Kaupunkiopas Marrakeshiin: Mitä nähdä, tehdä ja välttää

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Marrakesh on unohtumaton matkakohde. Se on kaupunki, joka huokuu historiaa ja on täynnä eksotiikkaa, värien loistoa ja näyttävää arkkitehtuuria. Mitä Marrakeshissä kannattaa tehdä ja nähdä? Missä kannattaa majoittua, mistä löytyy hyviä ravintoloita, mitkä ovat parhaat nähtävyydet? Entä yleisimmät huijaukset? Tässä kaikki vinkit, mitä olisin toivonut tietäväni ennen Marrakeshin matkaa.

Marrakesh kaupunkiopas

Mitä tehdä ja nähdä Marrakeshissä

Suosikkiaktiviteettimme Marrakeshissä liittyi vanhassakaupungissa ja soukien eli basaarien sokkeloissa seikkailuun ja kaupungin ikiaikaisen tunnelman kokemiseen. Mutta jos aikaa on reilusti, kannattaa toki myös kiertää nähtävyyksiä ja miksei tehdä päiväretki jos toinenkin. Tässä meidän lempparit Marrakeshissä!

1. Seikkaile medinan kapeilla kujilla ja eksy soukien labyrinttiin.

Sukella tuhannen ja yhden yön tarinoiden tunnelmaan Marrakeshin ikivanhoilla, vaaleanpunaisilla kujilla. Marrakeshin vanhassa kaupungissa kulkiessa on helppo kuvitella astuneensa ajassa satoja vuosia taaksepäin. Afrikkalaisia mausteiden, savun ja dieselin tuoksu, rukouskutsujen, outojen instrumenttien ja soukien hyörinän äänet, Marrakeshin soukeihin tutustuminen on ilotulitusta kaikille aisteille. Marrakeshin soukit ovat elämys. Soukien aluetta väitetään Afrikan suurimmaksi.

marrakeshin soukit

marrakeshin soukit

Jos et ole jatkamassa matkaa Fesiin (kuvassa alla), Marrakeshin “nahkatehdas” (tannery) on näkemisen arvoinen, joskin kamalanhajuinen paikka. Nahkatehdas on aukiolla, joka on täynnä altaita, joissa eläinten nahat liotetaan ja värjätään.

2. Shoppaile sydämesi kyllyydestä.

Marrakesh on shoppailijan paratiisi. Vaikka et lähtisikään shoppailemaan, kannattaa jättää matkalaukkuun ylimääräistä tilaa heräteostoksille. Marrakesh ei ole Marokon edullisin paikka shoppailla, mutta valikoima on täällä mahtava.

Meillä ei ollut matkalaukussa senttiäkään tilaa eikä kotia, mihin tavaraa voisi lähettää. Ostin kaksi käsilaukkua ja marokkolaista arganöljyä hiuksille. Niiden lisäksi himoitsin myös mm. ihania marokkolaisia teesettejä, nahkaraheja, lamppuja, koristeellisia astioita, mattoja ja mausteita.

Lue alhaalta vielä vinkit shoppailuun ja tinkimiseen Marrakeshissä!

Vinkit Marrakeshiin

Marrakesh

Marrakesh vinkit

3. Ihaile auringonlaskua kattoterassilta.

Marrakeshin auringonlaskut ovat maaginen näky. Ne viettelivät aikoinaan myös muun muassa Winston Churchillin, jonka mukaan Marrakesh on maailman paras paikka viettää iltapäivää. Auringon laskiessa istahda drinkille jollekin Marrakeshin lukemattomista kattoterasseista, ja ihaile, kun taivas syttyy palaamaan ja palmupuut muuttuvat silueteiksi.

auringonlasku palmujen ylle

4. Ihmettele Marrakeshin pääaukion Jemaa El Fnan hulinaa.

Marrakeshin Jemaa El Fna on akrobaatteja, trubaduureja, käärmeenlumoojia, katuruokaa ja kaupustelijoita joka lähtöön. Jemaa El Fna on elämys itsessään, ja koettava Marrakeshissä kerran. Silti, meidän mielestä Jemaa El Fna ei ole Marrakeshin parasta antia, joten älä jää jumiin tänne koko ajaksi!

