Ubudin apinametsässä

Yksi Balin suosituimmista turistikohteista on Ubudin apinametsä, Sacred Monkey Forest Sanctuary, satojen makaki-apinoiden pyhänä pidetty koti Ubudin sademetsän siimeksessä.

Kävin ensimmäistä kertaa Ubudin apinametsässä reilusti yli 10 vuotta sitten. Rohanille tämä oli ensimmäinen kerta, ja kenties viimeinen. Kokemuksesta jäi nimittäin ristiriitaiset fiilikset.

Ubud Monkey Forest

Ubudin apinametsä on täynnä mystistä tunnelmaa

Apinametsä on kyllä hieno paikka jo ilman apinoita tai temppeleitäkin. Paikkaa ympäröivät jättimäiset satoja vuosia vanhat banianviikunapuut, purot ja pienet vesiputoukset.

Osittain rappeutuneen oloiset sammalten peitossa olevat temppelit, lukuisat patsaat ja apinat luovat viidakkoon mystisen tunnelman kuin Indiana Jonesissa konsanaan. Viidakko toimii myös virkistävänä pakopaikkana helteestä.

Ubud Monkey Forest Bali

Ubudin apinametsä

Monkey Forest temppeleineen ja apinoineen on balilaiselle hindulaisuudelle merkittävä pyhä paikka. Temppeleistä vanhimpien uskotaan olevan 1300-luvulta. Sisälle temppeleihin ei tavallisella pakanaturistilla ole asiaa.

Ubudin apinametsässä valtaa pitävät apinat

Metsän vetonaula ovatkin sen söpöt asukkaat. Apinametsän apinat ovat vastustamattomia veijareita, joiden vauhdikasta ja hulvatonta toimintaa voisi seurata tuntikausia. Ne juoksentelevat ja heiluvat puusta toiseen, jahtaavat toisiaan ja tappelevat, leikkivät, kierivät ja hierovat toisiaan, lempivät ja poimivat ötököitä toistensa turkeista.

Ubudin apinametsässä Balilla

Meidän visiittimme jäi kuitenkin lyhyeksi. Turisteja täällä oli toki jo kymmenen vuotta sitten, mutta ei ihan tässä mittakaavassa. Tällä kertaa ihmisiä oli varmaan yhtä paljon kuin apinoita. Ulkona kyttää kaupustelijoita, ja kadut pursuavat turistikrääsäkojuja.

Ihmisistä huolimatta apinametsä on apinoiden planeetta. Täällä määräävät apinat.

Ubudin apinametsässä Balilla

Etenkin pienet apinat voivat näyttää syötävän suloisilta palleroilta. Ne ovat kenties tottuneita ihmisiin, mutta silti edelleen villieläimiä, ja myös erittäin viekkaita varkaita, jotka eivät kaihda keinoja saadakseen mitä haluavat.

Jos istahdat alas, ne hyppäävät syliin, mutta eivät silittelyjen toivossa. Ne haluavat banaanisi, ruokasi, aurinkolasisi, korusi, kamerasi, kaiken minkä vain irti saavat.

Valitettavasti monet turistit tulevat tänne tietämättä apinoiden maineesta ja lukematta varoituskylttejä. Näin apinoiden hyppäävän puista ihmisten selkäreppuihin, roikkuvan käsilaukuissa, avaavan vetoketjuja ja kiipeävän pitkin ihmisiä päästäkseen käsiksi aarteisiin.

Jos ne onnistuvat jotain saamaan näppeihinsä, voit sanoa tavaroillesi hyvästit. Ei ole myöskään kivaa, jos muovia tai vaikka purkkaa kuten alla olevassa kuvassa päätyy apinoiden hampaisiin.

Ubudin apinametsä Balilla

Monkey Forest, Ubud, Bali

Näillä apinoilla ei ole mitään käytöstapoja. Erehdyin istumaan sekunniksi alas, kun jo eräs härski pikkuapina avasi mekkoni olkaimen solmun salamannopeasti. Apinat hauskuuttivat ihmisiä myös kurkistamalla tyttöjen kaula-aukkoihin. Ken lienee niille tämänkin opettanut.

Mutta näin valitettavasti myös ihmisiä, joilla ei ollut käytöstapoja. Joku huitoi apinoita kepillä, ja siitäkös iso apina hermostui, sähisi ja lähti vihaisena jahtaamaan miestä. Ihmiset myös härnäsivät apinoita banaaneillaan.

Ja sitten ihmetellään, kun apinat ovat aggressiivisia. Apinat voivat purra ja saada vahinkoa aikaan myös raapimalla.

Pisti pohtimaan, olimmekohan me ihmiset sittenkin niitä metsän oikeita apinoita.

Turistien toiminnan sivusta seuraaminen oli välillä yhtä viihdyttävää kuin apinoiden.

Täydellistä apinakuvaa varten näimme lukuisia ihmisiä houkuttelemassa apinoita olkapäilleen banaanien avulla. Hämmästyksekseni paikan henkilökunta rohkaisi toimintaa auttaen apinoita ihmisten olkapäille maksua vastaan. Kyseenalaista hommaa. Onhan se nyt selvää, ettei siitä aina hyvä seuraa.

Ubudin apinametsässä Balilla

Jos satut Ubudiin tai se on matkan varrella, Monkey Forest on meidän mielestämme kaikesta huolimatta, ainakin toistaiseksi, visiitin arvoinen. Kunhan olet varovainen ja käyt rauhassa, kunnioittaen paikkaa ja sen luontokappaleita.

Monkey Forest, Ubud, Bali

Vinkit Ubudin apinametsään

  • Jätä aurinkolasit, reput, laukut, muovikassit, vesipullot ynnä muut, korut ja kaikki irtonainen hotellille tai autoon, ja pidä huolta kamerastasi.
  • Älä unohda mitään taskuihin.
  • Älä ruoki apinoita, edes banaaneilla. Älä tuo ruokaa metsään, sillä apinat haistavat sen.
  • Älä laita päälle solmulla tai vetoketjulla avattavaa mekkoa 😉
  • Älä yritä koskea apinoihin
  • Älä näytä apinoille hampaita hymyillessä, tuijota silmiin tai muuten käyttäydy uhkaavasti.
  • Jos apina hyppää syliin, älä panikoi, juokse tai kilju, vaan lähde hitaasti kävelemään.
  • Käytä zoomia sen sijaan, että työntäisit kameran apinan naamaan.
  • Hinta oli visiittimme aikaan 40 000 IDR eli kolmisen euroa
  • Metsässä voi vierailla kello 8-18 välillä. Pamahtaisin paikalle ehkä heti aamusta tai juuri ennen sulkemisaikaa välttääkseni pahimmat turistimassat, en tosin tiedä hyödyttäisikö se mitään.

Lue myös: KOHDEOPAS – BALI

Mitä tehdä Ubudissa – 10 vinkkiä

Tärkeimmät vinkit Balille

Mitä tehdä Balilla – 40 ideaa lomanviettoon

KAIKKI POSTAUKSET BALILTA