Marokko ja turvallisuus

Kuten varmasti kaikkia muitakin, hiljattaiset uutiset norjalaisen ja tanskalaisen tytön murhasta Marokossa on järkyttänyt syvästi myös meitä ja horjuttanut turvallisuudentunnetta. Sen jälkeen, ja oikeastaan sitä ennenkin, ensimmäinen meiltä kysytty kysymys on ollut: Onko siellä Marokossa turvallista?

Kahden skandinaavitytön murha on saanut myös marokkolaiset syvästi pois tolaltaan. Asuntomme lähelle Marrakeshissä kerääntyi joka ilta suuri joukko paikallisia muistamaan tyttöjä laulamalla, tuomalla kukkia, sytyttämällä kynttilöitä ja vierittämällä kyyneleitä. Marokon pääministeri kutsui tekoja marokkolaisten selkään puukottamiseksi.

Koska siitä jatkuvasti kysytään, tässä meidän ajatuksia ja muutama vinkki Marokon turvallisuuteen liittyen. (Muistathan kuitenkin, että en ole asiantuntija, lähteet eivät varmasti ole parhaita mahdollisia, eikä turvallisuuteen perustuvia päätöksiä kannata tehdä blogipostauksen perusteella.)

Marokkoa on pitkään pidetty vakaana ja turvallisena maana, lukuunottamatta läntisen Saharan osaa Marokon kaakkoisrajalla. Marokossa turvallisuus otetaan erittäin vakavasti. Lukuisia terroristisoluja on onnistuttu hajottamaan.

Viimeisin terrori-isku tapahtui Marrakeshissä vuonna 2011. Atlasvuoristossa ei ole tapahtunut mitään koskaan ennen. On selvää, että kyseessä on harvinainen ja poikkeuksellinen hirmuteko.

Turvallisuus on aina tärkeä asia matkakohdetta valitessa. Ja on ymmärrettävää, kun kyseessä on pohjois-afrikkalainen muslimimaa, ihmisillä on kysymyksiä.

Silti en voi olla tuntematta, että jatkuvat kysymykset Marokon turvallisuuteen liittyen perustuvat hiukan liikaa ihmisten ennakkoluuloihin ja rikollisjärjestöjen onnistumiseen pelon ja kaaoksen lietsomisessa.

Vertailun vuoksi…

Vuoden 2018 turvallisuutta mittaavan Global Peace Indexin mukaan Marokko on sijalla 73/163.

Tämän mukaan Marokko olisi turvallisempi maa kuin esimerkiksi Kreikka, Yhdysvallat, Meksiko, Thaimaa ja monet muut Kaakkois-Aasian maat.

Thaimaassa vuonna 2017 kuoli 72 ihmistä terroristi-iskuissa. Turisteja on tapettu kymmeniä viimeisen kolmen vuoden aikana, ja monien turistien kuolema jäänyt selvittämättä. Ulkomaalaisten kuolemia tapahtuu Thaimaassa sen verran, että aiheesta löytyy myös kirja – How not to get murdered in Thailand. Silti kukaan ei meiltä kysynyt Thaimaahan lähtiessä, onko siellä turvallista.

Ranskassa on kuollut terrori-iskuissa vuosien 2015-2018 välillä 251 ihmistä, Yhdysvalloissa 81. Marokossa 2.

Me otamme turvallisuuden vakavasti reissatessa. Olemme olleet Marokossa nyt toista kuukautta, ja tunteneet olomme täysin turvallisiksi. Marokkolaiset ovat rauhaa rakastavaa ja lempeää kansaa, ja yleisesti ottaen Marokko turvallinen maa.

Samaan aikaan Marokko on myös epätasa-arvoinen kehitysmaa, jossa ongelmia ja haasteita riittää, eikä terroristi-iskujenkaan todennäköisyys mikään mahdoton ole, niin kuin on nähty. On totta, että Isiksella on jalantilaa Marokossa tiukista vastatoimista huolimatta.

Matkailijan suurimmat riskit turvallisuuteen liittyen Marokossa liittyvät liikenteeseen ja varkauksiin.

Väkivalta on hyvin harvinaista, mutta tavaroista täytyy pitää huolta, ja liikenteessä olla tarkkana. Monen sortin huijareita, kuten huijarioppaita dirhaminkuvat silmissä riittää.

Marokko matkakohteena on tehnyt meihin ison vaikutuksen. Eksoottista tuhannen ja yhden yön tunnelmaa, monipuolista luontoa, kuvauksellisia medinoita ja basaareja täynnä vilskettä. En itse antaisi näiden järkyttävien tapahtumien leimata koko maata turvattomaksi ja estää lähtemästä Marokkoon.

