Byron Bay – Australian trendikkäin rantalomakohde

Byron Bay on Australian kuuluisimpia rantalomakyliä. Entisestä hippien ja surffareiden piilopaikasta on kehittynyt supersuosittu, Australian trendikkäin kohde rantalomalle.

Byron Bay | kokemuksia

Byron Bay on yksi niitä kohteita, jotka olisin toivonut näkeväni vuosikymmeniä sitten. Aikaan, jolloin hipit hyppelehtivät alasti sen autioilla rannoilla ja istuivat nuotiolla ympärillä rumpuja soitellen.

Mutta sana leviää nopeasti, eikä Byron Bay ole enää Australian salainen rantaparatiisi – päinvastoin. Hippien lisäksi se vetää nyt kaikennäköisiä turisteja ympäri Australiaa, reppureissaajista perheisiin ja kiireistä kaupunkielämää pakeneviin massoihin. Suosion kasvaessa Byron Bayhin on noussut toinen toistaan trendikkäämpiä kahviloita, luksusputiikeita ja ökyhotelleja. Byron Bayhin ovat perustaneet pesänsä useat julkkikset, ja talojen hinnat ovat nousseet pilviin.

Byron Bay

Vierailimme Byron Bayssä ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Kun tänä vuonna palasimme, en ollut uskoa silmiäni, kuinka paljon kylä on muuttunut. Ihmismäärä on moninkertaistunut, ja Byron Bayn muista Australian rantalomakohteista erottanut uniikki boheemi tunnelma kärsinyt. Auton pysäköinti on kallista kuin suurkaupungissa, jos paikan sattuu satojen reppureissaajien asuntoautojen seasta löytämään.

Silti Byron Bay on onnistunut säilyttämään pienen palasen boheemia hippisieluaan. Täältä et löydä pilvenpiirtäjiä tai McDonald’sia. Sen sijaan löydät vieläkin pitkätukkaisia surffareita, katuesiintyjiä, joogaretriittejä, kristallikauppoja ja reikiparantajia.

Byron Bay | kokemuksia

Byron Bay on täynnä taikaa

Byron Bayn rannat ovat toki kauniita – mutta upeita, puhtaita, pitkiä rantoja on Australian rannikko pullollaan. Vaikka suosion myötä Byron Bay on muuttunut valtavirran kohteeksi, silti Byron Baystä löytyy vielä boheemin vaihtoehtoiskulttuurin vivahteita. Ja se on pääsyy siihen, miksi itse sitä rakastan.

Byron Bay pursuaa positiivista energiaa. On ehdotettu, että Byron Bayn taianomainen energia liittyy muinaiseen tulivuoreen. Laavan kovettuessa se synnytti alueelle tietynlaisen latauksen.

Toiset sanovat energian olevan peräisin alueen kristalleista ja Byron Bayssä risteilevistä maapallon energialinjoista. Paikallisten aboriginaalien mukaan Byron Bay on ollut pyhää parantamisen aluetta jo kymmeniä tuhansia vuosia.

Tuntuu, että pikkuhiljaa nykyajan trendit sysäävät Byron Bayn hippikulttuurin tieltään. Byron Bay on menettämässä sielunsa jossain määrin ihan päinvastaiselle kulttuurille, jossa palvotaan sielun sijaan pintaa. Katukuvassa entisaikojen likaisia hippejä enemmän näkee muodikkaita joogavermeitä ja timmejä lihaksia selfieitä ottamassa.

Mutta vielä toistaiseksi Byron Bay on mahtava paikka päästää sisäinen hippi valloilleen. Mikset kokeilisi jotakin uutta ja outoa – vieraile vaikka vain huvin vuoksi ennustajalla, tai ihmettele läheisen Crystal Castlen kaunista puutarhaa ja maailman suurimmiksi sanottuja kristalleja.

Byron Baystä löytyy ihania, joskin kalliita, boheemeja putiikeita. Spell -vaatemerkki on Australian kuuluisimpia. Byron Bayssä järjestetään myös monenlaisia ihastuttavia toreja ja markkinoita, joissa voit tutustua esimerkiksi luonnonmukaisiin kosmetiikkatuotteisiin ja aboriginaalien taiteeseen. Byron Bay tunnetaan myös instagrammattavan suloisista kahviloista smoothiekulhoineen.

Byron Bayn ravintoloista ei kannata missata upeissa maatilamaisemissa sijaitsevaa, jonkin verran mainettakin niittänyttä Three Blue Ducks -ravintolaa. Myönnetään, saatoin tulla tänne ravintolan 65 hanaviinin houkuttelemana, mutta paikallisiin aineksiin keskittyvä ruokakin oli loistavaa!

Noin tunnin päässä Byron Baystä sisämaahan sijaitsee Australian vaihtoehtoiskulttuurin kehto, uniikki Nimbin. Täältä löydät esimerkiksi hamppumuseon, erikoisia persoonia katukuvassa ja sateenkaaren värejä.

Lue lisää: Rauhaa, rakkautta ja Nimbin

Byron Bay kokemuksia – Surffia, rantaelämää ja kaunista luontoa

Pääranta on keskikesällä ruuhkainen, mutta Byron Bayssä riittää pitkiä rantoja ja kauniita poukamia. Turkoosi vesi on kirkasta ja rannat siistejä ja kauniita. Muita tsekkaamisen arvoisia rantoja ovat esimerkiksi Clarkes Beach, Tallows Beach ja Wategos Beach.

Byron Bay | Australia

Byron Bay on myös yksi Australian suosituimpia surffikohteita. Täällä opettelin itse aikoinaan surffaamaan ensimmäistä kertaa. Surffaamisen lisäksi myös muut vesiaktiviteetit ovat suosittuja. Melontaretkellä ei ole harvinaista törmätä delfiineihin, ja talvella voi bongailla valaita. Eikä valaita varten tarvitse edes lähteä merelle, vaan bongailimme niitä rannikolta!

Useimmat turistit pysyttelevät rannikolla, mutta sisämaakin on kaunis. Noin tunnin ajomatkan päästä Byron Baystä löytyy kaunista sademetsää sekä esimerkiksi Minyon Falls -vesiputous, joka on parhaimmillaan sateiden jälkeen.

Byron Bay | Surffi

Cape Byron – Australian itäisin kolkka

Korkealla kallionjyrkänteellä, Australian mantereen itäisimmässä pisteessä kohoaa Byron Bayn majakka. Niemenkärki on erityinen paikka myös siksi, että täällä voit ihailla sekä upeaa auringonnousua, myös auringonlaskua. Niemenkärjessä kulkee upea lenkkipolku, mitä ei kannata missata Byron Bayn vierailulla.

Byron Bay | Australian itäisin paikka

Miten sinne pääsee?

Byron Bay sijaitsee Australian itärannikolla, Uuden Etelä-Walesin osavaltion pohjoisosassa. Sinne ajaa pari tuntia etelään Brisbanesta, tai tunnin verran Australian Gold Coastilta. Busseja kulkee Brisbanesta ja Gold Coastilta useampia päivässä. Vaihtoehtoisesti vuokra-auto on aina hyvä idea Australiassa. Byron Baystä löytyy myös Ballinan lentokenttä.

Lue myös:

Koe Australian itärannikolla ainakin nämä!
Australian Gold Coast – 5 vinkkiä
Noosa – Sunshine Coastin tyylikäs timantti
Ikuisen kesän Brisbane

KOHDEOPAS: AUSTRALIA