Ikuisen kesän Brisbane

Australian Brisbaneen on helppo rakastua. Suurkaupungin puitteista huolimatta 2,5 miljoonan asukkaan Brisbane on onnistunut säilyttämään rennon ikuisen kesän tunnelman. Koneesta ulos astuessamme meidät otti vastaan porottava aurinko ja kevyessä tuulessa notkuvat palmut.

Brisbanen täytyy olla Australian aliarvostetuin suurkaupunki. Sillä aikaa kun muu Australia keskittyy isompien metropolien kilpailuun, Australian kolmanneksi suurimman kaupungin Brisbanen asukkaat eivät pidä meteliä itsestään.

Kenties he tietävät enemmän kuin me muut, ja haluavat pitää varvassandaalielämäntyylinsä itsellään.

Vaikka olimme lentäneet miljoonakaupungista toiseen, ei se siltä tuntunut. Hotelliin saavuttuamme heitin varvassandaalit jalkaan ja hibiskuskukkasen korvan taakse, ja loma sai alkaa.

Seikkailua Brisbanessa kaupunkipyörillä

Aika Brisbanessa meni pääasiassa häähumussa ja kavereita ja sukulaisia tavatessa, mutta ehdimme me kaupunkiinkin hiukan tutustua. Se onnistui kätevästi paitsi jokea pitkin kulkevilla ilmaisilla lautoilla, myös kaupunkipyörillä.

Brisbanen kaupunkipyöräsysteemi on loistava. Kaupungista löytyy 150 asemaa, josta pyörän voi napata kahdella dollarilla vuorokaudeksi, puoleksi tunniksi kerrallaan. Vertailun vuoksi Sydneystä vastaavanlaisia kaupunkipyöriä ei löydy, ja Mellussakin asemia on huomattavasti vähemmän.

Brisbanen kaunis Southbank

Brisbane, toisin kuin muut Australian suurkaupungit, ei sijaitse meren rannalla vaan kaupungin halki virtaa Yarraakin ruskeampi Brisbane-joki, joka ei uimaan houkuttele. Gold Coastin ja Sunshine Coastin rannoille ei ole pitkä ajomatka, mutta jos mielii upottaa varpaat hiekkaan lähempänä, keskustan Southbankistä löytyy keinotekoinen hiekkaranta ja laguuni.

Vehreä Brisbanen Southbank Parklands on muutenkin visiitin arvoinen alue. Kukkaköynnösten peittämiä kävelykatuja, lampia täynnä lootuskukkia, isoja banianiviikunapuita, reheviä puutarhoja, ja myös yksi kokonainen syötävä puutarha (napostelu kielletty).

Southbank Brisbane

Southbank Parklands Brisbane

Brisbanen syötävä puutarha

Huudeilla kun kerran oltiin, hyppäsimme myös ikoniseen Brisbanen maailmanpyörään. Kärry nitisi ja natisi uhkaavasti, mutta hauska kierros silti. Pilvisen päivän sijaan suosittelen nautittavaksi pimeän tullen pilvenpiirtäjien loisteessa, skumppapullon kera!

Brisbanen nykytaiteen näyttelyä, Gallery of Modern Art eli GOMAa suosittelen lämpimästi, vaikka näyttelyt eivät tavallisesti nappaisikaan. Näyttely on täynnä varsin ajatuksia herättäviä taideteoksia, kuten karvaisia seiniä ja mm. kuvitteellisen jättiläiskäärmeen luuranko. Kun jalat alkavat väsyä, voi rojahtaa tisseistä inspiraationsa saaneille säkkituoleille. Mikä parasta, sisäänpääsy ei maksa mitään.

Brisbane GOMA

Ihana majoitus Brisbanessa

Yksi syy siihen, miksi niin ihastuin Brisbaneen, oli nappiin valittu majoituspaikka. Yövyimme Bridgewater Apartmentsissa Kangaroo Pointin kaupunginosassa. Terassilla varustetusta kahden makuuhuoneen huoneistosta joen rannalla maksoimme 150 AUD / yö. Hyvä diili.

Palmupuut, vehreä kasvillisuus ja joka puolella lepattelevat perhoset tekivät pihasta kuin idyllisen Eedenin puutarhan. Isoja liskoja paistatteli päivää kivetyksellä siellä täällä. Täydellistä, lukuunottamatta ehkä käärmettä, jonka joku seurueestamme oli bongannut.

Ensin virkistäytymään uima-altaaseen, sitten lämmittelemään porealtaaseen, ja taas takaisin.