Mielestäni Marokkoa leimataan hiukan liikaa perusteetta turvattomaksi, jos moniin muihin maihin verrataan. Valppaana on syytä olla, niin kuin lähes kaikkialla nykypäivänä. Maassa kuin maassa on riski, että sattuu väärään paikkaan väärään aikaan, ja jotain kamalaa tapahtuu.

Jos päätät lähteä, vastassa ovat kiitolliset marokkolaiset, jotka toivottavat turistit sydämellisesti tervetulleeksi.

VINKKEJÄ TURVALLISUUTEEN MAROKOSSA

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Marokossa ”tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta. Liikenne on suurin turvallisuusuhka. Kulttuurierot huomioitava. Terroritekojen riski olemassa. Mielenosoituksia ja suuria kokoontumisia syytä välttää. Liikkumista yksin syrjäisillä paikoilla ja pimeän aikana ei suositella.”

Kuulostaa pitkälti samalta, kuin esimerkiksi monissa Euroopan kaupungeissa. Alla muutamia meidän vinkkejä turvallisuuteen Marokossa; suurin osa aika peruskauraa, ainakin paljon matkaileville.

 • Pysy valppaana
 • Pukeudu konservatiivisesti olkapäät ja polvet peitettynä, liian ihonmyötäisiä vaatteita välttäen. Huivia päässä ei tarvita, mutta se on bonus.
 • Vältä pimeitä kujia
 • Älä kanna koko omaisuutta mukana, jätä arvotavarat hotellille
 • Kierrä huumeet kaukaa
 • Vältä herättämästä huomiota, sillä länkkärinä saat sitä kuitenkin
 • Vältä protesteja ja isoja väkijoukkoja
 • Varo huijareita – niitä täällä riittää turhautumiseen saakka, ja niistä vielä lisää myöhemmin. Yleisluontoisena ohjeena – kaikilla, jotka tulevat juttelemaan, on yleensä oma lehmä ojassa. Jätä huomiotta tai sano lää, shukran (ei kiitos).
 • Naisena soolomatkalla tai tyttöseurassa Marokossa ole erityisen valppaana. Jätä hymyt minimiin. Vältä ulkoilua yöllä tai ota taksi. Vältä alkoholia. Oppaasta ei ole haittaa.
 • Jos lähdet esimerkiksi vaeltamaan, ota mukaan opas.

Minkälaisia kokemuksia teillä on turvallisuudesta Marokossa?

KAIKKI POSTAUKSET MAROKOSTA

2019-03-22T09:21:18+02:00tammikuu 2, 2019|Marokko|

14 Comments

 1. Andrea tammikuu 2, 2019 7:55 pm - Vastaa

  Me oltiin siellä vuosi sitten ja tuntui hyvin turvalliselta, varsinkin poliisien takia jotka olivat läsnä kaikkialla.

 2. Katja / HistoriadeViajes tammikuu 2, 2019 8:44 pm - Vastaa

  Pari vuotta sitten olin kiertomatkalla viikon verran marokossa. Täytyy sanoa että ainoa hetki kun oikeasti pelotti oli kun pakumme hyytyi matkalla Saharaan keskelle ei mitään ja kello alkoi olla kymmenen illalla. Silloin alkoi mielikuvitus laukkaamaan vähön liikaa,mutta sieltäkin selvittiin, tosin hyvin epämäärisellä uudella kyydillä. Kaupungeissa vain casablancassa meitä kehotettiin jäämään hotellille myöhään illalla. Marrakeshissä moni lähti iltaseikkailuille ja joihinkin kattobileisiin. Itselle jäi siis ainakin aivan hyvä kuva. Ja onhan se niin monipuolinen maa!

  • Anna tammikuu 6, 2019 1:59 pm - Vastaa

   Kiva kuulla, että jäi hyvä kuva! Meillä sama kokemus.

 3. Jossus Travelpics tammikuu 3, 2019 6:50 am - Vastaa

  Tunsin itseni turvalliseksi mutta kyllä miehet oli rasittavia. Huutivat kuinka monta kamelia ne maksaisi minulle jos menisin niiden kanssa naimisiin ja yks mies koski minun takamusta kuin hän käveli ohi ja hymyili minulle.

  • Anna tammikuu 6, 2019 1:59 pm - Vastaa

   Tuommoinen voi kyllä olla rasittavaa. Toivottavasti tykkäsit kuitenkin, kaikesta huolimatta 🙂

 4. Sini tammikuu 3, 2019 11:36 am - Vastaa

  En kokenut Marokossa turvattomuutta. Väkijoukkojen välttäminen on hankala ainakin Jemaa El Fna – torilla. Siellä hengailin joka ilta.

