Halong Bayn risteily – Vinkit valintaan

Halong Bayn risteily on yksi parhaimpia kokemuksia Vietnamissa. Purjehtiminen keskellä taianomaisia karstisaarimaisemia on ikimuistoinen kokemus. Olemme nyt seikkailleet Halong Bayn risteilyllä kahteen otteeseen, ensin tyypillistä reittiä Halong Bayssä, ja toisella kertaa suhteellisen koskemattomassa Bai Tu Long Bayssä. Tässä meidän kokemuksia ja vinkkejä risteilyn valintaan, mitä tekisin toisin ja mitä ottaa huomioon? Mukana myös vinkki Halong Bayn parhaimmalle näköalapaikalle!

Halong Bay risteily

Mitä Halong Bayn risteilyltä voi odottaa?

Halong Bay on, syystäkin, Vietnamin suosituin nähtävyys. Lahdessa risteilee joka päivä satoja veneitä ja tuhansia turisteja. Nyt uusien veneiden rakentaminen on sentään laitettu jäihin. Pysähdyspaikoilla väkijoukot voivat siis olla ahdistavia, mutta onneksi niitä pääsee pakoon oman laivan kannelle. Valitettavasti Halong Bay alkaa myös olla surullisen saastunut, ja meressä kelluu muoviroskaa.

Halong Bay risteily

Halong Bayn risteily seuraa yleensä peruskaavaa, johon kuuluu esimerkiksi luolavierailuja, melontaretkiä ja usein myös vierailu kalastajakylään. Päiväristeilyllä uimiset ja melomiset jätetään usein väliin. Moniin risteilyihin kuuluu myös esimerkiksi tai chi-tuntia, kokkikurssia, helmifarmia ja kalmareiden onkimista. Kaikkine aktiviteetteineen meno voikin olla joskus kuin luokkaretkellä rentouttavan risteilyn sijaan. Illan tullen paatti pysähtyy yöksi tarkkaan määrätylle alueelle, jossa muita veneitä riittää.

Silti, Halong Bay on upea luonnonihme, ja kannattaa sisällyttää Vietnamin matkaan. Ykkösvinkkini on suunnata Halong Bayn sijaan sen hiljaisempaan, kauniimmaksi kutsuttuun osaan, Bai Tu Long Bayhin.

Halong Bay risteily

Halong Bayn risteily – Kokemuksia

Risteilimme Halong Bayssä ensimmäisen kerran jo vuosikymmen sitten. Vietimme veneessä kaksi päivää ja yövyimme Cat Ba -saarella. Vene oli upea ruskea puukaljuuna, kun nykyään veneet maalataan valitettavasti valkoisiksi. Myrskyinen sää loi Halong Bayhin entistäkin mystisemmän tunnelman.

Toisella kertaa valitsimme Halong Bayn risteilyn sijaan Bai Tu Long Bayn, joka osoittautui loistavaksi valinnaksi. Vaikka Bai Tu Long Bay kokemuksena pieksi Halong Bayn, tunnelmaa oli latistamassa huonosti järjestetty risteily. Swan Cruises -risteilymme oli suolaiseen hintaansa nähden pettymys. Lähes 200 euroa yöltä maksavaa risteilyä hehkutettiin luksusristeilyksi, mutta mantereella sen kämäinen hytti ei kustantaisi edes kymmentä euroa. Risteilymme ei myös suinkaan ollut kahden yön risteily niin kuin odotimme, vaan kaksi yhden päivän risteilyä yhdistettynä, ja välissä seuraamme liittyi päiväretkeläisiä.

Ruokaa on molemmilla risteilyillä ollut enemmän kuin tarpeeksi, tosin mitään Vietnamin parhaimpia makuelämyksiä on turha odottaa. Molemmilla risteilyillä tutustuimme luoliin, kajakoimme, pysähdyimme rannoilla ja kokkailimme vietnamilaisia herkkuja.

Halong Bay risteily

Vinkit risteilyn valintaan

Risteilyä valitessa Halong Bayssä saattaa nousta outo tarve repiä hiukset päästä ja hakata päätä seinään. Esimerkiksi Hanoissa risteilyjä on tarjolla lukemattomia, joka kadunkulmassa ja majoituspaikassa. Risteilyistä ja veneiden eroista voi olla vaikeaa ottaa mitään tolkkua, ja tästä kaikesta seuraa armoton valinnanvaikeus.

