Ikuisen kesän Brisbane

Australian Brisbaneen on helppo rakastua. Suurkaupungin puitteista huolimatta 2,5 miljoonan asukkaan Brisbane on onnistunut säilyttämään rennon ikuisen kesän tunnelman. Koneesta ulos astuessamme meidät otti vastaan porottava aurinko ja kevyessä tuulessa notkuvat palmut.

Brisbanen täytyy olla Australian aliarvostetuin suurkaupunki. Sillä aikaa kun muu Australia keskittyy isompien metropolien kilpailuun, Australian kolmanneksi suurimman kaupungin Brisbanen asukkaat eivät pidä meteliä itsestään.

Kenties he tietävät enemmän kuin me muut, ja haluavat pitää varvassandaalielämäntyylinsä itsellään.

Vaikka olimme lentäneet miljoonakaupungista toiseen, ei se siltä tuntunut. Hotelliin saavuttuamme heitin varvassandaalit jalkaan ja hibiskuskukkasen korvan taakse, ja loma sai alkaa.

Seikkailua Brisbanessa kaupunkipyörillä

Aika Brisbanessa meni pääasiassa häähumussa ja kavereita ja sukulaisia tavatessa, mutta ehdimme me kaupunkiinkin hiukan tutustua. Se onnistui kätevästi paitsi jokea pitkin kulkevilla ilmaisilla lautoilla, myös kaupunkipyörillä.

Brisbanen kaupunkipyöräsysteemi on loistava. Kaupungista löytyy 150 asemaa, josta pyörän voi napata kahdella dollarilla vuorokaudeksi, puoleksi tunniksi kerrallaan. Vertailun vuoksi Sydneystä vastaavanlaisia kaupunkipyöriä ei löydy, ja Mellussakin asemia on huomattavasti vähemmän.

Brisbanen kaunis Southbank

Brisbane, toisin kuin muut Australian suurkaupungit, ei sijaitse meren rannalla vaan kaupungin halki virtaa Yarraakin ruskeampi Brisbane-joki, joka ei uimaan houkuttele. Gold Coastin ja Sunshine Coastin rannoille ei ole pitkä ajomatka, mutta jos mielii upottaa varpaat hiekkaan lähempänä, keskustan Southbankistä löytyy keinotekoinen hiekkaranta ja laguuni.

Vehreä Brisbanen Southbank Parklands on muutenkin visiitin arvoinen alue. Kukkaköynnösten peittämiä kävelykatuja, lampia täynnä lootuskukkia, isoja banianiviikunapuita, reheviä puutarhoja, ja myös yksi kokonainen syötävä puutarha (napostelu kielletty).

Southbank Brisbane

Southbank Parklands Brisbane

Brisbanen syötävä puutarha

Huudeilla kun kerran oltiin, hyppäsimme myös ikoniseen Brisbanen maailmanpyörään. Kärry nitisi ja natisi uhkaavasti, mutta hauska kierros silti. Pilvisen päivän sijaan suosittelen nautittavaksi pimeän tullen pilvenpiirtäjien loisteessa, skumppapullon kera!

Brisbanen nykytaiteen näyttelyä, Gallery of Modern Art eli GOMAa suosittelen lämpimästi, vaikka näyttelyt eivät tavallisesti nappaisikaan. Näyttely on täynnä varsin ajatuksia herättäviä taideteoksia, kuten karvaisia seiniä ja mm. kuvitteellisen jättiläiskäärmeen luuranko. Kun jalat alkavat väsyä, voi rojahtaa tisseistä inspiraationsa saaneille säkkituoleille. Mikä parasta, sisäänpääsy ei maksa mitään.

Brisbane GOMA

Ihana majoitus Brisbanessa

Yksi syy siihen, miksi niin ihastuin Brisbaneen, oli nappiin valittu majoituspaikka. Yövyimme Bridgewater Apartmentsissa Kangaroo Pointin kaupunginosassa. Terassilla varustetusta kahden makuuhuoneen huoneistosta joen rannalla maksoimme 150 AUD / yö. Hyvä diili.

