MAROKKO – HINTATASO JA BUDJETTI

Mitä maksaa matka Marokkoon? Minkälainen on Marokon hintataso, ja minkälaisen budjetin Marokon matka vaatii? Tässä hiukan osviittaa Marokon matkaa suunnittelevalle.

Marokon hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Marokon matkalle voi lähteä hyvin erilaisilla budjeteilla. Budjetti riippuu paljon siitä, matkaileeko kengännauhabudjetilla yöpyen hostelleissa, vai majoittuuko palatseissa ja viettääkö aikansa ylellisissä kylpylöissä. Hintataso Marokossa vaihtelee riippuen kaupungista ja alueesta. Turistikohteissa asiat maksavat enemmän.

Me vietimme Marokossa yli kaksi kuukautta ja suurimman osan ajasta elimme tavallista arkea Airbnb -asunnossa työskennellen ja itse kokkaillen. Avaan tässä matkan hintatasoa enemmän siltä osalta matkaa, kun teimme turistijuttuja – söimme ravintoloissa, yövyimme marokkolaisissa majataloissa eli riadeissa ja näimme nähtävyyksiä.

Marokko hintataso

Hintataso Marokossa – Ruoka ja ravintolat

Ruoan hintataso on Marokossa edullinen. Ulkona syödessä valitsimme usein turistien suosiossa olevia ravintoloita – usein siksi, että niissä on useammin viiniä tarjolla. Jos matkailet budjetilla, suosi paikallisten suosimia ravintoloita ja etenkin katukojuja. Myös itse kokkailemalla säästää sievoisen summan, sillä kaupoissa on halpaa.

Useimmat majoitukset tarjoavat hintaan kuuluvan aamiaisen. Ulkona katukahvilassa yksinkertaisen leivonnaisesta ja kahvista koostuvan aamiaisen saa parilla eurolla. Kunnon aamiaisestakaan ei yleensä tarvitse maksaa yli viittä euroa.

Lounaalla tai illallisella kahden hengen aterioihin meni noin 20 euroa, ja siihen mahtui usein jo alkupaloja tai viinilasillinenkin. Muista, että koska ollaan muslimimaassa, alkoholi ei ole erityisen halpaa.

HINTAESIMERKKEJÄ

Litran vesipullo 0,5-1 €
Kilo tomaatteja 0,5 €
Kilo kanaa 4 €
Leipä 0,70 €
Tusina kananmunia 1 €
Tuorepuristettu appelsiinimehu 1-2 €
Olut ravintolassa 4 €
Pullo viiniä kaupassa 8 €
Tagine-pata turistialueilla 8 €
Tagine-pata paikalliseen hintaan 3 €
Patonki katukojusta 3 €
Yksinkertainen aamiainen 2 €
Aamiainen ravintolassa 5 €
Kahvi 1-2 €
Paikalliset leivonnaiset 0,2-2 €
Tupakka-aski 3 €

Viikossa ruokiin ja juomiin meillä kului ravintoloissa syödessä noin 160 euroa per nuppi.

riad marrakesh

Marokon hintataso – Majoitus

Marokossa voit yöpyä alle kymmenellä eurolla hostellissa ja toisaalta voit maksaa ylellisestä luksushotellista tuhat euroa. Majoitusta löytyy siis joka budjetille. Oman huoneen riadista eli perinteiseen tyyliin rakennetusta majatalosta saa jo 20 eurolla, ja 60 eurolla majoittuu jo oikein mukavasti. Etenkin jos olet matkalla pitempään, Airbnb:n selaaminen on myös hyvä idea.

Marokon matka - kustannukset
Tämä ihastuttava Marrakeshin Riad BE maksoi noin 100 euroa yöltä.

Marokko – Ostokset

Marokko on shoppailijan paratiisi, mutta laadun kanssa täytyy olla tarkkana. Muista myös, että tinkiminen on Marokon soukeissa olennainen osa ostoprosessia, ja ensimmäiseen hintapyyntöön ei kuulu suostua.

Suosittuja ostoksia Marokossa ovat esimerkiksi arganöljy, keramiikka, marokkolaiset laatat, mausteet, vaatteet, nahkatuotteet, marokkolaiset lamput… Lista jatkuu. Jos on aikaa useampi päivä, tuotteet voi tilata oman maun mukaan räätälöitynä, eikä se yleensä maksa paljon enempää kuin valmiina hankittu.

Koska itse en ole tinkimisen mestari saati laatuasiantuntija, en lähde antamaan tarkkoja neuvoja, mitä mistäkin pitäisi maksaa. Jos sinulla on mielessä jokin tuote, minkä haluat ostaa Marokossa, on hyvä idea kysäistä vaikkapa majapaikan henkilökunnalta, minkälaisissa hinnoissa ne liikkuvat, ja missä paras paikka ostaa on.

