Marokon Fés on kuin aikamatka menneisyyteen

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Marokon Fés on maan toiseksi suurin kaupunki ja varmasti yksi Marokon kiehtovimpia kohteita. Fés on historian havinaa, lumoavaa kulttuuria ja mystistä tuhannen ja yhden yön satujen tunnelmaa.

Fes Marokko

Heräsimme Fésissä aina ennen auringonnousua, kun ensimmäiset minareettien rukoukset alkoivat kajahdella ympäri kaupunkia. Siinä missä muualla Marokossa yleensä käänsin kylkeä ja jatkoin koisimista, täällä aikainen herätys oli sen arvoinen.

Kattoterassilla Fesin vanhankaupungin sydämessä minareettien hiljaa voimistuva kutsu kuulostaa lumoavammalta kuin missään muualla ja hivelee sielua niin, että hyvä etten uskoon kääntynyt.

Fésin sanotaankin olevan Marokon hengellinen ja kulttuurinen keskus, Marokon sielu. Länsimaisiin vaikutteisiin törmää vähemmän kuin vaikkapa Marrakeshissä tai Casablancassa. Fés kunnioittaa islamilaisia juuriaan, ja täällä hengellisyys on vahvemmin läsnä.

Marokon pohjoisosassa sijaitseva kaupunki huokuu historiaa ja entisaikojen kuninkaallista loistoa. 1100 -luvulla Fés oli Marokon suurin kaupunki. Fés on Marokon kuninkaallisista kaupungeista vanhin, ja entisaikojen kuninkaallinen ylväys on kaupungissa vielä aistittavissa.

Fes kokemuksia
Fes blogi
Fes nähtävyydet
Fésin kuninkaallinen palatsi Dar el Makhzen on näkemisen arvoinen pytinki, siitä huolimatta, että se ei ole avoinna turisteille, eivätkä kuninkaalliset edes asu täällä.

Fès al Bali – Marokon lumoavin vanhakaupunki?

Fésin vanhakaupunki Fès al Bali on kentis koko Marokon näyttävin, ja nimetty myös Unesco -maailmanperintökohteeksi. Fésin valtava medina on myös maailman suurin auton kaupunkialue. Medina on Fesin parhaimpia ja mielenkiintoisia puolia, ja me vietimme lähes koko aikamme Fesissä sen sokkeloisilla kujilla seikkaillen.

Fésin vanhankaupungin kujilla tuntuu kuin olisi sukeltanut menneisyyteen. Monelta osin elämä ei ole täällä merkittävästi muuttunut edes vuosisatojen kuluessa.

Fésin medinan loputtomien kujien labyrinttiin on helppo eksyä sen vipinän ja vilskeen, tuoksujen, värien ja äänien pistäessä pään pyörälle.

Fes kokemuksia

Medina on täynnä perinteisiä käsitöitä ja jos jonkinlaista nikkaria. Korikaupalla nenän huumaavia mausteita ja yrttejä, koristeellista marokkolaista arkkitehtuuria ja yksityiskohtaisia mattoja. Joku takoo rautaa, ja vieressä teurastaja pilkkoo eläimen ruhoja. Kaikki vieri vieressä jonkinlaisessa järjestäytyneessä sekasorrossa niin, ettei kapeilla kujilla enää tiedä mihin suuntaan katsoa. Autojen sijaan kujilla käyskentelee aaseja ja kärryjä, jotka vain lisäävät kaupungin keskiaikaista tunnelmaa. Keskipäivällä medinan pääkaduilla tungos voi olla ahdistava, mutta onneksi kaaosta on helppo paeta hiljaisilla sivukujille tai jostain pilkistävään kauniiseen riadiin.

Fes | medina

Heti medinan sisäänkäynnin luota löytyvä Bou Inania -medersa eli entinen islamilainen koulu on loistava paikka ihailla upeaa arabialaista arkkitehtuuria.

Fes nähtävyydet | Bou Inania
Fes nahtavyydet

Fèsin nahkavärjäämöt

Yksi Fésin ja koko Marokon kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat kaupungin historialliset, joskin haisevat nahan värjäämöt tai nahkaparkitsemot. Fés onkin yksi Marokon parhaimpia paikkoja ostaa nahkatuotteita.

Vesiväripalettia muistuttavissa altaissa nahkaa parkitaan samalla tavalla kuin tuhat vuotta sitten.

Medinan sokkeloissa maailman vanhimman Chouara -nahkaparkitsemon löytäminen sen huumaavasta hajusta huolimatta voi olla haastava tehtävä. Me löysimme paikalle ilman avuliaita aatuja, mutta edullisia oppaitakin medinassa riittää.

Jos katolta avautuva näky ei salpaa hengitystä, niin löyhkä sen tekee. Nahan värjäämisessä käytetään apuna muun muassa lehmän virtsaa ja pulunjätöksiä, joten ei ihmekään, jos alueella vähän tuoksahtaa. Turisteille ojennetaan usein mintunversoja hajunpeittoon, mutta epäilen, että se asiaa paljon auttaa.

Fés on täynnä muinaisten aikojen ainutlaatuista marokkolaista eksotiikkaa. Miellyttävän matkakohteen Fésistä tekee myös se, että esimerkiksi Marrakeshiin verrattuna turisteja on huomattavasti vähemmän, emmekä törmänneet täällä ollenkaan samanlaiseen tyrkytykseen tai huijauksiin.

Monet tuntuvat hehkuttavan Fésiä suosikkikohteenaan Marokossa. Meidän kokemustamme Fésissä oli pilaamassa voimat ja yöunet vienyt vatsatauti. Ehkä sen takia en ole kaupunkia ylistänyt samalla tavalla kuin vaikkapa Marrakeshiä. Kun tulen joskus Marokkoon takaisin, tulen takaisin Fesiin, jotta voin kunnolla antautua kaupungin lumolle.

Fes Marokko

Käytännön vinkit Fésiin

  • Fésiin on hyvät kulkuyhteydet Marokon suurimmista kaupungeista. Junat ja bussit (CTM tai Suprabus) ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, ja lentämälläkin pääsee. Marrakeshistä matka junalla kestää noin 7 tuntia. Fésistä Chefchaoueniin ajaa noin 3,5 tuntia. Matkan voi taittaa myös jaetulla grand taxilla, vuokra-autolla tai yksityisellä kuljetuksella.
  • Fés on yksi niistä kohteista Marokossa, missä kannattaa ehdottomasti yöpyä riadissa eli perinteiseen tyyliin rakennetussa, sisäpihallisessa majatalossa, ja mieluiten medinan ytimessä. Riad Ibn Battouta (n. 100e yöltä) sekä Riad Zahrat Fes (n. 50e yöltä) ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja medinassa.
  • Muista, että valtavassa medinassa ei kuljeta kuin jalan. Jos mukana on isoja kantamuksia, kannattaa varmistaa majoituksesta, että joku tulee portille vastaan kärryjen kanssa. Tämä on hyvä idea myös siksi, että majoitusta voi olla labyrintista vaikea löytää.
  • Medinan ulkopuolella petit-taxit ovat paras tapa liikkua. Varmista, että taksimittari on päällä.
  • Monissa paikoissa majoituksia myöten ei huolita kuin käteistä.
  • Jos eksyt medinassa, avuliaita aatuja on aina tarjoamassa opastusta. Muista, että he odottavat tippiä.
Fes Marokko

Lue myös:

MAROKKO – Tiedä nämä 15 asiaa ennen matkaa

KAUPUNKIOPAS: MARRAKESH