Ateena on Euroopan aliarvostetuimpia kaupunkikohteita

Harva edes harkitsee Ateenaa kaupunkikohteeksi Euroopassa. Yleensä Ateena sivuutetaan kokonaan tai ohitetaan nopeasti kiireessä Kreikan saarille. Saaret ovat kenties Kreikan helmi, mutta Ateena ansaitsisi enemmän huomiota, sillä se on mainettaan paljon parempi kaupunkikohde.

Ateena

Ensisilmäyksellä Ateena ei välttämättä tee vaikutusta. Totta puhuen rapistuneet betonilähiöt eivät varsinaisesti hurmanneet meitäkään ensimmäisellä kerralla vuosia sitten. Ateena vaatii enemmän aikaa. Onneksi annoimme sille toisen mahdollisuuden, ja tällä kertaa jäi nälkä nähdä lisää. (Ja nälkä syödä lisää, sillä täällä saimme tällä kertaa Kreikan matkan parhaat murkinat).

Ateena | Ravintola
Ateena

Ateena on länsimaisen sivistyksen kehto ja täynnä kiehtovaa historiaa ja kulttuuria. Ruoka on loistavaa ja halpaa, ja liikkuminen metrolla helppoa. Turisteja ei ole yhtä ahdistavia määriä kuin monissa muissa Euroopan pääkaupungeista. Ateenan lähiympäristöstä löytyy myös monia mielenkiintoisia päiväretki- ja rantakohteita.

Ateena tekemista | Akropolis

Täydellinen päivä Ateenassa

Meillä oli tälläkin kertaa Ateenassa aikaa vain vaivainen päivä. Saimme päivään kuitenkin mahtumaan yllättävän paljon. Tässä pari vinkkiä, mitä Ateenassa voi tehdä.

Antiikin Akropolis

Ateenan kaupunkimaisemaa hallitsee mahtipontinen Akropoliin kukkula. Jos Ateenassa on aikaa vain se päivä, ja siellä näkee vain yhden nähtävyyden, sen pitäisi tietysti olla Akropolis.

Sana akropolis viittaa korkealle rakennettuun kaupunkiin tai linnavuoreen, mutta nykyään sillä viitataan pääasiassa niistä kuuluisimpaan eli Ateenan antiikinaikaiseen Akropoliin kukkulaan, joka vahtii kaupunkia majesteettisesti 90 metrin korkeudella.

Ateena | Akropolis

Akropoliin historia ulottuu arvioiden mukaan jopa 6000 vuoden taakse. Ateena onkin yksi maailman vanhimpia edelleen asuttuja kaupunkeja.

Akropoliin päärakennus, kaupungin suojelusjumalatar Athenelle omistettu Parthenon, muinaisen kreikkalaisuuden symboli ja Akropoliin kukkulan kuningatar, oli meidän vierailullamme rakennustelineiden peitossa. Silti Akropolis teki vaikutuksen.

Akropoliin kukkulalle kannattaa kavuta joko heti aamusta tai myöhään iltapäivällä. Keskellä päivää sekä tungos että auringon kuuma porotus kukkulan laella ovat pahimmillaan.

Ateena mitä tehda | Akropolis

Ruokakierros Ateenassa

Kreikkalaisen ruoan ystäville suosittelen Ateenassa ruokakierrosta. Alternative Athens -firman ruokakierroksella vierailimme kuppiloissa, joihin ei noin vain turistina tulisi eksyttyä. Tutustuimme historiaan eri ruokalajien takana ja näimme samalla Ateenan viehättävimpiä lähiöitä.

Maistelimme oliiviöljyjä, joita kreikkalaiset käyttävät vuodessa huimat 26 litraa per nuppi. Tutustuimme kreikkalaisiin leivoksiin, joimme kahvit kreikkalaiseen tyyliin, tutustuimme mausteisiin, huuhdoimme meze-alkupaloja ouzon kera alas ja päätimme kierroksen tietenkin kuuluisimpaan kreikkalaiseen katuruokaan eli lihatäytteiseen gyros-pitaleipään.

Ateena kohteena | Ruokatori

Drinksuille kattobaariin

Kuka muu rakastaa kattobaareja upeilla kaupunkinäkymillä? Ateenasta niitä löytyy lukuisia. Me valitsimme näistä A for Athensin, josta avautuvat mahtavat maisemat yli Monastirakin aukion aina Akropoliin kukkulalle. Näin keskipäivällä paikka oli tyhjillään ja palvelua sai etsiä, mutta näkymien nauttiminen kaikessa rauhassa oli sen arvoista.

Ateena | kattobaari
Ateena | Kattobaari

Auringonlasku Lycabettus-kukkulalla

Ateenan kenties parhaat näkymät löytyvät Lycabettus-kukkulan laelta. Paras aika suunnistaa tänne on heti aamusta tai vaihtoehtoisesti auringonlaskussa. Auringon laskiessa huipulla on ryysistä, mutta iltahämärässä Akropoliin valojen syttyessä tunnelma on silti maaginen.

Lycabettus-kukkula sijaitsee Kolonakin kaupunginosassa, ja vaatii noin 45 minuutin kipuamisen jyrkähköä metsäpolkua pitkin. Vaihtoehtoisesti huipulle pääsee funikulaarilla. Köysirata kulkee tunnelissa, joten näkymistä pääsee nauttimaan vasta huipulla.

Sanomattakin on selvää, että me tulemme Ateenaan takaisin ja vietämme täällä enemmän aikaa. Joko sain teidätkin vakuutettua?

Lue lisää tunnelmia Kreikan saarihyppelyltä