Itse maksoin yksinkertaisesta kaftaanista 10 euroa, ja omien toiveiden mukaan tehdystä nahkakäsilaukusta 40 euroa.

Esimerkiksi Marrakeshistä ja Casablancasta löytyy myös isoja ostoskeskuksia ja kansainvälisiä merkkiliikkeitä. Näissä pistin merkille, että hinnat olivat merkittävästi Suomea kalliimpia.

Liikkumisen kustannukset

Marokossa paras tapa taittaa pitemmät matkat on yleensä taksi. Joissakin kaupungeissa voit kokeilla myös Careem -sovellusta. Taksien käytännöt vaihtelevat kaupungista toiseen. Esimerkiksi Fesissä kuskit käyttivät mittaria. Marrakeshissä hinta piti sopia etukäteen. Tavallisin taksa ilman tinkimistä turisteille Marrakeshissä on 50 Marokon dirhamia eli noin viisi euroa, mutta tinkaamalla voit saada sen alemmas. Me maksoimme matkasta yleensä 30-40 dirhamia. Toisaalta esimerkiksi Essaouirassa taksit veloittavat matkan pituudesta riippumatta vakiotaksan, seitsemän dirhamia eli alle euron. Yksi syy lisää rakastaa Essaouiraa!

Liikkuminen kaupungista toiseen Marokossa onnistuu eri tavoilla kaupungista riippuen, esimerkiksi bussilla, junalla, grand taxilla eli jaetulla taksilla, yksityisellä taksilla ja joskus lentämällä. Meidän suosikkimme näistä oli bussi, Supratours tai CTM. Junaa testasimme kerran Casablancasta Marrakeshiin. Juna oli yli kaksi tuntia myöhässä, joten toista kertaa emme junalla matkanneet, vaikka matka olikin muuten mukava.

Myös grand taxi eli taksi, jonka jaat paikallisten kanssa, voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto. Kuljimme grand taxilla Tangierista Chefchaoueniin, ja matka meni muuten hyvin, mutta auto oli sullottu epämukavan täyteen.

Auton vuokraaminen Marokossa vaatii hiukan säätämistä, mutta road trip halki Atlasvuorten aina Saharaan ja takaisin oli sen arvoinen. Me maksoimme autosta noin 30 euroa päivältä. Litra bensaa kustansi noin euron.

Lue tästä lisää vinkkejä liikkumiseen Marokossa.

Hintaesimerkkejä:

Marrakesh – Essaouira bussilla 10 € / henkilö
Marrakesh – Essaouira yksityisellä taksilla 70 €
Tangier – Chefchaouen bussilla 5 € / henkilö
Tangier – Chefchaouen grand taxilla 10 € / henkilö
Casablanca – Marrakesh junalla 2. luokassa 10 € / henkilö
Casablanca – Marrakesh bussilla 15 € / henkilö
Casablanca – Marrakesh grand taxilla 30 € / henkilö
Auton vuokraaminen Marokossa 30 € / päivä

Autolla Marokkoon

Nähtävyydet, retket ja elämykset

Sisäänpääsymaksut nähtävyyksille ovat Marokossa yleensä nimellisen pieniä. Kallein oli kuitenkin Marrakeshin Jardin Majorelle, jonka sisäänpääsymaksu oli 10 euroa.

Marokossa on tarjolla elämyksiä ja retkiä joka lähtöön ruokakierroksista aavikkoretkiin tai kameliratsastukseen. Kokopäiväretket alkavat noin 40 eurosta. Me maksoimme 30 euroa per nuppi kameliretkestä Marrakeshin ulkopuolella Palmeraie -palmukeitaassa.

Marokko hintataso

Marokko – Budjetti viikon matkalle

Oletetaan, että matkustat keskitason budjetilla. Majoitut laadukkaissa keskitason hotelleissa tai riadeissa, syöt ravintoloissa, juot silloin tällöin alkoholia, teet hiukan ostoksia, ja vierailet ainakin kahdessa kaupungissa ja teet yhden retken. Tämä on vain suuntaa antava arvio – paljon halvemmallakin pärjää, ja paljon enemmänkin saa helposti kulumaan.

Viikko Marokossa

Majoitus 60 € / yö – 420 €
Ateriat – 160 €
Liikkuminen – 70€
Retket ja sisäänpääsymaksut – 100 €
Ostokset – 100 €

Sopiva budjetti yhden hengen keskihintaiselle viikon matkalle voisi olla noin 850 euroa.

LUE MYÖS:

MARRAKESH – KAUPUNKIOPAS
MAROKKO – TIEDÄ NÄMÄ 17 ASIAA ENNEN MATKAA