Mitä tehda Marrakeshissa - Jemaa El Fna

5. Ota hennatatuointi. 

Hennalla on pitkät perinteet Marokossa. Sen kanssa kuitenkin kannattaa olla tarkkana. Monissa paikoissa käytetään mustaa hennaa, johon on sekoitettu myrkyllisiä väriaineita. Kaikki eivät myöskään ole osaavia hennataiteilijoita. Älä anna kenen tahansa laittaa hennaa väkisin, sillä jälkikäteen he saattavat kiskoa tähtitieteellisiä summia, vaikka väittäisivätkin sen ensin olevan “ilmaista”.

Koska näistä on vaikea joskus tietää, pelasin itse varman päälle ja otin hennatatuoinnin Henna Art Cafessa. Henna on täällä kallista (maksoin omastani 23 euroa), mutta ainakin tiedän sen olevan luonnollista, ja tekijät osaavat hommansa. Paljon halvemmallakin varmaan jostain löytyy! Henna Art Cafe tarjoilee myös ruokaa.

6. Yövy riadissa

Ainakin jos Marrakesh on ainoa kohteesi Marokon matkalla, kannattaa viettää yö tai useampi riadissa eli perinteiseen tyyliin rakennetussa majatalossa. Riadille tyypillistä on sisäpiha, josta löytyy jonkinlainen vesielementti, uima-allas tai suihkulähde. Alempana muutama vinkki!

riad marrakeshissä

7. Kierrä Marrakeshin nähtävyyksiä. 

Marrakesh huokuu historiaa ja on täynnä kaunista arkkitehtuuria, palatseja, museoita, moskeijoja ja kauniita puistoja. Tässä muutama nähtävyys, jotka kannattaa nähdä jos aikaa on. Marrakesh on tällä hetkellä supersuosittu turistikohde, joten kannattaa ajoittaa nähtävyyksillä vierailu aamuun tai iltapäivään.

Marrakesh nahtavyydet

Jardin Majorelle (Majorelle Garden)

Jardin Majorelle on valtava kaunis puisto keskellä Marrakeshiä. Muotisuunnittelija Yves Saint Laurent osti Jardin Majorellen aikoinaan, ja nykyään siellä toimii myös YSL museo. Yves Saint Laurent oli niin kiintynyt Marrakeshiin, että tänne siroteltiin myös hänen tuhkansa.

Jardin Majorelle on Marrakeshin kenties kaikista suosituin nähtävyys. Mitä tahansa teetkin, vältä tätä keskipäivän aikaan. Yritä tähdätä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään, sillä Jardin Majorellessa jonoja ja porukkaa riittää. Me ampaisimme paikalle aamuyhdeksältä, ja lippuluukulla oli jo kunnon jono. Sisäänpääsy puistoon on 70 dirhamia, museoihin ekstraa.

“Marrakesh opetti minulle värit” Yves Saint Laurent

Marrakesh nahtavyydet - Jardin Majorelle

Bahian palatsi 

Bahian palatsi, Bahia palace, oli oikeasti vaikuttava paikka ja taisi jäädä suosikikseni Marrakeshin nähtävyyksistä. Valtavasta palatsikompleksista vain osa on avoinna yleisölle. Prameita yksityiskohtia täynnä olevassa palatsissa voi vierailla esimerkiksi entisen visiirin haaremissa. Myös nykyinen Marokon kuningas asuu palatsissa ajoittain. Sisäänpääsymaksu on vain euron.

Lähellä Bahian palatsia löydät myös toisen näyttävän palatsin, El Badin. 

mitä tehdä marrakeshissä

Saadia-haudat

Saadia-haudat (Saadian Tombs) ovat näyttäviä, hienon arkkitehtuurin ympäröimiä Saadi-suvun sulttaanin rakennuttamia hautoja. Ei ehkä se Marrakeshin kiinnostavin nähtävyys, mutta jos on alueella, kannattaa piipahtaa.

