Noosa, Sunshine Coastin tyylikäs timantti

Ykköspaikka, minkä halusin Brisbanen visiittiin yhdistää, oli Sunshine Coastin kuuluisa lomakylä Noosa, pari tuntia pohjoiseen Brissystä.

Noosa on usein listattu yhdeksi Australian parhaista rantalomakylistä, ja se on australialaisen lomakansan kestosuosikki. Olin viettänyt aikaa Noosassa ennenkin, mutta sen perusteella en ole koskaan oikein ymmärtänyt tätä hypetystä. Siispä halusin antaa Noosalle toisen mahdollisuuden.

Noosa kokemuksia

 

Noosa, Sunshine Coast, Australia

Noosa on rentoa lomatunnelmaa

Noosa on toisaalta eliitin luksushuviloita, hyvännäköisiä ihmisiä ja Hastings Streetin kalliita design-putiikeita ja tyylikkäitä ravintoloita. Mutta samalla Noosa on autioita hiekkarantoja, vanhoja ja nuoria hipinretaleita, surffareita, reppureissaajia ja rentoa lomatunnelmaa. Tutustuimme Noosan kaksijakoisen persoonallisuuden molempiin puoliin. Kumpi voitti?

Noosan Tingirana -hotellin piti olla tämän reissun törsäys. Yli 200 aussidollarilla per yö olisi voinut kuvitella saavansa jotakin parempaa, kuin kämäisen ahtaan motellihuoneen. Suoraan Noosan ykkösrannan yli merelle avautuva ääretön uima-allas lievensi ketutusta, mutta silti: Ei jatkoon.

 

 

Törsäsimme Noosassa myös yhteen spesiaalimpaan ravintolaillalliseen. Lukuisien muiden julkkisten ohella Noosassa pesää pitää Peter Kuruvita, telkkarista tuttu julkkiskokki. Hänen Noosa Beach House -ravintolassaan nautimme kuuden ruokalajin maistelumenun (100 AUD).

Herkkuihin kuului mm. suussasulavaa kampasimpukkaa, srilankalaista kalacurrya sekä Moreton Bayn hummeria. Toisin kuin hotellihuoneemme, tämä oli rahansa arvoinen setti!

Noosan Main Beach valittiin hiljattain jossain listauksessa yhdeksi Australian parhaista rannoista. Vaikka se upea, pitkä hiekkaranta onkin, ei siitä omaa suosikkia tullut tälläkään kertaa. Main Beachillä riittää porukkaa, mutta näin kuumimman lomasesongin ulkopuolella hiekasta ei tapella tarvinnut.

Ilma oli tukahduttavan kostea ja kuuma. Yöllä heräsimme yhteen elämäni pelottavimmista ukkosmyrskyistä. Kuului kaamea pamaus, ja pomppasin unesta pystyyn. Luulin hetken, että hotellissa räjähti pommi. Yleensä pitkin yötä kirkuvat jättimäiset lepakot olivat kerrankin hiirenhiljaa.

Noosa on surffia ja muita vesiaktiviteetteja

Noosa on mahtava paikka surffaukseen, mutta sitäkin enemmän Noosassa kannattaa lähteä kajakkihommiin. Peilityyni järvien, suon ja jokien muodostama Noosan jokiväyläverkosto Noosa Everglades tarjoaa yhdet Australian parhaimmista puitteista kajakoimiseen.

Kajakin vuokrattuamme päätimme kuitenkin lähteä suunnistamaan toiseen suuntaan. Kartasta olimme nimittäin bonganneet houkuttelevan näköisiä autioita hiekkarantoja lähempänä merta.

Kajakoimme ohi toinen toistaan pröystäilevämpien jahtien ja luksustalojen ohi, kunnes maisema muuttui rakentamattomaksi. Parkkeerasimme kajakin hiekkakaistaleelle, joka erottaa jokiväylät merestä.

Happy days! Ja meille sanottiin, että Sunshine Coastilta on vaikea löytää autioita rantoja… Täytyy vain tietää, minne menee!

Iltapäiväauringossa kelpasi lillua lämpimässä merivedessä ja loikoilla rantahiekalla. Veneitä ja vesiskoottereita huristeli välillä ohi häiritsemässä muuten niin täydellistä rauhaamme, mutta muuten koko ranta oli meidän. Seuraksi liittyi vain satunnaisia lokkiparvia. Aloin pikkuhiljaa ymmärtää, miksi kaikki supisevat Noosasta.

Noosan ylellinen puoli, kroisoksien leikkikenttä, ei meitä viehättänyt. Vasta seuraavana päivänä meille alkoi kunnolla valjeta, mikä Noosassa on niin erityistä. Noosassa parasta on sen ainutlaatuinen luonto. Ja siitä nauttiminen ei maksa yhtään mitään.

Jos Noosassa tekee vain yhden asian, sen pitäisi olla rannikkoa pitkin kulkeva maisemareitti, Noosan kansallispuiston Coastal Walk. Mutta siitä lisää ensi kerralla!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.