Saarihyppely Kreikassa omatoimisesti – Näin se onnistuu

Saarihyppely Kreikassa on loistava tapa tutustua Kreikan saaristoon. Lautalla liikkuminen saarten välillä on melko vaivatonta, ja saarihyppelyn järjestäminen omatoimisesti on helpompaa kuin mitä monet kuvittelevat. Tässä vinkit saarihyppelylle Kreikkaan!
Suomalaisille se tutuin tapa matkustaa Kreikassa lienee pakettimatka. Mutta jos aikaa on enemmän kuin viikko, kannattaa miettiä myös saarihyppelyn mahdollisuutta. Saarihyppely Kreikassa vaatii hiukan järjestelyä a vaivannäköä, mutta se on sen arvoista, kun voi räätälöidä matkansa oman maun mukaan ja pääsee tutustumaan useampaan saareen.

Mitkä saaret valitsisin?
Kreikassa on tuhansia saaria, joista asuttuja on parisensataa. Saarikohteiden valinta taitaakin olla se Kreikan saarihyppelyn suunnittelun vaativin osuus.
Kreikasta löytyy useampia suuria saariryhmiä. Suosituin ja kuuluisin kohde saarihyppelylle on Kykladien saariryhmä, johon kuuluvat esimerkiksi Santorini ja Mykonos, sekä myös lukuisia vähemmän tunnettuja saaria.

Jos Kykladit on jo koettu, saaret eivät Kreikassa kesken lopu. Muita mahdollisuuksia ovat ainakin:
- Jooniansaaret (joihin kuuluvat esimerkiksi Korfu ja Zakynthos),
- Sporadien saaret (esimerkiksi Mamma Mia -elokuvasta tunnettu Skopelos),
- Dodekanesian saaret (esimerkiksi ikisuosikki Rodos)
- Argo-Saroniset saaret (esimerkiksi Hydra)
- Pohjoisen Egean saaret (esimerkiksi Samos ja Lesbos)
- Kreeta ja ympäröivät saaret
Ennen päätöstä kannattaa tutustua lauttayhteyksiin saarten välillä, sillä kaikilla alueilla saarihyppely ei ole yhtä vaivatonta kuin Kykladeilla. Saarihyppely saariryhmästä toiselle ei aina myöskään ole yksinkertaista.
On aina hyvä idea valita saarihyppelylle erilaisia saaria – esimerkiksi suositun ja turistisen saaren vastapainoksi rauhallisempi ja autenttisempi kohde, tai vuoristoisen saaren rinnalle rantaelämää.
Monet Kykladien saarista ovat niin lähellä toisiaan, että niille voi tehdä päiväretken toiselta saarelta.
Suosittelen Kreikan saarihyppelylle vähintään kolmea yötä per saari. On aina parempi tutustua tiettyyn saareen syvemmin kuin kiiruhtaa tuli perseen alla mahdollisimman monelle. Näin matkantekokin on rennompaa, saarihyppelyn siirtymiset vievät kuitenkin aina energiaa ja paremman osan päivästä.

Jos aika ja budjetti on rajallinen, kannattaa valita lähellä toisiaan sijaitsevat tai vielä ihanteellisemmin saman lauttareitin varrella sijaitsevat saaret.

Saarihyppely Kreikan Kykladeilla
Kreikan Kykladien saaristo on ihanteellinen saarihyppelyyn, sillä matkat saarien välillä ovat sopivan lyhyitä, ja lauttayhteyksiä riittää saaresta riippuen lukuisia päivässä. Kykladit sijaitsevat noin 3-4 tunnin päässä Ateenasta, ja saarten välillä matkat ovat lyhyempiä.
Tässä pari hyväksi koettua reittiä Kreikan Kykladeilla. Suosittelisin näihin reitteihin minimissään kahta viikkoa:
- Ateena-Paros-Antiparos-Ios-Santorini-Ateena
- Ateena-Naxos-Milos-Santorini-Folegandros-Ateena

