Lyhtyjen Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki

Vietnamin kaunein kaupunki Hoi An on silkkaa silmänruokaa. Köynnökset ja pinkit kukkapuskat peittävät sopivasti ränsistyneitä, keltaisia rakennuksia. Kuvauksellisille kapeille kujille kätkeytyy tunnelmallisia ravintoloita, ja kaupungin halkaisee palmujen reunustama joki. Pimeän laskeuduttua värikkäät lyhdyt syttyvät ja luovat kaupunkiin taianomaisen tunnelman.

Ihastuimme Hoi Aniin kahdeksan vuotta sitten, kun kävimme täällä ensimmäisen kerran. Hieman jännitti palata tähän suosikkikaupunkiimme Vietnamissa, olisiko sen ihanasta tunnelmasta mitään jäljellä?

Hoi Anin lyhdyt

Hoi An blogi

Hoi An kokemuksia

Hoi An – Edelleen kaunis, mutta tupaten täynnä

Siellä missä muistan viime kerralla kävelleemme täydellisestä hiljaisuudesta ja idyllisestä tunnelmasta nauttien, nyt ihmisiä on kuin karnevaaleilla. Vanha postaukseni Hoi Anista oli otsikoitu “Leppoisa Hoi An”. Se kuulostaa nyt lähinnä sarkasmilta. Hoi Anin maine on kiirinyt kauas ja kaupunki on muuttunut enemmän kuin osasimme edes kuvitella.

Räjähtäneen suosion myötä Hoi Anin leppoisasta ilmapiiristä ei ole mitään jäljellä. Joka puolella saa väistellä moottoripyöriä, selfiekeppejä ja kuvaussessioita. Hää- ja kihlajaiskuvauksiakin näkyi parin päivän aikana toista kymmentä.

Hoi An kokemuksia

Hoi An kokemuksia

Hoi An kokemuksia

Olin tykästynyt Hoi Aniin myös siksi, että täällä ei tarvinnut pelätä henkensä puolesta tietä ylittäessä, toisin kuin muualla Vietnamissa. Nyt sekin olin muuttunut, ja kadut täyttää korviahuumaava tööttäysten konsertti. Unesco-maailmanperintökohteeksi nimetyn Hoi Anin vanhan kaupungin kadut ovat sentään tiettyyn aikaan päivästä pyhitetty jalankulkijoille. Mutta vanha kaupunkikin näytti nyt niin erilaiselta, kun kaikki kauniit rakennukset oli valjastettu ravintoloiden ja kauppojen käyttöön.

Hoi An blogi

Torimyyjät, jotka viime kerralla säteillen hymyilivät kameralle, kääntyvät nyt pois tai vaihtoehtoisesti ojentavat käden tippiä varten. Kahta hedelmäkoria kepin varassa kantava herttainen mummo, joka viime kerralla poseerasi meille iloisesti, on tehnyt hommasta bisnestä. Kameroille poseeraamalla mummeliino tahkoo dongeja varmasti moninkertaisesti hedelmien myymiseen verrattuna.

Pimeän tullen Hoi Anin kadut täyttää ahdistava ihmismeri. Olimme liikkeellä paikallisten pyhien aikaan, joten porukkaa oli vielä tavallistakin enemmän. Siltaa ylittäessä oli pakko vain työntyä väkijoukon mukana jos ei halunnut tallautua kuoliaaksi.

Illan pimeydessä myös joki täyttyy lyhdyistä. Siellä täällä soutelee veneitä turistit kyydissä. Toisella puolella jokea hehkuvat keltaisten ravintoloiden valot. Näky on kaunis, ja silti tunnelma on kaikkea muuta kuin romanttinen. Emme saa sekunninkaan rauhaa, kun koko ajan on joku tökkimässä ja tyrkyttämässä veneajelua tai veteen laskettavaa paperilyhtyä. Ties minne nekin lyhdyt päätyvät, tuntien Vietnamin jätehuollon.

Kadulla sisäänheittäjät yrittävät saada meitä sisään baareihin, joista kantautuu Backstreet Boysin jumputus. Kylteissä mainostetaan drinkkisankoja kuin Thaimaan Khao San Roadilla konsanaan. Kauhuissamme antauduimme sisäänheittäjän armoille, tilanne todellakin vaati tujua rommisankoa.

Hoi An on valokuvaajan unelma

Hoi An ei siis ollut enää se Hoi An, jonka me tunsimme. Silti, turistimeiningistä huolimatta, näin kyllä edelleen Hoi Anin viehätyksen. Onhan se nyt kaikessa kauneudessaan ilo silmälle ja valokuvaajan unelmakaupunki. Ainakin, jos löytää tilaa kuvata kaikelta ryysikseltä.

Hoi An on panostanut maineeseensa lyhtyjen kaupunkina. Kun lyhtyjä nyt näkee joka puolella, näin ei ollut vielä kahdeksan vuotta sitten. Outoa oli tosin se, että iso osa lyhdyistä oli pois päältä, vaikka oli juhlapyhä.

Aikaisin aamulla välttyy pahimmalta ryysikseltä, mutta yksin ei kannata kuvitella olevansa silloinkaan.

Hoi Anista saa myös loistavaa ruokaa. Ainakin jos välttää kaikista turistisimpia ravintoloita. Viime kerrallaosallistuimme täällä myös kokkikurssille. Paikallisia erikoisuuksia ovat cao lau eli possua, nuudeleita ja yrttejä herkullisessa kastikkeessa, ja white rose (banh bao vac), ruusun muotoiset riisitaikinanyytit katkarapu- tai possutäytteellä.

Rannalle emme ehtineet tällä kertaa. Muistan sen kauniina ja rauhallisena, ja halusin pitää ne muistot.

Vietnamilaisen koriveneen kyydissä Hoi Anissa

Sen sijaan lähdimme veneretkelle vietnamilaisen koriveneen kyytiin kookospalmumetsien keskelle. Nämä söpöt pyöreät bambuveneet ovat Keski-Vietnamin kalastajien keskuudessa suosittuja.

Odotimme rauhallista veneretkeä läpi ainutlaatuisten vedessä kasvavien palmumetsien. Sen sijaan keskeltä palmunlehvien kaikui Gangnam Style aasialaisturistien bailatessa koriveneet keikkuen. Mukana oli tuotu pienen ihmisen kokoisia kaiuttimia ja jopa karaokelaitteita. Retki huipentui huimaan koriveneen pyöritykseen, minkä näet alla olevalta videolta. Koominen kokemus!

Majoitus Hoi Anissa

*Sisältää affiliatelinkin.

Kuuman päivän päätteeksi Hoi Anissa maistuu kylmä kookos altaan reunalla. Me majoituimme Hoi Anin ulkopuolella, joen varrella palmupuiden katveessa sijaitsevassa Water Coconut Boutique Villas -hotellissa (affiliatelinkki). Parvekkeelta avautuivat idylliset näkymät riisiterasseille, joissa vesipuhvelit märehtivät. Hoi Aniin matkaa on kolmisen kilometriä ja rannalle kaksi. Etäisyys hiukan kauempana kaupungin hälinästä oli meille pelkkää plussaa, ja taksit, pyörät ja mopot kyllä kulkivat silloin kuin niitä tarvitsi. Hinta oli noin 30 euroa yöltä.

Hoi An tunnetaan myös räätäleiden kaupunkina. Jos missään Aasiassa vaatteita kannattaa teettää, se on täällä. Meidän kokemuksia vaatteiden teettämisestä Hoi Anissa pian!

Jatkatko matkaa Danangiin? 

KAIKKI POSTAUKSET VIETNAMISTA


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.