Lyhtyjen Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki

Vietnamin kaunein kaupunki Hoi An on silkkaa silmänruokaa. Köynnökset ja pinkit kukkapuskat peittävät sopivasti ränsistyneitä, keltaisia rakennuksia. Kuvauksellisille kapeille kujille kätkeytyy tunnelmallisia ravintoloita, ja kaupungin halkaisee palmujen reunustama joki. Pimeän laskeuduttua värikkäät lyhdyt syttyvät ja luovat kaupunkiin taianomaisen tunnelman.

Ihastuimme Hoi Aniin kahdeksan vuotta sitten, kun kävimme täällä ensimmäisen kerran. Hieman jännitti palata tähän suosikkikaupunkiimme Vietnamissa, olisiko sen ihanasta tunnelmasta mitään jäljellä?

Hoi Anin lyhdyt

Hoi An blogi

Hoi An kokemuksia

Hoi An – Edelleen kaunis, mutta tupaten täynnä

Siellä missä muistan viime kerralla kävelleemme täydellisestä hiljaisuudesta ja idyllisestä tunnelmasta nauttien, nyt ihmisiä on kuin karnevaaleilla. Vanha postaukseni Hoi Anista oli otsikoitu “Leppoisa Hoi An”. Se kuulostaa nyt lähinnä sarkasmilta. Hoi Anin maine on kiirinyt kauas ja kaupunki on muuttunut enemmän kuin osasimme edes kuvitella.

Räjähtäneen suosion myötä Hoi Anin leppoisasta ilmapiiristä ei ole mitään jäljellä. Joka puolella saa väistellä moottoripyöriä, selfiekeppejä ja kuvaussessioita. Hää- ja kihlajaiskuvauksiakin näkyi parin päivän aikana toista kymmentä.

Hoi An kokemuksia

Hoi An kokemuksia

Hoi An kokemuksia

Olin tykästynyt Hoi Aniin myös siksi, että täällä ei tarvinnut pelätä henkensä puolesta tietä ylittäessä, toisin kuin muualla Vietnamissa. Nyt sekin olin muuttunut, ja kadut täyttää korviahuumaava tööttäysten konsertti. Unesco-maailmanperintökohteeksi nimetyn Hoi Anin vanhan kaupungin kadut ovat sentään tiettyyn aikaan päivästä pyhitetty jalankulkijoille. Mutta vanha kaupunkikin näytti nyt niin erilaiselta, kun kaikki kauniit rakennukset oli valjastettu ravintoloiden ja kauppojen käyttöön.

Hoi An blogi

Torimyyjät, jotka viime kerralla säteillen hymyilivät kameralle, kääntyvät nyt pois tai vaihtoehtoisesti ojentavat käden tippiä varten. Kahta hedelmäkoria kepin varassa kantava herttainen mummo, joka viime kerralla poseerasi meille iloisesti, on tehnyt hommasta bisnestä. Kameroille poseeraamalla mummeliino tahkoo dongeja varmasti moninkertaisesti hedelmien myymiseen verrattuna.

Pimeän tullen Hoi Anin kadut täyttää ahdistava ihmismeri. Olimme liikkeellä paikallisten pyhien aikaan, joten porukkaa oli vielä tavallistakin enemmän. Siltaa ylittäessä oli pakko vain työntyä väkijoukon mukana jos ei halunnut tallautua kuoliaaksi.

Illan pimeydessä myös joki täyttyy lyhdyistä. Siellä täällä soutel