Pari yleistä vinkkiä mainituille saarille:
- Ruuhkien vuoksi skippaisin itse Santorinin heinä-elokuussa, ja jättäisin mieluummin vaikka seuraavaan kertaan. Toki kaikkia tungos ei haittaa, ja onhan Santorinin unohtumattomat auringonlaskut koettava kerran elämässä.
- Naxos vai Paros? Me koimme Paroksen ja Naxoksen olevan aika samantyylisiä saaria, joten en valitsisi niitä samalle matkalle, ellei aikaa ole moniin muihinkin. Molemmat kuuluvat suosikkeihini – molemmista löytyy lukemattomia rantoja, viehättäviä kyliä, loistavia ravintoloita ja hiukan yöelämää.
- Ioksella on maine bilesaarena, ja sitä se onkin keskikesällä. Sesongin ulkopuolella Ios muuttuu kuitenkin ihan toiseksi saareksi, ja kilpailee maisemillaan melkein Santorinin kanssa.
- Milos on toinen hyvin ainutlaatuinen ja kokemisen arvoinen saari Kykladeilla.
- Antiparos on vain 10 minuutin lauttamatkan päässä Paroksesta, ja toimii siis hyvin myös päiväretkikohteena.
- Folegandros ja Antiparos ovat yllä mainituista kenties säilyttäneet eniten autenttista kreikkalaista pikkusaaren fiilistä.
Inspiraatiota ja vinkkejä Kreikan Kykladeille:
Kreikan saarihyppely – Lautalla vai lentäen?
Kreikan saarihyppelyn voi hoitaaa lautalla tai lentäen. Lukuisilta Kreikan saarilta löytyy lentokenttä. Suosituimmilta usein kansainvälinen, ja muilta saattaa löytyä lentokenttä maan sisäisille lennoille.
Lauttamatkoissa Kreikassa on oma, leppoisa tunnelmansa. Kannella kelpaa istuskella tukka hulmuten, kenties viinilasillista tai frappe-jääkahvia siemaillen, ohi lipuvia saaria auringonpaisteessa ihaillen. Satamaan lipuessa matkailijat valtaa innostunut, odottava tunnelma.

Lautta on usein Kreikan saarilla se hitaampi tapa matkustaa, mutta tulee yleensä lentämistä halvemmaksi. Halpalentojakin kuitenkin löytyy, eli lentojen hintojen tarkistaminen on aina hyvä idea.
Valitsisin itse mieluummin lentämisen, jos matka on erityisen pitkä. Yli viittä tai kuutta tuntia en lautassa viihtyisi, mutta toki joku muu voi nauttia pitemmistäkin matkoista.
Matkustustapaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös aikataulut. Esimerkiksi lautat Ateenasta lähtevät yleensä aikaisin aamulla, ja palaavat Ateenaan myöhään illalla.

Lauttamatkat ja liput
Lauttoja on erilaisia, nopeita ja hitaita. Hitaammat lautat ovat halvempi ja luotettavampi vaihtoehto, sillä niitä ei peruta yhtä herkästi. Jos tulet helposti merisairaaksi, kannattaa ehkä suosia isoja, hitaita autolauttoja, joissa kyyti on vakaampaa, ja välttää lauttoja, joissa ei pääse kannelle haukkaamaan raitista ilmaa.
Aikataulu kannattaa pitää joustavana, sillä myrskyjen tai lakkojen seurauksena lauttojen peruuntumisia tapahtuu.

Useimmat aloittavat matkansa Ateenasta. Piraeus on Ateenan pääsatama, mistä matka alkaa useimmille saarille. Kohteesta ja saariryhmästä riippuen voit myös lähteä matkaan eri satamasta.
Me ostimme liput netistä Ferries in Greece -sivustolta. Tämä on kätevä työkalu myös reitin suunnitteluun ja hintojen ja aikataulujen tarkistamiseen. Lauttojen liput maksavat lautasta ja etäisyyksistä riippuen keskimäärin 20-60 euroa.
Noudimme fyysiset liput sitten Piraeuksen satamasta Ateenassa. Joskus kävimme printtaamassa liput matkatoimistossa saarilla paria euroa vastaan. Lippuja voi ostaa myös matkatoimistoista Ateenassa ja saarilla.
Jos aikataulu on joustava etkä halua sitoutua tiettyyn suunnitelmaan, liput voi ostaa vasta satamasta, ja majoituksen hankkia saapuessa. Etenkin suosituilla saarilla riittää majoituksen tarjoajia satamassa lauttojen saapuessa. Kuumimpaan sesonkiaikaan, juhlapyhinä tai suosituilla reiteillä tai saarilla en tätä kuitenkaan suosittelisi.

Saarihyppely Kreikassa – Paras aika matkustaa
Meidän mielestämme paras aika Kreikan saarihyppelylle on touko-kesäkuussa tai syys-lokakuussa. Heinä-elokuussa välttelisin suosituimpia saaria, mutta toki kaikkia ryysis ei häiritse. Miksei muukin aika vuodesta sopisi, jos viileämmät ilmat eivät haittaa. Kannattaa muistaa, että sesongin ulkopuolella lauttayhteyksiä sekä palveluita kuten ravintoloita on vähemmän.