Koutoubian moskeija

Koutoubian moskeija on yksi Marrakeshin suuria maamerkkejä. Sisälle ei kuitenkaan pääse vierailemaan muut kuin muslimit.

mitä tehdä marrakeshissa

Ben Youssef Madrasa

Ben Youssef Madrasa, entinen koraanikoulu, on Marrakeshin kuuluisimpia nähtävyyksiä ja kauneimpia rakennuksia. Valitettavasti meidän täällä ollessamme se oli suljettu remontin vuoksi.

6. Koe auringonlasku La Palmeraien palmukeitaassa. 

Vietimme yhden mukavan iltapäivän kamelikyydissä Marrakeshin ulkopuolella avautuvassa valtavassa La Palmeraien palmukeitaassa. Ratsastimme kamelilla läpi palmupuiden paikalliseen berber-kylään. Berberit ovat Pohjois-Afrikan alueella elävää kantaväestöä, alunperin paimentolaiskansoja.

7. Tee päiväretki Ouzoud -vesiputouksille

Näyttävät Ouzoudin vesiputoukset sijaitsevat noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä Marrakeshistä. Kyseessä on suosittu nähtävyys, joten suosittelen ajoittamaan vierailun aikaiseen aamuun. Me olimme paikalla aamukahdeksalta, eikä paikalla ollut ristin sielua.

päiväretki marrakeshistä

Mitä Marrakeshissä kannattaa tietää? 10 vinkkiä

1. Sovi aina taksin hinta etukäteen.

Vaikka kuski väittäisi käyttävänsä mittaria. Marrakeshin taksikuskit osaavat turistin koijaamisen taidon. Kysyttäessä taksikuskit pyytävät yleensä 50 dirhamia, mutta me onnistuimme tinkimään sen yleensä 30-40 dirhamiin, joskus pariinkymppiin. Marrakeshin lentokentältä meiltä yritettiin kiskoa jopa naurettavaa 350 dirhamin hintaa, ja sen alentaminen 150 dirhamiin (joka on myös liikaa) oli työn takana. Suosittelen melkein järjestämään kyydin majoituksen kautta, tietysti hinnasta riippuen.

On minusta ihan ok maksaa köyhissä maissa enemmän kuin paikalliset. Mutta rajansa kaikella. Muista, että jos et yhtään tingi, teet sen vaikeammaksi myös kaikille muille turisteille.

2. Älä usko paikallisten “neuvoja”.

Kuulostaa ehkä aika äärimmäiseltä matkavinkiltä, mutta kaduilla kulkiessa ei kannata luottaa keneenkään, ja kaikki neuvot kannattaa ottaa ripauksella suolaa.

Marrakeshissä riittää kaiken maailman avuliaita Aatuja, joilla kuitenkin lähes aina on oma lehmä ojassa.

He saattavat tarjota apuaan jonkun paikan löytämisessä, tai väittävät haluavansa vain harjoitella englantia, mutta johdattavat sinut kaverinsa kauppaan tai alkavat kinuta muhkeaa tippiä. Useamman kerran kävellessämme kohti nähtävyyksiä meille kerrottiin, että kyseinen nähtävyys on kiinni, kun se ei sitä ollut.

Parasta on jättää kylmästi huomioimatta avuntarjoajat tai kaupustelijat, tai sanoa ei kiitos. Valtaosa ihmisistä on lempeitä, mutta kannattaa varautua myös muutamaan tylyyn kommenttiin sen jälkeen, kun olet kääntänyt selkäsi.

3. Valmistaudu henkisesti huijareihin.

Oli se sitten taksissa, valuutanvaihdossa, parkkeeramisessa, shoppaillessa tai missä tahansa, Marrakeshissä on helppo tulla vedätetyksi, ihan kenen tahansa. Esimerkiksi meitä joskus joku alkoi “johdattamaan” nähtävyydelle siitä huolimatta, että kieltäydyimme. Sitten tyyppi alkoi kinuamaan tippiä, ja suuttui kun sitä ei saanut. Rasittava ilmiö, mutta ei kannata antaa sen pilata matkaa.

