Stereotypioita, myytinmurtoa ja ennakkoluuloja Australiasta

Elämästä Australiassa pallon toisella puolella liikkuu toisinaan aika huvittavia huhuja. Viikonloppuna sain päivän naurut vauvafoorumilta, jossa keskusteltiin, minkälaista Australiassa on asua. Sen mukaan Australiassa kaupassa käydään lentokoneella, kaikki elukat pienimmästä suurimpaan yrittävät tappaa, ja kengurutkin vetävät turpaan.

Toivon mukaan valtaosalla ihmisistä on hieman oikeampi kuva elämästä Australiassa, mutta näistä mielenkiintoisista ja viihdyttävistä harhaluuloista inspiroituneena lähdin kuitenkin korjaamaan harhaluuloja, stereotypioita ja ennakkoluuloja Australiasta! Totta vai tarua?

“Australiassa kaikki eläimet pienimmästä suurimpaan yrittävät tappaa.”

Tarua. Tämä on kenties se kaikista yleisin ennakkoluulo. Yhdeksän vuoden aikana Australiassa olen nähnyt ehkä neljä käärmettä luonnossa, kaikki kansallispuistoissa patikoidessa. Myrkkyhämähäkkiä en ole tainnut nähdä koskaan, hyvin vähän harmittomiakaan. Toisaalta olenkin pääasiassa asunut Melbournessa kaupunkialueella. Maaseudulla tai tropiikissa asuvat varmasti törmäävät kaiken maailman höttiäisiin paljon useammin.

Australian myrkylliset eläimet saavat mielestäni tarpeettoman paljon huomiota. Mikä onkaan totuus Australian vaarallisista eläimistä? Tätä aihetta olen käsitellyt jo aikaisemmin tässä postauksessa Australian tappavista eläimistä.

“Australiassa on aina kuuma.”

Totta ja tarua. On totta, että kesät ympäri maan ovat pitkiä ja kuumia. Mutta Australia on valtava maa, ja siihen mahtuu monenlaista ilmastoa. Pohjoisessa eletään tropiikissa, jossa ilmasto jakautuu kuivaan ja sadekauteen. Toisaalta etelästä löytyy neljä vuodenaikaa. Talvet eivät ole yhtä kylmiä kuin Suomessa, mutta viileitä kuitenkin lämpötilan tippuessa jopa alle kymmeneen asteeseen.

“Australiassa on ohuempi otsonikerros, joten voimakkaalta uv-säteilyltä pitää suojautua tosissaan.”

Totta ja tarua. Auringolta pitää suojautua tosissaan, se on totta. Australian UV-säteily on merkittävästi voimakkaampaa kuin Suomessa, alueesta riippuen. Se ei kuitenkaan ole seurausta ohuemmasta otsonikerroksesta, toisin kuin yleinen uskomus kuuluu. Etelänavan otsoniaukko vaikuttaa vain silloin tällöin aivan eteläisimmässä Australiassa, eikä sillä ole juurikaan vaikutusta ihosyöpämääriin.

Näillä leveyspiireillä (myös muualla kuin Australiassa) aurinko on voimakkaampi siksi, että kesällä maapallo on lähempänä aurinkoa kuin pohjoisen pallonpuoliskon kesällä. Voimakkaampaan UV-säteilyyn vaikuttaa myös ilman puhtaus tiheämmin asuttuun pohjoiseen pallonpuoliskoon verrattuna, ja sijainti lähempänä päiväntasaajaa.

“Australiassa ihosyöpäriski on suurempi.”

Totta. Australia ja Uusi-Seelanti johtavat maailman ihosyöpätilastoja. Melanooma on Australian kolmanneksi yleisin syöpätyyppi.

Ihosyöpä on yleistä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa verrattuna muihin maihin samoilla leveyspiireillä siksi, että briteistä peräisin oleva ihmisten vaalea iho ei ole ehtinyt sopeutua voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Aboriginaalien keskuudessa ihosyöpää esiintyy huomattavasti vähemmän.

“Australia on täynnä ruskettuneita surffareita.”

