Vinkit Marokkoon – TIEDÄ NÄMÄ 17 ASIAA ENNEN MATKAA

Marokko on rikkaan kulttuurin, värikkäiden soukien ja ihmeellisen arkkitehtuurin maa. Vietimme Marokossa hiljattain kaksi kuukautta ja rakastuimme sen monipuolisuuteen. Tässä meidän vinkit Marokkoon, mitä kannattaa tietää ennen matkaa?

1. Marokko on iso maa ja nähtävää riittää

Viestini kuuluukin: Varaa aikaa. Marokon Saharan autiomaa on kokemisen arvoinen, mutta vaatii 12 tunnin ajomatkan Marrakeshistä. Toinen suosikkini Chefchaouenin suloinen sininen kylä sijaitsee kaukana pohjoisessa, jonne ei noin vain päiväretkelle lähdetä.

Jos aika on rajallinen niin kuin se usein on, jätä suosiolla osa kohteista seuraavaan kertaan.

Saharan aavikolla

2. Marokko ja kieli – Pärjääkö englannilla?

Marokon pääkielet ovat marokon arabia ja ranska. Marokossa puhutaan paljon eri kieliä. Maan pohjoisosissa ranskan korvaa espanja. Monet puhuvat omia berberkieliään. Berberit ovat Pohjois-Afrikan alkuperäiskansaa, johon arvioiden mukaan jopa 70% marokkolaisista kuuluu.

Turistisilla alueilla pärjää Marokossa ihan hyvin englannilla, mutta kannattaa muistaa, että se on ihmisille yleensä vasta kolmas, neljäs tai viides kieli. Jos ranska tai arabia ei suju, kannattaa opetella edes perustervehdykset ja kiitokset.

3. Marokko ja uskonto

Marokko on muslimimaa. Turistin kannalta se tarkoittaa esimerkiksi näitä:

  • Marokossa tulee pukeutua konservatiivisesti olkapäät ja polvet peitettynä. Turistikohteissa tulet todennäköisesti törmäämään turisteihin, jotka eivät konservatiivista pukeutumista noudata. Marokkolaiset eivät kohteliaina siitä välttämättä huomauta, mutta se ei tarkoita, että sitä hyvällä katsottaisiin.
  • Alkoholia ei ole tarjolla yleensä muualla kuin turistisissa ravintoloissa. Jos siis janottaa, kannattaa tsekata etukäteen ravintolan menu.
  • Paria poikkeusta lukuunottamatta moskeijoihin ei yleensä pääse sisälle tutustumaan muut kuin muslimit.
  • Perjantai on pyhäpäivä, eli esimerkiksi soukeissa on yleensä tavallista hiljaisempaa.

4. Muista tinkiminen

Marokon värikkäissä basaareissa eli soukeissa tinkiminen kuuluu asiaan. Esimerkiksi Marrakeshin soukeissa myyjät aloittavat myyntiprosessin yleensä tähtitieteellisistä summista. Aloita tinkiminen siis vain murto-osasta ensimmäisenä pyydetystä hinnasta. Pidä tinkiminen hyväntahtoisena, vältä ivaa tai ärsyyntymistä. Huumori auttaa aina!

5. Varaudu huijareihin

Huijarit ovat Marokossa rasittava ilmiö. Täällä riittää kaiken maailman avuliaita aatuja, joilla on oma lehmä ojassa. Yleisesti ottaen jokainen neuvojaan ja apuaan tarjoava yrittää hyötyä naiivista turistista.

Monta kertaa kävellessämme kohti nähtävyyksiä meille kerrottiin, että kohde on suljettu. Ei se yleensä ole, vaan tyyppi haluaa todennäköisesti houkutella sinut sen sijaan vaikka kaverinsa kauppaan. Monet tarjosivat apuaan jonkin paikan löytämisessä tai väittivät vain haluavansa harjoitella englantia. Älä usko. Joskus meitä alettiin opastamaan jonnekin, vaikka kieltäydyimme. Tottakai myöhemmin tästä “palveluksesta” kinuttiin tippiä.

Taksikuskit tietyissä kaupungeissa ovat huijareiden kuninkaita. Esimerkiksi Marrakeshissä hinta täytyy sopia etukäteen. Suuntaa antavana neuvona Marrakeshissä 50 dirhamia on yleensä lyhyistä matkoista maksimihinta. Vaihtorahaa taksikuskeilta ei usein saa, joten pidä mukana pieniä seteleitä.

Huijareita ei ole kaikkialla, eikä niiden vuoksi kannata jättää lähtemättä. Esimerkiksi Essaouiran rantakaupungissa emme kohdanneet huijareita saati minkäänlaista tyrkytystä. Taksitaksoistakaan ei tarvinnut murehtia, sillä täällä taksa on aina vakio. Fesissä taksikuskit käyttivät mittaria.

essaouira kokemuksia

6. Tulet ihastumaan marokkolaiseen ruokaan

Me rakastuimme marokkolaisessa ruoassa erityisesti erilaisiin salaatteihin ja tietenkin marokkolaisiin keraamisessa tai savipadassa kypsytettyihin tagine-patoihin. Jäin myös koukkuun minttuteehen, “marokkolaisten viskiin”, sekä vastapuristettuun appelsiinimehuun. Appelsiinimehu purkista ei maistu Marokon matkan jälkeen enää miltään! Lue myös: Marokkolainen ruoka – Maista ainakin näitä!

7. Valokuvaus Marokossa

Mitä tahansa teetkin, älä ota paikallisista kuvaa ilman lupaa. Tämä toki koskee valokuvausta aina kaikkialla, mutta Marokossa sen suhteen kannattaa olla erityisen varovainen, sillä muuten saa vihat niskaansa äkkiä. Paikalliset eivät yleisesti ottaen halua joutua valokuvaan. Jo siitä, että sadan metrin päässä kuvassa sattuu olemaan ihminen, voi saada vihaisia huutoja osakseen. Kannattaa kysyä lupa myös esimerkiksi soukien kauppatavaroita kuvatessa.

