaikkeen tottuu 🙂

 11. Kaakkois-Aasia, ihan rakkaus koko maailmassa! Tunnistan kyllä nuo kaikki piirteet, tuo ensimmäinen kohta on kyllä hyvä aina – lomalle saapuessa alkaa elämään kuin miljonääri, kun on niin rikas olo ja lopussa musta tulee pihi jos jossain pitääkin maksaa vesipullosta 50 senttiä, vaikka sen taisi 20 sentillä. :’DD

  Lisäisin tuohon listaan vielä sen, että kaikki aina onnistuu vaikkei siltä vaikuta ollenkaan. Joskus sitä miettii, että miten joku asia ei voisi ikinä onnistua (esimerkiksi kuljetus johonkin hevontuuttiin) ja odotat, odotat ja vielä kerran odotat – sitten yhtäkkiä kaikki toimii kuin rasvattu ja olet päämäärässä. Aasiassa pitää kyllä tottua odottamiseen. :’D

 12. Niin totta joka sana ja niin hauska postaus 😀 Hauska tuo muovituoli kuva 😀 pikkasen on pienet penkit.

 13. Sandra elokuu 25, 2018 7:46 am - Vastaa

  Tosi hauska postaus! Tunnistin kaikki, paitsi mulle ei ole kyykkyvessaa tullut vielä vastaan. Ehkä yksi juttu, mikä tulee vastaan ehkä enemmän kuin muualla on kaikki tällaiset elämäntapa-travellerit, jotka yleensä reissailee ennen kaikkea Aasiassa. 😀

 14. jonnahah / Allergic to Kiwi elokuu 25, 2018 12:02 pm - Vastaa

  Aasia ei ole oikein koskaan saanut meitä innostumaan ja matkamme sijoittuvat yleensä Euroopan vuorimaisemiin, mutta silti tykkään lukea näitä Aasia-postauksia. Vähän erilaista eksotiikkaa kuin Euroopassa 🙂

 15. Hyvä teksti, joka on helppo allekirjoittaa. Niin totta, että parilla muovituolilla koristetusta tienvarsigrillistä usein saa ne parhaat paikalliset mätöt. Sitä suomalaisen on aluksi vaikea käsittää ? Moni näistä kohdista pätee myös Afrikan maissa matkaamiseen.

Jätä kommentti