10 syytä miksi Australia on mahtava paikka elää

Joskus tuntuu, että ulkopuolisille on helpompi puhua ikävästäni Suomeen kuin siitä, kuinka paljon rakastan Australiaa. Tuntuu, että siitä saa vähintään maanpetturin ja epäisänmaallisen leiman, jos uskaltaa kehua toista maata. Ja auta armias, jos menee kritisoimaan Suomea.

Ulkomaille muuttava saa usein ihmettelyä osakseen, mitä oikein lähdet pakoon ja niin edelleen. Suomeen syntyminenhän on lottovoitto! Voisiko olla, että jossain muualla, tässä tapauksessa Australiassa, voisi myös olla yhtä hyvä elää? Uskon nimittäin, että esimerkiksi Australiaan syntyminen on yhtä iso lottopotti.

Australia ei ole mikään utopia, vikansa on täälläkin, niin kuin kaikkialla. Mutta niistä lisää toisella kertaa. Australia Dayn kunniaksi aion tänään estottomasti ylistää Australiaa.

Suomi tulee aina olemaan itselleni sydämessä yhtä rakas, mutta palavasti olen rakastunut myös uuteen kotimaahani. Miksi? Tässä kymmenen syytä.

1. Pitkät, kuumat kesät. Olen kesänainen. Rakastan sitä, kun useamman kuukauden ajan ei tarvitse miettiä pukeutumista ennen uloslähtemistä. Rakastan lämpimpiä kesäiltoja ja heräämistä verhojen takaa paistavaan aurinkoon. Kesä houkuttelee ulkoilemaan, toisaalta koska kesäpäiviä riittää, ei ole katastrofi vaikka yhden viettäisi sisälläkin. Kesä tuo enemmän eloa elämään!

2. Ainutlaatuinen luonto. Australian luonto on uskomattoman ainutlaatuinen ja monipuolinen. Uniikki eläinmaailma, lukuisat maailmanperintöalueet, sadat kansallispuistot, mielettömät maisemat aina vuoristoista sademetsiin, aavikkoihin ja hiekkarantoihin, luonnonihmeitä kuten Isoa Valliriuttaa ja Ulurua unohtamatta. Ausseissa ei tarvitse lähteä eläintarhaan nähdäkseen omituisia otuksia, eikä ulkomaille nähdäkseen eksoottisia maisemia. Australiassa asuessa ei enää tule keskityttyä niihin tappaviin otuksiin, vaan maan suloisiin karvapalleroihin. Tiesitkö muuten, että Australiassa on enemmän kenguruita kuin ihmisiä!

3. Maailmanluokan rannat. Liittyy edelliseen, mutta ansaitsee oman mainintansa. En ikinä kyllästy Australian loputtomiin jatkuviin, usein tyhjyyttään ammottaviin hiekkarantoihin. Tiesitkö, että jos vierailisit joka päivä eri rannalla Australiassa, niiden kaikkien näkemiseen menisin 27 vuotta!

4. Rento elämäntyyli. Ausseissa elämä tapahtuu ulkona. Aikaa vietetään rannalla, tapahtumissa, luonnossa, puistossa, pyöräillessä, surffatessa, piknikeillä ja telttaillessa. Tasapaino työn ja vapaa-ajan kanssa on kohdallaan, täällä ei eletä työtä varten, vaan tehdään töitä elämän ohessa.

5. Monikulttuurisuus. Joka kolmas aussi on syntynyt ulkomailla. Kun mennään sukupolvissa taaksepäin, lähes jokainen on jostain muualta. Siinä missä maailmalla kauhistellaan monikulttuurisuuden tuomia uhkakuvia (jonkin verran toki varsinkin nykyään myös Ausseissa), Australia on joka tapauksessa onnistunut muodostamaan menestyksekkään, vauraan monikulttuurisen yhteiskunnan. Ulkomaalaisena Ausseissa ei tule orpo olo, sillä joka toisella on hassu aksentti. Kun väestö muodostuu erinäisistä vähemmistöistä, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden merkitys korostuu.

6. Ihanat ihmiset. Aussit ovat lämpimiä, kohteliaita ja ystävällisiä. Aussit auttavat miestä mäessä. Sen sain huomata heti Aussilaan saapuessani, kun ensimmäisessä risteyksessä kartta kädessä seisoessani joku tarjosi apuaan. Australia tuntuukin yhteisöllisemmältä maalta kuin Suomi. Sekään ei haittaa, että aussit ovat keskimäärin aika hyvännäköistä porukkaa 😉

7. Loistava ruoka. Kotimaisten hedelmien ja vihannesten kirjo on valtava ympäri vuoden. Suurkaupungeissa ruokaa löytyy jokaisesta maailman kolkasta. Opit, mikä on tom kha ja miten pho lausutaan, vaikka et olisi Kaakkois-Aasiassa reissannutkaan. Australialaiset arvostavat hyvää kahvia, ja siksi esimerkiksi Starbucks ei täällä menestynyt. 60+ viinialueen koluamisessa on viinin rakastajalla työsarkaa.

10 syytä rakastua Australiaan

8. Korkea elintaso. Aussien elämänlaatu on tutkimusten mukaan maailman kärkitasoa, Ausseissa on myös esimerkiksi hyvä työllisyystilanne, korkea koulutustaso, maailman korkeimmat minimipalkat ja toiseksi korkein eliniänodote.

9. Asumiskelpoisuus. Ei Australian kaupunkeja suotta valita maailman asumiskelpoisimpiin vuosi toisensa jälkeen. Paitsi eläväisiä, Australian kaupungeissa homma myös toimii, oli se sitten julkinen liikenne, terveydenhuolto tai koulutusjärjestelmä. Australiassa asuessa on oppinut, että vaikka monet asiat hoidetaan eri tavalla kuin Suomessa, ne voivat silti toimia yhtä hyvin tai jopa paremmin.

10. No worries -asenne. Australiassa yleinen ilmapiiri on positiivinen ja kannustava. Elämää ei oteta niin vakavasti. Naapurien verotiedot eivät paskaakaan kiinnosta ketään. Australiassa ei murjoteta eikä kyräillä.

Hyvää Australia Daytä itse kullekin! Jos missasit viime vuoden pohdinnan siitä, tulisiko Australia Daytä juhlia sen nykymuodossa ollenkaan vai kenties boikotoida, aihe on tänä vuonna entistäkin ajankohtaisempi.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.