Ikuisen kesän Brisbane

Australian Brisbaneen on helppo rakastua. Suurkaupungin puitteista huolimatta 2,5 miljoonan asukkaan Brisbane on onnistunut säilyttämään rennon ikuisen kesän tunnelman. Koneesta ulos astuessamme meidät otti vastaan porottava aurinko ja kevyessä tuulessa notkuvat palmut.

Brisbanen täytyy olla Australian aliarvostetuin suurkaupunki. Sillä aikaa kun muu Australia keskittyy isompien metropolien kilpailuun, Australian kolmanneksi suurimman kaupungin Brisbanen asukkaat eivät pidä meteliä itsestään.

Kenties he tietävät enemmän kuin me muut, ja haluavat pitää varvassandaalielämäntyylinsä itsellään.

Vaikka olimme lentäneet miljoonakaupungista toiseen, ei se siltä tuntunut. Hotelliin saavuttuamme heitin varvassandaalit jalkaan ja hibiskuskukkasen korvan taakse, ja loma sai alkaa.

Seikkailua Brisbanessa kaupunkipyörillä

Aika Brisbanessa meni pääasiassa häähumussa ja kavereita ja sukulaisia tavatessa, mutta ehdimme me kaupunkiinkin hiukan tutustua. Se onnistui kätevästi paitsi jokea pitkin kulkevilla ilmaisilla lautoilla, myös kaupunkipyörillä.

Brisbanen kaupunkipyöräsysteemi on loistava. Kaupungista löytyy 150 asemaa, josta pyörän voi napata kahdella dollarilla vuorokaudeksi, puoleksi tunniksi kerrallaan. Vertailun vuoksi Sydneystä vastaavanlaisia kaupunkipyöriä ei löydy, ja Mellussakin asemia on huomattavasti vähemmän.

Brisbanen kaunis Southbank

Brisbane, toisin kuin muut Australian suurkaupungit, ei sijaitse meren rannalla vaan kaupungin halki virtaa Yarraakin ruskeampi Brisbane-joki, joka ei uimaan houkuttele. Gold Coastin ja Sunshine Coastin rannoille ei ole pitkä ajomatka, mutta jos mielii upottaa varpaat hiekkaan lähempänä, keskustan Southbankistä löytyy keinotekoinen hiekkaranta ja laguuni.

Vehreä Brisbanen Southbank Parklands on muutenkin visiitin arvoinen alue. Kukkaköynnösten peittämiä kävelykatuja, lampia täynnä lootuskukkia, isoja banianiviikunapuita, reheviä puutarhoja, ja myös yksi kokonainen syötävä puutarha (napostelu kielletty).

Southbank Brisbane

Southbank Parklands Brisbane

Brisbanen syötävä puutarha

Huudeilla kun kerran oltiin, hyppäsimme myös ikoniseen Brisbanen maailmanpyörään. Kärry nitisi ja natisi uhkaavasti, mutta hauska kierros silti. Pilvisen päivän sijaan suosittelen nautittavaksi pimeän tullen pilvenpiirtäjien loisteessa, skumppapullon kera!

Brisbanen nykytaiteen näyttelyä, Gallery of Modern Art eli GOMAa suosittelen lämpimästi, vaikka näyttelyt eivät tavallisesti nappaisikaan. Näyttely on täynnä varsin ajatuksia herättäviä taideteoksia, kuten karvaisia seiniä ja mm. kuvitteellisen jättiläiskäärmeen luuranko. Kun jalat alkavat väsyä, voi rojahtaa tisseistä inspiraationsa saaneille säkkituoleille. Mikä parasta, sisäänpääsy ei maksa mitään.