Australia Day… Vai Invasion Day?

Australia Day, Australian kansallispäivä, on juhlapäivä, jota vietetään ympäri Australiaa 26. päivä tammikuuta. Vuosi vuodelta päivän juhliminen on kuitenkin herättänyt entistä enemmän vastustusta. Miksi?

Australia Dayn päivä pohjautuu ensimmäisen laivaston saapumiseen Australiaan vuonna 1788, jolloin Iso-Britannian lippu iskettiin ensimmäistä kertaa Sydneyn maaperään ja eurooppalainen asutus Australiassa alkoi.

Samalla Australia julistettiin ‘terra nulliukseksi‘ eli ei kenenkään maaksi.

Australia Daytä juhlistetaan perinteisesti paraateilla, ilotulituksilla, patrioottisilla seremonioilla ja Vuoden australialainen -palkinnolla. Australia Day on pyhäpäivä, ja pitkän viikonlopun maassa sen sattuessa viikonlopulle maanantai on vapaapäivä. Australia Daytä vietetään usein rannalla tai puistossa piknikillä tissutellen, pelaillen ja grillaillen. Aussie, Aussie, Aussie, Oi, Oi, Oi!

DSC_0200_stitch (900x355)

Australia Day on kansallisen ylpeyden päivä. Australia Daynä uudet kansalaiset toivotetaan tervetulleiksi seremoniassa, jonka puheissa puhutaan kaikkien sisällyttämisestä ja tasa-arvosta.

Mutta kysymys kuuluu, onkohan tämä nyt kuitenkaan se oikea päivämäärä tuntea kansallista ylpeyttä? Vai onkohan tässä nyt unohdettu jotakin olennaista?

Joka vuosi mediassa nousee edellistä vuotta kuumempi väittely Australia Daystä, ja onhan se syystäkin kiistanalainen päivä. Australia Daytä juhlitaan kuin maassa ei ketään ennen eurooppalaisia olisi ollutkaan. Australia oli olemassa ennen eurooppalaisia valloittajia, ja australialaisia oli olemassa jo ainakin 50 000 vuotta sitten jos ei aiemmin.

xkZBG

Australian aboriginaaleille Australia Day on Invasion Day

Australian aboriginaaleille eli ‘Ensimmäisille Ihmisille’ Australia Day on kansallinen surupäivä. He kutsuvat sitä vaihtelevasti Invasion Dayksi eli valloittamisen päiväksi, Survival Dayksi, selviytymispäiväksi tai Sovereignty Dayksi, suvereniteettipäiväksi. Aboriginaaliyhteisöt muistavat päivää usein marssimalla kaduilla tai konserteilla.

Australian historia ei ole kaunis. Valtio syntyi rasismista, valloituksesta ja kansanmurhasta. Aboriginaalit menettivät maansa, lapsensa, kotinsa, myöhemmin terveytensä ja suureksi osaksi elämäntyylinsä ja kulttuurinsa. Aboriginaalit ovat edelleen heikommassa asemassa yhteiskunnassa joka asteikolla. Australia juhlii toisen kansakunnan kustannuksella. Eikö iso osa Australian kansallispäivää pitäisi olla maan alkuperäisten asuttajien ja maailman vanhimman kulttuurin kunnioittaminen?

DSC_1143 (700x469)

Australia kutsuu itseään reiluksi maaksi, ‘the land of the fair go’ ja ylpeilee monikulttuurisuudellaan.  Eikö Australian kansallispäivän pitäisi olla sellainen, jota jokainen australialainen voi juhlia?

Kansallispäivän juhliminen on tärkeä perinne, mutta ei voida kiistää, että päivän valinta on pielessä. Positiivista on se, että edes yhtenä päivänä vuodessa aboriginaalien kärsimyksistä puhutaan, kun useimmiten ne lakaistaan maton alle. Normaalisti eläinten oikeuksistakin puhutaan enemmän kuin kantaväestön oikeuksista. Viime vuosina Australia Day on kasvattanut tietoisuutta epäkohdista. Paikoittain pidetään minuutin hiljaisuuksia kantaväestön kärsimyksille.

DSC_7797 (700x500)

Kansallispäivän pitäisi tuoda ihmiset yhteen. Australia Day tekee päinvastoin ja korostaa kuilua alkuperäisväestön ja valtaväestön välillä.

Aboriginaaleille Australia Day on se yksi päivä vuodesta, jolloin he eivät tunne olevansa australialaisia. Australia Day, jonka pitäisi olla kaikki yhdistävä australialaisuuden juhla, nöyryyttää ja jättää aboriginaalit ulkopuolelle. On aika vaikea kuvitella aboriginaalien ikinä kilistelevän ja toivottavan toisilleen ‘Happy Australia Day!’

DSC_7681 (700x477)

Suomalaisena ei pidä unohtaa, että kotimaassakin on sorrettu alkuperäisiä asukkaita. Samalla tavalla Suomessa on saamelaisilta viety maita, elämäntapoja tuhottu ja kansaa sorrettu pitämällä sitä rodullisesti alempiarvoisena. Samalla tavalla suomalaiset sivuuttavat menneisyyden vääryydet. Samalla tavalla Suomi vitkuttelee valtaväestöä vastaavien oikeuksien takaamisessa saamelaisille. Mikä siinä anteeksipyynnössä ja mokien korjaamisessa kestää?

IMG_2797

On aika muutokselle. On aika todistaa, että olemme parempia ihmisiä tänään kuin rasistisessa menneisyydessä. Australia Daytä ei pidä unohtaa, mutta ei sitä pidä juhliakaan, ennen kuin päivä muutetaan. Tosiaussi muistaa, mistä on peräisin. Levitä sanaa, ja jos nostat Australia Daynä maljan, nosta se yhtenäiselle maalle, joka tunnustaa menneisyyden virheet ja on oppinut niistä.

Leffavinkki: Varastetut lapset (Rabbit-Proof Fence, 2002)

Lue myös: 10 syytä miksi Australia on mahtava paikka elää