Koska saarihyppelylle Kreikassa lähdetään yleensä Ateenasta, suosittelen viettämään siellä vähintään päivän. Vinkkejä päivän viettämiseen Ateenassa täällä.
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Piiya
Saarihyppely Kreikassa on kyllä todella suositeltavaa. Laivamatkat voi helposti ostaa vasta paikanpäällä jopa majoituksen vaikkaitse suosin itse etukäteen valittua majoitusta.
Viime kesänä hyppelin Rodos-Symi-Tilos—Nisyros-Rodos akselilla ja tein vielä päiväretken Halkille 💙
Aikoinaan myös noilla kåKykladeilla hypellytja sinne halajan nyt taas seuraavaksi. Nyt tuli kyllä ikävä taas Kreikkaan.
Anna
Jep, me tykätään myös varata majoitukset etukäteen vaikka se ei välttämätöntä olisikaan, eipähän tarvi stressata ja on todennäköisemmin semmoinen mistä tykkää. Täytyykin tutustua tuohon suuntaan seuraavalla kerralla, jos vaikka kokeilisi jotain muuta Kykladien jälkeen. Vaikka vielä kahden kerran jälkeenkin on jäänyt pieni hinku takaisin Kykladeille…
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Kiitos tästä kattavasta jutusta. Kahden viikon saarihyppely stä haaveilen mutta ajankohta hakusessa. Ehkä se vielä toteutuu. No näin nyt ainakin pääsin haaveilemaan siitä.
Mona
Toista kesää saarihyppelyllä. Yhdyn tuohon vähintään 3vrk/saari. Viime kesänä tosin Mykonoksella vain 2pv ihan jo siksi että se oli huomattavasti kalliimpi ja ruuhkaisempi. Jo kesäkuussa.
Reittimme oli tuolloin Ateena 2pv -Paros -Naxos -Mykokos – Ios – Ateena.
Tällä kertaa eka yö Pireuksessa ihan vain siksi että Norskin lento on myöhään illalla perillä. Heti aamupäivästä reitille Sifnos -Milos – Ios -Paros. Nyt ollaan Ioksella ja Paroksella 5pv/saari, muut 3pv. Itse plison halunnut Folegandroksen vielä ennen Iosta, mutta perheen miehet olivat eri mieltä.
Lauttaliput ja majoitukset ollaan otettu satamasta. Majoitukset olleet kaikki hyviä, ja hinta kohtuullinen, 45-55€/yö kolmen hengen huone.
Seuraavalla kerralla ehkä Dodekanesiaan ,joista kyllä Rhodos ja Kos jo nähty. Tämä on mahtava tapa reissata. Myös perheen teimi tykkää
Sonja | FIFTYFIFTY
Ennen viime kesäistä matkaa Zakynthokselle mua ei juurikaan kiinnostanut Kreikan saaret – ajattelin jotenkin, että ne on vain sellaisia tylsiä turistimestoja (miinus tietysti Santorini, vaikka turistimesta se onkin, sinne olen aina halunnut). Mutta Zakynthos avasi silmät, että Kreikan saarilla voi olla häikäisevän kaunista! Heinäkuussa oli kyllä tukahduttavan kuuma eli menisin kyllä mielellään vaikka sitten kesäkuun alussa. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä saarihyppelyyn, palaan tähän varmasti, jos jossain vaiheessa lähdetään saarihyppelyreissulle. 🙂
Tiina Johanna / Kookospalmun alla
Todella mielenkiintoinen ja juuri sopivan kattava opas kyllä Kreikan saarihyppelyn suunnitteluun. 🙂 Itsellä sellainen on suunnitelmissa ja toivon mukaan viimeistään ensivuonna, joten tästä täytyy ottaa parhaat vinkit kyllä talteen. Olisi ihana tosiaan saada mahdollisimman paljon saaria käytyä läpi ja tietysti aikaakin olisi hyvä olla paljon sitä varten, mutta vaihtoehtoja kun on niin runsain määrin niin saapi nähdä kuinka paljon joutuu karsimaan toiselle kerralle. 😉 Ihania kuvia!
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Tosi hyödyllinen postaus! Hyvä tietää tuosta sivustosta, sillä jokunen vuosi kun harkitsin lomalleni Kreikan saarihyppelyä, en meinannut mitään luotettavaa / hyvää sivustoa löytää. Pidetäänpä mielessä, josko minäkin pitkästä aikaa pääsisin takaisin Kreikan saarille. <3
Sanna I Seven Seas
Kreikka! <3 <3 <3 Olen aivan menettänyt sydämen Kreikalle ja saarihyppelylle! Tuo mainitsemasi reitti 'Ateena-Paros-Antiparos-Ios-Santorini-Ateena' on sama mikä me ennätettiin tehdä viikossa, tosin siis Iosilla ei voitu pysähtyä kuin satamassa, mutta jo lautan kannelta katsottuna merkkasin saaren muistiin, että sinne täytyy palata. Pari viikkoa on ehdottomasti miellyttävämpi aika tuolle reitille. Iskikin heti suunnaton kreikkalaisen salaatin ikävä. Niin hyvää ei kyllä saa mistään muualta. 🙂