CHEFCHAOUEN ON MAROKON SININEN HELMI

Marokon sininen kaupunki Chefchaouen on lumoava näky. Siniseksi maalatut kadut luovat boheemiin vuoristokylään maagisen tunnelman. Entä tiesitkö, että Chefchaouenilla on maine myös maailman johtavana hasiksen tuottajana?

Chefchaouen

Chefchaouen jäi ehdottomasti yhdeksi suosikkipaikoistani Marokossa. Rif-vuoriston rinteeseen rakennetun kaupungin sinisillä kujilla kävellessä tuntuu kuin olisi astunut keskelle satua. Chefchaouen on kuin vuoristoon piilotettu fantasiakaupunki. Paikalliset suippohuppuisissa kaavuissaan vain lisäävät tarunhohtoista tunnelmaa. Olisin voinut uppoutua Chefchaouenin siniseen smurffimaailmaan ja hippitunnelmaan vaikka viikkokausiksi.

Chefchaouen on leppoisaa hippitunnelmaa

Chefchaouen on pieni kaupunki, ja jo siksi tunnelmaltaan kaukana Marokon kaoottisista suurkaupungeista kuten Marrakeshistä tai Fesistä. Se on myös hintatasoltaan edellisiä halvempi. Keskusta on pyhitetty jalankulkijoille, ja raikkaan vuoristoilman leppoisassa Chefchaouenissa saa kulkea rauhassa. 

Söpön Chefchaouenin maine on kiirinyt, ja kadut ovat päiväsaikaan täynnä turisteja. Silti Chefchaouenissa riittää vielä autenttista tunnelmaa. Toisin kuin vaikkapa Fesissä, Chefchaouenissa riadit ovat pysyneet paikallisten omistuksessa. 

chefchaouen marokko

Chefchaouen on Marokon viehättävin kaupunki

Chefchaouen on pelkkää silmänkarkkia. Täällä on lähes mahdotonta ottaa huonoja valokuvia.

Joka kulman takana avautuu toinen toistaan kuvaksellisempia nurkkia kaikissa sinisen sävyissä, akvamariinista indigoon, taivaansiniseen, sähkönsiniseen ja laventelinsiniseen.

Näyttäviä marokkolaisia ovia, värikkäitä mattoja ja laukkuja, kissoja maleksimassa joka kadunkulmassa sinisenä hehkuvalla taustalla. Kameran muistikortti täyttyy Chefchaouenissa nopeasti.

Chefchaouen

Mitä tehdä Chefchaouenissa

Chefchaouen on sen verran pieni, että sen ehtii hyvin nähdä päiväretkellä. Suosittelen kuitenkin viipymään kauemmin, sillä se on Marokon viihtyisimpiä kaupunkeja.

1. Eksy sinisille kujille

Parasta Chefchaouenissa on kujilla päämäärättömästi vaeltelu ja kapeiden kujien labyrinttiin eksyminen. Tähtää aamutuimaan, ennen päiväretkeläisten saapumista, ja saat nauttia kujien satumaisesta tunnelmasta kaikessa rauhassa. Rinteeseen rakennetun kaupungin rappusia ylös alas ravatessa jalat saavat kyytiä. 

2. Tutustu linnoitukseen ja istahda teelle pääaukiolle

Chefchaouenin pääaukio Place Outa el Hammam on kaupungin vilkkaimpia paikkoja. Täältä löytyy useita hyviä ravintoloita etenkin aamiaiselle. Kokeile paikallista aamiaista, joka koostuu kanamunista, leivästä, oliiveista ja paikallisesta vuohenjuustosta. Pääaukiota dominoi 1400-luvulla rakennettu vanha linnoitus.

3. Kiipeä näköalapaikalle

Chefchaouenin parhaat näköalat saa kiipeämällä viereiselle kukkulalle, jossa seisoo vanha espanjalaisten rakentama moskeija. Ylös kiipeäminen kestää noin 40 minuuttia. Auringonlaskussa paikka täyttyy turisteista, mutta valo on kaunis myös aamulla.

chefchaouen kokemuksia

5. Nauti Marokon herkkuja kattoterassilla

Chefchaouenissa nautimme myös Marokon matkan parhaimpiin kuuluvista aterioista. Maista ainakin pohjoismarokkolaista sardiinitagine-pataa. Loistavan sellaisen saimme turistisessa, mutta ihastuttavassa Aladdin -ravintolassa Chefchaouenin pääaukiolla. Kattoterassilta avautuvat upeat 360 asteen näkymät yli kaupungin.