Tarua. Tai no onhan se totta niillä alueilla, mitkä ovat tunnettuja surffiaalloistaan. Mutta todellisuudessa vain noin yksi kymmenestä australialaisesta surffaa. Useimmat ausseista ovat yhtä kalmankalpeita kuin suomalaiset, sillä ‘slip, slop, slap’ eli auringolta suojautuminen otetaan tosissaan.

“Surffatessa voi Australiassa joutua hain ruuaksi.”

Totta ja tarua. Onhan se mahdollista, mutta samalla tavalla ajateltuna voit myös kuolla lento-onnettomuudessa matkalla Australiaan. Vuonna 2018 hain ruoaksi joutui kolme ihmistä, hyökkäyksiä oli enemmän. Se on kuitenkin todella harvinaista ottaen huomioon, kuinka paljon ihmisiä surffaa Australian aalloilla joka päivä. Hukkuminen on paljon todellisempi vaara Australiassa kuin haihyökkäys. Suosittelen taas lukemaan postauksen Australian vaarallisimmista eläimistä. 

“Etäisyydet ovat pitkiä. Australiassa lapset opiskelevat kotona, koska kouluun on liian pitkä matka, ja kaupassakin käydään lentokoneella.”

Totta ja tarua. Etäisyydet ovat isossa maassa pitkiä. Sydneystä Perthiin on yli 3000 kilometriä, eikä Melbournestakaan Sydneyyn hurauteta ihan muutamassa tunnissa, vaikka ne kartalla näyttävätkin olevan lähellä toisiaan. Se olikin ainoa totuudenpoikanen tuossa kommentissa.

“Kaikki on kallista, ja palkkataso on huono.”

Tarua. Australiassa palkkataso on parempi kuin Suomessa lähes joka alalla. Asuminen on todella kallista etenkin suurkaupungeissa, mutta käteen jää silti enemmän kuin Suomessa. Toisaalta lähes kaikki muu kuin asuminen on halvempaa kuin Suomessa. Ulkona on varaa syödä useammin, ja ruokaostoksista selviää halvemmalla.

“Australialainen ruoka on vegemitea, nakkirullia ja grillattuja katkarapuja.”

Tarua. Australian ruokakulttuurissa parasta on mielestäni kansainvälisyys. Brittiläiseen ruokakulttuuriin on sittemmin sekoittunut vaikutteet ympäri maailmaa ja etenkin Aasiasta. Rakastan Australiassa myös sen valtavaa tuoretta kotimaista hedelmä- ja vihannesvalikoimaa, tarjolla ympäri vuoden. Sen jälkeen ei Suomen kotimainen hevi-osasto oikein enää vakuuta. Katkarapuja kyllä grillataan, ja meren eläviä syödään muutenkin paljon. Melbourne on suorastaan maailmankuulu ruoan rakastajien kaupunki ja Masterchefin synnyinsija.

“Kenguruita inhotaan, ja niiden päälle ajetaan tahallaan autolla.”

Kenguruita jää paljon auton alle, mutta ei se kyllä tahallista ole. Syrjäisellä maaseudulla kenguruja pidetään joskus tuholaisina ja tarvittaessa ammutaan, mutta yleisesti ottaen kengurut ovat lutuisia ja rakastettuja eläimiä.

“Australiassa riittää sääntöjä ja kummallisia lakeja, kuten huonon musiikin soittamisesta saa sakot -laki.”

Totta ja tarua. Tuosta kyseisestä laista en ole kuullut (valitettavasti). Mutta sääntöjä kyllä riittää. On pyöräilijöiden kypäräpakkoa, leijakieltoja ja pikniklupaa ryhmille puistoissa. Sydneyssä on kielletty jalkapallot rannoilla eikä baariin pääse iltakymmenen jälkeen. Mutta vastapainona toisilla osa-alueilla ollaan rentoja. Esimerkiksi alkoholia saa joka puolelta ja melkein milloin tahansa, ja Melbournessa tietyt baarit ovat auki 24/7.

“Kaupunkien ulkopuolella on todella karua.”

Totta ja tarua. Hassua, itse olen kyllä erämaan lisäksi löytänyt paljon vehreitä metsiä, sademetsiä ja vesiputouksia. Riippuu taas ihan siitä, missä päin maata ollaan.