Hintahaitari on valtava

Halong Bayn risteilyjä löytyy parin kympin päiväristeilyistä omaan yksityiseen luksuspaattiin. Yhden yön budjettiristeilyt alkavat noin 50 eurosta, keskihintaiset noin satasesta, ja luksus parista sadasta ylöspäin. On hyvä hiukan vertailla hintoja ennen ostopäätöstä. Samasta risteilystä voi saada hyvinkin erilaisia hintapyyntöjä riippuen siitä, kuinka paljon puljussa otetaan komissiota. Tinkimisvaraa siis yleensä löytyy. Jos lähtisin kolmannen kerran, maksaisin yhden yön risteilystä noin satasen.

Halong Bay

Päätä, minne osaa Halong Baytä haluat mennä.

Suosittelen suuntaamaan ruuhkaisen ja saastuneen Halong Bayn sijaan hiljaisempaan Bai Tu Long Bayhin. Bai Tu Long Bay kattaa Halong Bayn Unesco-maailmanperintöalueen kaukaisemman koillisosan, ja sitä sanotaan Halong Bayn kauneimmaksi paikaksi. Täällä saat nauttia samoista maisemista rauhallisemmassa ja hiukan puhtaammassa ympäristössä. Vaikka Bai Tu Long Bayssä veneitä ei liiku yhtä paljon, valinnanvaikeus voi iskeä täälläkin. Toinen hiljaisempi lahti on Lan Ha Bay. Yksi mahdollisuus on myös yöpyä Cat Ba -saarella yö tai useampi, joko risteilyn yhteydessä tai omatoimisesti pikaveneellä.

Halong Bay

Kannattaako risteily varata etukäteen netistä vai Hanoista?

Siihen on monta näkökulmaa. Etukäteen varaamalla säästyy stressiltä ja säätämiseltä paikan päällä, mutta joutuu yleensä maksamaan hieman enemmän. Hanoissa valinnanvaraa on enemmän, toisaalta ne parhaat voivat olla myyty loppuun. Ilman Halong Bayn risteilyä et jää, sen verran paljon paatteja on tarjolla. Me olimme laiskoja ja varasimme majoituksen kautta. Uskon, että matkatoimistosta olisi irronnut halvemmalla. Itse en siihen ryhtyisi enkä sitä suosittele, mutta risteily on myös mahdollista järjestää omatoimisesti satamasta.

Halong Bay risteily

Pistä merkille, mitä kaikkea risteilyn hintaan kuuluu.

Ateriat kuuluvat yleensä aina hintaan, mutta entä juomat, aktiviteetit tai kuljetukset Hanoista? Joillain risteilyillä täytyy maksaa erikseen saarille nousemisesta tai kajakoimisesta. Joihinkin risteilypaketteihin saattaa sisältyä myös hotelliyöpymisiä Hanoissa.

Ota huomioon, mistä risteily lähtee.

Useimmat risteilyt lähtevät Halong Citystä, joka sijaitsee 3-4 tunnin päässä Hanoista. Uusi tie on kuitenkin rakenteilla, ja tulevaisuudessa tänne hurauttaa tunnissa tai parissa. Jos aikaa on vähän, voi olla parempi idea valita lähempää lähtevä risteily, jos sellaisen löytää.

Kiinnitä huomiota hyttien määrään.

Minkäkokoisen lauman kanssa tulet veneen jakamaan?

Tutustu risteilyjen Tripadvisor -arvioihin.

Mutta muista, että niihin ei välttämättä voi luottaa. Meidän risteilyämme markkinoitiin sen täydellisyyttä hipovia Tripadvisor -arvioita mainostaen. Risteilyn jälkeen teimme hiukan etsivätyötä ja selvisi, että iso osa oli feikkiarvosteluita. Puljussa yritettiin myös kovasti välttää huonoja arvosteluja. Jätimme palautelomakkeeseen ei-niin-imartelevaa palautetta, ja samana iltana hotellillemme tultiin vuolaiden anteeksipyyntöjen kera hyvittämään merkittävä osa matkan hinnasta. Opetus: Jos valtaosa arvioista vaikuttaa loistavilta, kiinnitä erityistä huomiota niihin huonompiin arvosteluihin!

Perehdy minkälaiselle yleisölle risteily on suunnattu.

Useimmat eivät ole mitään partypaatteja, mutta niitäkin löytyy. Jos bilettäminen kiinnostaa, Cat Ba -saarella järjestetään myös Full Moon -bileitä.

Halong Bay

Risteilyiltä ei yleisesti ottaen kannata odottaa päätä huimaavaa hinta-laatusuhdetta.

