MAROKKO – TIEDÄ NÄMÄ 15 ASIAA ENNEN MATKAA

Marokko on rikkaan kulttuurin, värikkäiden soukien ja ihmeellisen arkkitehtuurin maa. Vietimme Marokossa hiljattain kaksi kuukautta ja rakastuimme sen monipuolisuuteen. Tässä meidän vinkit muille Marokon matkaa suunnitteleville, mitä kannattaa tietää ennen matkaa?

1. Marokko on iso maa ja nähtävää riittää

Viestini kuuluukin: Varaa aikaa. Marokon Saharan autiomaa on kokemisen arvoinen, mutta vaatii 12 tunnin ajomatkan Marrakeshistä. Toinen suosikkini Chefchaouenin suloinen sininen kylä sijaitsee kaukana pohjoisessa, jonne ei noin vain päiväretkelle lähdetä.

Jos aika on rajallinen niin kuin se usein on, jätä suosiolla osa kohteista seuraavaan kertaan.

Saharan aavikolla

2. Pääkielet ovat marokon arabia ja ranska

Marokossa puhutaan paljon eri kieliä. Eniten maassa kuulee marokon arabiaa ja ranskaa, maan pohjoisosissa ranskan korvaa espanja. Monet puhuvat omia berberkieliään. Berberit ovat Pohjois-Afrikan alkuperäiskansaa, johon arvioiden mukaan jopa 70% marokkolaisista kuuluu.

Turistisilla alueilla pärjää Marokossa ihan hyvin englannilla, mutta kannattaa muistaa, että se on ihmisille yleensä vasta kolmas, neljäs tai viides kieli. Jos ranska tai arabia ei suju, kannattaa opetella edes perustervehdykset ja kiitokset.

3. Marokko on muslimimaa

Turistin kannalta se tarkoittaa esimerkiksi näitä:

  • Marokossa tulee pukeutua konservatiivisesti olkapäät ja polvet peitettynä. Turistikohteissa tulet todennäköisesti törmäämään turisteihin, jotka eivät konservatiivista pukeutumista noudata. Marokkolaiset eivät kohteliaina siitä välttämättä huomauta, mutta se ei tarkoita, että sitä hyvällä katsottaisiin.
  • Alkoholia ei ole tarjolla yleensä muualla kuin turistisissa ravintoloissa. Jos siis janottaa, kannattaa tsekata etukäteen ravintolan menu.
  • Paria poikkeusta lukuunottamatta moskeijoihin ei yleensä pääse sisälle tutustumaan muut kuin muslimit.
  • Perjantai on pyhäpäivä, eli esimerkiksi soukeissa on yleensä tavallista hiljaisempaa.

4. Muista tinkiminen

Marokon värikkäissä basaareissa eli soukeissa tinkiminen kuuluu asiaan. Esimerkiksi Marrakeshin soukeissa myyjät aloittavat myyntiprosessin yleensä tähtitieteellisistä summista. Aloita tinkiminen siis vain murto-osasta ensimmäisenä pyydetystä hinnasta. Pidä tinkiminen hyväntahtoisena, vältä ivaa tai ärsyyntymistä. Huumori auttaa aina!

5. Varaudu huijareihin

Huijarit ovat Marokossa jokapäiväinen rasittava ilmiö. Täällä riittää kaiken maailman avuliaita aatuja, joilla on oma lehmä ojassa. Yleisesti ottaen jokainen neuvojaan ja apuaan tarjoava yrittää hyötyä naiivista turistista.

Monta kertaa kävellessämme kohti nähtävyyksiä meille kerrottiin, että kohde on suljettu. Ei se yleensä ole, vaan tyyppi haluaa todennäköisesti houkutella sinut sen sijaan vaikka kaverinsa kauppaan. Monet tarjosivat apuaan jonkin paikan löytämisessä tai väittivät vain haluavansa harjoitella englantia. Älä usko. Joskus meitä alettiin opastamaan jonnekin, vaikka kieltäydyimme. Tottakai myöhemmin tästä “palveluksesta” kinuttiin tippiä.

Taksikuskit tietyissä kaupungeissa ovat huijareiden kuninkaita. Sovi siis hinta aina etukäteen, vaikka kuski kuinka väittäisi käyttävänsä mittaria. Suuntaa antavana neuvona Marrakeshissä 50 dirhamia on yleensä lyhyistä matkoista maksimihinta. Vaihtorahaa taksikuskeilta ei usein saa, joten pidä mukana pieniä seteleitä.

