Noosa on Sunshine Coastin tyylikäs timantti

Yksi Australian ja etenkin Sunshine Coastin kuuluisimmista rantalomakohteista on pieni lomakylä Noosa. Noosa on listattu usein yhdeksi Australian parhaista rantakohteista, ja se on australialaisen lomakansan kestosuosikki.

Noosassa vierailu soveltui hyvin Brisbanen matkan yhteyteen. Noosa sijaitsee noin parin tunnin ajomatkan päässä Brisbanesta pohjoiseen.

Olin viettänyt aikaa Noosassa ennenkin, mutta sen perusteella en ole koskaan oikein ymmärtänyt tätä hypetystä. Siispä halusin antaa Noosalle toisen mahdollisuuden.

 

Noosa, Sunshine Coast, Australia

Noosa – Kokemuksia Sunshine Coastin suosikista

Australian Noosa on toisaalta eliitin luksushuviloita, hyvännäköisiä ihmisiä ja Hastings Streetin kalliita design-putiikeita ja tyylikkäitä ravintoloita. Mutta samalla Noosa on autioita hiekkarantoja, vanhoja ja nuoria hipinretaleita, surffareita, reppureissaajia ja rentoa lomatunnelmaa. Tutustuimme Noosan kaksijakoisen persoonallisuuden molempiin puoliin. Kumpi voitti?

Noosan Tingirana -hotellin piti olla tämän reissun törsäys. Yli 200 aussidollarilla per yö olisi voinut kuvitella saavansa jotakin parempaa kuin kämäisen ahtaan motellihuoneen. Suoraan Noosan ykkösrannan yli merelle avautuva ääretön uima-allas lievensi ketutusta, mutta silti: Ei jatkoon.
Noosa kokemuksia | Tyttö uima-altaalla.

Noosa kokemuksia | Palmujen siluetit heijastuvat uima-altaaseen.

Noosan parhain ravintolaokokemus oli julkkiskokki Peter Kuruvitan Noosa Beach House -ravintola. Täällä nautimme kuuden ruokalajin maistelumenun (100 AUD).

Herkkuihin kuului muun muassa suussasulavaa kampasimpukkaa, srilankalaista kalacurrya sekä Moreton Bayn hummeria. Toisin kuin hotellihuoneemme, tämä oli rahansa arvoinen setti.

Noosan Main Beach valittiin hiljattain jossain listauksessa yhdeksi Australian parhaista rannoista. Vaikka se upea, pitkä hiekkaranta onkin, ei siitä omaa suosikkia tullut tälläkään kertaa. Main Beachillä riittää porukkaa, mutta näin kuumimman lomasesongin ulkopuolella hiekasta ei tapella tarvinnut.

Noosa on surffia ja muita vesiaktiviteetteja

Noosa on suosittu kohde surffaukseen, mutta sitäkin enemmän Noosassa kannattaa lähteä kajakkihommiin. Peilityyni järvien, suon ja jokien muodostama Noosan jokiväyläverkosto Noosa Everglades tarjoaa yhdet Australian parhaimmista puitteista kajakoimiseen.

Kajakin vuokrattuamme päätimme kuitenkin lähteä suunnistamaan toiseen suuntaan. Kartasta olimme nimittäin bonganneet houkuttelevan näköisiä autioita hiekkarantoja lähempänä merta.

Kajakoimme ohi toinen toistaan pröystäilevämpien jahtien ja luksustalojen ohi, kunnes maisema muuttui rakentamattomaksi. Parkkeerasimme kajakin hiekkakaistaleelle, joka erottaa jokiväylät merestä.

Iltapäiväauringossa kelpasi lillua lämpimässä merivedessä ja loikoilla rantahiekalla. Veneitä ja vesiskoottereita huristeli välillä ohi häiritsemässä muuten niin täydellistä rauhaamme, mutta muuten koko ranta oli meidän. Seuraksi liittyi vain satunnaisia lokkiparvia.

Aloin pikkuhiljaa ymmärtää, miksi kaikki supisevat Noosasta.

Noosan ylelliset kasvot kroisosten leikkikenttänä ei meitä viehättänyt. Vasta seuraavana päivänä meille alkoi kunnolla valjeta, mikä Noosassa on niin erityistä.

Upeiden rannikkomaisemien Noosan kansallispuisto

Noosassa parasta on sen ainutlaatuinen luonto. Ja siitä nauttiminen ei maksa yhtään mitään.

Noosasta löytyy upeata rannikkoa jyrkänteineen, metsämaisemaa, jokia ja järviä täynnä elämää. Noosa onkin myös nimetty UNESCO:n biosfäärialueeksi.