“Australia on takapajula ja ihmiset rasistijuntteja.”

Tarua. En oikein ymmärrä, mistä tämä stereotypia Australiasta takapajulana oikein juontaa juurensa. Hollywoodista, Crocodile Dundeesta ja vastaavista? Mielestäni Australia on monissa asioissa edistyksellinen. Tässä kohtaa usein mainitaan Australian huonot nettiyhteydet, mutta unohdetaan samalla tämän kokoisen maan tuomat haasteet yhteyksille. Joskus tuntuu, että ihmiset kokevat jonkin takapajuisena vain siksi, että asiat eivät toimi samalla tavalla kuin on totuttu.

Juntteihin, australialaisittain boganeihin etenkin maaseudulla ja tietyillä alueilla kyllä törmää, mutta niin törmää samalla tavalla syrjäkylissä Suomessakin. Ja mitä tulee rasismiin, pientä äänekästä vähemmistöä lukuunottamatta Australia on ylpeä kansastaan, joka on yksi maailman monikulttuurisimpia. Kolmannes australialaisista on syntynyt ulkomailla, ja jopa puolella väestöstä on ainakin toinen vanhemmista kotoisin jostain muualta.

“Australiassa maanjäristykset ovat tavallisia ja tsunamivaroituksia annetaan aika ajoin.”

Tarua. Australia on melko kaukana maanjäristyksille alttiista alueista. Tsunamiriski on hyvin pieni, eikä tsunamivaroituksia todellakaan anneta aika ajoin. Viimeisin hurja ‘tsunami’ oli 35 senttiä korkea. Tai no jos nyt tarkkoja ollaan, niin maanjäristyksiä on kyllä sattunut Melbournessakin silloin tällöin, alakuvassa se viime aikojen vakavin.

“Australiassa pintapuolisuus ja kulissien ylläpito on tärkeää.”

Jos tämä on jäänyt Australiasta kokemukseksi, on ehkä asunut väärässä paikassa ja liikkunut väärissä piireissä. Pintaliitoa löytyy, mutta niin löytyy tietyissä piireissä Suomestakin. Sellainen totuudensiemen tässä voi piillä, että ihmisiin syvemmin tutustuminen ottaa aikansa. Mutta tämäkin riippuu ihan ihmisestä. Jos tällä kommentilla viitattiin small talkiin, niin se on kyllä osa kulttuuria. Henkilökohtaisesti minusta on ihan mukavaa, että edes pintapuolisesti vaihdetaan kuulumisia sen sijaan että vaan käännettäisiin vain katse omiin varpaisiin. Toisten ihmisten huomioiminen on ihan positiivinen asia.

“Torakat keittiössä ovat siellä ihan normaalia.”

Tarua. Torakoita ei vipellä ainakaan meidän, tai kenenkään muun keittiössä, missä olen vieraillut. Toki niitä esiintyy, mutta niiden ilmestyessä niistä hankkiudutaan eroon.

“Olut maistuu (Fosters tietenkin!) ja huumeita käytetään enemmän kuin Suomessa.”

Totta ja tarua. Ensinnäkin, Fosters ei mahdu edes Australian 30 suosituimman oluen joukkoon. Olut maistuu kyllä, mutta ei ehkä yleisesti ottaen yhtä humalahakuisesti kuin Suomessa. Riippuu taas kerran paljon ihmisistä. Mitä tulee huumeisiin, isompi maa, enemmän huumeita. Ei niihin silti mitenkään joka puolella törmää.

“Kengurut ovat väkivaltaisia ihmisen kohdatessaan. Harva tietää tätä.”

Tarua. Kenguruillahan ratsastetaan kouluun! Ei vaiskaan. Kengurut ovat yleensä ihan leppoisaa sakkia. Silti, ei niille pottuilemaan kannata käydä, sillä jos iso kenguru sattuu kohdalle, saatat saada turpiin.

PS. Vauvafoorumilla unohdettiin vaaralliset tippukarhut (drop bear).

Lue myös: 10 syytä miksi Australia on maailman paras paikka elää