  • Anna tammikuu 6, 2019 2:01 pm - Vastaa

   Jemaa El Fnaa on Marrakeshin matkalla vaikea välttää 🙂 Me ei siellä kauheasti yöaikaan hengailtu koska ei väkijoukoista pidetä muutenkaan, mutta onhan se sellainen elämys mikä on kerran nähtävä. Ehkä väkijoukoilla tarkoitetaan enemmän epätavallisia kokoontumisia kuten protesteja.

 5. Jenni | Boarding Time tammikuu 6, 2019 1:54 pm - Vastaa

  Olin Marrakeshissa huhtikuussa ystvättäreni kanssa, ja kyllä pariin otteeseen koimme olomme suorastaan uhatuiksi. Meillä oli Riad -majoitus Medinassa ja eräänäkin iltana majapaikkaan johtaneella kapealla kujalla pari miespuolista henkilöä seurasivat meitä TODELLA epämiellyttävällä tavalla. Ei ollut paljon vaihtoehtoja siitä poiskaan lähteä. Onneksi oli avain mukana ja saimme ovemme auki.
  En vähättelisi tätä asiaa kyllä, syytä olla tarkkana, valitettavasti.

  • Anna tammikuu 6, 2019 2:03 pm - Vastaa

   Tuommoinen on tosi ikävää. Jos on yksin liikkeellä tai tyttöseurassa ja on epävarma olo turvallisuudesta, ottaisin oppaan mukaan. Toivottavasti tästä nyt ei tullut sellainen kuva, että vähättelisin asiaa, niin kuin kirjoitin valppaana on syytä olla.

 6. Jenni Siusluoto tammikuu 7, 2019 12:12 am - Vastaa

  Ei suinkaan sellainen kuva tullut Anna! Mun melestä on vaan hyvä kertoa noista ikävistäkin kokemuksista niin ehkäpä joku muu niiltä säästyy. Yleisesti ottaen Marrakesh tuntui ihan turvalliselta, mutta tosiaan ehkä ainakin yksin tai tyttöporukassa pimeällä liikkuessa hiljaisempia paikkoja ja kujia kannattaa välttää.

 7. Lotta tammikuu 7, 2019 10:55 am - Vastaa

  Marokko kuulostaa kiinnostavalta paikalta, ja on ollut jo jonkin aikaa haaveissa joten tämä postaus oli oikein hyödyllinen.
  Mitä tuohon turvallisuuteen ja turvattomuuteen tulee, on realistista todeta että täysin turvassa ei ole missään. Tietysti on paikkoja, jotka ovat huomattavasti riskialttiimpia esim. sodan tai yltyvien mellakoiden takia, mutta yleisesti ottaen maalaisjärki on se tärkein matkakumppani. Valppaana oleminen ja eri kulttuurien huomioon ottaminen on ratkaisevan tärkeää matkusti sitten Tallinnaan, Thaimaahan, Pariisiin tai Marokkoon. Loppujen lopuksi itse pystyy vaikuttamaan asioihin vain tiettyyn pisteeseen asti: vaikka kuinka varoisi joskus vain valitettavasti on väärässä paikassa väärään aikaan ja tähän ei vaikuta se, oletko Joensuussa vai Marrakechissa. Siksi ei kannata antaa pelon kahlita, koska maailma on täynnä upeita paikkoja!
  Kiitos sulle hyvistä vinkeistä 🙂

 8. Laura tammikuu 14, 2019 11:40 am - Vastaa

  ”Ranskassa on kuollut terrori-iskuissa vuosien 2015-2018 välillä 251 ihmistä, Yhdysvalloissa 81. Marokossa 2.”

  Tässä on valittu aika tarkoituksenhakuiset vuodet. ”In 2011, groups of tourists were targeted in a suicide bombing that killed 17 people in Marrakesh, while in 2003, 33 people were killed in a series of coordinated suicide bombings in Casablanca.”

  Muuta mielenkiintoista löytyy: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/morocco/terrorism :

  esim. ”Terrorists are likely to try to carry out attacks in Morocco. You should be vigilant at all times.”

  • Anna tammikuu 14, 2019 2:41 pm - Vastaa

   Mainitsin kyllä myös tuon 2011 terrori-iskun, jos luit koko jutun. Ja tuosta viimeisestä lauseesta – ihan sama koskee monia Euroopan isoja kaupunkeja.

Jätä kommentti