Palmupuut, vehreä kasvillisuus ja joka puolella lepattelevat perhoset tekivät pihasta kuin idyllisen Eedenin puutarhan. Isoja liskoja paistatteli päivää kivetyksellä siellä täällä. Täydellistä, lukuunottamatta ehkä käärmettä, jonka joku seurueestamme oli bongannut.

Ensin virkistäytymään uima-altaaseen, sitten lämmittelemään porealtaaseen, ja taas takaisin.

Ja voi sitä riemun määrää, kun paikasta löytyi jopa kunnon sauna, suomalaisella kiukaalla! Ensimmäiset kunnon löylyt melkein pariin vuoteen.

En olisi halunnut lähteä pois, ja saatoin myös vilkaista asuntojen hintoja alueella…

Majoitus Brisbanessa

Brisbane on ruoan rakastajille

Aamuisin kävelimme viereiseen kahvilaan aamupalalle. Heti ensimmäisellä aterialla tuli murrettua se melbournelaisten ennakkoluulo, etteikö Brisbanesta löytyisi hyvää safkaa. Toki pienempänä kaupunkina Brisbane tulee hiukan isompiaan jälkijunassa, mutta ruoka veti vertoja parhaimmille Mellun ruokakokemuksille. Mahtavan brunssin saimme myös esimerkiksi West Endin Morning Afterissä.

Brisbanen nousevasta ruokakulttuurista pääsimme nauttimaan myös Eat Street Marketilla, joka on konteista kyhätty, valoköynnöksillä koristeltu ruokatori Hamilton Wharfilla.

Vatsa venyi räjähdyspisteeseen, kun halusimme maistaa kaikkea. Erityismaininnan ansaitsevat jenkkiläinen grillikoju ja brasilialainen kalamuhennos moqueca. Eat Street Market oli ehdottomasti yksi Brisbanen kohokohtia!

Iltaisin kelpasi nauttia viinilasillisia vaikkapa joen varrella New Farmin Bar Altossa tai jossakin Fortitude Valleyn kuppiloista. Selvisi sekin, että kyllä Brisbanekin osaa laneway- ja rooftop-baarit.

Pimeän tullen ihailimme Kangaroo Pointissa valojen syttymistä pilvenpiirtäjiin ja upeaan Story Bridgeen.

Mt Coot-tha ja Brisbane Botanic Gardens

Ennen kuin matka jatkui, teimme vielä visiitin Brisbanen koalapuistoon Lone Pine Koala Sanctuaryyn (siitä lisää myöhemmin) sekä piipahdimme Brisbane Botanic Gardensissa kaupungin korkeimman vuoren Mt Coot-than juurella.

56 hehtaarin puutarha oli vaikuttava, mutta…. Myös hämähäkit olivat mieltyneet puutarhaan. En ole eläissäni nähnyt niin montaa jättiläishämähäkkiä niin pienellä alueella!

(Älä hämäänny, hämikset ovat kuvassa korkealla ja näyttävät siksi harmittoman pieniltä.)

Olen tähän asti ollut aika uskollinen ja intohimoinen Melbourne-fani. Mutta voi hyvinkin olla, että Brisbanesta tuli uusi suosikkikaupunkini Australiassa.

Brisbane on kaupunki, jossa voi nauttia lomatunnelmasta suurkaupungin mahdollisuuksista tinkimättä. Mikä parasta, täällä voi unohtaa kylmän viiman, talvipäivien hampaiden kalinan ja lämmittimen edessä värjöttelyn, ja tallata varvassandaaleissa vaikka läpi vuoden.

Mt Coot-than näköalapaikalla sanoimme hyvästit Brisbanelle. Ei ole epäilystäkään, että tapaamme taas!

Kokemuksia Brisbanen Lone Pine Sanctuarysta

KAIKKI POSTAUKSET BRISBANESTA