Bai Tu Long Bay – Koe Vietnamin Halong Bay ilman turistimassoja!

Vietnamin kuuluisimmat maisemat löytyvät Halong Baystä, jossa tuhannet karstikivikalliot kohoavat majesteettisesti smaragdinvihreästä vedestä. Vietnamin suosituimpana nähtävyytenä Halong Bay on myös täysin tukossa turisteista. Miltä kuulostaisi, jos saisit nauttia risteilystä Halonginlahdella ilman turistimassoja? Hiljaisempi ja vähemmän tunnettu Bai Tu Long Bay on aivan yhtä kaunis, ellei jopa kauniimpi kuin kuuluisampi sisarensa.

Halong Bay

Risteilimme Halong Bayn huikeissa maisemissa ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten, jolloin sumussa ja ukkosmyrskyssä lahti näytti meille dramaattisen puolensa. Jo silloin lahdessa liikkui satoja veneitä, paattia paatin perään, ja pysähdyspaikoilla riitti tungosta.

Tällä kertaa risteilyä metsästäessä meille suositeltiin Halong Bayn sijaan Bai Tu Long Baytä, Halong Bayn Unesco-maailmanperintöalueen koillisosaa, jossa turismi on vielä alkutekijöissään.

Hotellimme respatyöntekijä kertoi Halong Bayn olevan nykyään todella täynnä, roskainen ja lähes uimakelvoton. Hän vinkkasi meille Bai Tu Long Baystä, joka olisi kuulemma aivan yhtä upea.

Bai Tu Long Bay – Puhtaampi ja rauhallisempi kuin Halong Bay, mutta samat maisemat

Aurinko porotti siniseltä taivaalta, kun perinteinen junk boat -puualus lähti lipumaan kohti Halong Bayn karstivuoria. Nautimme kannella maisemista drinksu kourassa uusia ystävyyksiä hieroen intialaisten bloggaajakollegoiden kanssa. Pysähdyimme useamman kerran kajakoimaan, luolia tutkimaan tai rannoille rentoutumaan.

Sananmukaisesti Halong Bay tarkoittaa laskeutuvan lohikäärmeen lahtea. Nimen juuret ovat muinaisessa legendassa. Tästä maisemasta onkin helppo nähdä legendojen syntyvän. Halonginlahden ihmeelliset maisemat on nimetty yhdeksi maailman niin kutsutuista uusista seitsemästä ihmeestä. Erimuotoisia kalkkikivikallioita, joista monet koskemattomia, tönöttää Halong Bayn alueella tarkalleen ottaen 1969 kappaletta. Samat maisemat ovat vilahtaneet myös Pirates of the Caribbean -leffassa.

Totta se on. Bai Tu Long Bay ei upeudessaan ainakaan kalpene Halong Baylle. Eikä usein ympärillä näkynyt ainuttakaan toista venettä.

Maisemissa ei siis ollut valittamista, mutta tunnelmaa oli hiukan latistamassa huonosti järjestetty risteily ja huonoon aikaan iskenyt flunssa. Koska makoilin itse pääosan ajasta kannella heikossa hapessa, kuvasato jäi vähäiseksi, enkä usko niiden tekevän oikeutta paikan upeudelle. Huonosta risteilyvalinnasta lisää ensi kerralla.

Bai Tu Long Bay on Halong Bayn salainen helmi, mutta kuinka kauan?

Risteily Bai Tu Long Bayssä on huomattavasti rauhallisempi vaihtoehto Halong Baylle, jos ahdistavat turistirysät eivät nappaa. Silti yksin emme sentään täälläkään koko aikaa saaneet olla. Lahdessa, johon pysähdyimme yöksi oli ehkä tusina paattia. Ja jos Halong Bay on nykyään roskainen, niin ei Bai Tu Long Baynkään rannat varsinaisesti koskemattomia ole. Rannoilla näkyi sydäntäsärkeviä roskatunkioita.

Teimme retken paikalliseen kelluvaan kylään. Mökkejä oli täällä aikoinaan satoja, nyt niitä kelluu vetten päällä vain kourallinen. Opas kertoi kyläläisten surutta roskanneen lahtea, ja siksi muutama vuosi sitten yli 400 perhettä pakotettiin jättämään kelluva paratiisinsa ja muuttamaan mantereelle. Kylään sai jäädä kourallinen asukkaita, jotka järjestävät veneretkiä ja ansaitsevat rahaa muoviroskaa keräämällä.

Jää nähtäväksi, kuinka kauan Bai Tu Long Bay pysyy salaisena aarteena. Jos sitä nyt siksi kehtaa enää edes kutsua. Retkien määrä tulee varmasti kasvamaan nopeasti. Pahoin pelkään, että Bai Tu Long Baytä odottaa sama massaturismin runtelema kohtalo kuin Halong Baytä.

Itse risteilyjen tasolta ei välttämättä kannata odottaa liikoja Halong Bayssä. Siitä lisää ensi kerralla. Mutta mitäpä siitä, sillä ympärillä lipuvat mykistävät maisemat lunastavat varmasti odotukset ja vielä enemmän. Bai Tu Long Bayn kuuluu heittämällä upeimpiin paikkoihin, mitä matkoilla on tullut nähtyä.

Lue myös vinkit risteilyn valintaan Halong Bayssä