Ja voi sitä riemun määrää, kun paikasta löytyi jopa kunnon sauna, suomalaisella kiukaalla! Ensimmäiset kunnon löylyt melkein pariin vuoteen.

En olisi halunnut lähteä pois, ja saatoin myös vilkaista asuntojen hintoja alueella…

Majoitus Brisbanessa

Brisbane on ruoan rakastajille

Aamuisin kävelimme viereiseen kahvilaan aamupalalle. Heti ensimmäisellä aterialla tuli murrettua se melbournelaisten ennakkoluulo, etteikö Brisbanesta löytyisi hyvää safkaa. Toki pienempänä kaupunkina Brisbane tulee hiukan isompiaan jälkijunassa, mutta ruoka veti vertoja parhaimmille Mellun ruokakokemuksille. Mahtavan brunssin saimme myös esimerkiksi West Endin Morning Afterissä.

Brisbanen nousevasta ruokakulttuurista pääsimme nauttimaan myös Eat Street Marketilla, joka on konteista kyhätty, valoköynnöksillä koristeltu ruokatori Hamilton Wharfilla.

Vatsa venyi räjähdyspisteeseen, kun halusimme maistaa kaikkea. Erityismaininnan ansaitsevat jenkkiläinen grillikoju ja brasilialainen kalamuhennos moqueca. Eat Street Market oli ehdottomasti yksi Brisbanen kohokohtia!

 

Iltaisin kelpasi nauttia viinilasillisia vaikkapa joen varrella New Farmin Bar Altossa tai jossakin Fortitude Valleyn kuppiloista. Selvisi sekin, että kyllä Brisbanekin osaa laneway- ja rooftop-baarit.

Pimeän tullen ihailimme Kangaroo Pointissa valojen syttymistä pilvenpiirtäjiin ja upeaan Story Bridgeen.

 

Mt Coot-tha ja Brisbane Botanic Gardens

Ennen kuin matka jatkui, teimme vielä visiitin Brisbanen koalapuistoon Lone Pine Koala Sanctuaryyn (siitä lisää myöhemmin) sekä piipahdimme Brisbane Botanic Gardensissa kaupungin korkeimman vuoren Mt Coot-than juurella.

56 hehtaarin puutarha oli vaikuttava, mutta…. Myös hämähäkit olivat mieltyneet puutarhaan. En ole eläissäni nähnyt niin montaa jättiläishämähäkkiä niin pienellä alueella!

(Älä hämäänny, hämikset ovat kuvassa korkealla ja näyttävät siksi harmittoman pieniltä.)

Olen tähän asti ollut aika uskollinen ja intohimoinen Melbourne-fani. Mutta voi hyvinkin olla, että Brisbanesta tuli uusi suosikkikaupunkini Australiassa.

Brisbane on kaupunki, jossa voi nauttia lomatunnelmasta suurkaupungin mahdollisuuksista tinkimättä. Mikä parasta, täällä voi unohtaa kylmän viiman, talvipäivien hampaiden kalinan ja lämmittimen edessä värjöttelyn, ja tallata varvassandaaleissa vaikka läpi vuoden.

Mt Coot-than näköalapaikalla sanoimme hyvästit Brisbanelle. Ei ole epäilystäkään, että tapaamme taas!

Kokemuksia Brisbanen Lone Pine Sanctuarysta

KAIKKI POSTAUKSET BRISBANESTA


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2019-03-25T22:00:19+03:00maaliskuu 17, 2017|Australia, Queensland|

18 Comments

 1. Merja maaliskuu 17, 2017 7:29 am - Vastaa

  Oh yes please! Kiitos hyvästä jutusta, saatiin monta hyvää vinkkiä, kun muutaman viikon päästä tarkoitus viettää tuolla jopa pari viikkoa! Taidan tykätä jo nyt ??

  • Anna maaliskuu 19, 2017 12:07 am - Vastaa

   Kiitos Merja, parissa viikossa ehtii mukavasti tutustua lähialueisiin!

 2. Sandra maaliskuu 17, 2017 7:55 am - Vastaa

  Ihana postaus! Brissy on ehdottomasti liian aliarvostettu. Itse tykkäsin kanssa, mutta asumiseen Mellu vie voiton.

  • Anna maaliskuu 19, 2017 12:09 am - Vastaa

   Me ollaan asuttu Melbsissä niin kauan, että kaivataan vaihtelua. Varmaan just sen takia Brissy sytytti, se on rauhallisempi ja sää on parempi. 🙂

 3. sirkka maaliskuu 17, 2017 12:14 pm - Vastaa

  Tiedoksi, että Brisbanesta löytyy suomalainen Finlandia Village lepokoti alue; asuntoja ja vanhainkoti.