Suosittelen melkein kallistumaan hiukan halvempaan risteilyyn, ja törsäämään sitten risteilyn jälkeen luksushotelliin, jos sitä kaipaa. Oli risteily kallis tai halpa, maisemat ovat samat, ja niiden takiahan tänne tullaan! Toisaalta kaikista halvinta en valitsisi, sen verran kauhukokemuksia olen kuullut. Jos varaat netistä, monet ovat suositelleet Indochina Junkia.  Pessimisti ei pety. Mukaan mahtuu surkeita purkkeja, eikä ole edes taattu, että päädyt siihen veneeseen, minkä luulit varanneesi. Älä siis odota risteilyltä tai varsinkaan laivalta liikoja, niin toivon mukaan yllätyt positiivisesti!

Halong Bay

Kuinka pitkän risteilyn valitsisin?

Huomaa, että kahden päivän ja yhden yön risteilyinä mainostettujen retkien todellinen kesto on alle 24 tuntia. Veneeseen noustaan yleensä iltapäivällä ja ne palaavat satamaan seuraavana aamuna. Jos haluat todella nauttia Halong Bayn kauneudesta, valitse kahden yön risteily. Jos aika on tiukilla, päiväristeilykin on parempi kuin ei mitään. Päiväristeilyä valitessa kiinnitä huomiota, kuinka monta tuntia vietetään vesillä.

Suosi ympäristöystävällistä risteilyä.

Jos valitsisin risteilyä uudestaan, tämä olisi prioriteetti. Meitä otti päähän, kun meille jaettiin joka päivä useita pieniä minimuovipulloja, halusi niitä tai ei. Ekoystävällisiä risteilyitä Bai Tu Long Bayssä järjestää esimerkiksi Treasure Junk.

Paras aika matkustaa Halong Bayhin?

Sään puolesta syys-lokakuu tai maalis-toukokuu. Hinnat ovat halvimmillaan touko-syyskuussa. Myrskyjä esiintyy etenkin heinä-elokuussa. Eniten turisteja Halong Bay vastaanottaa joulu-tammikuussa ja maalis-toukokuussa.

Vinkkejä risteilyn valintaan löydät myös ainakin näiltä sivustoilta: Kerran elämässä, Kaukokaipuuta ja kirppariaarteita ja Aurinkorasvaa ja aloeveeraa.

Bai Tho – Halong Bayn upeimmat maisemat

Useimmat porhaltavat suoraan Hanoista risteilemään. Ja meillekin sanottiin, ettei itse Halong Cityssä ole mitään nähtävää. Tämä ei pidä paikkaansa. Sillä Halong Bayn upeimpia maisemia varten ei edes tarvitse lähteä vesille. Ne löytyvät Bai Tho -vuoren eli Mt Poemin huipulta. Nämä näköalat ovat helposti yhden tai kahden yön arvoisia Halong Cityssä!

Polku Bai Tho -vuorelle löytyy Google Mapsistä. Rappuset kulkevat paikallisen perheen takapihan läpi, ja portti on lukossa. Meiltä tultiin pyytämään 10 000 dongia portin avaamisesta. Kiipeäminen huipulle kestää puolisen tuntia. Pakkaa vettä ja pistä kunnon kengät jalkaan, sillä kohti huippua polku muuttuu jyrkäksi, vaivalloiseksi kivikoksi.

Hikinen treeni palkitaan henkeäsalpaavilla maisemilla. Paikka on kaiken kukkuraksi vielä suhteellinen salainen, ainakin näin iltapäiväkolmen aikaan saimme nauttia näistä maisemista ihan kaksistaan!

Hotellivinkki Halong Cityyn

*Sisältää affiliatelinkin.

Ennen risteilyä hemmottelimme itseämme parin yön verran Wyndham Legend Halong -hotellissa Halong Cityssä. Vietnamin halpojen majatalojen kovien sänkyjen jälkeen olin taivaassa, kun sain vihdoin upottaa pääni kunnon ilmavaan tyynyyn pehmeällä sängyllä.

Ison huoneen 19. kerroksen avaralta parvekkeelta avautuivat näkymät Halonginlahden unenomaisiin maisemiin. Samoista maisemista sai nauttia myös altaalla häppäreistä nauttien. Aamupalabuffet oli monipuolinen, itseä miellytti erityisesti iso salaattibaari josta löytyi esimerkiksi savukalaa. Ei mikään erityisen persoonallinen hotelli, mutta laadukas, ja maisemat korvaavat bisnesmäisen fiiliksen.

Tämä majoitus olikin paljon parempaa arvoa rahalle kuin itse risteily. Miksi et valitsisi hiukan halvempaa risteilyä, ja hemmottelisi itseäsi tasokkaalla majoituksella matkan jälkeen?

Lue myös: Bai Tu Long Bay – Koe Vietnamin Halong Bay ilman turistimassoja
Halong Bayn Cat Ba ja Monkey Island

Jäikö kysyttävää, tai mitä vinkkejä lisäisit listalle?