8. Vältä tukemasta eläinten hyväksikäyttöä

Käärmeenlumoojasta saisi eksoottisen kuvan, tai vaikkapa apinasta tai käärmeestä olkapäällä. Jos otat kuvan, sinulta tullaan tiukkaamaan siitä maksua. Ethän halua tukea tähän toimintaan liittyvää eläinten hyväksikäyttöä. Eläimiä kuten apinoita voi nähdä luonnossa vaikka Ouzoudin putouksilla.

Oletko kuullut Marokon puissa kiipeilevistä vuohista? Valitettavasti myös niihin liittyy pimeä puolensa.

9. Kameliratsastus Marokossa

Yritin perehtyä parhaani mukaan kamelilla ratsastamisen eettisyyteen ennen Marokon matkaa. Kamelien hyvinvointi on tiukasti sidottu kamelimiesten toimeentuloon, joten sen puolesta uskallan suositella kameliratsastusta Marokossa. Toisaalta näin jossakin myös kameleita, joiden jalat olivat sidottu toisiinsa kiinni, ja kamelikaravaaneissa kamelit on joskus sidottu turhan tiukasti toisiinsa kiinni. Kaksipiippuinen juttu – suosittelen hiukan katsomaan, kuinka kyseisessä paikassa kameleita kohdellaan.

10. Marokossa kannattaa yöpyä riadissa

Marokon matkalla kannattaa yöpyä vähintään kerran riadissa eli perinteiseen tyyliin rakennetussa, majataloksi muutetussa muutaman huoneen talossa. Koristeellisesti sisustettu syötävän suloinen Marrakeshin Riad BE jäi meidän suosikiksemme. Vinkit riadeihin eri kaupungeissa löydät kaupunkipostauksissa.

11. Marokko on kissahullun paratiisi

Kissoja on Marokossa kaikkialla. Marokko onkin kissahullun paratiisi, mutta myös painajainen, sillä kaikki niistä ei ole terveitä. Ole siis varovainen ennen kuin paijaat!

12. Marokko – Vinkit liikkumiseen

Marokossa pääsee hyvin ja edulllisesti liikkumaan junilla, busseilla tai maan sisäisillä lennoilla. Junat ovat mukava tapa matkustaa, tosin joskus myöhässä. Paikallisbussin sijaan yksityiset bussiyhtiöt CTM ja Supratours ovat hyviä valintoja. Me ostimme liput aina päivää tai useampaa ennen bussiasemalta.

Myös grand taxi eli paikallisten kanssa jaettu taksi on suosittu tapa liikkua kaupungista toiseen. Siinä missä tavalliset taksit eivät liiku kaupunkien ulkopuolelle, grand taxilla se onnistuu. Grand taxi yleensä lähtee vasta kun auto on täynnä matkustajia, ellet halua maksaa lisähintaa.

Jos olet itsevarma kuski, auton vuokraaminenkin on vaihtoehto. Lue myös: Autolla Marokossa

Autolla Marokkoon

13. Valuutta, rahanvaihto ja raha-asiat Marokossa

Marokon valuutta on dirham. Dirham on suljettu valuutta, eli sitä ei saa viedä maasta tai vaihtaa maan ulkopuolella. Ota siis tämä huomioon rahankäyttöä suunnitellessa.

Rahaa voi vaihtaa lentokentällä, useimmissa hotelleissa ja pankeissa. Automaatteja löytyy laajasti. Luottokortti käy tasokkaissa hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Tarvitset kuitenkin käteistä jokapäiväiseen käyttöön takseissa, nähtävyyksillä ja soukeissa.

Tippaaminen on Marokossa suosittua, ja pienen tipin jättäminen kaikille kahviloista oppaisiin kuuluu asiaan. Laukkujen kantajille riittää muutama dirham, ravintoloissa meillä on tapana jättää 10%.

14. Marokko ja turvallisuus

Marokko on vakaa ja turvallinen matkakohde, kunhan pitää maalaisjärjen mukana. Yksin tai tyttöseurassa matkustavana naisena herättää tavallista enemmän huomiota, joten silloin kannattaa pysyä tavallista enemmän valppaana.

Lue lisää: Marokko ja turvallisuus

15. Marokko – Paras aika matkustaa

Me olimme matkassa keskitalvella loka-tammikuussa. Päivisin lämpötilat kipusivat yli kahteenkymppiin, mutta yöt voivat olla viileitä, jos asunnossa ei ole lämmitystä. Toisaalta keskikesällä Marokossa voi olla tukahduttavan kuuma.

Sään kannalta sopivin aika matkustaa on maaliskuusta toukokuuhun ja syyskuusta lokakuuhun.

Marokko vinkit

16. Marokko ja sähköpistoke

Et tarvitse Marokossa adapteria – Sähköpistoke ja verkkovirta on sama kuin Suomessa.

17. Suositut tuliaiset Marokosta

Marokko on ostostaivas. Suosittuja tuliaisia Marokosta ovat esimerkiksi arganöljy, keramiikka, mausteet, erilaiset nahkatuotteet, käsityöt, matot, vaatteet, marokkolaiset lamput ja astiat… Lista jatkuu. Jätä siis tilaa ostoksille matkalaukkuun! Jos on aikaa, monet tuotteet saa myös tilattua räätälöitynä omien toiveiden mukaisesti muutaman päivän varoitusajalla.

Lue myös:  MARRAKESH: KAUPUNKIOPAS

Marokko tuliaiset