  • Anna maaliskuu 19, 2017 12:09 am - Vastaa

   Hyvä tietää, kiitos Sirkka 🙂

 4. Elisa / Eliza Does Oz maaliskuu 18, 2017 6:55 am - Vastaa

  Oih, Brisbane! <3 Pitkälti samojen asioiden takia mekin ihastuimme Brisbaneen siellä puoli vuotta asuessamme. Vaikka sydän sykkii Sydneylle, salaa haaveilemme muutosta takaisin… ja myönnän, että asuntotarjontaa tulee vilkuiltua koko ajan ahkerammin.

  • Anna maaliskuu 19, 2017 12:10 am - Vastaa

   Me ollaan työkuvioiden takia selailtu viime aikoina asuntoja Sydneystä. Huh huh, mitä hintoja!!! Paljon mieluummin lähdettäis Brisbaneen, mutta aina ei voi vaikuttaa…

   • Elisa / Eliza Does Oz maaliskuu 19, 2017 12:16 pm - Vastaa

    Tervetuloa Sydneyyn jos sopiva mahdollisuus osuu kohdalle! Asuntojen hinnat ovat täällä tosiaankin pilvissä, argh… Juuri työmahdollisuuksien puute meilläkin on Brisbanen osalta hidasteena, mutta ehkä joku päivä vielä… 🙂

 5. Teija / Lähdetään Taas maaliskuu 19, 2017 9:44 am - Vastaa

  Ihanan näköinen kaupunki! Harvoin tulee luettua Brisbanesta yhtään mitään. Ei ihme, etteivät paikalliset pidä meteliä, minäkin pitäisin tuon kaiken itselläni 🙂

  • Anna maaliskuu 19, 2017 10:03 am - Vastaa

   Sanoppa muuta 🙂

 6. Meidän matkassa / Monna maaliskuu 19, 2017 8:33 pm - Vastaa

  Oooo Brisbane, we will meet again in May<3 J:n serkut asuvat tuolla ja oma veljeni asui wh-vuotenaan, joten tutun näköisiä paikkoja postaus täynnä. Loistavia uusiakin tipsejä, varsinkin tuo Eat Street market kuulostaa juuri meidän paikalta, tosin google kertoo ettei se ole tällä hetkellä auki, joten täytyy toivoa että maaliskuussa paikka olisi jo toiminnassa.. Kävimme myös moikkaamassa J:n isotätiä tuolla suomalaisessa Finlandia Villagessa, onneksi ehdimme käymään kun hän nukkui viime syksynä pois. Tänä vuonna olisi tullut tasan 100 vuotta mittariin.

  • Anna maaliskuu 26, 2017 1:22 am - Vastaa

   Hyvä että löytyi uusiakin tipsejä! Brisbane on kyllä kiva <3

 7. Skimbacon Katja maaliskuu 19, 2017 8:38 pm - Vastaa

  En ole koskaan käynyt Australiassa, mutta saat kyllä innostumaan 🙂 Tuo Southbank Parklands näyttää ihanalle, ja GOMA näyttää just mun näköiselle gallerialle! Ihania kuvia!

  • Anna maaliskuu 26, 2017 1:23 am - Vastaa

   Kiva jos sain innostumaan, suosittelen joskus piipahtamaan, Australiaan on helppo rakastua 🙂

 8. Pirkko / Meriharakka maaliskuu 20, 2017 12:09 pm - Vastaa

  Kokemuksemme Brisbanesta rajoittuvat pariin päivään vuosikymmeniä sitten, kun Port Douglasin jälkeen päädyimme Brisbaneen ennen paluulentoa Singaporeen ja edelleen Suomeen. Mutta ihan positiivinen mielikuva kaupungista jäi, vaikka jotenkin ajattelimmekin, että päädyimme tänne nyt vaan siksi, että lento sattui sieltä lähtemään.

  • Anna maaliskuu 26, 2017 1:23 am - Vastaa

   Brisbane on ihana, mutta vielä ihanampi on Port Douglas! <3

 9. Kohteena maailma / Rami maaliskuu 22, 2017 8:55 pm - Vastaa

  Tosi upea kaupunki kuvien perusteella ja näenkin jo itseni ottamassa kuvaa Brisbane -kirjaimien luona. Vaikuttaa sellaiselta kohteelta, mikä kannattaisi Australiassa ottaa ohjelmaan. Harmi, kun Suomesta katsottuna Australia on kaukana…

Jätä kommentti