Itselleni tuli ainakin yllätyksenä, että Noosasta löytyy esimerkiksi enemmän lintulajeja kuin Pohjoisterritorion kuuluisasta Kakadun kansallispuistosta, ja enemmän lintu- ja kasvilajeja kuin Yhdysvaltojen Yosemitesta, ahdettuna kolme kertaa pienemmälle alueelle!

Noosa
Noosan kansallispuisto

Jos teet Noosassa vain yhden asian, lähde reippailemaan Noosa National Parkiin. Kansallispuisto ympäröi Noosaa eri puolilla, mutta suosituin alueista on Noosa Headlandin alue, ja sen pitkin rannikkoa kulkeva Coastal Walk.

Jo puoli seitsemältä aamulla rannalla oli laumoittain surffikansaa, ja polku suorastaan kuhisi lenkkeilijöitä, niin paikallisia kuin turistejakin. Vastaan juoksenteli toinen toistaan ruskeampia ja timmimpiä vartaloita viimeisimmässä treenimuodissa. Nuoria, mutta yhtä paljon vanhoja. Elämä Noosassa taitaa tehdä hyvää.

Otimme aikamme ja istuskelimme kallioilla katsellen, kun isot aallot lyövät jyrkänteisiin. Talvella täällä voi bongata valaita.

Noosan kansallispuisto

Reitin varrella on paljon hiljaisia poukamia uimiseen tai surffaamiseen, kuten Tea Tree Bay ja Granite Bay. Näin nousuveden aikaan useimmat hiekkarannat olivat kuitenkin vielä aaltojen peitossa.

Granite Bayn tuntumasta löytyy myös paikallisten salaisuus, kallioiden muodostamat luonnon uima-altaat, Fairy Pools. Näistäkin nauttiminen onnistuu parhaiten laskuveden aikaan.

Hullaannuimme kauniista rannikkomaisemista niin, että unohdimme kokonaan kuikuilla puihin. Noosan kansallispuisto on nimittäin mainio paikka bongata koaloja luonnossa!

Rannoista upein on kuitenkin Alexandria Bay. Älä ihmettele, jos pitkällä Alexandria Bayn rannalla vastaan käppäilee rantakansaa Aatamin ja Eevan asuissa. Unelmaranta nimittäin houkuttelee myös nudisteja. Karvaisia takapuolia ei ollut kuitenkaan pilaamassa meidän rantamaisemiamme. Muutamaa satunnaista lenkkeilijää lukuunottamatta koko ranta oli meidän. Alexandria Bay on oiva paikka pitää breikki reippailusta, ja jos siltä tuntuu, antaa kruununjalokiville tai riemurasialle hieman tuuletusta!

Noosa

Meillä meni Noosan kansallispuiston lenkissä kolme tuntia, pitkillä pysähdyksillä. Aamuyhdeksän maissa saavuimme päätepysäkille, eli 15 kilometriä pitkälle Sunshine Beachille.

Aurinko oli jo korkealla, ja me hiestä märkiä ja lähellä lämpöhalvausta. Väsyneinä, vesipullot tyhjinä ja vaatteet liimaantuneina kroppaan soitimme suosiolla Uberin takaisin Noosaan. Suihku ja vihermehu reippailun päätteeksi yhdestä Noosan ihanista luomukahviloista oli täydellinen lopetus Noosan vierailulle.

Noosan parasta antia ovat pitkät, autiot hiekkarannat sekä mieletön luonto. Pitkälle rannalle voi lähteä vaikka hevosratsastukselle, mitä kokeilin vuosia sitten.

Vaikka Noosa ei tälläkään kertaa ollut rakkautta ensisilmäyksellä, löytyi sieltä silti helmiä, joiden vuoksi lähtisin uudestaankin.

Vinkit Noosan kansallispuistoon:

  • Coastal Walk alkaa Main Beachin päästä.
  • Pituus 5,4 km, kesto 1-3 tuntia.
  • Ota reilusti vettä ja suojaudu auringolta.
  • Tsekkaa nousuveden ja laskuveden ajankohdat…
  • … Mutta kesällä lähde silti liikenteeseen aikaisin aamulla, jos et halua lämpöhalvausta.
  • Jos virtaa riittää, Alexandria Baystä voi kääntyä ja kävellä takaisin Noosaan läpi sisämaan metsien kulkevien polkujen. Varaa tähän lisää aikaa 1-2 tuntia.
  • Sunshine Beachiltä takaisin Noosaan pääsee kätevästi bussilla. Kävele pitkin rantaa kunnes oikealle kääntyy polku, joka vie Surf Life Saving Clubin luokse, josta löytyy bussipysäkki.
Noosa | Kokemuksia

Lue myös: Sunshine Coast – Australian aurinkorannikon kohokohdat
Australian Gold Coast – 5 Vinkkiä kultarannikolle
Ikuisen kesän Brisbane