Melbourne vai Sydney?

Olen asunut Melbournessa yli seitsemän vuotta. Rakastan Melbournea, mutta viime aikoina olemme kuitenkin alkaneet kaivata vaihtelua ja uusia tuulia. Vielä emme ole valmiita juurtumaan paikoilleen. Meille on hiljattain ilmaantunut työmahdollisuuksia Sydneyssä. Melbourne vai Sydney, sitä arvomme tällä hetkellä.

Voiko sydämeltään melbournelainen viihtyä Sydneyssä? Meillä on ystäviä, jotka muuttivat Melbournesta Sydneyyn, ja tulivat hyvin nopeasti takaisin. Toisaalta on niitäkin, jotka ovat jääneet.

Melbourne vai Sydney

Asumiskustannuksien erot

Taannoisella Sydneyn reissulla sanoin Rohanille, etten pistäisi pahakseni asua Sydneyssä hetken aikaa. Kunhan se olisi väliaikaista. Nyt kun ajatuksesta on tullut realistinen mahdollisuus, olen alkanut keksiä kaikenlaisia syitä, miksi se olisi huono idea.

Aloimme kuitenkin toiveikkaasti selata asuntoja Sydneyssä, Australian kalleimmassa kaupungissa. Valinnanvaraa on vähän, ja hinnat pyörryttivät. Jos meidän Melbournen kämppämme olisi Sydneyssä, se maksaisi kaksinkertaisesti.

Asumme nyt Melbournen keskustassa kaksikerroksisessa, modernissa, tilavassa townhousessa kahdella makkarilla ja isolla parvekkeella, mistä avautuvat maisemat pilvenpiirtäjien rivistöön.

Samalla rahalla saisimme Sydneystä ahtaan studion, todennäköisesti vanhasta ja kulahtaneesta rakennuksesta, ilman ilmastointia. Nyt kun olen siihen tottunut, en ilmastoinnista enää mielellään tingi.

Täällä teen ruokaostokset kätevästi tien toisella puolella sijaitsevalla eteläisen pallonpuoliskon suurimmalla torilla, josta löytyy halvat hinnat ja mahtavat valikoimat myös luomuruokaa. Täällä käyn salilla Melbournen ykkössalilla. Autolle ei ole tarvetta, koska voimme joko kävellä tai hypätä ilmaiseen ratikkaan kotiovelta.

Olemmeko valmiita luopumaan mukavasta, täydellisellä sijainnilla varustetusta kodistamme Melbournessa? Olisiko vaihtelu tosiaan arjen luksuksesta luopumisen arvoista? Ainakin päällepäin kaupungit ovat kuitenkin hyvin samanlaisia.

queen victoria market

Sydney vai Melbourne – Vertailua

Niin paljon kuin inhoankin vertailua Australian ikuisten kilpakumppanien välillä, tässä muutamia ajatuksia, mitä päässä on käynyt.

Sydney voittaa rannat. Rantaelämästä voi nauttia molemmissa kaupungeissa, mutta ovathan ne rannat nyt kauniimpia Sydneyssä noin yleisesti ottaen. Toisaalta Sydneyn rannoista useampi on aallokkoinen ja soveltuu surffaamiseen, kun taaas Melbournen rannat sopivat useammin peruslillumiseen tyynessä vedessä. Melbournesta täytyy ajaa kauemmas, jos mielii surffaamaan, sillä aallot ovat Melbournen rannoilla pieniä.

Ajatus auringonlaskudrinksuista veden äärellä kauniissa Sydneyn Circular Quayssä viehättää. Mutta todennäköisesti päätyisimme asumaan kauemmas, jolloin ikonisessa satamassa tulisi tuskin usein edes piipahdettua.

Melbourne voittaa yöelämän, ravintolat ja kahvilat. Melbournen eläväistä kulttuuria tulisi Sydneyssä ikävä. Niiden lisäksi ikävöisin varmaan Mellun kulkuyhteyksiä, jotka ovat Sydneyssä huomattavasti huonommat.

Sydneyläisillä on Melbournessa pinnallinen ja snobi maine, vaikka se kenties stereotypia onkin. Mellussa on joka tapauksessa omien kokemusteni perusteella rennompi fiilis.

Melbournen yöelämä

Sään puolesta Sydney vetää pitemmän korren, vaikkakin niukasti. Vaikka tilastojen mukaan erot ovat pieniä, Sydneyn sää on ainakin hiukan enemmän ennustettavissa. Hyvästi Melbournen neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä!

Melbournen sää

Siinä missä normaalisti vaihtaisin aina mukavuudet uusiin kokemuksiin, onko se tässä tapauksessa sen arvoista? Olisin valmis hylkäämään Melbsin mukavan kotisohvani, jos se tarkoittaisi uutta ja eksoottista kohdetta. Kyse ei ole siitä, että olisimme alkaneet tuntea olomme vähän liiankin mukavaksi ja jumittuneet Melbourneen. Vaan siitä, että Sydney ei tunnu seikkailulta.

Meidän suunnitelmamme ovat kuitenkin yhtä epäluotettavia kuin Melbournen sää, joten luoja yksin tietää, mistä vielä itsemme löydämme!