Huijareita ei ole kaikkialla, eikä niiden vuoksi kannata jättää lähtemättä. Esimerkiksi Essaouiran rantakaupungissa emme kohdanneet huijareita saati minkäänlaista tyrkytystä. Taksitaksoistakaan ei tarvinnut murehtia, sillä täällä taksa on aina vakio.

essaouira kokemuksia

6. Tulet ihastumaan marokkolaiseen ruokaan

Me rakastuimme marokkolaisessa ruoassa erityisesti erilaisiin salaatteihin ja tietenkin marokkolaisiin keraamisessa tai savipadassa kypsytettyihin tagine-patoihin. Jäin myös koukkuun minttuteehen, “marokkolaisten viskiin”, sekä vastapuristettuun appelsiinimehuun. Appelsiinimehu purkista ei maistu Marokon matkan jälkeen enää miltään!

7. Valokuvaus Marokossa

Mitä tahansa teetkin, älä ota paikallisista kuvaa ilman lupaa. Tämä toki koskee valokuvausta aina kaikkialla, mutta Marokossa sen suhteen kannattaa olla erityisen varovainen, sillä muuten saa vihat niskaansa äkkiä. Paikalliset eivät yleisesti ottaen todellakaan halua joutua valokuvaan. Jo siitä, että sadan metrin päässä kuvassa sattuu olemaan ihminen, voi saada vihaisia huutoja osakseen. Kannattaa kysyä lupa myös esimerkiksi soukien kauppatavaroita kuvatessa.

8. Vältä tukemasta eläinten hyväksikäyttöä

Käärmeenlumoojasta saisi eksoottisen kuvan, tai vaikkapa apinasta tai käärmeestä olkapäällä. Jos otat kuvan, sinulta tullaan tiukkaamaan siitä maksua. Ethän halua tukea tähän toimintaan liittyvää eläinten hyväksikäyttöä. Eläimiä kuten apinoita voi nähdä luonnossa vaikka Ouzoudin putouksilla.

Oletko kuullut Marokon puissa kiipeilevistä vuohista? Valitettavasti myös niihin liittyy pimeä puolensa.

9. Kameliratsastus Marokossa

Yritin perehtyä parhaani mukaan kamelilla ratsastamisen eettisyyteen ennen Marokon matkaa. Kamelien hyvinvointi on tiukasti sidottu kamelimiesten toimeentuloon, joten sen puolesta uskallan suositella kameliratsastusta Marokossa. Toisaalta näin jossakin myös kameleita, joiden jalat olivat sidottu toisiinsa kiinni, ja kamelikaravaaneissa kamelit on joskus sidottu turhan tiukasti toisiinsa kiinni. Kaksipiippuinen juttu – tällaisia tapauksia välttäisin, ja jättäisin palautetta.

10. Marokossa kannattaa yöpyä riadissa

Marokon matkalla kannattaa yöpyä vähintään kerran riadissa eli perinteiseen tyyliin rakennetussa, majataloksi muutetussa muutaman huoneen talossa. Koristeellisesti sisustettu syötävän suloinen Marrakeshin Riad BE jäi meidän suosikiksemme.

11. Marokko on kissahullun paratiisi

Kissoja on Marokossa kaikkialla. Marokko onkin kissahullun paratiisi, mutta myös painajainen, sillä kaikki niistä ei ole terveitä. Ole siis varovainen ennen kuin paijaat!

12. Liikkuminen

Marokossa pääsee hyvin liikkumaan junilla, busseilla tai maan sisäisillä lennoilla. Junat ovat mukava tapa matkustaa, tosin joskus myöhässä. Paikallisbussin sijaan yksityiset bussiyhtiöt CTM ja Supratours ovat hyviä valintoja.

Myös grand taxi on suosittu tapa liikkua kaupungista toiseen. Siinä missä tavalliset taksit eivät liiku kaupunkien ulkopuolelle, grand taxilla se onnistuu. Grand taxi yleensä lähtee vasta kun auto on täynnä matkustajia, ellet halua maksaa lisähintaa.

Jos olet itsevarma kuski, auton vuokraaminenkin on vaihtoehto. Lue myös: Autolla Marokossa

Autolla Marokkoon

13. Valuutta

Marokon valuutta on dirham. Dirham on suljettu valuutta, eli sitä ei saa viedä maasta tai vaihtaa maan ulkopuolella. Ota siis tämä huomioon rahankäyttöä suunnitellessa. Lentokentällä saa toki rahaa vaihdettua tai nostettua.

14. Turvallisuus

Marokko on vakaa ja turvallinen matkakohde,