4. Jos eksyt, kysy neuvoa kaupan sisältä.

Marrakeshin medinan kapeille kujille on helppo eksyä. Käytä Google Mapsin lisäksi Maps.Me -sovellusta. Tämä toimii usein medinan labyrintissa paremmin kuin Google Maps. Jos eksyt, kysy neuvoa kaupan sisältä, sillä kauppiaat eivät yleensä pyydä maksua neuvoistaan, eivätkä he lähde johdattamaan sinua kaverinsa / setänsä / serkkunsa kauppaan.

5. Muista tinkiä.

Soukien kauppiaat saattavat kiskoa tähtitieteellisiä hintoja. Me aloitimme tinkimisen noin 1/4 heidän pyytämästään hinnasta tilanteesta riippuen. Älä näytä kiinnostusta liikaa, ja toisaalta älä kysy hintaa, jos sinulla ei ole aikomusta ostaa. Vältä ivallisuutta tai aggressiivisuutta, pidä tinkiminen hyväntahtoisena ja positiivisena. Meillä hinta putosi aina vielä lisää, kun sanoimme miettivämme asiaa, ja lähdimme kävelemään pois.

Jos aiot sijoittaa arvokkaisiin tavaroihin, on hyvä idea kysyä vaikkapa majoituksen henkilökunnalta, mikä on paras paikka tehdä ostoksia, jotta saa varmasti laatua, ja kuinka paljon siitä täytyy varautua maksamaan. Nahkatavaroihin mahtuu myös niitä, joita ei ole käsitelty kunnolla, ja sitten menevät nopeasti käyttökelvottomaksi.

6. Kysy lupa ennen paikallisten kuvaamista.

Marokkolaiset eivät suhtaudu suopeasti kameroihin. Täällä saa nopeasti vihat niskaansa, jos erehtyy osoittamaan kameralla paikallisia. Meille huudettiin vihaisesti ‘No photo!’ jopa korttelin toisesta päästä, kun joku nyt vain sattui olemaan muurahaisenkokoisena kaukana osana katukuvaa. Eli jopa näitä tilanteita kannattaa varoa!

7. Marrakeshissä pääkielet ovat arabia ja ranska.

Englannillakin pärjää, mutta kannattaa opetella vähintään tervehdykset ja kiitokset arabiaksi ja ranskaksi.

8. Pukeudu konservatiivisesti.

Muslimimaassa kun ollaan, peitä polvet ja olkapäät ja tottakai naisten kannattaa välttää isoja kaula-aukkoja. Muihin kaupunkeihin verrattuna Marrakesh on hiukan rennompi, ja saatat törmätä turisteihin tai jopa paikallisiin shortseissa, mutta en silti missään nimessä sitä suosittele. Länsimaalaisena täällä saa kyllä huomiota osakseen muutenkin enemmän kuin tarpeeksi.

9. Kierrä apinat ja käärmeenlumoojat kaukaa.

Voi olla houkuttelevaa ottaa kuvia eksoottisista käärmeenlumoojista tai apinoista, mutta siitä seuraa vain tipin ruinaamista, ja tippaamalla todenäköisesti tuet eläinten hyväksikäyttöä.

10. Vältä pimeitä kujia yöaikaan, pidä huolta tavaroista ja pysy valppaana.

Vaikka tunsimme olomme täysin turvallisiksi Marokossa, en ottaisi turhia riskejä seikkailemalla syrjäisillä pimeillä kujilla. Varsinkaan, jos olet soolomatkalla naisena tai tyttöseurassa. Pidä myös hyvää huolta tavaroista. Pysy myös valppaana medinan kapeilla kujilla ja liikenteen seassa. Lisää turvallisuudesta Marrakeshissä ja Marokossa täällä. 