6. Shoppaile sinisessä medinassa

Chefchaouen ei ole valikoimaltaan tai hinnoiltaan paras paikka Marokossa tehdä ostoksia, mutta leppoisa paikka shoppailla se on. Täällä kukaan ei nimittäin tyrkytä yhtään mitään (paitsi kannabista, mutta siitä lisää kohta) eikä tinkimistä aloiteta samanlaisista tähtitieteellisistä sfääreistä kuin esimerkiksi Marrakeshin soukeissa. 

Sinisen värin mysteeri

Chefchaouenin sinisen värin juurista kuulee erilaisia tarinoita.

Siniseksi maalaamisen perinne kumpuaa juutalaisuudesta ja juontaa juurensa jopa 1400-luvulle, kun juutalaisia pakeni Chefchaoueniin Espanjasta. Toiset mainitsevat 1930-luvun, jolloin Chefchaoueniin pakeni isoja määriä juutalaisia.

Chefchaouenin seinät maalattiin siniseksi symboloimaan taivasta, jumaluutta ja turvapaikkaa.

Siniseen väriin liittyy myös käytännöllisiä syitä, sillä sinisen värin sanotaan karkottavan hyttysiä ja kärpäsiä.

Oli syy mikä tahansa, sininen väri tekee Chefchaouenista syötävän suloisen. Nykyään kaupunki pyritään pitämään sinisenä myös turistien houkuttelemiseksi, ja seinät maalataan säännöllisesti.

Chefchouenin historia on muutenkin mielenkiintoinen. Kaupunki oli suljettu ulkomaalaisilta 1920-luvulle asti, jolloin espanjalaiset valloittivat kaupungin. Chefchaouenissa ykköskieli onkin edelleen espanja.

chefchaouen blogi

Chefchaouen on maailman hasispääkaupunki

Ei mennyt kauan, kun Chefchaouenin leppoisan ilmapiirin salaisuus selvisi meille. Kaduilla ei tarvitse kauaa kävellä, ennen kuin joku kuiskaa korvaan: Hash? Kif? Very good price!

Kif viittaa täällä, Rif-vuoriston ympäristössä tuotettuun kannabikseen. Yhtäkkiä pistän merkille, kuinka vastaantulevien paikallisten silmät ovat usein puolitangossa, ja kuinka joka kadunkulmassa lemahtaa tuttu tuoksu.

chefchaouen blogi

Kannabiksen tuotannolla on Chefchaouenissa pitkät perinteet. “Kif in the Rif” on ollut käsite jo satojen vuosien ajan.

Kannabis työllistää yli miljoona ihmistä Marokossa, ja jopa yli puolet maailman hasiksesta tulee Marokosta.

Kannabiksen tuotanto, myynti ja käyttö on laitonta Marokossa. Pitkän perinteen vuoksi Chefchaouenissa sitä kuitenkin katsotaan läpi sormien. Turistina ei kuitenkaan kannata ottaa riskejä.

Chefchaouen

Vinkit Chefchaoueniin

  • Chefchaouenista ei löydy lentokenttää tai juna-asemaa. Lähimmät lentokentät ovat Tangier (noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä) Tetouan ja Fes (noin 4 tunnin ajomatkan päässä).
  • Voit ottaa edellisistä bussin tai grand taxin Chefchaoueniin. Lue lisää liikkumisesta Marokossa täällä. Loma-aikoina varaa bussi ajoissa!
  • Siinä missä etelämpänä toinen pääkieli on ranska, Chefchaouenissa puhutaan arabian rinnalla espanjaa.
  • Koska Chefchaouen sijaitsee vuorilla, lämpötilat täällä ovat pykälää kylmempiä kuin esimerkiksi Marrakeshissa.
  • Chefchaouen on sen verran pieni, että sen voi helposti nähdä päivässä. Se on kuitenkin Marokon viihtyisimpiä kaupunkeja, joten suosittelen viipymään kauemmin. Keskipäivällä Chefchaouen pursuaa turisteja, joten miellyttävintä kaduilla vaeltelu on aamutuimaan.
  • Majoitusta etsiessä kannattaa tutustua myös Airbnb:n tarjontaan, Chefchaouenista löytyy ihastuttavia asuntoja! Alla kuva meidän Airbnb-asunnostamme.

Lue myös: VINKIT MAROKKOON

KAUPUNKIOPAS MARRAKECHIIN