Australian matkalla kannattaa kokea Outback – erämaan punainen hiekka, tyhjyys ja vaikuttava tähtitaivas. Ja onhan Outbackin erämaa tietyllä tavalla sitä oikeaa Australiaa, peittäähän se jättimäisen osan mannerta.

Siispä teltta, makuupussit ja purkkiruoat pakattuna lähdimme kylmästä Melbournen talvesta etsimään pohjoisen lämpimämpiä laitumia ja tutustumaan siihen autenttiseen Australian Outbackiin.

Ensimmäinen stoppi Melbournesta pohjoiseen oli viinitiloistaan tunnettu Mildura, josta lähtikin tärkeimmät eväät eli sixpack viiniä mukaan.

Mitä pohjoisemmaksi pääsimme, sitä karummaksi ja kuivemmaksi maisemat kävivät. Puut muuttuivat pian pieniksi pusikoiksi. Tien vieressä näkyi varsinainen kenguruiden joukkomurha. Autojen uhreiksi joutuneita viattomia pikku kenguja näkyi varmaan kymmenen metrin välein, mikä oli tällaiselle eläinrakkaalle traumaattinen näky. Ei huolta, näimme myös paljon eläviä kenguruja, sekä myös Australian kansallislintuja emuja. Emut näyttävät muuten tosi hassuilta, kun ne kirmaavat heinikossa pyrstöt pomppien.

Broken Hillin vanha kaivoskaupunki

Broken Hill on kenties yksi Australian ikonisimmista Outback -kylistä. Pystytimme telttamme Broken Hillin kuuluisaan vanhaan kaivoskaupunkiin muutamaksi päiväksi. Broken Hilliä kutsutaan myös nimellä Silver City sen aikanaan suurten hopea, lyijy ja sinkkivarantojen vuoksi. Vierailimme taidegallerioissa sekä Silvertonin hylätyssä aavekaupungissa.

Tänä päivänä Broken Hill on hiljainen, melkein kuin aavekaupunki. Kenguruja vain hyppelehtii talojen pihoilla.

Australian Outbackissä, vuodenajasta tietysti hiukan riippuen, päivällä on kuuma, ja yöllä lämpötila tippuu huomattavasti. Auringon laskettua sytytimme nuotioita ja paistoimme vaahtokarkkeja.

Broken Hillissä pääsin myös kamelin kyytiin. Moni ei tule ajatelleeksi, että Australiasta löytyy kameleita luonnossa. Eikä ihan muutamia, vaan Australian erämaissa niitä vaeltaa yli miljoona!

 

Maisemat Broken Hilliä ympäröivällä aavikolla olivat mielettömiä. Erämaata niin kauas kuin silmä kantaa. Alan pikkuhiljaa ymmärtää, miksi niin monet Australiassa viettävät lomiaan Outbackissä rantojen sijaan. Sehän on vähän sama kuin mökkeily Suomessa. Uskomattomia auringonlaskuja, mieletön tähtitaivas, minkälaista ei Suomessa näe, nuotion äärellä rentoutumista viinilasi kädessä, sekä ennen kaikkea se rauha ja hiljaisuus… Sielu lepää indeed!

 

Broken Hill on kuuluisa myös näistä aboriginaalien jälkeläisten tekemistä veistoksista, joista kaikilla on oma tarinansa. Tämä on mainio paikka ihailla Outbackin hitaita, uneliaita auringonlaskuja.

Jatkoimme Outbackin road trippiä vielä Broken Hillistä pohjoiseen. Ulkona alkoi olla päivällä tukahduttavan kuuma, hiekkatie muuttui pomppuiseksi ja maisemat entistä karummaksi.

Välillä ympärillämme ei näkynyt muuta kuin 360 astetta punaista hiekkaa ja sinisenä hehkuva taivas. Voisin vannoa, että Australiassa taivas näyttää suuremmalta.

Joskus punainen hiekka vaihtui hetkeksi valkoiseksi. Joskus matkalla näkyi se satunnainen luuranko, kuollut puunrunko, auringossa itseään paahtava lisko tai eksyksissä olevan näkyinen kenguru tai emu, tai valtava saalistaan väijyvä kotka. Mutta muita autoja ei näkynyt juurikaan. Ympärillä vallitseva hiljaisuus tuntui melkein yhtä tukahduttavalta kuin kuumuus.

Pysähdyimme pikkuruisessa Tiboobarran kylässä, joka väkiluku on 150. Leiriydyimme Sturtin kansallispuistossa. Tiboobarra on aboriginaalikieltä ja tarkoittaa kivikasaa. Siltä se näyttikin.

 

Cameron Corner ja maailman pisin aita

Viimeinen stoppimme oli Cameron Corner, jossa South Australian, New South Walesin ja Queenslandin osavaltiot kohtaavat. Eli kun tätä merkkipylvästä halaa, on samaan aikaan kolmessa osavaltiossa.

Täällä kulkee myös maailman pisin aita, 5614 metriä pitkä dingoaita. Dingoaita rakennettiin 1880-luvulla suojaamaan lampaita ja maan kaakkoisosia dingoilta.

Viikon matkan aikana Australian Outbackissä kilometrejä ratissa tuli yhteensä 2700. Unohtumaton ensikosketus Australian erämaahan! Outback ei varmasti ole useimpien reppureissaajien ykköslistalla, mutta ehkä sen pitäisi olla. Varsinkaan, kun telttaretket eivät paljoa maksa.

Lisää Outbackin tunnelmia: 

Australian Pohjoinen Territorio

Alice Springs

Uluru eli Ayers Rock