Pitäisikö Australia Daytä boikotoida?

26. päivä tammikuuta läpi Aussilan maassa juhlitaan Australia Daytä, Australian kansallispäivää. Australia Day merkkaa vuosipäivää ensimmäisen laivaston saapumisesta Australiaan 1788, ja Iso-Britannian lipun iskemisestä Sydneyn maaperään, maahan, joka julistettiin ‘terra nulliukseksi‘ eli ei kenenkään maaksi.

DSC_0200_stitch (900x355)

Australia Daytä juhlistetaan paraateilla, ilotulituksilla, patrioottisilla seremonioilla ja Vuoden australialainen -palkinnolla. Australia Day on pyhäpäivä, ja pitkän viikonlopun maassa sen sattuessa viikonlopulle maanantai on vapaapäivä. Australia Daytä vietetään usein rantsussa tai puistossa piknikillä.

DSC03941 (700x525)

Mikäs sen mukavampaa, kun hengata kaveriporukassa puistossa, poolilla tai rannalla tissutellen ja grillaillen. Australia Daynä Aussilan liput liehuvat, eikä pelkästään lipuissa, vaan shortseissa, bikineissä, kylmälaukuissa ja kaljapullonpidikkeissä, Kiinassa valmistetuissa tottakai. Kaljapullolasit päässä ja australiahattu päässä jengi grillailee, pelaa krikettiä tai aussifutista ja kuuntelee maailman isointa musiikkiäänestystä, radiokanava Triple J:n listausta viime vuoden 100 parhaasta biisistä. Ja kaikilla on kivaa. Aussie, aussie, aussie, oi, oi, oi!

xkZBG

Australia Day on kansallisen ylpeyden päivä. Pian minustakin tulee Australian kansalainen, kunhan saan paperisodan käyntiin. Australia Daynä uudet kansalaiset toivotetaan tervetulleiksi seremoniassa, jonka puheissa puhutaan kaikkien sisällyttämisestä ja tasa-arvosta. Kysymys kuuluu, onkohan Australia Day nyt kuitenkaan se oikea päivä tuntea ylpeyttä? Köhöm, onkohan tässä nyt unohdettu jotakin olennaista?

DSC_1143 (700x469)

Joka vuosi mediassa, kenties entistä enemmän, nousee väittely Australia Daystä. Australia Day on syystäkin kiistanalainen päivä. Australia Daytä juhlitaan kuin maassa ei ketään ennen eurooppalaisia olisi ollutkaan. Australia oli olemassa ennen eurooppalaisia valloittajia, ja australialaisia oli olemassa jo ainakin 50 000 vuotta sitten jos ei aiemmin. Australian aboriginaaleille eli ‘Ensimmäisille Ihmisille’ Australia Day on kansallinen surupäivä. He kutsuvat sitä vaihtelevasti Invasion Dayksi eli valloittamisen päiväksi, Survival Dayksi, selviytymispäiväksi tai Sovereignty Dayksi, suvereniteettipäiväksi. Aboriginaaliyhteisöt muistavat päivää usein marssimalla kaduilla tai konserteilla.

IMG_7865 (800x600) (700x525)

Australian historia ei ole kaunis. Valtio syntyi rasismista, valloituksesta ja kansanmurhasta. Aboriginaalit menettivät maansa, lapsensa, kotinsa, myöhemmin terveytensä ja suureksi osaksi elämäntyylinsä ja kulttuurinsa. Aboriginaalit ovat vieläkin heikommassa asemassa yhteiskunnassa joka asteikolla. Australia juhlii toisen kansakunnan kustannuksella. Australia kutsuu itseään reiluksi maaksi, ‘the land of the fair go’ ja ylpeilee monikulttuurisuudellaan. Eikö iso osa Australian kansallispäivää pitäisi olla maan alkuperäisten asuttajien ja maailman vanhimman kulttuurin kunnioittaminen?

IMG_2628 (700x526)

Keskivertoaussi on puun ja kuoren välissä. Kansallispäivän juhliminen on tärkeä perinne, mutta päivän kiistanalaisuus tunnustetaan. Positiivista on se, että edes yhtenä päivänä vuodessa aboriginaalien kärsimyksistä puhutaan, kun useimmiten ne lakaistaan maton alle. Normaalisti eläinten oikeuksistakin puhutaan enemmän kuin kantaväestön oikeuksista. Australia Day kasvattaa tietoisuutta epäkohdista. Paikoittain pidetään minuutin hiljaisuuksia kantaväestön kärsimyksille.

DSC_7797 (700x500)

Kansallispäivän pitäisi tuoda ihmiset yhteen. Australia Day tekee päinvastoin ja korostaa kuilua alkuperäisväestön ja valtaväestön välillä. Australia Dayn juhliminen on kuin heiluttaisi Australian lippua aboriginaalin nenän edessä samalla laulaen lällällällänlieru! Aboriginaaleille Australia Day on se yksi päivä vuodesta, jolloin he eivät tunne olevansa australialaisia. Australia Day, jonka pitäisi olla kaikki yhdistävä australialaisuuden juhla, nöyryyttää ja jättää aboriginaalit ulkopuolelle. On aika vaikea kuvitella aboriginaalien ikinä kilistelevän ja toivottavan toisilleen ‘Happy Australia Day!’

DSC_7681 (700x477)

Suomalaisena ei pidä unohtaa, että kotimaassakin on sorrettu alkuperäisiä asukkaita. Samalla tavalla Suomessa on saamelaisilta viety maita, elämäntapoja tuhottu ja kansaa sorrettu pitämällä sitä rodullisesti alempiarvoisena. Samalla tavalla suomalaiset sivuuttavat menneisyyden vääryydet. Samalla tavalla Suomi vitkuttelee valtaväestöä vastaavien oikeuksien takaamisessa saamelaisille. Mikä siinä anteeksipyynnössä ja mokien korjaamisessa kestää?

IMG_2797

On aika todistaa, että olemme parempia ihmisiä tänään kuin rasistisessa menneisyydessä. Kuuntele australialaisen aboriginaalin, toimittaja Stan Grantin vaikuttava ja liikuttava puhe siitä, pohjautuuko australialainen unelma rasismiin tästä linkistä.

DSC_7705_stitch (900x347)

Pitäisikö Australia Daytä boikotoida? Ei välttämättä. Australia Daytä ei pidä unohtaa, mutta mielestäni sitä ei pidä juhliakaan, ellei päivää muuteta. Tosiaussi muistaa, mistä on peräisin. Nosta malja, mutta nosta se yhtenäiselle maalle, joka tunnustaa menneisyyden virheet ja on oppinut niistä.

Leffavinkki: Varastetut lapset (Rabbit-Proof Fence, 2002)

Ajatuksia, mietteitä?

Olethan löytänyt Muuttolinnun jo Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!