Majoitus Marrakeshissä

Jos haluat pysyä lyhyen kävelymatkan päässä avainalueista, etkä pistä pahaksesi vanhankaupungin hulinaa ja vilskettä, majoitus kannattaa ottaa Marrakeshin medinasta. Vaihtoehtoisesti hyviä alueita ovat modernit kaupunginosat kuten Hivernage ja Gueliz, josta medinaan pääsee noin 10 minuutissa taksilla. Me majoituimme sekä Guelizissa ja medinassa, ja molemmat olivat hyviä vaihtoehtoja.

Tässä muutama hotellivinkki Marrakeshiin!

Riad Be -Me yövyimme pari yötä tässä syötävän söpössä riadissa, jossa sisustukseen on panostettu. Henkilökunta oli herttaista, sijainti medinassa loistava ja ruoka herkullista! N. 80e / yö.

Myös näitä ihailin:

Riad Dar Nadwa – Sijaitsee noin 10 minuutin kävelymatkan päässä soukien sokkeloista. Kiva kattoterassi, pieni allas ja kauniisti sisustetut huoneet. N. 50e / yö.

Riad Lamya Marrakech – Kaunis riad lyhyen kävelymatkan päässä medinan vilinästä. Näyttävä sisustus ja kiva kattoterassi. N. 50e / yö.

Riad Kasbah – Medinan sydämessä sijaitseva kaunis marokkolaiseen tyyliin sisustettu riad, josta löytyy uima-allas ja kiva terassi. N. 80e / yö.

Riad Idra – Upea riad loistavalla sijainnilla medinassa. Ylelliset huoneet ja kaunis kattoterassi. N. 150e / yö.

Ripaus luksusta:

La Sultana Marrakech (pääkuvassa)- Piipahdimme täällä testaamassa hotellin hammamia ja ravintolaa. Molemmat olivat fantastisia. Ensi kerralla en pistäisi pahakseni täällä majoittumista! N. 400e / yö.

Palais Namaskar – Yksi ylellisimmistä ja loisteliaimmista hotelleista, missä olemme yöpyneet. Vietimme täällä synttäripäivääni. Huoneesta löytyi oma uima-allas ja takka. Paikka on kuin loistelias palatsi, ja olo oli kuin sulttaanittarella! N. 400e / yö.

4 hyvää ravintolaa Marrakeshissä

Me kokkailimme Marrakeshissä paljon itse kotona, mutta testasimme myös monta ravintolaa, joihin mahtui sekä hittejä että huteja. Tässä muutama vinkki!

Cafe des Epices Marrakeshin medinassa oli paras ravintola, missä me kävimme Marrakeshissä. Ehkä hiukan turistinen, eikä taatusti se halvin, mutta täällä ruoka oli Marrakeshin matkan maittavinta. Aterian kylkeen sai viiniä, mikä ei ole itsestäänselvyys Marrakeshissä. Tilasimme täällä perinteisen, useita tunteja kypsytetyn tanjia -ruukun ja marokkolaisia “salaatteja”:

marrakesh ravintola

Cafe Arabe on medinassa sijaitseva viihtyisä ravintola, josta löytyy kiva kattoterassi. Alkoholia on saatavilla.

Cafe Clock on viihtyisä ravintola, joka tunnetaan etenkin kameliburgereistaan. Cafe Clock löytyy myös Fesistä ja Chefchaouenista.

Nomad on ravintola, jota suositellaan lähes joka paikassa. Meidän kokemus oli täällä todella vaisu kaikin puolin, mutta antaisin Nomadille toisen mahdollisuuden. Vaatii varauksen, ja alkoholia ei ole tarjolla.

Paras aika matkustaa Marrakeshiin

Paras aika matkustaa Marrakeshiin on maaliskuusta toukokuuhun, ja syyskuusta marraskuuhun. Tällöin ilmasto on sopivan leuto. Kesäkuumalla lämpötilat voivat yltää 40 asteeseen. Toisaalta talvella yöt ovat kylmiä. Me olimme Marrakeshissä joulukuussa, ja kunhan asunnosta löytyy lämmitys, sekin on meistä loistava aika matkustaa. Päivisin lämpötilat hipoivat kahtakymmentä.

Meidän kokemuksia Marrakeshistä täällä.