Kreikan Ios – muutakin kuin bilesaari!

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Kreikan Ios on turhaan leimattu pelkäksi bilesaareksi, se on nimittäin huikean monipuolinen. Kesäsesongin ulkopuolella bilekansa loistaa poissaolollaan, ja Ios muuttuu kuin kokonaan toiseksi saareksi.

Kahden muun ihanan Kreikan Kykladien saaren, Santorinin ja Naxoksen välissä sijaitseva Ios on ihmeellisen hiljainen naapureihinsa verrattuna – näin lokakuussa. Keskikesällä tilanne on epäilemättä toinen, kun saaren valtaa nuori juhlakansa.

Rantaa | Ios, Kreikka

Ios on houkutellut bilekansaa vuosikymmenten ajan. Baareja riittää, klubeja ja ilmaisia shotteja mainostetaan joka puolella ja menoa riittää aamuun asti. Parikymppisenä olisin varmasti ollut innoissani Ioksesta myös kesällä. Nyt kaipasimme kuitenkin rauhaa ja enemmänkin romanttista Kreikan lomaa.

Onneksi kesäsesongin ulkopuolella Ios on mainio kohde myös meille, joille baareissa riekkuminen on taakse jäänyttä elämää. Tähän aikaan vuodesta Ios sopii kaikenlaisille matkaajille perheistä pariskuntiin. 

Agia Irini kirkko, Ios

Kesän vaihtuessa kohti syksyä useimmat Ioksen baareista sulkevat ovensa. Nuoren bilekansan tilalla näkyy enemmän vanhempaa turistia. Sellaista, joka aikoinaan itse humppasi Ioksella, ja on tullut nyt muistelemaan kultaista nuoruutta ja jakamaan saaren kauneuden perheensä kanssa.

Auringonlasku | Ios, Kreikka

Ios on yllättävän monipuolinen saari, ja niin paljon muutakin kuin vilkasta yöelämää. Saari on täynnä kauniita rantoja, huikeita näkymiä ylhäältä vuoristosta, viehättäviä kreikkalaisia kyliä, kirkkoja ja herkullista ruokaa.

Ioksen auringonlaskut vetävät vertoja melkein Santorinin kuuluisille auringonlaskuille, mutta täällä niistä saa nauttia ilman samanlaisia turistimassoja.

Ranta | Ios, Kreikka

Ioksen rannat

Ioksella riittää rantaviivaa jokaiseen makuun. Rantoja löytyy nimittäin yli 30. Kesällä täällä voi juhlia rantabileissä, kun taas näin syksyllä ne suosituimmatkin rannat olivat hyvin hiljaisia.

Etelärannikon Manganaria kutsutaan saaren kauneimmaksi rannaksi. Täällä useampi pitkä ja leveä hiekkaranta muodostaa laguunin, jossa vesi on aivan tyyntä ja kristallinkirkasta.  Manganarin rannalle pääsee pääkaupungista Chorasta bussilla puolessa tunnissa.

Saaren suosituin ranta lienee kaksi kilometriä pitkä näyttävä Mylopotas, jossa vesiurheilumahdollisuuksia riittää, ja kesällä rantabaareja.

Kirkko jokaiselle päivälle

Ioksen pääkaupunki, rinteeseen rakennettu Chora on viehättävä näky. Valkoisten kapeiden katujen ja rappusten labyrinttiin on ihana eksyä, ja siinä sivussa jalat saavat kunnon treenin.

Chora, Ios

Choran kaupunkimaisemaa dominoivat kukkulan laella sijaitsevat kirkot. Tämä on mahtava paikka ihailla auringonlaskua auringon värjätessä kaupunkin valkoiset katot kultaisiksi.

Jos pitkäksi venähtäneen illan jälkeen kaipaa synninpäästöä, Iokselta löytyy lukemattomia kauniita kirkkoja. Itse asiassa täällä väitetään olevan huikeat 365 kirkkoa – eli kirkko jokaiselle päivälle!

Mielenkiintoinen nähtävyys Ioksella on myös Odysseian ja Iliaksen kirjoittaneen Homeroksen hauta. 

Ios on seikkailun rakastajille

Ioksella riittää erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia ja esimerkiksi vaellusreittejä huikeissa maisemissa. Mönkijällä seikkailu pitkin rannikkoa näytti olevan myös suosiossa.

Monille Ioksen rannoista ei pääse kuin veneellä. Kesällä kannattaakin ehdottomasti osallistua veneretkelle. Näin lokakuussa ainut vaihtoehto tutustua näihin osiin rannikkoa oli vuokrata vene. Mylopotaksen rannalta saimme vuokrattua pienen veneen, ja vietimme ihanan päivän Ioksen autioilla poukamilla loikoillen. 

Olimme todella tyytyväisiä hotelliimme, satamassa sijaitsevaan Kritikakis Villageen. Hotellista löytyy kaksi uima-allasta ja allasbaari, huone oli mukavan tilava, henkilökunta hurmaavaa. Kävelymatkan päästä löytyy ravintoloita ja ranta. 

Hotelli, Ios

Kun koitti aika hypätä lauttaan ja lähteä Iokselta, meitä molempia harmitti. Kreikan Ios jäi mieliimme yhtenä lempparisaaristamme, ja olisimme viihtyneet kauemminkin. Mutta toisaalta, seuraava kohteemme oli ikisuosikki Santorini…

Matka lautalla Ateenan Piraeuksen satamasta Iokselle kestää lautasta riippuen 4-7 tuntia. Suosittelen yhdistämään vierailuun myös muita kauniita Kykladien saaria kuten Paros, Santorini, Naxos tai Folegandros.

Lue myös: Saarihyppely Kreikassa omatoimisesti – Näin se onnistuu