Paros on Kreikan nouseva suosikkikohde

Kreikan Paros tarjoaa kreikkalaista tunnelmaa ilman väkijoukkoja. Valkoisia sokeripalataloja, sinikupolisia kirkkoja, loputtomasti rantoja, viehättäviä kyliä, suloisia tavernoita ja hiukan yöelämääkin sitä kaipaaville. Kykladien saariston sydämessä sijaitseva Paros sopii monipuolisuudellaan moneen makuun.

Paros kokemuksia

Paros on rauhallisempi, halvempi ja hillitympi saarivaihtoehto esimerkiksi viereiseen Mykonosiin verrattuna.

Jotkut ovat sanoneet, että Paros on kuin Mykonos 20 vuotta sitten. Ennustan, että Paroksen suosio tulee kasvamaan nopeasti.

Me olimme Paroksella syyskuun lopussa hirmumyrsky Zorban myllätessä lähisaaria. Pahimmalta myrskyltä vältyimme, mutta sää pysyi pääosin pilvisenä. Emme siis ehtineet nähdä montaa Paroksen lumoavaa auringonlaskua.

Paros on Kreikan lomaa parhaimmillaan; kristallinkirkasta vettä, niin paljon rantoja, ettei niitä kaikkia edes ehdi nähdä.

Paroksen kumpuilevat maisemat ovat melko karut ja kuivat. Siellä täällä näkyy tuulimyllyjä, kirkkoja ja viehättäviä pikkuruisia kreikkalaiskyliä. Rantoja löytyy lukemattomia ja jokaiseen makuun. Turisteja riittää kesäisin, mutta majoitus on edelleen pääasiassa B&B -majataloja suurten hotellien loistaessa poissaolollaan.

Paroksen vilkkaimpia kaupunkeja ovat pääsatama Parikia sekä pohjoisen Naoussa. Etenkin kesäsesongin ulkopuolella nämä ovat parhaita paikkoja majoittua, jos kaipaa kunnon ravintolatarjontaa. Kesäkuukausina myös pienemmät kylät kuten Drios, Aliki tai Piso Livadi voisivat olla viihtyisiä kohteita rauhaa rakastaville.

Paras tapa tutustua Parokseen on vuokra-autolla, mutta myös bussiyhteydet kylien välillä ovat hyvät ja halvat.

Eläväinen Parikia

Parikia on Paroksen vilkas pääkaupunki ja pääsatama. Kahviloita, ravintoloita ja kauppoja riittää, kuten myös turistipalveluita sekä esimerkiksi pankkeja ja sairaala. Parikia on hyvä alue majoittua, jos haluaa pysyä lähellä kaikkea ja kaipaa ympärilleen vilkasta elämää.

Parikian tunnetuin nähtävyys on Panagia Ekatontapiliagi, eli sadan oven kirkko. Legendan mukaan kirkosta on löydetty 99 ovea, ja sadas löytyy, kun Konstantinopoli palautetaan Kreikalle.

Parikiassa kannattaa eksyä sen hurmaavan vanhan kaupungin kapeiden kujien sokkeloon.

Parikia, Paros

Parikia Paros

Kuvauksellinen Naoussa

Me majoituimme Paroksen pohjoisrannikon Naoussan (tai Naousan) kalastajakylässä (pääkuvassa), joka on saaren toinen turistikeskus. Naoussaa sanotaan Paroksen kuvauksellisimmaksi kyläksi, ja ihastuimmekin sen vitivalkoisiin kapeisiin kujiin ikihyviksi.

Naoussa on Parikiaa pykälän verran rauhallisempi, ainakin päiväsaikaan. Aamuisin tunnelma on suorastaan unelias vain kissojen vaellellessa kujien labyrintissa. Toisaalta illalla Naoussa herää eloon, ja kuulemma etenkin kesäkuukausina yöelämä on vilkasta.

Meitä jäi harmittamaan, ettemme ottaneet iltaisin kuvia, sillä mielestäni silloin Naoussa oli kauneimmillaan valojen valaistessa tunnelmalliset kujat ja ravintoloiden täyttyessä elämäniloisista paikallisista ja turisteista.

Parikiasta on Naoussaan noin 20 minuutin ajomatka.

Paros blogi

Lefkesin suloinen vuoristokylä

Paroksen pikkukylistä kannattaa vierailla ainakin Lefkesissa. Lefkes on pieni keskiaikainen kylä korkealla Paroksen kukkuloilla. Lefkes on syötävän suloinen sinisine ovineen ja pinkkinä loistavine ihmeköynnöksineen. Lefkesista löytyy myös ihania paikallisia tuotteita kuten keramiikkaa.

Paros kokemuksia

Lefkes, Paro

Paros kokemuksia

Paroksen hiljaisia rantoja

Parokselta löytyy loputtomasti rantoja pitkistä kultaisista hiekkarannoista kalliorantoihin. Huonon sään vuoksi emme ehtineet tutustua niistä kuin muutamaan. Paroksen suosituimpia ja kuuluisimpia rantoja ovat Naoussan lähellä sijaitsevat Kolymbithres ja Santa Maria. Golden Beach tunnetaan etenkin vesiurheilumahdollisuuksista.

paros rannat

Rauhaa rakastavina me keskityimme suosituimpien rantojen sijaan etsimään Paroksen salaisia helmiä, hiljaisia poukamia, joissa saisimme nauttia kristallinkirkkaasta vedestä kaikessa rauhassa.

Piso Livadin rannalla vietimme yhden ihanan rantapäivän. Syyskuun lopussa ranta oli lähes autio. Lounaalla kannattaa piipahtaa jossakin sataman ihastuttavista tavernoista.

paros kokemuksia

Monastiri sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Naoussasta, Paros Parkin luonnonpuiston kupeessa, josta löytyy myös vaellusreittejä. Tänne pääsee kätevästi myös veneellä Naoussan satamasta.

Pienen aurinkotuolien täyttämän poukaman jälkeen ranta muuttuu kalliorannaksi, joiden välissä siellä täällä löytyy pikkuruisia hiekkapoukamia.

PAROS

Molos on pitkä, lähes autio hiekkaranta 20 minuutin ajomatkan päässä Naoussasta. Viereinen Kalogeros on dramaattisten kallioiden, pienten poukamien kaunis ranta.

Stefano Beach jäi yhdeksi suosikeistamme. Vesi on matalaa ja kristallinkirkasta, ja rannalla ei yleensä ollut juuri ketään. Lähistöllä sijaitsee Paroksen tunnetuin fine dining -ravintola Siparos, jossa on hyvä käydä murkinoimassa rantapäivän päätteeksi.

Hiljainen, pienten hiekkadyynien suojaama Laggeri Beach jäi toiseksi suosikeistamme Paroksella.

Paroksen pikkusisko Antiparos

Vain kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Paroksesta sijaitsee pieni viehättävä Antiparoksen saari. Tämä on oiva kohde päiväretkelle. Me vietimme Antiparoksella kokonaisen viikon – siitä lisää pian!

Lähellä Paroksen saarta sijaitsevat Naxos ja Mykonos, jotka ovat myös hyviä kohteita päiväretkelle.

Parokselle kulkee lauttoja Ateenan Piraeuksen satamasta päivittäin.

Lue myös: SAARIHYPPELY KREIKASSA